Voiko sinusta tulla miljonääri? Kyllä – näin yksinkertaista se on

Kyseessä on ikuisuuskysymys. Voiko kenestä tahansa tulla miljonääri? Voiko minusta tulla miljonääri? Voiko sinusta tulla miljonääri? Aina jos joku kysyy minulta tätä kysymystä, ensireaktioni on aina sama. Ehdottomasti kyllä, koska säästäminen, sijoittaminen ja inflaatio tekevät aina työnsä pitkällä aikavälillä.

Ja sitten muistan nettilehtien kommenttipalstat, joissa ihmiset keksivät joskus aiheellisia selityksiä, joskus surkeita selityksiä siitä, miksi eivät pysty. Katsotaan tänään väitettä ja miksi Internetin kommenttipalstoista huolimatta olen sitä mieltä, että kenestä tahansa voi tulla miljonääri (äärimmäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta).

voiko kenestä vain tulla miljonääri

Matka miljoonaan voisi olla jokaiselle meistä samanlainen

Suurin osa miljonääreistä Suomessa on joko yrittäjiä, perinnöllisiä, lottovoittajia tai yritysjohtajia. Miljonäärejä pidetään jotenkin aina roistoina, ahneina tai muuten vain pahoina. Vaikka lähes jokainen ”keskiluokkainenkin” voisi olla miljonääri, jos näin vain haluaa.

Jostain huvittavasta syystä lottovoitto on suomalaisten mielessä hyväksyttävin tapa rikastua. Alle 500 euron kuukausisijoittaminen ei. Vaikka Suomessa on paljon hyvää, tietyissä asioissa hävettää olla suomalainen. Millainen kansa pitää aitoa uhkapelaamista hyväksyttävämpänä tapana vaurastua kuin sijoittamista – sijoittamista, joka on käytännössä pakollista, että kansantalous pyörii? Ugh.

Sen sijaan, että odotamme pikavoittoja taivaalta saadaksemme miljoona euroa, on eräs erittäin simppeli tapa päästä miljonääriksi. Tämä ei ole patentoitu, joten saa käyttää.

Yhtälö, jolla suurin osa meistä pystyy pääsemään miljonääriksi onkin kaikessa yksinkertaisuudessaan simppeli:

1) Pyri kehittämään itseäsi ja tienaamaan enemmän.
2) Säästä enemmän rahaa (joka ikinen meistä pystyy säästämään enemmän kuin tällä hetkellä)
3) Sijoita ja anna korkoa korolle-ilmiön tehdä työtä puolestasi. Aika on sinun paras ystäväsi sijoittajana.

Miljonääriksi tulemisessa avain onkin aina aika. Menestyneet yrittäjät ja yritysjohtajat ovat usein tehneet miljoonaomaisuutensa eteen enemmän työtunteja kuin tavallinen ihminen tekee töitä koko elämänsä aikana. Kadehdittavat perinnöt ovat syntyneet sukupolvien (eli vuosikymmenten/satojen) jälkeen. Ja jopa lottoajakin on mitä todennäköisemmin lotonnut tai unelmoinut lottovoitosta kymmeniä vuosia ennen päävoiton saapumista kotiovelle.

Tämä yhtälö miljonäärisyyteen ei ole mitenkään erilainen, mutta se on mahdollinen kaikille – jopa alle keskituloiselle ihmiselle – ja ilman lottovoittoa! Katsotaan numeroita väitteeni takana.

Suomalaisen keskituloisen matka miljonääriksi

Katsotaan tilastojen mukaan keskimääräistä suomalaista ja miten hänestä voisi tulla miljonääri. Tätä varten meillä on onneksi käytössä mainio Tilastokeskus, joka antaa meille tiedot keskimääräisestä suomalaisesta. Käytämme keskivertosuomalaisesta tietoja, jotka ovat oleellisia matkalle miljonääriksi.

Keskivertosuomalainen:

– Keskipalkka suomalaisella on n. 3500 euroa. Mediaanipalkka suomalaiselle on n. 3000 euroa. Ennen veroja.
– Keskimääräinen suomalainen on avo- tai avioliitossa (lasketaan siis matka miljonääriksi yhdessä ja erikseen)
– TV:tä suomalainen katselee keskimäärin 2 tuntia ja 42 minuuttia päivässä
– Asuu pientalossa (oma-, pari -tai rivitalo)

Koska Tilastokeskus toteaa, että suurin osa suomalaisista asuu yhdessä kumppaninsa kanssa, lasketaan siis keskimääräisen suomalaisen kulutus niin avioyksikkönä kuin yksilönäkin.

Saanko siis esitellä kirjoituksen päätähdet: Perhe Paasanen sekä Sinkku Sinkkonen.

Katsotaan eri skenaariot, kun alkupääoma on 0 euroa, sijoitusten tuotto on inflaatiokorjattuna 7% vuodessa (keskiarvoinen historiallinen tuotto) ja mukaan ei lasketa asunnon arvoa vaan pelkkä sijoitusten arvo.

Perhe Paasanen

Katsotaan Perhe Paasasen tilannetta kahdesta eri tilanteesta, jos he tienaavat mediaanitulon verran tai jos he tienaavat keskitulon verran. Miten matka miljonääriksi muuttuu?

