Virala Acquisition Company listautumisanti-analyysi – vältän tämän kaukaa

Viimeistä viedään, kun Virala Acquisition Company listautuu pörssiin. Viime aikoina onkin tullut kirjoiteltua niin paljon listautumisanti-analyysejä, että muulle ei ole jäänyt aikaa. Ensi viikolla kuitenkin homma normalisoitunee listautumisten mennessä hetkeksi kesälomalle ja pääsen blogissa taas tavalliseen aikatauluun – kohta onkin jo puolivuosikatsauksen aika niin sijoitusteni kuin varallisuuden kehityksen osalta!

Yksi analyysi vielä kuitenkin ennen paluuta normaaliin. Virala Acquisition Companyn anti alkoi jo tiistaina 15.6.2021 ja siihen voi osallistua 24.6.2021 kello 16 mennessä, jolloin anti päättyy.

Kaupankäynti Virala Acquisition Companyn osakkeella alkaa arviolta tiistaina 29.6.2021 Helsingin pörssin SPAC-segmentissä.

Virala Acquisition Company on äärimmäisen kiinnostava listautuminen, koska se on Suomen ensimmäinen SPAC-yritys, joka listautuu pörssiin. Se, että anti on mielenkiintoinen, ei kuitenkaan aina tarkoita, että kyseessä on houkutteleva ja hyvä anti piensijoittajalle, kuten seuraavassa opimme.

Mikä on Virala Acquisition Company ja mikä on SPAC?

Virala Acquisition Company Oyj eli tuttavallisemmin VAC on suomalainen yrityskauppojen toteuttamista varten perustettu yritysostoyhtiö eli SPAC, jonka tarkoituksena on toteuttaa yksi tai useampi yritysosto. Yhtiön perustajaosakkaana on miljonäärisuku Ehrnoothien Alexanderin ja Albertin perheomisteinen teollinen omistajayhtiö Virala Oy Ab, joka on tuottanut erittäin hyvää tuottoa omistajilleen kymmenen vuoden aikana kuitenkin osuen välillä hutiin pahastikin (esim. Virala Oy Ab oli Tiimarin pääomistaja sen hakeutuessa konkurssiin).

Lähdetään perusasioista eli siitä mikä on SPAC. SPAC tulee sanoista Special Purpose Acquisition Company.

Perinteisesti SPAC on mikä tahansa yritys, joka kerää ison summan euroja rahastoon, ja tällä rahalla ostetaan yritys sekä listataan sen pörssiin SPAC-yhtiön osakkeen muuttuessa ostetun yrityksen osakkeeksi. SPAC on nopeampi, kustannustehokkaampi ja vähemmän byrokraattisempi tapa toteuttaa listautuminen, kuin perinteinen listautumisanti, jonka takia sen suosio onkin kasvanut etenkin viimeisen kahden vuoden aikana räjähdysmäisesti rapakon toisella puolella USA:n markkinoilla.

SPAC:lla on rahaston synnyttämisen jälkeen yleensä kaksi vuotta aikaa löytää yritysostokohde (Viralan kohdalla kolme vuotta) ja saada kauppa maaliin saakka. Jos näin ei tapahdu, voivat kyseisen SPAC:n warrantit (eli luvat ostaa SPAC:n osaketta) raueta arvottomina ja niihin etukäteen sijoittanut henkilö voi menettää rahansa.

SPAC:iin voikin sijoittaa warranteilla ennen kuin SPAC on löytänyt sopivan yritysostokohteen tai ostamalla vain SPAC:n osaketta, kun sopiva ostokohde on löytynyt. Warrantit voi muuttaa osakkeiksi, kun sopiva yritysostokohde löytyy, jonka jälkeen olet kyseisen yritysostokohteen osakkeenomistaja.

