Virgin Galactic – avaruusturismi on pian mahdollista myös sinulle

Avaruusturismi ja avaruusmatkailu kuulostavat nykymaailmassakin vielä scifi-seikkailuilta, mutta mitä jos sanoisin, että ajattelin itse käydä avaruudessa elinaikanani? Ja että kymmenen vuoden sisään myös sinulla olisi siihen varaa – jos siihen vain säästää tarpeeksi tosissaan? Hullulta todennäköisesti, mutta elämme hullussa maailmassa, jossa tämä on todennäköisesti täyttä realismia jo kymmenen vuoden sisään.

Jos seuraat minua Sharevillessä saatoit huomata, että ostin syyskuun lopussa Virgin Galacticia Nordnetin osakesalkkuuni. Vaikka Virgin Galactic kuuluu sijoitusteni osalta siihen 5%:n, jonka laitan spekuloiviin sijoituksiin, on Virgin Galactic mitä todennäköisemmin se yritys, joka tekee avaruusturismista ensimmäisenä todellista isommille massoille.

Tänään aiheena onkin avaruusturismi, Virgin Galactic sekä kaikki muut avaruusturismiin tähtäävät yhtiöt.

Ensimmäinen avaruusturistimatka on jo tehty

Avaruusturismi on ollut jo pitkään mahdollista, mutta vain harvojen hupi. Ensimmäinen avaruusturismimatka tehtiin vuonna 2001 kun amerikkalainen multimiljonääri Dennis Tito maksoi n. 10 miljoonaa dollaria, siitä, että sai olla kansainvälisellä avaruusasemalla (ISS) kahdeksan päivää. Vaikka Dennis on amerikkalainen, ei NASA suostunut lennättämään Dennistä ISS:lle, vaan ISS:lle Denniksen lennättivät venäläiset.

Tämän jälkeen tiettävästi alle kymmenen ihmistä on maksanut samasta huvista ja avaruudessa onkin ollut suhteellisen hiljaista viime aikoina viihdematkojen osalta. Pääpaino viime vuosikymmeninä on ollut satelliittien lähettelyssä taivaalle.

Avaruusmatkailu on kuitenkin päässyt uuteen renesanssiin näin 51 vuotta kuulennon jälkeen ja avaruusseikkailua edistävät tällä kertaa – kylmän sodan jättien nokittelun sijaan – yksityiset miljardöörit. Nimet eivät ole yllättäviä, etunenässä ovat niin Elon Musk, Jeff Bezos sekä Richard Branson.

Tämän lisäksi NASA julisti vihdoin vuonna 2019, että se alkaa mahdollistamaan myös kaupallisia lentoja ISS:lle. Näiden lentojen operoimiseksi käytettäisiin, joko Elon Muskin SpaceX:n raketteja tai Boeingin Starlineria, joka ei ole vielä valmistunut. Hintalapuksi tälle lystille tulisi huikeat 60 miljoonaa – vähän liian tyyristä, paitsi miljardööreille.

Miten avaruusturismista sitten saataisiin arkipäiväistä, kun hinta tällä hetkellä monella toimijalla on kymmeniä miljoonia euroja? Tässä apuun tulee Virgin Galactic.

Virgin Galactic sijoituksena – unelma avaruudesta

Katsotaankin seuraavaksi Virgin Galacticia. Mitä yritys tarjoaa ja millainen se on sijoituksena? Virgin Galacticin ensimmäinen tuote on yksinkertaisesti laitettuna avaruusmatka. Mutta mitä tämä avaruusmatka käytännössä sisältää ja mikä tämän avaruusmatkan hinta on?

Kyseessä on käytännössä hieman yli kahden tunnin matka, jossa lentokoneesta tiputettu raketti lentää n. 85-100 kilometrin korkeuteen, pysyy painottamassa tilassa 10-15 minuuttia ja liukuu sieltä alas takaisin maan kamaralle. Koko lento nauhoitetaan 15 eri kameran näkökulmasta ja avaruusturistit saavat nauttia näkymästä koko ajan ilman, että tarvitsee ottaa selfieitä avaruudessa.

Lennon jälkeen jokainen saa läjän kuvia sekä jokaiselle erityisesti koostetun videon avaruusmatkastaan. Avaruuslennolle mahtuu 6 matkustajaa kerralla. Avaruusmatkan hinta on n. 200 000 euroa per henkilö.

NASA pitää avaruuden rajana 80 kilometriä, joten sen ylitettyään on virallisesti astronautti USA:n mukaan. Tämä on kuitenkin yksi asia, josta Virgin Galactic on saanut paljon kritiikkiä, sillä moni on sitä mieltä, että avaruus ei ala vasta kun 100 kilometrin korkeudesta. Voit kuitenkin katsoa tämän Virgin Galacticin videon testilennosta ja muodostaa oman mielipiteesi siitä, käykö alus avaruudessa vai ei.

