Päättyykö Helsingin pörssin lasku koskaan? Q1 tuloskatsaus

Huonot uutiset: kaikkien Suomiosakkeitani Q1 tulosjulkistus oli karmea. Omistan Helsingin pörssistä Keskoa, Kempoweria, Talenomia ja Qt Groupia. Hyvät uutiset – näiden kokonaisosuus salkustani on vain noin 35% koko salkustani. Todellisuus on kuitenkin huonompi, sillä yhtiöt ovat noin pieni osa salkustani juuri pitkälti niiden huonon menestyksen takia – ei siksi, että olisin ostanut niitä kauheasti vähemmän kuin muita omistuksiani, niiden kurssi ei ole vain kehittynyt salkussani haluttuun suuntaan.

Tänään käynkin läpi vähän Suomi-omistusteni tuloksia ja näkymiä tälle vuodelle ja pitempään. Ja tämän lisäksi katson Helsingin pörssiä kokonaisuutena. Loppuuko Suomi-sijoittajan tuska koskaan?

Talenom

Talenomilta en odota tänä vuonna oikeastaan yhtään mitään, koska kuten olen aiemmin kirjoittanut Talenom-analyysissäni ja maininnut monessa podcastissakin, katseeni on ollut pitkään jo H1 2025:ssä. Tällöin niin isompien investointien pitäisi olla takanapäin kuin myös tuottavuuskehityksen pitäisi alkaa näkyä yhtiön tuloksissa. Myös vertailukaudet pitäisivät olla suhteellisen heikkoja 2024 vuodelta, joten kaikkien numeroiden pitäisi kääntyä kerralla kovaa kaakkoon.

Jos päälle leipoo vielä mahdollisen talouden piristymisen ensi vuoden alkupuolella korkojen laskun seurauksena, ensi vuodesta pitäisi Talenomille tulla erittäin hyvä. Tämä vuosi kuitenkin tulee olemaan ennustetun lailla pelkkää suossa tarpomista. Q1 ei antanut tälle vuodelle yhtään enempää valoa kuin olin ajatellutkaan. Numerot olivat tutun mitäänsanomattomat niin kannattavuuden kuin kasvun osalta ja investoinnit painavat edelleen tulosta koko tämän vuoden.

Ostaisin Talenomia lisää, mutta oma positioni on jo täynnä. Talenom onkin isoin Suomi-omistukseni ja ensi vuosi tulee olemaan näytön paikka – kannattiko pitkän linjan luottamus yhtiön toimintaan vai ei. Jos kannatti, ensi sijoitusvuodesta tulee erinomainen. Jos ei, tarvitsen uuden sijoituskohteen noin 40 000 eurolle.

Kempower

Kempower on tällä hetkellä mielestäni äärimmäisen mielenkiintoinen. Johto pitää erittäin kovaa kiinni koko vuoden ohjeistuksesta. Tätä ei kuitenkaan usko analyytikot, sijoittajat eivätkä markkinatkaan. Q1 jäi heikoksi, joka jo tiedettiin tulosvaroituksen ja lakkojen takia. Tästä huolimatta yhtiöllä on uskoa, että se pystyy kasvamaan yli 30% myös tänä vuonna. Harvoin näkee näin paradoksaalista tilannetta, että johdon viestit ja markkinoiden usko tulevaisuuteen on niin erilainen. Kempoweria lyötiinkin tulospäivänä jo valmiiksi monen lyönnin jälkeen 6,6% alemmas.

Olenkin osavuosituloksen kurssilaskun jälkeen lisännyt Kempower-omistustani salkussa. Johto on mielestäni tähän mennessä vaikuttanut luotettavalta ja johdonmukaiselta eivätkä tarinat ole vaihtuneet, vaikka osakekurssi on elänyt täysin omaa elämäänsä milloin ylös ja milloin alas. Yhtiö on myös rekrytoinyt aivan järkyttävää tahtia uusia ihmisiä, joten yhtiön tuloksentekokyvystä en ole huolissani. Yhtiö kuitenkin näytti jo viime vuonna, että se pystyy rahaa tekemään.