Näin siis yleensä. Viralan tapauksessa tarjolla ei ole warrantteja vaan pelkkiä suoria osakkeita. Ja siitä päästäänkin tämän SPAC-listautumisen erikoislaatuisiin puoliin. VAC:n hallituksen varaapuheenjohtajan mukaan VAC:sta on poistettu Yhdysvaltojen markkinoilla SPAC-yhtiöissä olleet ongelmalliset elementit ”luoden kohtuullinen ja pitkäjänteinen arvonluonnin mahdollistava rakenne”. Whatever that means.

Huomattavaa on myös se, että Jenkeissä SPAC aina ilmoittaa minkä alan yritys on hakusessa suunnilleen – VAC sen sijaan kertoo vain, että aikoo ostaa yrityksen, joka pyrkii olemaan hyvä sijoitus. VAC on siis näillä tiedoilla vain tyhjä paperi, joka täyttyy jotenkin joskus.

Kun VAC löytää sopivan yritysostokohteen, äänestetään yritysostoksesta yhtiön hallituksessa. Tämä kuitenkin on vain kumileimasin VAC:n tilanteessa, koska pääomistajat omaavat suurimman osan äänivallasta. Johdon mukaan, sopivan yritysostoksen löytymiseen mennee korkeintaan vuosi. Tämä tarkoittaa, että todennäköisesti VAC:n johdolla on jo tietyt yritykset tähtäimessä ja keskustelut ovat jo käynnissä – yritysostokset ovat kuitenkin usein erittäin monimutkaisia ja pitkiä prosesseja, jotka vaativat syvää asiantuntemusta.

Jos yritystä ei löydy tai yritysosto ei onnistu kolmessa vuodessa, palautetaan yrityksessä jäljellä olevat rahat osakkeidenomistajille ja VAC purkautuu – aikajänne voi kuitenkin aina pitkittyä yhtiökokouksen äänestyksellä.

Virala Acquisition Companyn tavoitteet ja listautumisen outoudet

Tarkoituksena on siis ostaa yritys (todennäköisesti pörssin ulkopuolelta). VAC:n kohdeyhtiöillä tulee olla hyvää kasvu- ja kannattavuuspotentiaalia, jota voidaan kehittää kestävällä tavalla hyödyntäen VAC:n ja Viralan asiantuntemusta sekä VAC:n listautumisannissa kerättävää pääomaa, jonka VAC suunnittelee lähtökohtaisesti käyttävänsä kohdeyhtiön kasvattamiseen ja kehittämiseen. Suomeksi lisäarvo, mikä Viralasta tulee on Viralan henkilöjen asiantuntemus. Ja siinäpä se.

Virala on merkinnyt perustajana yhtiössä erillisen osakesarjan osakkeita, joilla omistusosuus yhtiön listatuista osakkeista voi kasvaa listautumisannissa tehtävää osakemerkintää suuremmaksi, jos VAC:n osakkeen arvo nousee tiettyjen raja-arvojen yli.

Ensimmäinen lisäerä listattuja osakkeita perustajalle tulee, jos VAC:n osake nousee listautumishinnasta 12 euroon. Silloin Viralan omistus listatusta osakelajista kasvaa noin 1%-yksiköllä. Enimmillään Viralan omistusosuus listatusta osakelajista voi nousta n. 5%-yksikköä, jos listautumishinnasta noustaan 24 euroon per osake. Aikaa kurssinousulle on seitsemän vuotta. 

Nopeasti katsottuna tämä viisi prosenttia on aivan valtavasti. Käytännössä SPAC:n perustajat siis saavat viisi prosenttia osakkeita, jos kurssi nousee seitsemässä vuodessa 140%. Tämä voi olla erittäin todennäköistä, jos yritysostos onnistuu. Tästä huolimatta tämä 5% on vähemmän kuin mitä Ruotsissa ja Jenkeissä omistajat parhaimillaan saavat.

Kyse on äärimmäisen sijoitusteknisestä jutusta, mutta pääpointti on se, että VAC:n perustajat ovat tehneet ehdot itselleen niin kannattavaksi kuin voi olla – tilanteessa kuin tilanteessa. Tämä on ymmärretävää, mutta vähentää yksityissijoittajan intressiä tällaiseen, koska samaa suojaa ei yksityissijoittajalla ole tässä sijoituksessa missään kohtaan.