Virgin Galactic myy siis lippujaan etukäteen ja tämän päälle teslamaisesti voit myös laittaa 1000 euron alkupääoman, mikäli olet matkasta kiinnostunut – ja maksaa loput jos haluat matkalle oikeasti lähteä. Täyden lipun ostaneita on jo yli 600 ja alkupääoman sijoittaneita tuhansia. Myös Suomessa jo yksi henkilö on ostanut ihan oikean lipun Virgin Galacticin kyytiin, eikä kyseessä edes ole miljonääri.

Ensimmäisenä suomalaisena avaruuteen meneekin mitä todennäköisemmin Vesa Heilala, joka osti lipun Virgin Galactikin kyytiin jo 2010 ottamalla pankkista lainaa. Pakko ihailla omistautumista asialle, vaikka taloudellisesta näkökulmasta siinä ei juuri järkeä olekaan. Kun kyse kuitenkin on avaruudesta, asuntolainan kokoinen kulutusluotto on mielestäni täysin perusteltavissa. Huomasin myös, että Vesa tekee työkseen aika samanlaisia hommia kuin allekirjoittanut, joten kyseessä on selkeästi jonkin tason sieluntoveri.

Virgin Galacticin seuraava testilento on ajastettu tämän kuun loppupuolelle ja mikäli se menee suunnitelmien mukaan, uskoisin, että osakekurssi reagoi erittäin positiivisesti, koska tämä johtaa todennäköisesti oikeiden lentojen alkamiseen jo ensi vuonna – koronasta riippuen. Toki on muistettava myös riskit, jos seuraava testilento epäonnistuu, tulee osakekurssi tulemaan alas aivan yhtä nopeasti kuin kyseinen testiraketti.

Täytyy kuitenkin olla rehellinen. Virgin Galactic on monella tapaa verrattavissa tämän ja viime vuoden muihin listautumisanteihin kuten Nikolaan tai aikaiseen Teslaan. Yrityksellä ei ole liikevaihtoa nimeksikään, vain lupaus tulevasta liiketoiminnasta. Yritys ei olekaan vielä osoittanut, että pystyisi siihen, mihin lupaisi. Teslan tapaan Virgin Galactic tarjoaakin tulevaisuuden visioita ja lupauksia hienosta tulevaisuudesta.

Perus avaruusturismin lisäksi Virgin Galactic allekirjoitti NASA:n kanssa juuri muutama kuukausi takaperin sopimuksen, joka mahdollistaa astronauttien koulutuksen Virgin Galactikin laitteilla. Tämän lisäksi Virgin Galacticin raketissa käytetään teknologiaa, jolla visioidaan olevan potentiaalia rakentaa matkustajalentokone, joka pystyy lentämään mach3:a – yli kolme kertaa nopeammin kuin nykyiset matkustajalentokoneet.

Virgin Galactic onkin ennen kaikkea valtava lupaus tulevaisuudesta, joka tulee joko toteutumaan valtavasti (kuten Tesla) tai sitten se epäonnistuu yhtä tyylikkäästi kuin Nokian älypuhelinunelmat.

Voisin mennä syvemmälle Virgin Galacticin numeroihin, mutta tässä kohtaa siihen ei ole syytä. Yritys ei tee liikevaihtoa ja tällä hetkellä, sillä on tarpeeksi kassavaroja rahoittaakseen toimintaa vielä puolitoistavuotta, vaikka yhtään liikevaihtoa ei tulisi sisään.

Tappiota Virgin Galactic tekee tällä hetkellä 60 miljoonaa euroa neljänneksessä ja liikevaihtoa pitäisi alkaa tulla sisään ensi vuoden puolella, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan (kuten harvoin menee näin uusissa asioissa). Ja samaan aikaan Virgin Galactic on arvotettu n. 4 miljardiin dollariin – arvokkammaaksi siis kuin suurin osa suomalaisista pörssiyrityksistä – pörssit tuntuvat näin vuonna 2020 tykkäävän tulevaisuuden lupauksista. Alla vielä kuva, miltä Virgin Galacticin seuraavan avaruusturistikoneen matkustamo näyttää.

avaruus
Lähde: Virgin Galactic

Ajatuksia avaruusturismista ja muut avaruusyritykset

Virgin Galactic on todennäköisesti ensimmäinen yritys, jonka päätarkoitus on lähettää pelkästään turisteja avaruuteen. Kisa avaruuteen menosta on kuitenkin nykyään kovempaa kuin koskaan. Niin Elon Muskin SpaceX kuin Jeff Bezosin Blue Origin molemmat keskittyvät enemmän teknologian lähettämiseen avaruuteen kuin turistien viihdyttämiseen.