Perhe Paasasen matka miljonääriksi mediaanitulolla

Perhe Paasanen sisältää siis yhteensä:
– Yhden lapsen
– 90 000 euroa tuloja ennen veroja (keskitulo ei laske lomarahoja ja muita lisiä, joten verojen ja työnantajamaksujen jälkeen käteen jää 64 800€ vuodessa)
– 200 000 euron asunnon PK-seudulta, joka maksetaan ajan kanssa pois
– Perhe Paasanen saa 1%:n palkankorotuksen vuodessa

Oletetaan, että lainanvähennyksiin menee 25 vuoden lainalla ja 0,7% asuntolainan korolla 729 euroa kuukaudessa eli 8728 euroa vuodessa. Tämän jälkeen jäljelle jää 56 052 euroa vuodessa elämiseen, josta lasketaan säästöprosentti. Kaikki jääkin kiinni siitä, kuinka paljon Perhe Paasanen säästää ja sijoittaa ja kuinka paljon menee kulutukseen.

Kuinka monta vuotta Perhe Paasasella kestää saavuttaa miljoonan euron sijoitusvarallisuus?

Säästöprosentti 50%: Matka miljonääriksi kestää 18 vuotta 
Säästöprosentit 40%: Matka miljonääriksi kestää 21 vuotta
Säästöprosentti 30%: Matka miljonääriksi kestää 24 vuotta
Säästöprosentti 20%: Matka miljonääriksi kestää 29 vuotta
Säästöprosentti 10%: Matka miljonääriksi kestää 38 vuotta

Perhe Paasasen matka miljonääriksi keskitulolla

Tämä versio Perhe Paasasesta taas sisältää:

– Yhden lapsen
– 76 024 euroa tuloja ennen veroja (mediaanipalkka ei laske lomarahoja ja muita lisiä, joten verojen ja työnantajamaksujen jälkeen käteen jää 56 865€ vuodessa)
– 200 000 euron asunnon PK-seudulta, joka maksetaan ajan kanssa pois

Oletetaan, että lainanvähennyksiin menee 25 vuoden lainalla ja 0,7% asuntolainan korolla 729 euroa kuukaudessa eli 8728 euroa vuodessa. Tämän jälkeen jäljelle jää 48 137 euroa vuodessa elämiseen, josta lasketaan säästöprosentti. Tehdään samat laskelmat samoille olettamuksille kuin aiemmin.

Säästöprosentti 50%: Matka miljonääriksi kestää 20 vuotta
Säästöprosentit 40%: Matka miljonääriksi kestää 22 vuotta
Säästöprosentti 30%: Matka miljonääriksi kestää 26 vuotta
Säästöprosentti 20%: Matka miljonääriksi kestää 31 vuotta
Säästöprosentti 10%: Matka miljonääriksi kestää 40 vuotta

 

Sinkku Sinkkonen

Tehdään samat vertailut Sinkku Sinkkosesta kuin Perhe Virtasesta. Kuinka kauan Sinkulla menisi päästä miljonääriksi kahdella eri tavalla – mediaanitulolla ja keskitulolla?

Sinkku Sinkkosen matka miljonääriksi mediaanitulolla

Mediaanitulo Sinkku Sinkkosen talous taas näyttää seuraavalta:
– 42 000 euroa tuloja ennen veroja (keskitulo ei laske lomarahoja ja muita lisiä, joten verojen ja työnantajamaksujen jälkeen käteen jää 30 000€ vuodessa)
– 180 000 euron asunnon PK-seudulta, joka maksetaan ajan kanssa pois

Oletetaan, että lainanvähennyksiin menee 25 vuoden lainalla ja 0,7% asuntolainan korolla 632 euroa kuukaudessa eli 7584 euroa vuodessa. Tämän jälkeen jäljelle jää 22 416 euroa vuodessa elämiseen.

Tehdään samat laskelmat samoille olettamuksilla kuin aiemmin.

Säästöprosentti 50%: Matka miljonääriksi kestää 28 vuotta
Säästöprosentit 40%: Matka miljonääriksi kestää 32 vuotta
Säästöprosentti 30%: Matka miljonääriksi kestää 35 vuotta
Säästöprosentti 20%: Matka miljonääriksi kestää 41 vuotta
Säästöprosentti 10%: Matka miljonääriksi kestää 50 vuotta

Sinkku Sinkkosen matka miljonääriksi keskitulolla

Keskitulo Sinkku Sinkkosen talous taas näyttää seuraavalta:
– 36 000 euroa tuloja ennen veroja (keskitulo ei laske lomarahoja ja muita lisiä, joten verojen ja työnantajamaksujen jälkeen käteen jää 27 000€ vuodessa)
– 180 000 euron asunnon PK-seudulta, joka maksetaan ajan kanssa pois

Oletetaan, että lainanvähennyksiin menee 25 vuoden lainalla ja 0,7% asuntolainan korolla 632 euroa kuukaudessa eli 7584 euroa vuodessa. Tämän jälkeen jäljelle jää 19 416 euroa vuodessa elämiseen.

Tehdään samat laskelmat samoille olettamuksille kuin aiemmin.

Säästöprosentti 50%: Matka miljonääriksi kestää 31 vuotta
Säästöprosentit 40%: Matka miljonääriksi kestää 33 vuotta
Säästöprosentti 30%: Matka miljonääriksi kestää 37 vuotta
Säästöprosentti 20%: Matka miljonääriksi kestää 43 vuotta
Säästöprosentti 10%: Matka miljonääriksi kestää 52 vuotta

Kaikki nämä neljän skenaarion numerot puhuvat selkeää kieltä. Kuka tahansa keskituloinenkin voi tulla miljonääriksi. Jos vain haluaa. Kyseisessä vertailussahan ei esim. oteta edes huomioon, että kyseiset ihmiset tulevat saamaan vuosittaisia palkankorotuksia sekä mahdollisia muita lisätuloja (esim. sijoituksista).