Tärkeintä koko annissa on mielestäni ymmärtää se, että VAC:n antiin osallistuessa et osta yritystä. Ostat läjän rahaa ja ihmiset, jotka pyrkivät toteuttamaan onnistuneen yritysostoksen. VAC:ssa yritysostosta syntyvät kulut maksetaan VAC:n kassasta (eli listautumisessa kerätyistä varoista) ja tämän lisäski listautumisannista saatavista varoista 90%  talletetaan suljetulle pankkitilille, jotka pitää käyttää yritysostoon.

Häiritsevintä oli se, että VAC:n toimitusjohtaja ei osannut perustella, miksi he tallentavat vain tuon minimin 90% pankkitilille eikä enempää. 10% VAC:n keräämistä varoista siis menevät kuluihin, hallintoon jne.  mikä kuulostaa suhteellisen korkealta.

Tähän liittyen suosittelen katsomaan Inderesin haastattelun toimitusjohtajan kanssa erityisesti minuutit 27-35min. En muista milloin olisin nähnyt noin paljon jargonia ja kysymyksen kiertämistä yritysjohtajalta. Kuntavaalitenttejä katsoessa tuollaiset vastaukset toki tulivat tutuiksi, mutta nyt kyse ei ole politiikasta. En ole sijoitusurani koskaan nähnyt listautumisantien kommenteissa tällaista kiertelyä.

Tärkeää myös VAC:ssa on huomata, että todennäköisesti sen kurssia siirtää suuntaan tai toiseen vain huhut ja lopulta  viimeinen varmistus yrityksestä, mikä ostetaan. Loppupeleissä kaikki riippuu ostettavasta yrityksestä, ostohinnasta sekä siitä onnistuuko yrityskauppa, mutta nämä ovat katalyyttejä, jotka liikuttavat osakkeen kurssia vasta yli puolen vuoden päästä. Tällä hetkellä ei ole mitään syytä, miksi ensimmäisen päivän pomppua nähtäisiin.

Virala Acquisition Companyn annin rakenne ja antiin osallistuminen

Listautumishinta VAC:lla on perinteisesti 10 euroa per osake, joka on aina SPAC:eilla sama. Minimimerkintä yleisöannissa on 50 osaketta eli 500 euroa.

Tavoitteena VAC:lla on kerätä 75 miljoonan euron bruttovarat ennen antiin liittyviä kuluja, minkä lisäksi hallituksella on oikeus kasvattaa antia yhteensä enintään noin 20 miljoonan euron lisäosake-erällä. Viralasta tulee VAC:n suurin omistaja noin 30 miljoonan euron sijoituksella.

Vaikka tässä tilanteessa ei ole virallisia ankkursijoittajia, ns. ankkurisijoittajia tässä ovat Ahlström Invest 9 miljoonan euron kanssa, Jussi Capital 9 miljoonaa euron kanssa, Julius Tallberg 4,0 miljoonan euron kanssa, G.W. Sohlberg 1,5 miljoonan euron kanssa, Visio Varainhoito 1,5 miljoonaa euron ja Hammarén & Co 1,0 miljoonaa euron kanssa.

Ehnrooth, Ahlström, Sohlberg, Tallberg… Kun katsoo nimiä, huomaa, että kyseessä on aika pitkälti vain miljonäärisukujen ihmisiä eli tässä veljekset ovat perustaneet SPAC:n ja pyytäneet kavereitaan sijoittamaan tähän rahaa.

Yhtään oikeasti perinteistä institutionaalista sijoittajaa kuten pankkeja, eläkevakuutusyhtiöitä tai vakuutusyhtiöitä ei mukaan ole saatu. Tämä on merkittävää huomata ja erittäin iso punainen lippu. Jos mukaan on saatu vain muita miljonäärisukujen yrityksiä (jotka todennäköisesti ovat veneily- ja saunakavereiden firmoja), mutta ei yhtään ulkopuolista ammattilaista, jossain on oltava ongelma.

