Vuoden 2020 uudet sijoitusblogit

On taas aika vuosittaiselle kirjoitukselle, jossa käyn läpi kaikki tänä vuonna syntyneet uudet talousblogit!

Tiedän itse viisi vuotta sitten aloittaneena bloggarina, kuinka vaikea uusia lukijoita on saada – ja toisaalta, kuinka motivoivaa se on, kun uudet lukijat löytävät blogin. Tämän takia haluan tehdä tämän palveluksen joka vuosi kaikille, jotka taloudellisen osaamisen ilosanomaa internettiin levittävät.

Parhaimmillaan uudet lukijat saattavat palauttaa sellaisenkin aloitetun blogin henkiin, joka aikanaan on kuollut alkuunsa, koska lukijat eivät ole blogiin vain löytäneet – oli sisältö kuinka timanttista tahansa.

Mielenkiintoisena pointtina voi sanoa, että esim. viime vuonna (2019) talousblogeja syntyi ennätysvähän – 13 kappaletta. Päästäänkö tänä vuonna tämän yli vai onko korona ja pörssien heiluminen pelästyttänyt uudet talousbloggaajat täysin? Katsotaan asiaa tarkemmin.

Vuoden 2020 uudet sijoitusblogit

Uusien aloitettujen blogien määrä on vähentynyt koko ajan, vaikka pörsseissä on ollut juhlaa jo lähes vuosikymmenen – mielenkiintoista sinänsä. Omalla tavallaan myös talous- ja sijoitusblogien maailma alkaa olla vakiintunut ja lukijat eivät välttämättä ole enää yhtä nälkäisiä uusille blogeille kuin ennen.

Raha-podcasteja on tarjolla ennätysmäärä, talousblogeja on tarjolla ennätysmäärä ja myös iltapäivälehdissä henkilökohtaisesta rahankäytöstä puhutaan enemmän kuin koskaan. Elämme henkilökohtaisen taloudenneuvonnan kulta-aikaa.

Sen, mitä olen oppinut vuosien varrella blogia kirjoittaessa (olen kirjoittanut jo yli 500 kirjoitusta!), on että kirjoittaminen ja näkökulmat eivät taloudesta lopu koskaan. Talous ja yritysten tilanne elää koko ajan, joten sinänsä talousbloggaajana oleminen on huomattavasti mukavampaa kuin monen muun aiheen bloggaaja.

Oikeastaan kirjoitettavaa löytyy paljon enemmän kuin minulla olisi aikaa! Tälläkin hetkellä minulla on ainakin 100 blogikirjoitusideaa tuleville vuosille. Tämän monipuolisuuden takia voinkin suositella talousbloggaamista harrastuksena ihan kenelle vain.

Mutta itse asiaan, saanen esitellä vuoden 2020 uudet talousblogit, joita on yhteensä tänä vuonna syntynyt 19 kappaletta! Linkit blogeihin löytyvät jokaisen blogin nimen otsikosta.

Rahajunnut

Rahajunnut ovat kaksi 15-vuotiasta junnua, jotka kertovat kuinka voi sijoittaa ja säästää helposti. Rahajunnut haluaa opastaa erityisesti nuoria ja aloittelijoita, kuinka rahahommat saadaan helposti sujumaan, koska kouluissa ei tarjota tarpeeksi opetusta niiden hoitamiseen (true story). 

Rahajunnut ovat inspiroituneet selkeästi Mimmit-sijoittaa konseptin menestymisestä ja kokeilevat inspiroimaan yhden sukupuolen sijaan kokonaista sukupolvea. Haastavaa (koska en edes itse alle 18-vuotiaana kiinnostunut sijoittamisesta tai rahasta juurikaan, koska se toinen sukupuoli ja muut jännät jutut), mutta kovalla työllä täysin mahdollista!

Vaurastumisesta

Vaurastumisesta kertoo 26-vuotiaan kirjanpitäjän taipaleesta kohti taloudellista riippumattomuutta. Tällä hetkellä blogi on pitkälti keskittynyt kuukausikatsauksiin, mutta ehkä lukijamäärien lisääntyessä myös blogin sisältöön tulee lisää vivahteita? Vaurastumisesta-bloggaaja on nykyään jo hieman harvinaisempi talousbloggaaja myös siinä mielessä, että hänellä on aidosti tavoitteena taloudellinen riippumattomuus – aivan kuten allekirjoittaneella. Aina mahtavaa saada uusia FIRE-bloggaajia mukaan.