Odotankin tämän vuoden toista puolikasta erittäin innolla ja sitä, antaako yhtiö tulosvaroitusta. Jos tulosvaroitus tulee ja se on merkittävä, täytyy minun miettiä sijoitus uusiksi – en halua sijoittaa yhtiöön, jossa johto on liian optimistinen. Jos kuitenkin johto on ollut realistinen ja vaikka ohjeistuksen alareunaan päästäisiin, kurssi todennäköisesti raketoisi Kempowerille tuttuun tapaan. Tällä hetkellä olen kuitenkin luottavainen Kempowerin keskipitkän aikavälin tulevaisuuteen, koska hetkelliset makrotaloudelliset epävarmuudet eivät sähköautoistumista poista maailmasta ja yhtiöllä on erittäin vahva markkina-asema jo Euroopassa. Yhdysvallat on se, joka määrittää Kempowerin tulevaisuuden ja onnistumisen – myös tänä vuonna. Todennäköisesti Kempoweria lisäilen näiltä kurssitasoilta.

Kesko

Kesko on salkkuni uusin osake ja koenkin, että näissä taloussyklin heikoimmissa vaiheissa Keskoon sijoittaminen on aina parasta. Käytännössä mikään Keskon liiketoiminta-ala ei saa tällä hetkellä kuin vastatuulta erinäisistä tekijöistä. Tästä huolimatta yhtiön tuloskunto pysyy yllättävän hyvänä ja se voittaa markkinaosuuksia kaikilla segmenteillä ruokakauppaa lukuun ottamatta.

Markkinat eivät tästä huolimatta tykänneet Keskon tuloksesta, koska se oli ennusteita heikompi ja niin yhtiön liikevaihto kuin -voittokin laskivat. Yhtiön osake laski pelkästään tulospäivänä lähes 6%. Mielestäni Kesko alkaa tässä kohtaa olemaan täysi no-brainer parin vuodenkin aikasäteellä ja nykyisellä tuloskunnolla lisäilen Keskoa aina vähän väliä, jos osakkeen hinta 13-15 euron paikkeille laskee. Pyrin Keskosta kirjoittamaan syväanalyysin kesälomallani, kun minulla on taas kirjan valmistuttua aikaa kirjoittaa hieman pitempiä tekstejä.

Qt Group

Qt Group on vähän kuin Kempower ja vähän kuin ei. Sen kurssi raketoi aikanaan. Ja sitten sen kurssi romahti totaalisesti. Yhtiön osakekurssi reagoi turhan voimakkaasti niin ylös- kuin alaspäin, joka nostaa itse tehdyn osakeanalyysin erittäin tärkeäksi Qt Groupin osalta. Olenkin tehnyt myös Qt Groupista analyysin, jossa mainitsen ennen kaikkea kvartaalivaihtelut. Koska Qt Group ei ole SaaS yritys, sen yksittäiset neljännekset ovat erittäin vaihtelevia. Ja jostain syystä markkina ei muista tätä, vaan yhtiö reagoi yksittäisistä neljännestuloksista turhan positiivisesti tai negatiivisesti – riippuen mitä kyseiselle neljännekselle on osunut.

Tämä tarjoaa lähes poikkeuksetta hyviä ostotilaisuuksia sijoittajalle, joka katsoo yhtiötä oikeasti pitkäjänteisesti. Itse olen tehnyt Qt ostokseni noin 40 euron hintaan, sen jälkeen, kun yhtiötä lyötiin edestä ja takaa, kun se ei kasvanutkaan enää 50% vuositahtia. Nämä ovat olleet heittämällä yksi parhaista ostoksistani viime vuosina.