Yleisöanti onkin tässä aika iso ja yleisöannissa alustavasti tarjotaan enintään 750 000 osaketta, eli yleisöanti on 7,5 miljoonan euron kokoinen. Tämä on isoimpia yleisöanteja, mitä on nähty tämän listautumisbuumin aikana ja isojen instituutiosijoittajien puuttessa, maalaa tämä entistä vahvemmin sitä, että tuulipuvuilta yritetää nyt kuumassa markkinassa kerätä rahoja, joita ei ole mitään syytä antaa listautumisvaiheessa, jonka takia myös institutionaaliset sijoittajat tämän todennäköisesti skippasivat.

Listautumisessa on myös outoa se, että VAC:n perustaja ei maksa kuluja antiin osallistumisesta, vaan nämä kulut otetaan perinteisen annin tapaan annista kerätyistä rahoista. Tämä vähentää suoraan kerättyä pääomaa ja samalla osakkeen käypää arvoa 10 eurosta alaspäin. Näin ei koskaan käy esim. USA:ssa.

Osallistunko minä Virala Acquisition Companyn osakeantiin?

En. VAC:n antiin ei ole mitään syytä osallistua, koska VAC maksaa antirahoillaan listautumisesta syntyvät kulut. Tehokkailla markkinoilla VAC:n osakkeen hinnan pitäisi laskea suunnilleen se verran 10 euron listautumishinnasta, mitä yritys kuluttaa rahoistaan listautumisen kuluihin.

Koska et osta VAC:ssa yritystä, vaan vain läjän rahaa ja VAC:n henkilöstön osaamisen, jää jokaisen omaksi arvioksi se, kuinka paljon tälle arvoa antaa. Käytännössä tässä saa 10 eurolla 9 tai 9,5 euroa. Myös isojen institutionaalisten sijoittajien puuttuminen tämän takaa ajaa itseäni välttäämään tätä antia kaukaa.

Tähän yritykseen ei ole mitään kiirettä heittää rahaa annissa, koska oleellisia neljännesvuosituloksia ei tule ainakaan puoleen vuoteen ja sitä ennen VAC:n kurssia heiluttaa pelkästään huhut niistä yrityksistä, mitä VAC olisi tuomassa pörssiin. Kyseessä on siis samanaikaisesti tylsä ja spekuloiva sijoitus siihen asti, kunnes VAC oikeasti vahvistaa yrityksen, jonka se aikoo pörssiin tuoda.

Virala Acquisition Companyn anti – pääpointit

Vaikka SPAC:t ovat tällä hetkellä erittäin kovassa hypessä, ei niillä tee Suomessa yhtään mitään. VAC:sta on otettu tietyt Jenkkierityispiirteet pois ja Jenkeissä SPAC:lla on tarkoitus, koska siellä tavalliset sijoittajat eivät saa edes osallistua perinteisiin listautumisanteihin toisin kuin me Suomessa. SPAC onkin tapa USA:ssa demokratisoida sijoittajia – erityisesti piensijoittajien asemaa.

Suomessa tälle ei ole tarvetta, koska me kaikki saamme tasapuolisesti osallistua yleisöanteihin yrityksen listautuessa Helsingin pörssiin. Tämä on oikeasti luksusta, jonka me kuitenkin usein otamme itsestäänselvyytenä.

Alla vielä pääpointit tiivistettynä – toivottavasti selkokielisesti, koska tiedän, että osaltaan tämä meni aika sijoitustekniseksi tekstiksi.

1. VAC on SPAC-yhtiö, joka on käytännössä vain läjä rahaa, jolla on tarkoitus ostaa yritys. 

2. VAC:n perustajat ovat tehneet ehdot kaikissa erilaisissa skenaariossa itselleen erittäin kannattavaksi – maksajana tässä ovat muut sijoittajat. 

