Blogini on erittäin nuori (alle puol v kirjoittanut aktiivisesti), mutta sijoitus ei harrastuksenani ole. Kiitos blogin, lyhyessä ajassa olen oppinut entistä enemmän sijoittamisesta ja päässyt osaksi tätä mahtavaa suomalaista talousblogiverkostoa. Verkosto on mielestäni mahtava siksi, että se kannustaa säästämään entistä enemmän ja asettamaan selkeitä tavoitteita epämääräisen säästämisen sijasta. Vaikka tavoitteet on tehty aina itseä varten, on siitä muille helppo tapa lisätä omaa motivaatiota.
Koska blogi on uusi, testailen koko ajan uusi ulkoasuja ja tapoja seurata matkaani eteenpäin. Pyrin tekemään blogista mahdollisimman mukavan ja helppolukuisen lukijoille, joten esimerkiksi tänä vuonna panostan graafeihin ja kuvalliseen ulosantiin. Tämän lisäksi pyrin löytämään jonkun paremman wordpress-mallin blogilleni ja vaihdan neljänneskatsaukset kuukausikatsauksiin. Avaan myös ensimmäistä kertaa nettovarallisuuteni ja omaisuuteni jakauman seuraavassa kirjoituksessani.
Vuoden 2016 tavoitteet ja niiden täyttyminen
Uutta pääomaa sijoituksiin > 12000 euroa (TAVOITE SAAVUTETTU)
Asp-tilille uutta pääomaa > 2500 euroa (TAVOITETTU SAAVUTETTU)
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen > 2000 euroa (EPÄONNISTUNUT; TOTEUMA 1313,79 EUROA)
Koko vuoden säästöprosentti > 50% (TAVOITE SAAVUTETTU)
Erityisen tyytyväinen olin siinä, että koko vuoden säästöprosenttini oli kiitettävä 58,4%! Olen siis oikeasti yrittänyt ja onnistunut elää järkevästi. Suuri kiitos kuuluu myös työnantajalleni ja lisävastuulle ja palkalle, jota olen töissä saanut. Ilman selkeästi kasvanutta palkkaa, en olisi näin hyvään tulokseen päässyt.
Tänä vuonna pääsin kaikkiin muihin tavoitteisiin paitsi oikeastaan siihen tärkeimpään – osinkotuloni jäivät huomattavasti tavoitellusta. Muut tavoitteeni ovat käytännössä vain työkaluja siihen, että saan rahaa tarpeeksi säästöön osakkeisiin ja ohjaavathan ne muutenkin järkevään rahan käyttöön.
Koska blogini keskittyy passiivisten tulojen kasvattamiseen (erityisesti osinkojen kautta juuri tällä hetkellä), katsotaan, miten sijoitusteni osingot kehittyivät tänä vuonna.
Osingot per osake kehitys 2015–>2016
Citigroup: 0,16–>0,42 dollaria
Munich Re: 7,75–>8,25 euroa
Kone: 1,2–> 1,4 euroa
Citycon: 0,14–> 0,16 euroa
Nordea Bank: 0,62–>0,64 euroa
Orkla: 2,5–> 2,5 Norjan kruunua
TeliaCompany: 3,0–> 3,0 Ruotsin kruuunua
GlaxoSmithKline: 0,8–>0,8 puntaa
Banco Santander: 0,44–> 0,22 dollaria
Fortum: 1,3–>1,1 euroa
Toteuma koko vuodelta: 829–>1313,79 euroa
Osingot kasvoivat vuodessa 484,79 euroa
Osinkoja omistamastani yrityksistä kasvatti 5/10.
Osinkoja omistamastani yrityksistä ennallaan piti 3/10.
Osinkoja omistamastani yrityksistä laski 2/10.
Tänä vuonna on jo tiedossa, että Telia Company laskee osinkoaan, mutta tavoite olisi saada tulevaisuudessa salkkuun vain yrityksiä, jotka eivät laske osinkoaan. Toivon, ettei vuosi tuo tullessaan lisää ikäviä yllätyksiä. Tulos olikin tältä vuodelta vain tyydyttävä verrattuna tavoitteeseen. Omistamieni yritysten osinkojen kasvu on ensiarvoisen tärkeää sillä vain osinkokasvun avulla pystyn saavuttaa viisivuotistavoitteeni 8000 euroa osinkoja (verojen jälkeen) vuonna 2020.
Entäpä tämä vuosi? Tässä vuoden 2017 tavoitteeni.
Uuden vuoden 2017 tavoitteet
Uutta pääomaa sijoituksiin > 10000 euroa
Asp-tilille uutta pääomaa > 2500 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen > 3000 euroa
Koko vuoden säästöprosentti > 50%
Tavoitteet tälle vuodelle saattavat vaikuttaa pikaisella silmäyksellä erittäin omituiselta. Ovathan ne selkeästi alikanttiin siihen verrattuna, mitä viime vuonna saavutin. Syynä tähän on kuitenkin se, että lähden vaihto-oppilaaksi Etelä-Koreaan tämän vuoden elokuussa, joten varallisuutta pystyn kasvattamaan vain 7-8 kuukautta tänä vuonna.
Koreassa tulen elämään 100% opintolainalla ja säästöillä, koska opintotukea en tulorajojen takia todennäköisesti saa nostaa. Tämä tulee tekemään suuren loven tämän vuoden budjettiin ja hidastaa taloudellisen riippumattomuuden tavoittelua, mutta tämä ei haittaa, koska odotan vaihtoa innolla. Tästä johtuen on myös mielenkiintoista nähdä, onko näin mahdollista päästä yli 50% säästöprosenttiin, koska Soul ei kuitenkaan ole mikään maailman halvin paikkakunta. Alkuvuodesta täytyy siis skarpata erityisesti.
Se tältä erää tavoitteista ja tulevaisuudesta. Ensi tekstissä luvassa siis paljon graafeja meneestä ja nettovarallisuuteni avaus ensimmäistä kertaa!
Onnea Koreaan!
Kiitos! Innolla odotan.