Vuoden 2018 tavoitteiden toteuma ja osingot

Vuosi 2018 on takanapäin ja on aika katsoa vuoden tavoitteiden täyttymistä sekä siten, miten osakeomistukseni kasvattaviat osinkojaan. Matkalla taloudelliseen riippumattomuuteen on äärimmäisen tärkeätä, että samalla kun kaadan lisää rahaa osakkeisiin, kasvattavat nämä osakkeet myös vuodesta toiseen osinkojaan. Pyrinkin siis lisäämään salkkuuni pelkästään osakkeita, jotka kasvattavat osinkojaan vuodesta toiseen – vain näin saavutan taloudellisen riippumattomuuden nopeasti. Katsotaankin siis miltä 5-vuotistavoitteeni toteutuminen sekä omistamieni osakkeiden osinkokasvu näytti tänä vuonna. 

Vuoden 2018 tavoitteet ja toteuma

Osinkoja, osinkoja, osinkoja

Käyn vuoden tavoitteitani läpi aina kuukausikatsauksien yhteydessä, mutta katsotaan vielä kerran, miltä vuoden 2018 tavoitteet näyttivätkään omalla kohdallani.

Uutta pääomaa sijoituksiin > 16000 euroa 
Asp-tilin sijoitukset ylittävät 17000 euroa ja ostan ensimmäisen asuntoni 

Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen > 4300 euroa
Koko vuoden säästöprosentti > 55%
Osinkoja omistamastani yrityksistä kasvattaa 80%

Käydään tavoitteiden toteumat läpi yksi kerrallaan.

Ensimmäisenä, pääomaa sijoituksiin oli tarkoitus saada tänä vuonna enemmän kuin 16 000 euroa. Tämä tavoite ylittyi selkeästi ja tänä vuonna sijoitinkin osakkeisiin yhteensä 25 099 euroa joka on aivan järkyttävä määrä. En olisi koskaan uskonut, että pystyn tuon verran irroittamaan sijoituksiin ja pelkäänkin pahoin, että tämä vuosi tulee olemaan pienempi tässä mielessä, koska vuonna 2019 joudun vähentämään asunto, että opintolainaani, joihin menee isot määrät rahaa. Pyrin kuitenkin laittamaan osakkeisiin aivan kaiken ylimääräisen sijoitusstrategiani mukaisesti, koska pörssissä on juuri nyt halpaa.

Toisena tavoitteenani saada ASP:lle yhteensä 17 000 euron varat ja ostaa tämän avulla ensiasunto. Molemmat tavoitteet täyttyivät elokuussa kun ostin ensiasuntoni.

Kolmantena tavoitteena oli saavuttaa yli 4300 euron osinkotuotot. Tässä epäonnistuin merkittävästi ja jäin vaivaiseen 3080 euroon. Olenkin jäämässä pahasti osinkotavoitteistani jälkeen.

Neljäntenä tavoitteenani oli saavuttaa yli 55% säästöprosentti ja tämän saavutinkin hienosti. Koko vuoden säästöprosenttini olikin näyttävät 67,64%, josta olen erittäin ylpeä.

Viidentenä ja viimeisenä tavoitteenani oli, että 80% osakeomistuksistani kasvattaa vuosittaista osinkoaan. Tämä on erittäin tärkeä mittari, koska taloudellisen riippumattomuuden saavuttaakseni tarvitsen en vain osakkeisiin sijoittamista, vaan myös osinkokasvua yrityksiltä, joihin sijoitan. Katsotaankin siis, miltä omistuksieni osinkohistoria näyttää viimeisen kahden vuoden osalta.

 

Osingot per osake kehitys 2017–>2018

Citigroup: 0,96 –> 1,54 dollaria
Kone: 1,55 –> 1,65 euroa
Nordea: 0,65 –> 0,68 euroa
Nokian Renkaat: 1,53 –> 1,56 euroa
Tieto: 1,37 –>1,4 euroa

Banco Santander:  0,22 –>0,23 euroa

TeliaCompany: 2,0 –> 2,3 Ruotsin kruunua
Orkla: 2,6 –> 2,6  Norjan kruunua
Gjensidige Forsikring 6,8 –> 7,1 Norjan kruunua

McDonald’s: 3,83 –> 4,19 dollaria
Qualcomm: 2,24 –> 2,43 dollaria
AT&T: 1,96 –> 2,00 dollaria
IBM 5,9 –> 6,21 dollaria
Restaurant Brands International 0,78 –> 1,8 dollaria
Welltower 3,48 –> 3,48 dollaria

Toteuma koko vuodelta: 2434,59 –> 3080,36 euroa

Saamani netto-osingot kasvoivat viime vuodesta 645,67 euroa (26,52%!)
Osinkoja omistamastani yrityksistä kasvatti 13/15 (86,66%)
Osinkoja omistamastani yrityksistä ennallaan piti 2/15 (13,33%)
Osinkoja omistamastani yrityksistä laski 0/15!!!

Tämän vuoden osalta omistamani yritykset kasvattivat erittäin mallioppisesti osinkojaan. 86,66% omistamistani yrityksistä nosti osinkoaan! Ja mikä parasta – yksikään ei laskenut. Ero oli huomattava viime vuoteen, jolloin suurempi osa omistamistani yrityksistä niin laski, kuin myös piti ennallaa osinkojaan. Salkkuni rakenteen laatu on siis ehdottomasti kohonnut viime vuosista.

Sain myös siivottua salkkuani hyvin ja olen luottavainen jokaisen omistamani yrityksen osingonmaksukykyyn jopa pienen lamankin osuessa kohdalle.