3. VAC ei tuo tavallisen SPAC-yhtiön hyviä puolia ja sille ei ole Suomessa suoraa tarvetta toisin kuin Yhdysvaltain markkinoilla, jossa yksityissijoittajat eivät listautumisanteihin tavallisesti pysty osallistumaan.

4. Yleisöanti on erittäin iso suhteessa mihin tahansa perinteiseen antiin – todennäköisesti, koska isoja instituutionaalisia sijoittajia ei mukaan saatu yhtään – ja mukana olevat isot sijoittajat ovat nyt todennäköisesti suurelta osin vain perhetuttuja. Jokaisen sijoittajan on hyvä miettiä, miksi yksikään iso sijoitustoimija ei tähän ole lähtenyt mukaan, koska niitä löytyi jopa epäonnistuneesta Bioretecin annista. 

5. Skippaan annin, koska siihen ei ole syytä osallistua nyt ja ehdot eivät ole millään tavalla yksityissijottajan puolella. 

Vältän siis tämän annin kaukaa ja katselen yritystä uudelleen sitten kun ostettava firma vahvistuu, mutta tällä hetkellä VAC:n listautuminen tuntuu jotenkin vain turhalta, koska se ei tuo mitään oikeasti uutta Suomen pörssiin. Jos haluaa sijoittaa yrityksiin, jotka sijoittajat toisiin yrityksiin voit ostaa esim. isompia toimijoita kuten Sievi Capitalia tai Capmania suoraan pörssistä.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

16 kommenttia artikkeliin ”Virala Acquisition Company listautumisanti-analyysi – vältän tämän kaukaa”

  1. Hyviä ajatuksia ja itsellänikin on samanlaisia varauksia tämän listauksen suhteen. Olen nähnyt myös puoltavia lausuntoja. Vaakakupissa on toki Viralan omat rahat ja maine, eli luulisi että ihan metsään ei mennä.

    Silti… taidan jättää itsekin tämän väliin. Ja muutenkin tein sijoitusstrategiaan muutoksen – siirryn pääasiassa katsomon puolelle ja annan markkinoiden kuplia: https://laiskasijoittaja.blogspot.com/2021/06/sijoitusstrategian-muutos.html

    Vastaa
    • Joo ei VAC:n listautuminen mielestäni ole missään nimessä täysin mustavalkoinen (koska, jos osaaminen oikeasti on niin rautaista, kun mainostetaan tämähän voi olla täysin hyvä diili). Itseäni toimitusjohtaja ei kuitenkaan saanut vakuutettua Inderersin haastattelussn tällaisen liiketoiminnan vetämisestä (yritysostokokemustakaan ei tainnut kauheasti olla), joten lisäarvo jää mielestäni liian pieneksi.

      Vastaa
      • Niinkin voi käydä että yhtiö ostaa 50/50 velalla ja opolla yksityisen yhtiön arvoon 5xebit ja tämän listauduttua se arvostetaan listaverrokkien mukaan 10x. Tällä tapaa todennäköisesti VAC pyrkii luomaan arvoa osakkeenomistajille. Jos saa listautuminen jälkeen tuolla 9.0 hinnalla niin voi olla ihan mielenkiintoinen paperi. Ihan ammattilaisia kuitenkin asialla.

        Vastaa
        • Tottahan tuo, mutta hyvä mielestäni tässä on huomata se, että vaikka yritysmaailman ammattilaisia on kyseessä, ei VAC sisällä merkittävästi yritysostosasiantuntijuutta tai pörssiin vientiasiantuntijuutta. Ja itselleni tämä on juuri se SPAC:eille tärkein ominaisuus ja asiantuntijuus.

          Vastaa
  2. ”Tehokkailla markkinoilla VAC:n osakkeen hinnan pitäisi laskea suunnilleen se verran 10 euron listautumishinnasta, mitä yritys kuluttaa rahoistaan listautumisen kuluihin.” Ja kaikkien yritysten P/B pitäisi olla 1 tehokkailla markkinoilla?