Rahaversoja

Rahaversoja on blogi siitä, kuinka tienata, säästää ja tavoitella taloudellista vapautta. Sijoittaminen ja eettisyys eivät sulje toisiaan pois. Rahan avulla voi tavoitella myös omien arvojensa mukaista elämää. Blogi käsittelee erittäin laajasti eri aiheita talouden ympärillä ja kuuluu ehdottomasti tämän vuoden uusien blogien parhaimmistoon ihan pelkän sisällön takia ja blogia katsellessa itsekin aloin miettimään, että pitäisikö tätä omankin blogin ulkoasua vähän päivitellä. Tämän lisäksi myös Rahaversoja bloggaaja tavoittelee aidosti taloudellista riippumattomuutta, mutta hieman eri tavalla kuinka allekirjoittanut, mikä on mukava nähdä.

Päiväkauppaa osakkeilla

Päiväkauppaa osakkeilla on kirjaimellisesti juuri sitä, mitä otsikossa lukee. Kirjoittaja kertoo tavoistaan ja eri tekniikoista treidata sekä joka viikko omat tuloksensa treidaamisesta. Mielenkiintoista ja rehellistä luettavaa, mutta kannattaa olla tarkkana ennen kuin itse kokeilee tätä kotona! Vaurastumiseen riittää passiiviset indeksirahastot.

Indeksisijoittajan matkassa 

Indeksisijoittajan matkassa on sijoittamisesta innostunut kolmekymppinen nainen, joka omien sanojensa mukaan jakaa löytöjä ja tapahtumia tutkimusmatkaltaan sijoitusmaailmaan. Indeksirahastot ja ETF:t ovat lähellä kirjoittajan sydäntä ja kirjoitukset käsittelevät niin henkilökohtaista taloutta kuin kyseisiä rahasto- ja ETF-tuotteita. Tässä on kirjoittaja, jonka sijoitustyylistä ja kärsivällisyydestä itselläkin olisi opittavaa!

Rahoituskuntoon

Rahoituskuntoon-bloggaajlla on monenlaista kokemusta ja ammattiosaamista pankkialalta ja blogikirjoitukset perustuvatkin ammatilliseen osaamiseen, omakohtaiseen kokemukseen (mm. asunnon hankinta sekä säästäminen ja sijoittaminen) sekä tietenkin muiden ihmisten kanssa käytyihin keskusteluihin ja muihin artikkeleihin. Bloggaja toivoo, että kirjoituksissa esitetyt uudet näkökulmat saavat lukijan miettimään erilaisia lähestymistapoja asioihin kuin tavallisesti.

Tavoitteena säästää

Tavoitteena säästää on harvinainen yksilö Suomen talousblogosfäärissä, sillä kirjoittaja kirjoittaa omalla nimellään ja avoimesti kaikista talous- ja muista asioista. Tavoitteena säästää oli ottanu tälle vuodelle tavoitteeksi ”Älä osta mitään”-vuoden ja muutenkin talouden tasapainottamisen.

Blogi on päiväkirjamaisesti tehty ja keskittynyt ennen kaikkea niihin tuloihin ja menoihin – numeroiden muodossa sekä erittäin yksityskohtaisuuksiin menevissä päivän ruokapäiväkirjoissa sekä niiden menoissa. Mielenkiintoista luettavaa, jossa päästään oikeasti erittäin tarkkaan kiinni arkikulutukseen.

Tavissijoittaja

Tavissijoittaja yrittää pitää sijoittamisen ymmärrettävänä kenelle vain. Blogi erityisesti sijoittamisesta ja oman talouden hallinnasta vasta kiinnostuneille sopivaan sisältöön, mutta sivustolta löytyy juttua joka lähtöön ainakin osake-, rahasto- ja asuntosijoittamiseen. Tavissijoittaja on sopiva all-around talousblogi, josta löytyy perustietoa ja ajatuksia niin aloittelijalle kuin vähän kokeneemmalle sijoittajalle.