Fakta myös on, että Bezosilla ja Muskilla on aivan erilaiset muskelit rahamielessä kuin Bransonilla ja Virgin Galacticilla. Vaikka Virgin Galacticin Branson on miljardööri (nettovarallisuus n. 4 miljardia), on hän köyhä miljardööri Muskin (97 miljardia) ja Bezosin (+120 miljardia) rinnalla. Varallisuudet, joista näiden herrojen kohdalla puhutaan ovat niin järjettömiä, että ei sitä edes itse tajua.

Raha on kuitenkin iso tekijä tässä harrastuksessa, koska Muskin SpaceX on ainoita avaruusyhtiötä tällä hetkellä, joka ovat aidosti taloudellisesti kannattavia – moni muu avaruusyritys on tällä hetkellä vain valtava musta-aukko syömässä omistajiensa rahoja. Monelle miljardöörille avaruusmatkailu onkin vain kallis harrastus ja lapsuuden unelma.

Jos harrastuksesta onnistuu kuitenkin tekemään kannattavaa, ovat ns. vallihaudat avaruusbisnekseen tulemisessa myös järjettömän korkeat valtavien kustannusten takia. Se, joka saa teknologisen etumatkan ja vahvimman brändin, saa todennäköisesti leijonanosan avaruusturimista täysin itselleen.

Avaruusmatkailu, turismi sekä sateellittien lähettäminen kiertoradalle ei tule olemaan vielä ainakaan satoihin vuosiin monen eri firman bisnes, vaan muutaman harvan ja valitun. Jos siis onnistuu sijoittamaan voittajaan tässä kohtaan, ovat tuotot todennäköisesti suhteellisen mukavia.

Avaruusturismilla ja sijoittamisella on muuten yksi aika huvittava yhtymäkohta. Nimittäin ihmisten nettikommenttireaktiot. Saatat muistaa, kun kirjoitin aikanaan siitä, miten ihmiset reagoivat jokaiseen uutiseen, joka käsittelee taloudellista riippumattomuutta ja sijoittamista. Vaikka et olisi lukenut juttua, osaat kuitenkin varmasti arvata. Mutta miten ihmiset sitten reagoivat avaruusturismiin? Jos tätä YLE:n Virgin Galacticia käsittelevän jutun kommenttipalstaa on uskominen – aika samalla tavalla! Alla muutama esimerkki kursiivilla.

Tämä Branson voisi viihtyä siellä kiertoradalla vaikka poidempäänkin.

”Virgin Galacticin 6-paikkainen alus kävi koelennolla yli 80 kilometrin korkeudessa.” …Ja ilmakehä on käsittääkseni perinteisesti ajateltu loppuvan vasta sadan kilometrin paikkeilla, jossa sijaitsee Karman-raja, joka erottaa juridisesti avaruuden ilmakehästä. Itse tosin pidän oikeampana 690 km rajaa, jossa Thermosfääri loppuu, jonka jälkeen kaasumolekyylit eivät enää varsinaisesti käyttäydy kaasumaisesti, vaan pikemminkin maata seuraavana tomupilvenä.

Jos tämä luokitellaan hyväksi uutiseksi niin eipä hyvältä näytä. Satumaisen rikas mies on rakentanut lelun, jota aikoo antaa muiden vastaavien käyttää sopivaa korvausta vastaan. Jäi vähän avoimeksi mitä hyvää tässä on? Enpä odottelisi nobelin palkintoa millään saralla.

Kyllä tuo itsetuhoisuus on vahva joillekin ihmisille, lähteä nyt peltipurkissa avaruuteen. Ja vielä maksavatkin siitä!

Elikkäs jenkkien mielestä kävi avaruudessa, meidän muiden mielestä ei.

Ja aina vain jatkuu. Näille kaikille ihmisille haluaisin jonkun suovan hieman intoa, innostuneisuutta ja uskoa parempaan tulevaisuuteen.

Tuleeko avaruusturismi sitten normalisoitumaan Virgin Galacticin vai jonkun muun toimijan kautta? Sitä en tiedä. Mutta sen tiedän, että toivottavasti jonain päivänä pystyn maksamaan satoja tuhansia euroja siitä ilman, että se laittaisi minua vararikkoon.

Ja mikäli hinnat laskevat kuten Virgin Galactic olettaa, voi kymmenen plus vuoden päästä matkan avaruuteen saada uuden henkilöauton hinnalla, jolloin se muuttuu mahdolliseksi lähes jokaiselle keskiluokkalaiselle länsimaiselle! 