Qt Groupia pitää analysoida aina vuoden, ei neljänneksen tasolla, ja tähän mennessä kaikki näyttää myös tuleville vuosille hyvältä. Qt Groupia löytiin tulospäivänä vain 5% alaspäin, ja oli hetken aika neutraalisti hinnoiteltu. Seuraavana päivänä Qt Group kuitenkin pomppasi 8% ylöspäin ilman sen isompia uutisia. Kuten sanottu, kurssit elävät lyhytjänteisesti omaa elämäänsä ja oma analyysi on kaikki mihin kannattaa pitkällä aikavälillä luottaa. En lisäisi Qt Groupia näiltä tasoilta, koska markkinoilta löytyy oikeasti erittäin lyötyjä osakkeita tällä hetkellä. Jos Qt Group kuitenkin saisi Q2:n aikana vielä enemmän painetta alaspäin, voisin sen lisäämistä harkita.

Missä on Helsingin pörssin pohja?

Helsingin pörssi on tällä hetkellä suunilleen samalla tasolla kuin vuoden 2021 tammikuussa. Pörssi ei olekaan tuottanut yhtään mitään siis kohta kolmeen ja puoleen vuoteen! Tämä on yksinkertaisesti aika karu lopputulema, etenkin kun sijoittajille usein luvataan 7-9% vuosituottoja.

Loppuuko Suomi-sijoittajan tuska siis koskaan? Vai vieläkö matka jatkuu alaspäin? Sanotaan näin – en yllättyisi, vaikka matka jatkuisi tuskallisena vielä tämän ja ensi vuodenkin! Aidosti pitkät karhumarkkinat eivät ole isossa kuvassa pörssissä harvinaisia. Mutta kun niitä tulee, ne ovat pitkäjänteiselle sijoittajalle aina kultakaivos.

Kuulen äärimmäisen usein, kuinka minulla kävi ”hyvä tuuri”, kun aloitin sijoittamisen vuoden 2008 finanssikriisin – silloin kun sai asioita halvalla. Niin sai. Mutta niitä sai halvalla aivan samoista syistä, kuin miksi pörssi laskee nyt koko ajan – kukaan ei halunnut koskea silloin Suomi-osakkeisiin.

Nykyisessä tilanteessa en voikaan liikaa korostaa oikeasti syvällisen sijoitusanalyysin tekemistä. Jos tästä markkinasta ei Helsingissä löydä ostettavaa, omassa lähestymistavassa on jotain vialla – tai vaihtoehtoisesti antaa pelon tunteen liikaa ohjata omia sijoituspäätöksiään. Laskeviin kursseihin ostaminen ei kannata yksittäisten osakkeiden kohdalla, koska kyse on silloin usein putoavasta puukosta, mutta kun koko markkina on masennuksessa, tämä usein tarjoilee erinomaisia ostospaikkoja. Vaikka Suomen talouden tulevaisuus ei näytä erityisen valoisalta (huom. se ei ollut sitä myöskään vuonna 2008 eikä viimeiset 16 vuotta nyt mitään ilotulitusta ole edes ollut), tarpeeksi matalat arvostustasot on kaikki mitä pitkäjänteinen sijoittaja tarvitsee.

Mielestäni Suomi-sijoittajalla onkin nyt kaksi vaihtoehtoa – hakea niitä tuttuja voittajia Yhdysvalloista ja luottaa siihen, että winner-takes-it-all myös tulevaisuudessa – vaikka arvostustasot ovat jatkaneet nousemistaan. Tai tehdä omaa osakeanalyysiä ja tunnistaa, että arvostustasot ovat nyt aidosti matalalla Suomessa. Ja samalla muistaa, että ne voivat tästä vielä heittämällä tippua 30%, jos lama osuisi Suomeen. Eikä siinä olisi mitään ihmeellistä. Se olisi markkinataloutta tehokkaammillaan.