    Vastaa
    • Tämä sinällään erittäin huono ajatusleikki, koska VAC:lla (ja SPAC:eilla ylipäätänsä) ei ole vielä liiketoimintaa, joka luo arvoa toisin kuin jokaikisellä muulla pörssiyrityksellä, jonka takia P/B on keskimäärin erittäin huono mittari erittäin monelle yritykselle.

      Kaikki on pitkälti VAC:ssa kiinni siitä kuinka paljon lisäarvoa perustajille ja toimitusjohtajalle antaa lisäarvoa rahakassan päälle.

      Vastaa
      • Useammallakin pörssiyrityksellä taitaa olla arvoa luova liiketoiminta vasta tavoitteena ja joillain liiketoiminta enemmän arvoa tuhoavaa.

        Mielestäni koko tekstistä paistaa piensijoittajat vs perustaja vastakkainasettelu, vaikka Virala on isoin omistaja samoilla osakkeilla. Jätetty mainitsematta esimerkiksi sijoittajien mahdollisuus vetää rahansa takaisin, jos ostokohde ei miellytä, vaikka tätä mahdollisuutta on VAC:issa rajattu. Laajempi vertailu esim ruotsalaiseen ACQ SPAC:iin toisi lisäarvoa. Myös yritysostotapa eli omat osakkeet verrattuna käteiseen jätetty käsittelemättä.

        ”10% VAC:n keräämistä varoista siis menevät kuluihin, hallintoon jne. mikä kuulostaa suhteellisen korkealta.” Menee kuluihin vai on maksimi kuluissa?

        ”VAC:n perustajat ovat tehneet ehdot itselleen niin kannattavaksi kuin voi olla – tilanteessa kuin tilanteessa.” Jää mielikuva, että Virala voittaa myös osakkeen laskiessa. Onko näin?

        Vähän jäi sellainen mieli, että nopeasti tehty analyysi, kun ollut useampia listautujia. Mielummin laadukasta, vaikkei kaikista tulisikaan.

        Vastaa
        • Aikaa tähän oli itseasiassa enemmän kuin kaikkiin aikaisempiin onneksi. Yritän pitää kaikki tekstit kaikin tasoisille sijoittajille luettavina, niin sen takia en syvemmälle mennyt tässäkään – SPAC:t ovat pitkälti erittäin sijoitusteknisiä.

          Tähänkin sopii mielestäni vanha klassikko – sijoita vain siihen mitä ymmärrät. Ja fakta kuitenkin on, että suurimmalle osalle yksityissijoittajista VAC:n listautuminen on aivan liian tekninen. Tässä haluan nostaa esiin peruasiat, vaikeimmat tekniset asiat, mitkä kannattaa negatiiviselta puolelta ottaa huomioon ja sen jälkeen jokainen voi itse päättää mitä tekee. Yrityksen markkinointimateriaaleista ja haastatteluista pystyy tarvittaessa kuitenkin kuulemaan hypetystä enemmän kuin tarpeeksi jokaisessa listautumisessa.

          Vastaa
  3. Tuossa Karon mietteitä VAC:sta Taloustaidossa: https://www.taloustaito.fi/Rahat/maksaisitko-kympin-pankkitililla-olevasta-yhdeksasta-eurosta-vaciin-osallistuminen-on-kannanotto-viralan-osaamisen-puolesta/#3551a391

    Itse en kanssa sijoita, vaikka lähes jokaisessa listautumisessa olenkin ollut mukana. Noin hypoteettisesti kuitenkin pohdin, mikä pitäisi olla hinta, jolla mukaaan voisin hypätä? Jos osake laskisi parissa kuukaudessa vaikkapa 9 euroon, tai 8,5 €…? Luultavasti 8 euroa olisi raja, jossa kutkuttaisi katsoa tämä kortti. Miten muilla?