Kaljukapitalisti

Kaljukapitalisti on kirjaimellisesti noin kolmekymppinen, tähän asti mukavasti ohjeiden mukaan elänyt vähähiuksinen ja tiedonjanoinen mies. Tavoitteena onkin taloudellinen vapaus ennen 50. ikävuotta ja blogin aiheena raha. Mielenkiintoista Kaljullakapitalistilla on hänen sijoitusaiheensa, jotka liikkuvat huomattavasti perinteistä sijoitusbloggaajaa pitemmälle viputuotteisiin, hyödykkeisiin ja kryptovaluuttoihin.

Faijan finanssit

Faijan finanssit-kirjoittaja on naimisissa oleva 37-vuotias kaksivuotiaan tyttären isä. Sijoitusstrategiani Faijalla on fiksusti indeksirahastot ja asuntolaina on maksettu pois. Faija haluaa jakaa tyttärelleen ja bloginsa lukijoille yltiöoptimismin sijaan realismille pohjautuvan maailmankuvan. Unelmiin voi yltää, kun ponnistaa realismin vankalta maaperältä. Kuulostaa järkevältä – ja hyvältä vaihtelulta esim. siihen unelmahöttöön, jota oma blogini välillä edustaa joidenkin mielestä vähän liikaa.

Faijan finansseista löytyy paljon ajattelevaisia ja numeroita sisältäviä kirjoituksia taloudelliseen riippumattomuuteen ja talouteen liittyen, joissa on näkökulmia, joita en ole aiemmi nähnyt, joten suuri lukusuositus!

Sijoitusviesti

Sijoitusviesti-blogissa seurataan kolmekymppisen yrittäjän taivalta kohti taloudellista riippumattomuutta. Kirjoittajan mukaan riippumattomuudella haetaan mielenrauhaa ja parempia bisnesmahdollisuuksia – mielenkiintoinen lähestymistapa asiaan, sillä suurin osa bloggareista on usein ns. tavallisessa päivätyössä pääaikaisen yrittäjyyden sijaan.

Sijoitusviesti harrastaa myös kuukausikatsauksia, jotka ovat mielestäni turhaan kuoleva perinne talousblogeissa nykypäivänä. Kaikkia kirjoittajia ei kuukausikatsaukset tietenkään kiinnosta, mutta niille on aina tasainen lukijakunta, johon mm. minä kuulun. On aina erittäin mielenkiintoista nähdä muiden tuloja ja menoja, jonka takia itsekin kuukausikatsaukset tulen myös jatkossa pitämään blogissani.

Rahaviisas

Rahaviisas on yksi kauppatieteiden maisteri lisää talousbloggaajien joukkoon. Rahaviisas saavuttelee taloudellista riippumattomuutta ja laskelmiensa mukaan, hän on jo erittäin lähellä sitä – vain viiden vuoden päässä! Vauhti on siis hurjempaa kuin oikeastaan kenelläkään suomalaisella bloggarilla, ketä olen lukenut ja jos lähellä oleva FIRE:n tavoittelu kiinnostaa, Rahaviisas tarjoaa mielenkiintoista luettavaa.

Olen aina iloinen, kun näen täysverisiä FIRE-bloggareita, koska tuntuu, että kokoajan enenevissä määrin bloggaaminen on siirtynyt sijoittamisen ja säästämisen ääreen, koska ne suurta massaa kiinnostavat ehdottomasti enemmän – ovathan ne niin paljon helpommin omaksuttavia kokonaisuuksia.

Onnellinen milleniaali

Onnellisen milleniaalin tavoite on onnellisuus. Bloggaaja on erittäin lähellä itseasiassa minua omien sanojensa mukaan: pian kolmekymppinen, korkeakoulutettu (ja jälleen KTM), asunnon omistaja, helsinkiläinen ja kilpaurheilija. Kilpaurheilija en ole, mutta kaikki muut pitää paikkansa!