Jos jotain, laskin varmuuden vuoksi alakanttiin. Ja tämän lisäksi oletus on, että kaikki lähtevät nollavarallisuudesta, varallisuuteen ei lasketa asuntoa (joka on monelle suomalaiselle suurin omaisuuslaji) sekä palkka ei nousisi lainkaan vuosien aikana, joka meillä harvalla on totta. Tässä kirjoituksessa arvioidut luvut ovatkin erittäin todennäköisesti aliarviointeja nopeudesta, jolla miljonäärisyyden voi saavuttaa.

Jos lähtee oikeasti tavoittelemaan miljoonaa ja tekee töitä sen eteen, siihen pystyy varmasti 20:ssä vuodessa. Ja keskimäärin ihmiset, jotka ottavat tavoitteekseen miljoonan sijoitusvarallisuuden saattavat olla tilastojen valossa keskimääräisiä matkan alussa, mutta kehittyvät todennäköisesti myös tienaamisen ja säästämisen osalta keskimääräistä huomattavasti paremmaksi, koska heillä on motivaatiota, joka nopeuttaa vauhtia miljoonaan huomattavasti tuosta 20:stä vuodesta.

Ja silti 99%:ia keskimääräisistä ihmisistä ei koskaan miljonäärin statusta saavuta. Missä vika? Hedonistisessa adaptaatiossa. Ihminen harvemmin säästää sitä enemmän mitä hän saa. Yleensä käyttäydymme juuri päinvastoin. Kulutamme sitä enemmän, mitä enemmän tienaamme – ja tämän takia myös säästöprosenttimme jää liian pieniksi.

Toki on hyvä myös huomata, että aivan liian harva suomalainen sijoittaa edelleenkään ja sijoittaminen onkin pakko, jos joskus haluaa vaurastua. Valitettavasti elämme edelleen yhteiskunnassa, jossa sijoittamisella vaurastumista katsotaan negatiivisena asiana.

Jos asenteemme helpoimpaan tapaan vaurastua on negatiivinen, miten voimmekaan vaurastua? Kekkonen kysyi aikanaan onko maallamme malttia vaurastua. Lottovoittounelmien valossa on helppo nähdä, että vastaus on – ei ole.

Suurin haaste matkalla on sinä itse ja käytössäsi oleva aika

Entäpä jos tienaat vähemmän kuin keskituloinen tai olet muuten alle keskiarvon? Todennäköisesti, jos olet lukenut tekstiä tähän asti, kertoo se sinusta yhden asian – haluat kehittyä – joka on kaikki, mitä sinun tarvitsee päästäksesi miljonääriksi, jos vain niin haluat.

Harmikseni usein ihmiset, jotka todennäköisesti tarvitsisivat tämän kirjoituksen graafeja ja numeroita elämäänsä eniten, eivät koskaan lue tai löydä tätä kirjoitusta vaan juoksevat oravanpyörässä nähden pelkkiä uhkia ja ahdistusta elämässään.

Aika on kuitenkin haaste – tai mahdollisuus – iästäsi riippuen. Jos olet alle 30-vuotias, sinusta tulee helposti miljonääri – jos vain haluat. Jos kuitenkin olet jo 60-vuotias ja nettovarallisuutesi on nolla, on se edelleen mahdollista, mutta toki huomattavasti haastavampaa, ellet elä 100-vuotiaaksi (joka toki nykyaikana on täysin mahdollista).

Aika on asia, jonka kanssa me ihmiset olemme äärimmäisen huonoja. Tuhlaamme aikaamme turhiin asioihin ja emme oikein ymmärrä sen konseptia. Haluamme kaiken nyt ja heti, vaikka kaikki hieno tapahtuu aina tuhansien ja tuhansien tuntien, päivien, kuukausien – ehkä vuosienkin uurastuksen ansiosta.

Kaikki ne vuodet, joita on ollut ennen kuin olimme edes olemassa on tuonut kaikki nämä nykymaailman luksukset, joita pidämme itsestäänselvyytenä (terveisin sähkö tulee töpselistä ja ruoka ruokakaupasta). Kun ymmärrät ajan merkityksen elämässä, olet jo henkisesti miljonääri.

Voiko sinusta tulla miljonääri? Tiedät kyllä vastauksen

Voiko siis sinusta tulla miljonääri? Jos olet lukenut koko tämän tekstin alusta loppuun, on selvää, että kyllä. Kiitos korkoa korolle-efektin se ei pitkälti vaadi sinulta kuin suunnitelmallisuutta, pitkäjänteisyyttä, kulutuksesta karsimista, itsensä kehittämistä ja sijoittamista. Aika hoitaa loput.

Kysymys ei olekaan voiko sinusta tulla miljonääri. Oikea kysymys on, haluatko sinä olla miljonääri? Ja mikä tärkeintä – oletko valmis tekemään mitä siihen tarvitaan?

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa erittäin edulliseen 29 euron hintaan Adblibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

36 kommenttia artikkeliin ”Voiko sinusta tulla miljonääri? Kyllä – näin yksinkertaista se on”

 1. Eh. Aika lailla mutkia oiottu artikkelissa.
  Moni ihminen epäonnistuu matkalla miljonääriksi ja jossain vaiheessa vain luovuttaa. Miljonääriksi tulemiseen ei riitä pelkkä kova työ vaan menestyminen vaatii myös _aina_ onnea.
  Mitä jos olet niska limassa opiskellut juristiksi, sitten tulee lama, menetät työsi ja sitten teknologia vähentää työpaikkojesi määrää kun talous alkaa nousemaan? Lisäksi jos alkaa pitkä yli vuosikymmenen bear-market osakkeissa? Esim. Japani, moni EM ja Euroopan maa on edelleen alempana kuin 2007.
  On todella naiivia sanoa, että opiskele, sijoita ja odota 20v niin olet rikas? 20v on myös pitkä aika uhrata elämäänsä rikastumiseen, joka ei ole ollenkaan varmaa mutta ajan menettäminen on.