Nyt onkin todellisen osakesijoittajan metsästyskausi. Tai sitten jatkat kuukausisijoittamista passiiviisiin indeksirahastoihin, kuten aina ja annat muiden huolehtia siitä, että miten maailma makaa. Indeksisijoittaja kun voittaa aina.
————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

 

7 kommenttia artikkeliin ”Päättyykö Helsingin pörssin lasku koskaan? Q1 tuloskatsaus”

 1. Hei

  Olen viimeisen puolen vuoden aikana kiinnostunut sijoittamisesta ja kirjasikin on tullut kuunneltua. Hyvä kirja, kiitos siitä. Oma sijoitusstrategia hakee vielä itseään ja ainakin osan rahoista olen ajatellut sijoittaa indekseihin. Suorat osakesijoittamiset ovat silti alkaneet kiinnostaa koko ajan enemmän ja niitä on tullut jo tehtyä. Miten itse näet järkevänä toimia, jos kuukaudessa saa säästettyä/sijoitettua 500-700 euroa (tämä raha jonka olen valmis laittamaan osakemarkkinoille) ja tahtotila olisi sijoittaa myös suoriin osakkeisiin? Järkevää varmaan säästää muutama kuukausi ja sitten ostaa yhden yrityksen osakkeita, kun kulut kuitenkin prosentuaalisesti sen verran korkeat pienillä summilla?

  Sen minkä olen tässä jo huomannut, niin houkutus ostaa lisää halvemmalla jo ostettua osaketta on suuri ja näin varmasti järkevää, jos luottaa tarinaan. Tässä tapauksessa hajauttaminen on kuitenkin haastavaa, kun kuukaudessa sijoitettavat varat ovat rajalliset. Onko ajatuksia tähän, mitä aloittelevan sijoittajan tulisi tässä ottaa mielestäsi huomioon?

  Tuntuu, että sijoittaminen aloittaminen osakkeisiin olisi vielä paljon mielekkäämpää, jos olisi vaikka 20 000 euron alkupotti, jota voisi hajauttaa 3-5 osakkeeseen. Niitä osakkeita joihin luottaa voisi ostaa sitten vielä laskevista kursseista sinun tapaan.

  Vastaa
  • Suosittelen aloittamaan sijoittamisen kustannustehokkailla indeksirahastoilla, joissa on matalat kulut. Säästä joka kuukausi tasasumma rahaa näihin. Kerrytä lisää tietoa, syvenny sijoittamisen maailmaan ja kun tunnet olosi tarpeeksi itsevarmaksi, aloita osakepoiminta. Tai vaihtoehtoisesti voit jatkaa indeksisijoittajana. Vain 10% osakepoimijoista päihittää indeksin pitkällä aikavälillä 🙂

   Vastaa
   • JamesHuntti sen sanoi parhaiten. Ehdottomasti kannattaa aloittaa indeksisijoittamisella vielä pienemmillä summilla. Silloin helpompi hajauttaa, että ostaa nousevaan ja laskevaan kurssiin.

    Tiedän, että osakesijoittaminen on paljon mielenkiintoisempaa ja se vetää puoleensa, mutta se mielestäni kannattaa vasta 1000 euron kuukausisijoituksilla, koska silloin tosiaan pystyy hajauttamaan järkevästi ajallisesti ja eri kohteisiin. Indeksirahastoilla tähän pystyy millä tahansa summalla, joka on yli 15 euroa.

    Tuo huomio 20 000 eurosta on ihan oikein. Jos säästää pari kuukautta. Ostaa osaketta. Ja yhtiö antaakin negarin seuraavana päivänä (näin on käynyt itselle sijoitusuran alussa) tai yhtiön kurssi vain laskee muuten vain nopeasti, tämä tekee sijoittamisesta turhan tuskallista ja ei mahdollista juuri reagointia millään tavalla.

    Indeksirahastosijoittaminen kannattaa siis etenkin pienemmillä summilla, mutta juuri tuosta tilastosyystä myös ihan isommillakin. Tämä oma osakesijoittaminenkin on tällaista tuulimyllyjä vastaan taistelemista, kun juuri ja juuri pystyy pärjäämään indeksiä paremmin.