Mitä enemmän luin blogia, sitä enemmän minulla tuli mieleen, että kirjoittaja on oikeastaan kaiken osin erittäin samantyylinen ihminen kuin minä ja lähtökohdat lapsuudesta asti tuntuvat samanlaisilta. Onko siis näin, että taloudellinen riippumattomuus vetääkin puoleensa erittäin samankaltaisia ihmisiä? Ei yllättäisi.

Blogin nimi Onnellinen milleniaali kuvaa kirjoittajan tavoitetta – bloggaajaa pyrkii haastamaan omia ajatuksiaan pitkän ja lyhyen tähtäimen onnellisuuden ja hyvinvoinnin tavoittelusta.

Mihin sitä säästäis?

Mihin sitä säästäisi on perinteinen talousblogi, jonka kirjoittaja tavoittelee taloudellista riippumattomuutta monelle tutulla 4%:n säännöllä. Blogin kirjoittaja on aloitanut blogin minuakin nuorempana – jo 22-vuotiaana. Matka taloudelliseen riippumattomuuteen on siis aloitettu enemmän kuin ajoissa, jos bloggaaja jaksaa vain jatkaa samaa tahtia kuin on aloittanut, odottaa palkinto varmasti jo paljon aikaisemmin, kuin sitä odottaakaan.

Taloudellisesti vapaa

Taloudellisesti vapaa on juuri bloginsa aloittanut IT-alalla toimiva kirjoittaja, jonka tavoitteena on taloudellinen riippumattomuus sekä sen tavoittelun eteneminen. Blogissa on jo pari mielenkiintoista kirjoitusta, joissa kirjoittaja kertoo nykyisestä tilanteesta sekä sijoittamisesta (opinto)lainarahalla.

Osinkotuloja

Osinkotuloja-bloggaaja on nelikymppinen perheellinen mies, joka bloginsa nimen mukaisesti on kiinnostunut osingoista sekä osinkotulojen sekä oman talouden varallisuuden kehittymisestä. Sijoituskokemusta kirjoittajalla on jo kahden vuosikymmenen takaa ja osinkoja alkaakin jo kertyä erittäin mukavasti vuodessa.

Miljoonan alku

MIljoonan alkua kirjoittaa 27-vuotias Noora, joka haluaa kirjoittaa taloudesta ja etenkin muuttaa tapaa miten naiset puhuvat raha-asioista. Miljoonan alku kuvaa sitä, kuinka kenellä tahansa on mahdollisuus pyrkiä saavuttamaan taloudellinen itsenäisyys sekä itsevarmuutta rahan kanssa, jos vain opettelee siihen oikeita taitoja ja ajatusmalleja. Halusitpa siis oppia sijoittamisen perusteita, miettiä mihin ja miksi rahaasi kulutat tai olla sukusi ensimmäinen miljonääri, jää ihmeessä seuraamaan miljoonan alku-blogia.

Fiksukuluttaja.fi

Fiksukuluttaja.fi on blogi, jossa kirjoittaja käsittelee talouteen ja rahaan liittyviä aiheita. Sivuston tarkoitus on tehdä jokaisesta lukijasta aavistuksen verran fiksumpi kuluttaja. Aiheita, jotka ovat erityisen lähellä blogin kahta kirjoittajaa ovat säästäminen, sijoittaminen, tienaamismahdollisuudet, pienituloisena selviäminen, taloudellinen riippumattomuus sekä minimalismi.

Viisastu ja vaurastu

Viisastu ja vaurastu blogin kirjoittaja on 29-vuotias rakennusalalla työskentelevä tamperelainen. Blogin pääaiheina käsitellään pääasiallisesti itsensä kehittämistä ja taloudellisen riippumattomuuden tavoittelua.

 

Yhteenveto

Vaikka uusien talousblogien määrä on vähentynyt läpi vuosien, oli tämän vuoden tulos edelleen hyvä – 19 uutta blogia ei ole ollenkaan hassummin ja oikeastaan aika lähellä kaikkien aikojen ennätystä! Ja uskon, että tässä ei edes ollut kaikki tänä vuonna syntyneet blogit, jonka takia blogi on todennäköisesti huomattavasti vielä tätä korkeampi.

