Vuoden 2019 tavoitteet eivät täyttyneet ja vuoden 2020 tavoitteista

Asetin viisivuotistavoitteeni, kun aloin kirjoittamaan Omavaraisuushaastetta neljä vuotta takaperin. Tavoitteeni sisältävät pitkälti mottoni mukaisia tavoitteita, jotka perustuvat ennen kaikkea säästämiseen, sijoittamiseen ja tienaamiseen. Yhtä tärkeää jokaisessa matkassa – kuten myös matkassa taloudelliseen riippumattomuuteen – on matka sekä määränpää. Tänään käynkin läpi miten vuoden 2019 vuoden tavoitteet täyttyivät viime vuonna ja miltä näyttää viisivuotistavoitteeni viimeisen vuoden – 2020 vuoden tavoitteet!

Vuosi 2019 ei ollut täydellinen napakymppi tavoitteiden osalta

Vuoden 2019 tavoitteet ja toteuma

Käyn vuoden tavoitteitani läpi aina kuukausikatsauksien yhteydessä, mutta katsotaan vielä kerran, miltä vuoden 2019 tavoitteet näyttivätkin omalla kohdallani.

Uutta pääomaa sijoituksiin > 16000 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen > 5600 euroa
Koko vuoden säästöprosentti > 57%
Osinkoja omistamastani yrityksistä kasvattaa 82%

Käydään tavoitteiden toteumat läpi yksi kerrallaan.

Ensimmäisenä, sijoituksiin oli tarkoitus saada tänään lisää omaa pääomaa yli 16 000 euroa. Saavutin tämän melkein, mutta en kuitenkaan. Uutta pääomaa tänä vuonna sijoituksiin irtosi tarkalleen 15 609 euroa. Tämä tavoite siis jäi vain muutamasta sadasta eurosta kiinni! Pyrin maksimoimaan osakkeisiin laittamani pääoman, joten olen lievästi pettynyt tähän summaan ja toivon, että pystyn tänä vuonna huomattavasti parempaan.

Toisena, osinkoa tuloja oli tarkoitus saada tänä vuonna verojen jälkeen 5600 euroa. Tämäkin epäonnistui! Ja aika selkeästi, koska sain tänä vuonna osinkoja vain 3918,00. Kun tein viisivuotistavoitettani en ollut ottanut sitä huomattavaa määrää, mitä verotus karsii osingoista, joten tästä tavoitteesta jälkeenjääminen ei sinällään ollut yllätys.

Kolmantena, tavoitteenani oli saavuttaa 57%:n säästöprosentti. Tässä minimalistivuosi auttoi valtavasti ja vaikka muuton myötä syntyi valtavasti ylimääräisiä tuloja, pystyin pitämään koko vuoden säästöprosenttini 69,7%:ssä, mikä on erinomainen tulos!

Neljäntenä tavoitteenani oli, että osinkoja omistamastani yrityksistä kasvattaa 82%. Tämä onnistui mukavasti ja osinkoja kasvatti 85,71% omistamista yrityksistäni.

Vuonna 2019 yritykset nostivat osinkoja mallioppisesti, mutta esim. Nordea ilmoitti tälle vuodelle, että osinkoja tullaan laskemaan, joten tämä on luonnollisesti iso menetys. Voi kuitenkin olla, että tulen Nordeat myymään salkustani viimeajan kurssinousun myötä pois ja keksimään rahoille uusia sijoituskohteita, joten en tule todennäköisesti tästä vuoden 2020 osingonlaskusta kärsimään.

Muuten omistamani yritykset nostivat osinkojaan erittäin hienosti. Näyttää siltä, että lähinnä juuri suomalaisten yritysten osinkokasvussa on ongelmaa, aivan kuten aiemmin vuonna 2019 kirjoitinkin. Aidon osinkokasvusijoittajan kannattaa mennä merta edemmäs kalaa, sillä Suomi on osinkosijoittajalle keskimäärin huono sijoitus.

Vuoden 2019 tavoitteista täyttyikin siis huonot 2/4.

Uutta pääomaa sijoituksiin > 16000 euroa (Epäonnistunut, sijoitin uutta pääomaa 15 609 euroa)
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen > 5600 euroa (Epäonnistunut, osinkoja 3918,00€)
Koko vuoden säästöprosentti > 57% (Onnistunut, tulos 69,7%)
Osinkoja omistamastani yrityksistä kasvattaa 82% (Onnistunut, tulos 85,71%)

Entäpä tämä vuosi? 5-vuotistavoitteitani on jäljellä enää tämä vuosi 2020 ja seuraavassa onkin viimeiset tavoitteeni!

 

Vuoden 2020 tavoitteet

Uutta pääomaa sijoituksiin > 17000 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen > 8000 euroa
Kokonaissijoitettu pääoma osakkeisiin ylittää 100 000 euron rajan
Koko vuoden säästöprosentti > 60%
Osinkoja omistamastani yrityksistä kasvattaa 84%

Kun katsoo nettovarallisuuttani, joka on jo yli 150 000 euroa, saattaa tuntua oudolta, että minulla on yhtenä tavoitteena ”Kokonaissijoitettu pääoma osakkeisiin ylittää 100 000 euron rajan”, mutta koska suuri osa osakesalkkuni noususta on arvonnousua, en ole vieläkään saavuttanut tätä rajaa. Omaa rahaani en ole osakkeisiin vielä sijoittanut 100 000 euroa ja toivon, että tulen tämän paalun tänä vuonna saavuttamaan.

Muuten tavoitteeni vuodelle 2020 ovat suhteellisen samansuuntaiset kuin edellisinä vuosina – vain vähän isommat. Uskon, että hyvillä sijoituksilla, ahkeralla työnteolla maksimointivuoden aikana ja minimalistivuoden tärkeimpiä oppeja vuodelle 2020 tuodessani pystyn hyvin suurimman osan tavoittesta saavuttamaan.

Yhteenveto

Vuosi 2020 onkin viimeinen vuosi, kun mittaan blogin aloittaessani tekemääni viisivuotistavoitetta. On hyvä huomata, että kyseisen viisivuotistavoitteen tein osaamisellani viisi vuotta sitten ja on selvää, että jos tekisin viisivuotistavoitteeni nykyisellä osaamisellani, olisivat tavoitteet aivan erilaisia.

Tästä riippumatta tulen seuraamaan tavoitteita myös vuonna 2020, kunnes vuonna 2021 kaikki muuttuu kun pystyn vihdoin laskemaan, milloin pystyisin olemaan realistisesti ja aidosti taloudellisesti riippumaton. Onkin todennäköistä, että vuonna 2021 asetan tieni taloudelliseen riippumattomuuteen kymmenvuotistavoitteella, jonka lopussa pyrin olemaan taloudellisesti riippumaton.

Osinkotulotavoitteeseni en tule pääsemään, mutta muita tavoitteita pidän tarkasti silmällä ja uskon, että etenkin koko vuoden säästöprosentti sekä uuden pääoman laittaminen sijoituksiin toivottavasti ylittyy selvästi myös tänä vuonna.

Uusi vuosi ja uudet tavoitteet, mikäs sen parempaa! Onko sinulla tavoitteita tulevalle vuodelle tai vuosikymmennelle?

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tieto uusimmista kirjoituksista.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

Jätä kommentti