  Vastaa
  • Blogitekstejä lukiessa on mielestäni hyvä muistaa aina se, että ne ovat blogitekstejä – eli vain yksi näkökulma asiaan. En koe, että tässä yksinkertaistin juuri laisinkaan sanomaa, joka tekstin oli tarkoitus saada perille – joka oli – lähes kuka tahansa meistä pystyy saavuttamaan miljonääristatuksen. Elämässä sattuu ja tapahtuu aina – on aivan yksilöstä kiinni, miten siihen asennoituu ja miten sen jälkeen toimii ja mitä sen jälkeen pitää elämässä tärkeimpänä.

   Tärkeintä kirjoituksessa mielestäni onkin ennen kaikkea kirjoituksen viimeinen kappale: ”Oikea kysymys on, haluatko sinä olla miljonääri? Ja mikä tärkeintä – oletko valmis tekemään mitä siihen tarvitaan?” En ota kantaa siihen, millaisia elämänkäänteitä voi tulla tai onko miljonääriksi tulemisessa edes mitään järkeä. Näiden asioiden käsittelemiseen ei riittäisi edes se miljoona blogitekstiä.

   Tarkoitus on saada jokainen tajuamaan, että kuka tahansa voi tulla miljonääriksi – aivan keskimääräisillä tuloillakin – jos tämän ottaa tavoitteeksi. Tietenkin se vaatii uhrauksia, priorisointeja jne. kuten kaikkien isojen asioiden saavuttaminen elämässä. Onkin jokaisen oma päätös, onko miljonääriksi tuleminen ja sen tavoittelu kaiken arvoista. Tärkeintä on, että se kuitenkin on lähes jokaiselle mahdollista.

   Vastaa
 2. ”Älä jätä mitään tekemättä vain koska aika kuluu, aika kuluu kuitenkin”. Sanonta kiteyttää mielestäni erittäin hyvin ajan kulumisen ja säästämisen suhteen toisiinsa. Ei sijoittaminen tai aika joka on kulunut, ole mitenkään menetettyä aikaa. Aikamme kuluu sijoitimme tai emme, eikä vuodet joina olemme sijoittaneet ole mitenkään huonompia tai hukkaan heitettyjä. Aikamme arvo ei tulisi olla mitenkään suhteessa siinä käytettyyn rahamäärään. Ainakaan minun mielestäni.
  Kirjoituksessa on esimerkinomaisesti yritetty havainnollistaa kuinka pitkäjänteisyydellä ja säännönmukaisuudella sijoittamisella voi saavuttaa miljoonaomaisuuden. Tämä on täysin mahdollinen ja jopa todennäköinen lopputulos. Kyse on kuitenkin vain numeroista. Maailmantalouden ennustaminen on aika ennalta arvattavaa ja kaikista tilanteista voi sijoittaja hyötyä. Ennustankin, että lakukauden jälkeen tulee lopulta nousukausi.

  Vastaa
  • Erittäin hyvä sanonta! Monelta kuitenkin tuntuu olevan se pois, että joku muu ei käytä rahojaan vaan sijoittaa ja vaurastuu. Harvoin kuitenkaan olen kenenkään sanovan, että se ja se vuosi oli elämäni paras vuosi, koska käytin niin paljon rahaa kaikkeen hauskaan 😀 Yleensä kaikki parhaat asiat syntyvät ihmisistä ympärillä.

   Ja mukava huomata, että tekstin viesti oli sisäistättävissä. Kysehän ei tosiaan ole mistään muusta kuin yksinkertaisesta matematiikasta. Jos säästää ja sijoittaa tarpeeksi, saa miljoonaomaisuuden. Se, että onko valmis lähtemään tähän projektiin ja pitää siitä kiinni loppuun asti, on täysin yksilöstä kiinni.

   Vastaa
 3. Suomalaisessa keskustelussa miljonääri on monesti kuin myyttinen tarujen hahmo, tarina joka ei voi pitää paikkaansa. Vielä pöyristyttävämpää on väittää että tavallinen palkansaaja voisi nousta miljonääriksi omalla työllään, se ei vain voi olla mahdollista.

  Matematiikka on lahjomaton ja yksiselitteinen, sitä vastaan ei voi taistella vaikka oma elämänkatsomus ja -kokemus olisi suuressa ristiriidassa sen kanssa. Mielestäni laskelmasi ovat oikensuuntaiset ja varsin realistiset. Kaikki on kiinni omasta tahdosta. Merkittävämmäksi tekijäksi laskelmissasi muodostuu se ettei niissä ole otettu huomioon vierasta pääomaa vaan varallisuuden kartuttaminen tapahtuu vain omilla tuloilla.

  Lainarahaa hyödyntämällä on mahdollista nopeuttaa kehitystä merkittävästi, toki tällöin henkilöllä tulee olla riskinsietokykyä. Erityisesti vetoapua vaurastumiseen tulee pienituloisella jolla on muutenkin rajallisemmat mahdollisuudet sijoittaa. Jokaisen tulee miettiä mikä on itselleen luontevin tapa vaurastua. Monesti ajatukset voivat muuttua matkalla mutta päämäärä onkin se tärkein asia.

  Monesti ihmisiltä puuttuu vain pitkäjänteisyys viedä projekti päätökseen, etenkin kun puhutaan 20-30 vuoden periodista. Uskallan väittää että että keskituloinen voi saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden kymmenessä vuodessa mikäli haluaa. Oma tavoitteeni on ollut viisi vuotta mutta toki lähtökohta oli hyvä ja velkavipua käytän rohkeasti.