    Jos välttämättä haluaa osakkeisiin sijoittaa, varmaan järkevin tapa siihen on ensin pyrkiä nostamaan tuota mahdollisesti kuukaudessa säästettyä summaa koettamalla nostaa omia tuloja ja/tai laskemalla omaa kulutusta.

    Vastaa
    • Itse pidän tätä vähän hölmönä ohjeistuksena, kyllä hyvin voi alkaa sijoittamaan suoraan osakkeisiin esim 500€/kk säästösummalla. Ei se tarkoita sitä, että niitä suoria osakesijoituksia tarvitsee joka kuukausi tehdä.

     Voi hyvin kerätä esimerkiksi +2k€ puskurin talletustilille, jossa on sopivasti pelivaraa omiin sijoitussummiin nähden. +1k€ kertaostoillakin kuitenkin pääsee jo alle 1% toimeksiantokuluihin.

     Muutenkin, jos aloittaa suorat osakeostot vasta jollakin +20k€ kassalla, niin polttaa aika helposti näppinsä.

     Tässä ehkä hieman nyt ylipainotetaan ajoittamisen merkitystä, jonka merkitys on kuitenkin melko nolla, jos sijoitusaika on pitkä.

     Vastaa
     • Joo makuasioitahan nämä ovat. Itse en pidä ajatuksesta sijoittaa siten, että mahdollinen käteiskassa hupenee suhteellisen nopeasti. Mietin myös tuota rahojen keräämistä ensin talteen, mutta todellisuudessa on erittäin vaikea pitää sijoittamiseen käytettyjä varoja tilillä – etenkin alussa rahat polttelevat tilillä erittäin paljon ainakin oman kokemukseni mukaan.

      Näin kävi itselleni ainakin silloin kun olin opiskelija. Kun rahat tulivat tilille, ne katosivat aika heti sijoituksiin – vaikka fiksumpaa olisi ollut kasvattaa puskuria ja pienentää summia. Ja noh fiksuinta olisi ollut pysyä osakkeista kokonaan erossa, haha.

      Ja tosiaan aikajännehän ei toimi yksittäisissä osakkeissa samalla logiikalla kuin indeksirahastoissa. Otetaan vaikka klassikkoesimerkki Nokia johon jos olisi sijoittanut 10v sitten, olisi edelleen miinuksella. Aika ei korjaa huonoja liiketoimintoja vaikka siihen sijoittamisen hajauttaisi. Mutta aika korjaa indeksin kuin indeksin pitkällä aikavälillä.

      Vastaa
 2. Mitä ajattelet Jukka Lepikön X:ssä nostamasta pointista Kempowerin tilaiskertymän kasvuttomuudesta.

  Toki on monia syitä miksi tuo ei ole nyt noussut mutta ainakin itseä huolettaa tuo.

  Vastaa
  • Joo tosiaan tilauskanta on aika pitkälti pääsyy myös kurssilaskuun. Uusia tilauksia ei ole tullut ja syitä johto on esittänyt 2:

   1. Uudella standardilla olevat laturit on nyt saatu tarjontaan, joten tilausten määrän pitäisi kasvaa räjähdysmäisesti vuoden toisella puoliskolla
   2. Asiakkailla on varastojen tyhjennys käynnissä, mutta ne tyhjenevät pian, joten tämän pitäisi nostaa tilausmäärää entisestään.

   Kysymys onkin juuri tuosta mistä kirjoitin, uskoako johtoa vai ei. Itse uskon, koska perusteet ovat sen verran loogiset (myös maininta siitä, että saatu nyt isoja asiakkuuksia, joilta tulee tilaukset myöhemmin). Mutta tosiaan, jos tilauskanta ei nouse tänä vuonna, niin silloin johto on ollut liian optimistinen ja viestinyt virheellisesti. Jolloin pitää itsekin miettiä sijoituksen järkevyyttä.

   Vastaa

Jätä kommentti