Vuoden 2018 tavoitteista täyttyikin siis tyydyttävät 4/5.

Uutta pääomaa sijoituksiin > 16000 euroa (Onnistunut)
Asp-tilin sijoitukset ylittävät 17000 euroa ja ostan ensimmäisen asuntoni (Onnistunut)

Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen > 4300 euroa (Epäonnistunut. Osinkoja 3080,36 euroa)
Koko vuoden säästöprosentti > 55% (Onnistunut. Säästöprosentti 67,64%)
Osinkoja omistamastani yrityksistä kasvattaa 80% (Onnistunut)

Entäpä tämä vuosi? 5-vuotistavoitteitani on jäljellä vielä vuodet 2019 ja 2020 ja seuraavassa tavoitteeni vuodelle 2019.

 

Vuoden 2019 tavoitteet

Uutta pääomaa sijoituksiin > 16000 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen > 5600 euroa
Koko vuoden säästöprosentti > 57%
Osinkoja omistamastani yrityksistä kasvattaa 82%

Vuoden 2019 tavoitteet ovat suhteellisen suoraviivaiset. Uutta pääomaa pyrin saamaan sijoituksiin 16000 euroa ja viime vuoden lukua katsoessa tämä voi vaikuttaa erittäin matalalta luvulta. Sitä se ei kuitenkaan ole, koska laskelmien mukaan vähennän pelkästään opinto- ja asuntolainojani kuluvana vuonna 2019 n. 12 500 eurolla. Tämä on suoraan pois sijoituksistani, joten kulutuksen täytyy pysyä halussa tänä vuonna (ja tulojen mieluusti noustava).

Osinkotulotavoitteeni on 2600 euroa korkeampi kuin vuoden 2018 toteuma. Tämä tavoite siis täyttyy erittäin epätodennäköisesti, mutta aika näyttää. Luottoni Nordeaan, Citigroupiin ja Qualcommiin ovat kovat. Muiden tavoitteiden uskon olevan varsin saavutettavissa ilman suurempia yllätyksiä elämässä.

Uusi vuosi on paras tapa aloittaa aina tyhjältä pöydältä ja uusin tavoittein.

 

9 kommenttia artikkeliin ”Vuoden 2018 tavoitteiden toteuma ja osingot”

 1. Oletko laskenut, paljonko mahdollisesti pitäisi sijoittaa varallisuutta, vaikkapa nykyisiin osinko-osakkeisiisi niiden nykyisellä painotuksella (helpointa laskea), jos olettaa osingon nousevan kuten viime vuonna?

  Vastaa
   • Se riippuu aika paljon siitä, ostaisinko suomalaisia osakkeita vai Jenkkiosakkeita, koska suurin osa Suomiosakkeista maksaa kaikki osinkonsa keväällä. Jos siis ostelisin niitä toukokuun jälkeen, eivät osingot osuisi tälle vuodelle.

    Mutta jos miettii, että saisin vuoden täydet osingot kaikista vuoden osakeostoksistani, niin n. 35000 euroa sijoituksiin riittäisi nykyisellä osingonkasvun tahdilla nykykursseilla. Tarvitaan siis rahaa taivaalta tai hirveä kurssiromahdus, jotta pystyisin tuohon lukuun pääsemään tänä vuonna 😀

    Vastaa
 2. Osinko-odotus on todella optimistinen. Osinkoja pitäisi kasvattaa 2600 €, mikä 5% tuotolla vaatisi 52 000 € lisäsijoituksia. Jos vanhat sijoitukset nostavat osinkoja 10%, tulee siitä vain 300 € lisää vuosituottoa.

  Vastaa
  • Tuo on ihan totta, mutta tosiaan tavoitteet on tehty yli 3 vuotta sitten niin kyseessä ei niinkään ole osinko-odotus vaan tavoite 😀 Ei muuta kuin täysi pörssiromahdus joka halpuuttaa kursseja 50%, niin pääsen tavoitteeseen! Mutta reaalisesti puhuttuna tiedä, että ilman lisätuloja en tuohon tavoitteeseen tänä vuonna pääse.

   Koska tavoite on kuitenkin niin korkea, kannustaa se minua virittämään kuitenkin kaiken irti taloudestani, koska tavoitteet on tehty motivoimaan minua tässä pitkässä prosessissa matkalla taloudelliseen riippumattomuuteen.

   Vastaa
   • Nyt jokainen säästetty ylimääräinen euro on hyvin todennäköisesti kuitenkin paljon arvokkaampi, kuin myöhemmin, joten ajatus on täysin oikea, virittää kaikki ylimääräiset tulot osinkoihin 🙂 onko ajatuksia miten hankkia lisätuloja tänä vuonna?

    Vastaa
    • Juurikin näin! Ainakin tavaramassan poistuessa osa tulee myytyä, joten se tulee lisäämään edes vähän tuloja. Työ on luonnollisesti se toinen tulokulma lisätuloihin ja siellä saralla näyttää tällä hetkellä ihan ok lupaavalta. Luonnollisesti koetan kasvattaa myös blogini lukijakuntaa, koska se saattaa nostaa myös tuloja blogini kautta.

     Uskon, että pienistä puroista tulee iso virta, niin tämä varmasti riittää aika pitkälle. Toisaalta, jos tämän vuoden keskityn kulujen minimointiin, niin ehkä ensi vuonna voisin keskittyä blogissani vaikka tulojen maksimointiin! Siinäkin olisi erittäin paljon kirjotettavaa asiaa normitekstien ohella.

     Vastaa

Jätä kommentti