  Vastaa
  • Miljonääri kieltämättä on aika myyttinen hahmo. Ja näin oli myös markka-aikaan minusta tuntuu, koska jo lapsena muistan ajatelleeni, että miljonääriksi pääseminen on mahdotonta. Nyt se lähinnä tuntuu väistämättömältä ajan kanssa, ellei elämässä satu erittäin isoja yllätyksiä.

   Ja juurikin näin – pitkäjänteisyys on se, mikä ihmisiltä usein puuttuu. Kymmenen vuotta taloudellisesti riippumattomaksi on kova tahti, mutta periaatteessa mahdollinen myös keskituloiselle. 20:ssä vuodessa taas pystyy kuka tahansa saavuttamaan FIRE:n vaikka ei säästäisi niin rajusti, mutta silti tavoittelee sitä pitkäjänteisesti ja tavoitteellisesti.

   Vastaa
 4. Minusta tämä blogisi alkaa mennä huonompaan suuntaan. Kirjoitus on varmasti totta ja ihan asiaa, mutta tuntuu, että tällaisia kirjoituksia on ollut täysin samanlaisia aiemminkin. Ei oikein mitään lisäarvoa tällä kirjoituksella siis.
  Myös mainokset ovat alkaneet ärsyttää blogissasi. Toki ymmärrän näiden olevan välttämättömyyksiä, jos haluat tämän vuoden tavoitteesi saavuttaa. Näistä olisi muuten mielenkiintoista kuulla tarkkoja lukuja: paljonko saat blogistasi tuloja ja mihin ne tarkalleen perustuvat (klikkimäärään, sivustolla vietettyyn aikaan vai mihin?).

  Vastaa
  • Kiitos palautteesta! Ja harmi, ettei tämä teksti miellyttänyt. Kirjoitan kuitenkin yli 100 kirjoitusta vuodessa niin erilaisista aiheista, niin jokainen teksti ei voi osua maaliin jokaisella lukijalla. Itse olin tyytyväinen tähän tekstiin sekä sen herättämään keskusteluun – on paljon tekstejä, jotka eivät ole olleet niin onnistuneita omasta mielestäni kuin tämä 😀

   Ja tosiaan lisäsin AdSense-mainokset blogiin vihdoin monen kuukauden pallottelun jälkeen ja pyrin ne asettelemaan paikkoihin, jossa ne lukijoita häiritsevät mahdollisimman vähän. Google toi alunperin mainoksia myös keskelle tekstiä, josta ne poistin, vaikka ne siellä eniten rahaa tuottavatkin – toivon, että lukijat arvostavat tätä. Tuo yläpalkin mainos on ainut, mitä arvon vielä haluanko sitä pitää.

   Ja luonnollisesti tulen kirjoittamaan erittäin tarkasti myös noista mainostuloista blogissani (oikeastaan koko maksimointivuoden pointtihan on juuri keskittyä noihin eri tulolajeihin tarkemmalla tasolla) ja mitä huomioita tulen niistä keräämään. Tämä kuitenkin vie aikaa, koska 3 päivän datan perusteella ei pysty päätelmiä tekemään. Nyt voin kuitenkin jo paljastaa, että nyt 3 päivän aikana mainokset ovat tuottaneet n. 1 euron per päivä eli sinänsä aika olemattomia summia, mutta ne pienet virrat tässäkin asiassa.

   Korona laittoi blogiyhteistyöt jäihin ainakin hetkeksi, koska yhteistyökumppaneita on vaikeampi löytää, mutta nämä ovat varmasti niin blogin lukijoiden kuin omastakin mielestäni parempi tapa tienata blogilla. Blogikirjoitusyhteistyöt eivät häiritse lukijoiden lukukokemusta ja samalla ne ovat myös itselleni tuottoisampia – blogin reunamainoksilla kun on vaikea tienata edes tuhansia euroja vuodessa, mutta aika näyttää.

   Vastaa
   • Niin siis tarkennan sen verran, että tämä teksti olisi erinomainen, jos en olisi blogisi aktiivinen seuraaja. Nyt kun luen jokaisen tekstin, niin tuntui, että tämän olen lukenut aiemminkin. En toki ole täysin samansisältöistä lukenut, mutta anyways…
    Ja mitä mainoksiin tulee, niin minusta ne juuri erottivat blogisivusi muista vastaavista. Miellyttävämpää lukea ilman mainoksia, jotka hyppivät silmille koko ajan. Kuten sanoin, ymmärrän varsin hyvin tämän tuottokeinon kuuluvan vuoden tavoitteisiin ja siksi niistä olisi kiinnostavaa jossain vaiheessa kuulla tarkkaa dataa.

    Vastaa
    • Mahtavaa kuulla, että olet vakilukija. Ja joo ymmärrän hyvin tuon näkemyksen, koska tämä on kuitenkin sukua esim. korkoa korolle kirjoituksen kanssa. Tämä ajan sekä kärsivällisyyden korostaminen on kuitenkin yksi niistä teemoista, joka tulee varmaan pulpahtelemaan aina välillä jatkossakin blogissani esiin – se on kuitenkin niin vaikeaa monelle meistä ja samalla juuri se avain vaurastumiseen tavalliselle ihmiselle.

     Ja tosiaan kirjoittelen mainoksista heti kun dataa on tarpeeksi, mukava kuulla, että ne kiinnostavat kun itse tykkään kirjoitella juuri kaikkia datapainoisia tekstejä!