Niin kauan kuin minä ja muut kokeneemmat talousbloggarit jaksavat kirjoitella, lisääntyy blogien määrä ja talousosaaminen ei voi kuin kasvaa Suomessa. Tehtävää on vielä paljon, mutta onneksi kaikki tämä työ ei mene hukkaan ja suomalaisia arvo-osuustilin omaavia ihmisiä on vuosi vuodesta enemmän!

Olen myös erityisen iloinen siitä, kuinka iso osa uusista bloggaajista tavoittelee tosissaan taloudellista riippumattomuutta. FIRE-uutisia ei koronavuotena maailmaan ole kauheasti mahtunut, mutta tuntuu, että ajattelutapa leviää siitä huolimatta vahvasti!

Ja kuten aina, kerro jos olen ohittanut jonkun tämän vuoden uuden blogin. Kirjoitatko itse blogia, joka on aloitettu tänä vuonna tai luetko jotain, minkä olen ohittanut. Kerro kommenteissa, niin lisään esittelyn listaan!

Tervetuloa kaikille uusille sijoitusbloggareille ja toivottavasti blogini lukijat löytävät tämän myötä uutta mielenkiintoista lukemista!

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

14 kommenttia artikkeliin ”Vuoden 2020 uudet sijoitusblogit”

  1. Huippua, että teet näitä listauksia! Olen seurannut itse blogiasi, mutta en ole ennen törmännyt näihin muiden blogien listauksiin ja nyt huomasinkin, että olet tehnyt listauksia myös aktiivisimmista jne. blogeista. On kyllä hienoa, että parikin suositumpaa talousbloggaajaa on näköjään päätynyt antamaan näkyvyyttä pienemmille aloitteleville blogeille. Kiitos siitä!

    En tiedä millä vaatimuksilla nämä vuoden aikana aloitetut blogit on listattu, mutta lasken myös oman blogini tänä vuonna aloitetuksi talousblogiksi, vaikka lähtökohtaisesti kirjoitankin vain naisia varten. Periaatteessa tämän vuoden luku voisi siis olla myös 16 🙂

    Vastaa
  2. Kiitos taas hyvästä listauksesta, oli monta blogia joihin en ole itse vielä törmännyt! Vaikka sitä kuinka pyörii googlessa ja blogilistoilla niin aina jää jotain huomaamatta, vaikka talousblogeja ahmisinkin mielelläni lisää.

    Vastaa
  3. Aivan loistava listaus ja itsekin arvostan sitä, että tuot näitä esille pienen saatteen kera. Tuli jälleen uutta seurattavaa minullekin. Mutta osa oli jo tuttua.
    Kiitos isosti!

    Vastaa
  4. Hei Omavaraisuushaaste 🙂

    Olisi mahtava päästä listallesi. Sivustomme Fiksukuluttaja.fi ei ole ehkä se perinteisin firetysblogi, jossa raportoidaan omia kuukausituloja, mutta tuotamme kuitenkin ahkerasti sisältöä säästämisestä, sijoittamisesta ja muista talousaiheista.

    Suurin kontribuutiomme suomalaiselle FIRE-blogi yhteisölle vuonna 2020 oli koodaamamme korkoa korolle laskuri, jonka kuka vaan saa ilmaiseksi laittaa omalle sivustolleen lyhyen koodinpätkän avulla.

    Laskuri saavutti paljon suosiota ja muun muassa Inssinosingot lisäsi sen sivulleen: https://inssinosingot.fi/sijoittaminen/korkoa-korolle-laskuri/

    Laskurin avulla jokainen voi sivustollaan osoittaa korkoa korolle ilmiön, ilman että tarvitsee itse koodailla.

    Mikäli olet itse kiinnostunut laskurin lisäämisestä, ohjeet löytyy täältä: https://fiksukuluttaja.fi/korkoa-korolle-laskuri/

    Olemme juuri kirjoittamassa myös kattavaa artikkelia taloudellisesta riippumattomuudesta, jonka pohjalle järjestimme kyselyn Sharevillessä. Voisitko sinäkin vastata siihen (löytyy shareville seinältämme)?

    Toivottavasti saamme paikan listallasi!

    Yst. Terveisin
    Marja & Antti

    Vastaa

Jätä kommentti