Aion käydä avaruudessa ennen kuolemaani

Avaruusmatkailun tulevaisuus ja avaruusturismin tulevaisuus ovat jotain, jotka jaksavat innostaa minua päivästä toiseen. Kuten kirjoitin tekstissä, jossa puhuin yrityksistä, jotka inspiroivat minua – avaruusmatkailun kehittäminen on erittäin pitkällä aikavälillä ainoa tapa pitää ihmiskunta elossa, koska niin aurinko kuin maapallokaan eivät ole ikuisia.

Minulla ei ole koskaan ollut virallista bucket listaa, mutta kun aloin muutamia vuosia SpaceX:n innoittamana tutustumaan uudelleen avaruusmatkailuun ja nykyavaruusteknologiaan, ajatus omasta avaruusmatkasta syntyi erittäin nopeasti. Ja mitä enemmän asiaa tutkin, sitä absurdimmalta ajatuksen realistisuus tuntui. Teknologia on oikeasti jo niin pitkällä.

Syykin avaruudessa käymiseen on yksinkertainen – kuten Virgin Galacticin (mainosmateriaalissa) sanotaan – ihmiset, jotka ovat käyneet avaruudessa eivät puhu kokemuksestaan päiviä, viikkoja, kuukausia tai vuosia – vaan koko loppuelämänsä. Uskon tämän täysin.

Jokainen meistä on todennäköisesti nähnyt TV:ssä tai elokuvissa avaruutta tai maapallon avaruudesta käsin, mutta tällä kertaa uskon mainosmateriaaleja, sekä ensimmäisen avaruusturistin Dennis Titon sanoja – nautin siitä edelleen joka päivä. Avaruudessa käymisestä saa jotain sellaista perspektiiviä, mitä en usko löytyvän mistään muualta.

Uskotko sinä avaruusturismiin ja haluaisitko SINÄ käydä avaruudessa?

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksistani.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

 

 

4 kommenttia artikkeliin ”Virgin Galactic – avaruusturismi on pian mahdollista myös sinulle”

  1. Aivan taatusti olisi ikimuistoinen kokemus, mutta itseä lähinnä puistattaa sanan ’turismi’ yhdistäminen avaruusmatkailuun… Sittenkö ei keskiluokkaiselle enää riitäkään, että lennetään joka talvi Thaimaahan, vaan otetaan kulutusluottoa avaruusmatkaa varten? Silläkin riskillä, että jatkan lainaamiesi kommenttien ilotonta sanomaa, niin mieluummin näkisin, että teknologiaa hyödynnettäisiin ihan ensin tämän oman planeettamme elinkelpoisena säilyttämiseen.

    Vastaa
    • Veikkaan, että aikanaan se menee juuri siihen, että keskiluokka tosiaan lentää avaruuteen eikä Thaimaahan. Mutta avaruusteknologiassa on usein se hieno asia, että siinä kehitetään aina aivan uutta teknologiaa, joka yleensä sitten tulee käyttöön myös oikeassa maailmassa.

      Uskon siihen, että juuri avaruusteknologiassa tullaan tekemään myös kestävän kehityksen läpimurtoja, koska esim. avaruudessa voidaan käyttää aivan eri tavalla aurinkoenergiaa kuin missään ilmakehämme sisällä. Tämä onkin yksi syy, miksi itse luotan siihen, että avaruusteknologian kehittäminen on täällä jäädäkseen – se tulee muuttamaan elämämme monellakin tapaa.

      Vastaa
  2. Avaruudessa on tosiaan tulevaisuus ja aihepiiri on inspiroiva. Virgin galacticin seuraaminen onkin jäänyt vähemmälle, kun SpaceX on dominoinut viime aikoina uutisvirtaa (unohtamatta Bezosin Blue Originia, jonka raketilla William Shatnerkin kävi avaruudessa äskettäin). Itse aion kyllä sijoittaa avaruusalaan jossain vaiheessa. Onkohan SpaceX listautumassa joskus pörssiin (?). Asteroidien louhiminenkin tulee jossain vaiheessa potentionaaliseksi, siellä rikkauksia riittää, mineraalit eivät siis ole loppumassa mihinkään.

    Vastaa
    • Täysin samoilla linjoilla! Musk on todennut, että SpaceX:stä todennäköisesti spin-offataan Starlink pörssiin, mutta itse pääliiketoiminta jäänee yksityisomistukseen ainakin vielä keskipitkällä aikavälillä. Selvää kuitenkin on, että SpaceX:kin varmasti aikanaan pörssiin listataan, kun aletaan Marsiin matkaamista tosissaan miettimään, koska se jos jokin tulee vaatimaan järjettömät määrät pääomaa vapailta markkinoilta.

      Vastaa

Jätä kommentti