     Vastaa
  • Sama huomio. Nyt varsinkin oli kaksi melko saman tyyppistä tekstiä lähes peräkkäin. Mutta vaikka aihe on loppuun kaluttu, on siihen silti jotenkin nautinnollista palata aina uudelleen ja uudelleen, tosin tässä tekstissä ehkä kommentit oli paras osuus.

   Mielestäni blogi ei kuitenkaan polje paikallaan, vaan tulojen maksimointi -teema on kantanut hyvin. Ensi vuonna toivottavasti taas jotain uutta? Olen myös huomannut kirjoitustyylissä huomattavaa kehitystä (vai onko se oma sietokyky?) vuoden-parin takaiseen. Siitä onkin ollut tarkoitus jo aikaa sitten mainita…

   Vastaa
   • Pystyn samaistumaan tuohon nautinnollisuuteen tiettyjen aiheiden kanssa, koska itse luen myös joitain blogeja, joissa tuntuu, että kaikki on käsitelty, mutta jos jotain tiettyä aihetta käsitellään, haluan lukea vain loputtomasti lisää samasta aiheesta eri näkökulmasta. Ehkä tiettyjen aiheiden preferenssi näkyy myös kirjoitusaiheissani.

    Tosiaan, maksimointivuosi on vain vuoden homma ja sitten jotain muuta, vaikka korona maksimointia nyt paljon häiritseekin. En tiedä, onko tulossa uutta teemavuotta vai jatkanko asioiden kirjoittamista vain vapaasti niistä asioista, jotka sillä hetkellä tulevat mieleen. Ainakin vähän enemmän FIRE-aiheisia tekstejä on tulossa ensi vuonna.

    Ja mukava kuulla palautetta iha tekstien laadustakin! Toivon, että kyse on tekstien paranemisesta 😀 Vaikka olen kirjoittanut paljon elämässäni, meni jonkun aikaa kunnes sain kiinni siitä, millaisen rakenteen haluan blogiteksteihin – alussa ne olivat pitkälti vain ajatuksenjuoksua ilman väliotsikoita. Ja toisaalta, kun olen huomannut, että lukijamäärät jatkavat kasvuaan, on tämä myös motivoinut panostamaan teksteihin enemmän – mikä varmasti näkyy myös tekstien laadussa!

    Vastaa
 5. Mä olen nyt 30vuotias ja aloitin 500 euron sijoitussalkulla 22 vuotiaana.
  Nyt olen oman firman johtaja tienaan 10 miljoonaa bruttona vuodessa ja olen jo rakentanut itselleni 54 miljoonan salkun. Sijoittaminen on niin naurettavan helppoa että kuka vaan pystyy tienaamaan miljoonia

  Vastaa
 6. Minua huvittaa tämä lottoaminen ja menestyvien ihmisten vihaaminen jotenkin suunnattomasti. Huono-osaisten (ei tarkoitus loukata, olenhan joskus itsekin ollut sitä) ajatuskulku tuntuu menevän jotenkin näin:
  1. Kerätään pieneltä rikkaalta joukolta varoja
  2. Jaetaan kerätyt varat köyhille (piennetään tuloeroja)
  3. Kerätään suurelta, köyhien ihmisten joukolta varoja
  4. Annetaan kaikki kerätyt varat yhdelle ihmiselle (kasvatetaan tuloeroja)
  WTF???

  Vastaa
 7. Se on samaan aikaan kieltämättä huvittavaa, että sääli. Juuri tuon kuvaamasi kuvion takia se rahojen tasajakaminenkaan ei maailmaa juuri muuttaisi, koska ihmisten taloustaidot eivät mystisesti muutu. Raha valuu aina sinne pääomien luokse niin kauan kuin kapitalismissa olemme – olisi kiva, jos tämä istutettaisiin päähän, vaikka uskonnon tuntien sijasta.

  Vastaa
 8. Moi, ihan hyvä ja havainnollinen kirjoitus. Meniköhän muuten esimerkeissä keski- ja mediaanitulo sekaisin? Esimerkeissä siis mediaani on isompi kun taas todellisuudessa keskipalkka on suurempi, sillä sitä nostavat suurituloiset.

  Vastaa
 9. Olen kirjoituksesi kanssa osittain samaa mieltä ja osittain eri mieltä. Suomalaisten kateus itse ansaittuja miljoonia kohtaan lähentelee mielestäni farssin piirteitä ja samaan aikaan lottovoittajat nostetaan korokkeelle.
  Sijoittaminen rahastoihin on myös minunkin mielestäni satsaus tulevaisuuteen ja jokaisen pitäisi ehdottomasti enemmän säästää. Pankkitileillä tai patjan alla ei raha kasva, tällöin haaveet miljoonista saa heittää kaivoon.

  Laskelmissasi oli perää ja ainakin antoi ajattelemisen aihetta. Kolme henkinen perhe säästää vuodessa 28 000 euroa ollakseen miljonääri 18 vuoden kuluttua. Heille jää reilu 2000 euroa kuukaudessa muuhun elämiseen. Näinhän tämä kuulostaa ihan helpolta. Uskoisin kuitenkin, että lainanlyhennys olisi paljon suurempi kuin laskelmissasi. Kuten todennäköisesti myös asuntolainen arvo. Tähän mahdollinen autolaina vielä päälle. Kuukaudessa käteen jäävä osuus jäisikin huomattavasti pienemmäksi.