    Vastaa
    • Tässäkin voi olla täysin mahdollistan ensimmäisen päivän pomppu, kun tosiaan institutionaalisia ankkureita ei tässä mukana ole – mutta se jäänee erittäin pieneksi. Mielestäni tällä voi pelata, mutta tarkkaa arvoa vaikea laittaa juuri sen takia, että ei tiedä yhtään mitä yrityksiä tähtäimessä on. Jos yritysosto tai ostettu yritys menee päin seiniä, saattaa konservatiivinenkin pääoman mukainen arvotus mennä pieleen.

      Toisaalta onnistuessaan yritysostos voi parhaimillaan tehdä VAC:n nytkin jo houkuttelen hintaiseksi. Itse en lähde mukaan ennen kuin tiedän, mikä yritys on mukana – jos tämä yritys mielenkiintoinen on.

      Vastaa
  4. Tämä jää kyllä väliin. Kielessämme on ilmaisu, joka osuu tähän listautumiseen kuin naulankantaan ”Osta sika säkissä”. Entinen maine ja mammona ei ole tae tulevasta menestyksestä tässäkään yhteydessä, ja kuten tekstissäsikin tuli esille pelikenttä on katettu palvelemaan aloittajia.

    Sivumietintönä oletko silmäillyt tai ajatellut Alfatv:n antia? Mitä mieltä siitä olet? https://alfatv.fi/osakeanti/

    Vastaa
    • AlfaTv ei mielestäni ole mielenkiintoinen ihan vain sen takia, että medialiiketoiminta on keskimäärin aika huonoa bisnestä. Jos Sanomasta irrottaisi oppimateriaalit, olisi se huomattavasti hiekompi firma.

      Hjalliskin taisi kommentoida Alfasta, että kyseessä ei ole sijoitus perinteisessä muodossa, vaan kyse on enemmänkin alustasta hänen ajatuksilleen ja hänen kaltaisilleen ajatuksilleen – tämä ja sitä kautta syntyvä julkisuus sitten tulee rahana sisään jotain muuta kautta. Meille tuulipuvuille Alfatv ei mielestäni mielenkiintoista sijoitusmahdollisuutta tarjoa.

      Vastaa
  5. Kyllä tämä SPAC on sen luokan investointi, että suurempaa huijausta saa hakea. Ehdot ovat täysin kohtuuttomat verrattuna USAn vastaaviin ja IPO:n kustannukset ja ”asiantuntijoiden” palkat ja kulut maksetaan kerätystä pääomasta. Se vähentää heti n. 10 % siitä rahasta, jota on tarkoitus käyttää yritysostoihin phumattakaan näistä ilmaisita ”optioista”, joita nämä ”perustajasuvut” saavat. En koske edes pitkällä tikulla !

    Vastaa
    • Ehdot ovat niin vaikeasti ymmärrettävät, että vertailu USA:han on hankalaa. Osa ehdoista on parempia kuin USA-SPAC:eissa, osa taas huonompia. Suora vertailu meneekin turhan vaikeaksi, mutta kaikesta tästä huolimatta tosiaan anti on sinällään aika turha suomalaiselle sijottajalle.

      Vastaa
  6. Ylläolevat ”analyysit” taisi mennä pääosin jo nyt metsään, Virala VAC + PURMO näyttää porskuttavan hienosti…että sellaista !

    Vastaa
    • Eipä analyysissä sinällään mikään mennyt vikaan. Kyseessä kuitenkin on listautumisantianalyysi ja IPO:oon osallistuminen oli turhaa kuten ajattelinkin, koska Viralaa on saanut IPO-hintaa halvemmalla viimeiset 3 kuukautta pörssistä. Ja kuten tekstissäkin sanoin, katselen Viralaa uusin silmin sen jälkeen, kun yritysostos on päätetty. Markkinat näyttävät pitäneen yritysostosta, mutta pitää tosiaan itsekin yritystä nyt tutkiskella tarkemmin. Mutta onnea, jos IPO:oon osallistui, jokaikiselle osakkeelle Suomen pörssissä toivon kuitenkin parasta!

      Vastaa

Jätä kommentti