  Kysyisinkin, kuka haluaa olla miljonääri, jos elämästä miljoonaa odottaessa ei voi nauttia? Tuoko raha onnen, vai tuoko onnen se, että elää ja nauttii elämästä? Toivoisin, että kirjoitelmasi antaisi ajattelemisen aihetta usealle. Jokainen voi itse laskea omat tulonsa ja menonsa ja miettiä sen pohjalta omaa säästömahdollisuuttaan. Mutta muistaen sen, että elämästä voi ja pitää nauttia. Meillä on kuitenkin vain yksi elämä.

  Vastaa
  • Kiitos hyvästä kommentista!

   Joo lainanlyhennyksen määrähän määräytyy aika suoraan siitä varmaan asuuko PK-seudulla vai sen ulkopuolella ja millaiseen kotiin asettuu. Jos esim. asuu kotipaikkakunnallani Hyvinkäällä, on asuminen jo järkyttävästi halvempaa kuin PK-seudulla, jolloin lainanmaksutkin voivat tippua esimerkkiäkin pienemmäksi. Puhumattakaan heistä, jotka asuvat vielä syrjemmässä. Mutta tosiaan, riippuu täysin siitä, missä ja miten asuu.

   Ja esittämäsi kysymys on erittäin aiheellinen – ja toivonkin, että moni joka tämän lukee, miettii myös sitä. Kuka tahansa voi tulla miljonääriksi. Mutta kannattaako se aina? Onko se sen arvoista? Ja jos omasta mielestä ei ole, miksi silti niin moni kadehtii miljonäärejä? Toivon, että teksti auttaa ihmisiä peilaamaan myös omia ajatuksiaan asiaan liittyen sen lisäksi, että se antaa kovaa faktaa numeroiden valossa miljonääriksi pyrkimisestä.

   Vastaa
 10. Onko elämän tarkoitus pyrkiä miljönääriksi vain elää elämää? Ihminen voi olla miljonääri ilman että omistaan penniäkään rahaa. Raha ei ole se suuri itsetarkoitus johon pyrkiä.

  Elämässä tärkeintä on löytää se oikea paikka. Joillakin se voi olla peli, jossa pyritään kartuttamaan rahavaroja tiettyyn pisteeseen – Jos se tuottaa onnea, niin hienoa. Toisilla se voi olla jotain muutta. Ja kyllä, joillekin voi olla elämän itseisarvo säästäminen – toisille se voi olla rahan käyttäminen purjehtimiseen – tai jollekin se voi olla vain sosialisuus.

  Ihan vaan heittona. Jos aloittaa sijoittamisen ja laittaa yhteen rahastoon 50 vuotta 100 euroa kuukaudessa – oletetaan että rahasto ei tee kylmä bluesia matkalla rikkauteen ja lopeta toimintaansa. Ja oletetaan että rahaston arvo oikeasti nousee vuosien aikana ja saa 8% tuoton ennen veroja. 50 vuoden kuluttua tulos on 291058,27 verojen jälkeen – Tietenkin jos kuukaudessa laittaa pelin 1000 niin tulos on sama kerrotuna 10:nellä eli pari miljoonaa – verottomana. Eli ihan pienellä säästämisellä ei miljonääriksi tulla. Pelissä pitää olla oikeasti jotain muutakin kuin säästäminen. Ja kyllä kaikki ihmiset EIVÄT pysty laittamaan koko elämänsä ajan 1000 euroa kuukaudessa tilille. Ei voi sanoa, että kysymys on vain itsestä – näin ei ole. Väite on suorastaan naivi ellei typerä.

  Eli summa summarum. Olen eri mieltä siitä kanssasi ja aika monen muunkin kanssa, että pelkkä säästäminen vie miljonääriksi – Toki omistan itse rahaa jonkun verran, mutta säästäminen yksin ei ole ihme tie mihinkään. Rahan kanssa pitää osata pelata. Mutta kuten totesin, raha ei tee elämästä elämää. Elämä sen tekee.

  Vastaa
  • Olen posiitivisesti yllättynyt kirjoituksen herättämästä keskustelusta, jossa näkyy omalla tavallaan se, että vaikka olen kirjoittanut neljäkin esimerkkiä siitä, miten miljonääriksi päätyy alle 40:ssä vuodessa (ja 7%:n tuottoprosentilla ja muutenkin alikanttiin laskettuna), monikin kommentti tuntuu olevan sitä vastaan, että se ei ole mahdollista ihan kenelle tahansa.

   Vaikka en jaa ajatustasi siitä, että suurimman osan meistä olisi oikeasti vaikea tulla miljonääriksi (ihan vain tässä tekstissä näyttämieni numeroiden takia), olen täysin samaa mieltä siitä, että jos elämän ainut tavoite on tulla miljonääriksi, mieluiten elämään kannattaa yrittää sisällyttää jotain muutakin sisältöä. Ja toisaalta, kuten olen monelle muullekin vastannut, kirjoitushan ei ota kantaa siihen, että kannattaako jokaisen meistä pyrkiä miljonääriksi.

   Kyse on ennen kaikkea siitä, että lähes kuka tahansa meistä pystyy saavuttamaan miljonääristatuksen – jos vain näin haluaa. Se, mitä elämältä sitten haluaa on aivan eri asia ja jokaisen oma asia. Kenenkään ei kannata heittää kirvestä kaivoon ajatellen, että en voi vaurastua, koska se on meille jokaiselle mahdollista – ihan vaikka miljonääriksi asti jos näin haluaa.

   Vastaa
  • Laskelmasi eivät kyllä ole ihan oikein. Jos säästäisi 100 € kuukaudessa 50 vuoden ajan 8 % tuotolla, niin pääoma olisi lopussa n. 790 tuhatta. Rahastoston kuluiksi oletettu 0 %. Jos tästä maksaisi 34 % veroa, jäisi käteen 521 tuhatta. Hankintameno-olettamalla vero olisi luultavasti pienempi.
   Noin 200 euron kuukausisäästöllä ja muuten noilla samoilla spekseillä (34 % veroa vähennetty) pääoma alkaisi sijoitusajan lopussa olla siellä miljoonan paikkeilla. Ei mikään ihan mahdoton summa monille palkansaajille.

   Vastaa
 11. Olin jostain katsovinani, että sinulla on yli 5000 euron palkkatulot. Aika helppoa sellaisista on säästää. Samoin blogin tuottoina oli yli 1000e/kk. Ei ole ihan jokaiselle mahdollista kirjoittaa blogia. Eli olisi hieman erilainen tämä tavoitteesi innostavuus, jos ylimääräistä jäisi alle satanen kuukaudessa, kuten aika monelle.
  Ja siis en puhu itsestäni, minun ei ole tarvinnut luojan kiitos rikastua sijoittamalla, vaan rikastuin perimällä. Toki nyt voin sijoittaa niitä varoja sitten. Mutta eiköhän pörssikin ole alkanut paisua kuin pullataikina vasta tässä aivan viime vuosina. On milleniaalien helppoa rikastua siellä ja kuvitella itse keksineensä sen. Pörssikin paisuu luultavasti FEDin määrällisen elvytyksen, eli rahan painamisen ansiosta. Ei ihmisten ahkeruuden. Ja paisuu aina lisää vaan kun koronan takia elvytetään. Kunnes valuuttojen arvot menevät liikapainamisen seurauksena aikanaan nollaan ja sitten ihmetellään.

  Vastaa
  • Ehdottomasti tiedän, että tämän tavoitteleminen on itselleni helpompaa juuri korkean tulotasoni takia (ja tosiaan bruttopalkkani on tällä hetkellä n 5400 euroa eli ihan oikein muistat). Kuten kirjoituksessa kuitenkin mainitsin, matka miljonääriksi on mahdollinen myös noilla satasten säästöillä – se vain vie huomattavasti enemmän aikaa. Itse olen vähätuloisesta matalasti koulutetusta perheestä, joten tiedän tarkalleen millaista sellainen elämä on.

   Urasuuntautuneisuus ja blogin tulojen kasvattaminen onkin ollut täysin tietoinen valinta, joka on onneksi myös kantanut hedelmää ainakin tähän asti. Uskon myös, että moni pystyisi tulojaankin tietoisesti kasvattamaan, jos siihen panostaisi – sama juttu säästämisessä, jonka takia aiheesta blogia kirjoitankin. Jos minä pystyn tähän, moni muukin pystyy.

   Olen siinä ihan samaa mieltä, että tällä hetkellä koko taloushimmeli vaikuttaa aika kummalliselta ja ne vähät taloustieteen opit, mitä itseltäni jäänyt muistiin ei tunnut pätevän tällä hetkellä laisinkaan. Elämme erittäin mielenkiintoisia aikoja, ja saa nähdä mennäänkö tässä tosiaan ojasta allikkoon kun printterit huuta hallelujaa ja samalla kun viidesosa Jenkkien työvoimasta on työttömiä, tehdään pörssissä lähes ennätyksiä.

   Vastaa
 12. Kiitos blogistasi. Näitä on aina kiva lukea. Mutta kuten useimmiten näissä on aina – ja aina – tähtäimenä miljoonan omaisuus, joten jo ajatuksena se on jotain mitä useimmat eivät ymmärrä. Itse aloitin sijoittamisen ja säännöllisen säästämisen vasta reippaasti yli kolmikymppisenä. Laskeskelin tuossa, että 50-vuotiaana miulla saattaisi olla koossa jo 300 000 tuhatta euroa. Siis rahana tililläni. Miksi koskaan ei puhuta siitä, että se saattaisi riittää useimmille. Ja tämän saavuttamiseen miun ei tarvitse edes kiristää kukkaroa. Laitan sen mitä jää yli kuukaudessa rahastoihin ja osakkeisiin.

  Miljoona on kiva luku, mutta hämärtää säästämisen todellista tarkoitusta. Rahaa pahempien päivien varalle. Mie en kaipaa miljoonaa. Muutama tuhat ylimääräistä on jo ihan kiva. Ne muutama sataa tuhatta jo ennen eläkepäiviä on jo jotain uskomatonta.

  Tarkoitin vain, että inhimillisempi lähestymistapa kirjoittamiseen ryysyistä rikkauksiin olisi helposti lähestyttävämpää niille joille se on jo vaikeaa.

  Vastaa
  • Kiitos hyvästä kommentista! Tämä on näkökulma, jota ehkä liian harvoin ajattelen. MInusta tuntuu, että media ja minäkin puhumme usein miljoonasta (tai vaihtoehtoisesti 100 000:sta), koska ne ovat helppoja pyöreitä lukuja. Ja toisaalta miljoonäärillä on aina tietynlainen stigma yhteiskunnassamme. Blogia pitkään kirjoittaneena olen myös huomannut, että otsikot, joissa mainitaan miljonäärit saavat yksinkertaisesti enemmän lukukertoja… olemme ihmisiä, joten omalla tavallaan aika arvattavia käytökseltämme.

   Olet kuitenkin aivan oikeassa tuossa, että suurin osa meistä ei oikeasti edes tarvitse miljoonaa ja maanläheisempi lähestymistapa olisi varmasti erittäin tervetullutta vaihtelua. Laitan tämän heti mieleeni ja koetan kirjoittaa jatkossa myös tekstejä, joissa ei puhuta pelkistä miljonääreistä ja ensimmäisistä 100 000 euroista.

   Vastaa

Jätä kommentti