Kun aloitin sijoituskirjani kirjoittamisen kolmisen vuotta sitten, olin lukenut hävettävän vähän siihen verrattuna, että olin kuitenkin aina pitänyt kirjoittamisesta. Toki tässä oli se hyvä, etten oikeastaan voinut matkia kenenkään kirjoitustyyliä, koska en mitään juuri lukenut.
Kun kirjaani aloin kirjoittamaan, päätin, että en voi hyvää kirjaa kirjoittaa, jos en ymmärrä millaisia tietokirjoja maailmassa on muuten kirjoitettu. Lopputuloksena aloinkin lukemaan klassikkosijoituskirjoja, bisnestietokirjoja ja self-help kirjoja jne. tavaraa, jota yleisesti suositeltiin. Ja samalla huomasin, että lukeminenhan on paljon kivempaa kuin se kouluaikoina koskaan oli! Syy? Koska sain päättää mitä luen ja milloin luen.
Lopputuloksena olenkin vuodesta 2020 lähtien laittanut itselleni muistiin numeron lukemastani kirjasta ja kirjoittanut blogiini aina vuoden lopussa listan kaikista lukemistani kirjoista. Tämän lisäksi nostan aina pari suositusta esiin lukemistani kirjoista (ei välttämättä ne kirjat, jotka ovat saaneet subjektiivisesti itseltäni parhaat arvosanat).
Vuonna 2020 luin yhteensä 45 kirjaa, vuonna 2021 ”vain” 21 kirjaa ja tänä vuonna kirjoja tuli luettua 39 kappaletta. Kolmeen vuoteen olenkin siis lukenut hieman yli 100 kirjaa, mikä on antanut itselleni valtavasti oppia elämään, sijoittamiseen, työelämään, kuten myös kirjoittamiseen. Mutta mennäänkin itse asiaan eli tänä vuonna lukemani kirjat ja mitkä olivat parhaat sekä mitä suosittelisin.
Vuonna 2022 lukemani kirjat
1. Pörssi-ilmiöitä – Petri Ukkola 3/5
2. Huipputuloiset – Suomen rikkain promille – Hannu Kuusela, Anu Kantola 2/5
3. Näin sijoitan pörssiosakkeisiin -opas nuorelle. Tie taloudelliseen riippumattomuuteen – Seppo Saario 2/5
4. Ask Iwata: Words of Wisdom from Satoru Iwata, Nintendo’s Legendary CEO – Hobonichi 4,5/5
5. Beyond Order: 12 more rules for life – Jordan Peterson 2/5
6. Noise: A Flaw in Human Judgment – Daniel Kahneman, Oliver Sibony, Cass R. Sunstein 3/5
7. Unshakeable: Your Financial Freedom Playbook – Tony Robbins 3,5/5
8. The Outsiders: Eight unconventional ceos and their radically rational blueprint for success – W Nicholas Thorndike 4,5/5
9. Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä – Juha-Pekka Raeste, Hannu Sokala 3,5/5
10. Sattumankauppaa Wall Streetillä Burton G. Malkiel 3,5/5
11. Kaikki rahasta – Julia Thurén 3/5
12. 4000 viikkoa – Oliver Burkeman 3,5/5
13. The Psychology of Money: Timeless lessons on wealth, greed, and happiness – Morgan Housel 3/5
14. Aina asiakkaan puolella – tarinoita vakuutusmeklarien maailmasta – Jukka Saastamoinen 3/5
15. Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa – Osmo Tapio Räihälä 3,5/5
16. Irresistible: The Rise of Addictive Technology and the Business of Keeping Us Hooked – Adam Alter 3,5/5
17. Digital Minimalism – Cal Newport 3/5
18. Attention Merchants: The Epic Scramble to Get Inside Our Heads- Tim Wu 4/5
19. Hinnoittelun voima – Hermann Simon, Mikael Orvomaa, Andreas Jonason, Felix Mörée 3/5
20. Kaikki kuluttamisesta – Julia Thurén 2,5/5
21. Puhelin soi öisin – Olli-Pekka Kallasvuo, Juhani Rossi 4/5
22. The Little Book That Still Beats the Market – Joel Greenblatt 3/5
23. Irrational Exuberance – Robert J. Shiller 4/5
24. The upstarts: How Uber, Airbnb, and the Killer Companies of the New Silicon Valley Are Changing the World – Brad Stone 1,5/5
25. 2020-luvun yhteiskuntapolitiikka – Osmo Soinivaara 2,5/5
26. Think Again: The Power of Knowing What You Don’t Know – Adam Grant 3,5/5
27. The Age of Surveillance Capitalism – Shoshana Zuboff 3,5/5
28. The World for Sale – Jack Farchy, Javier Blas 4/5
29. The Other Side of Happiness – Brock Bastian 3,5/5
30. Rahastokirja vasta-alkajille – Merja Mähkä 3/5
31. Hooked: How to Build Habit-Forming Products 2/5
32. Pinnalliset: mitä Internet tekee aivoillemme – Nicholas Carr 4/5
33. Shintolaisuus – Japanin kansallisuskonto 3,5/5
34. Rikos ja rahastus – Karo Hämäläinen 3,5/5
35. Pikkuporvarit – Anna Kontula 3/5
36. Sijoittaja — Mitä Hannes Kulvik oppi ahneudesta ja miten sinäkin voit vaurastua levottomilla osakemarkkinoilla – Terho Puustinen 2/5
37. Prediction Machines: The Simple Economics of Artificial Intelligences 4/5
38. Journalismin kuolema: Mitä medialle oikein tapahtui – Katleena Kortesuo 4/5
39. Internet – Mikko Hyppönen 2/5
Täytyy muistaa, että numerot, joita annoin kirjoille ovat erittäin subjektiivisia ja kuvaavat usein sitä fiilistä + oppia, minkä kirjoista sain. Tästä kuvaavaa on esim. The Psychology of Moneyn arvosana. Kirjaa pidetään usein modernina klassikkona, mutta en oppinut siitä itse enää mitään uutta, koska olin jo kirjoittanut sijoittamiseen liittyvästä käyttäytymistaloustieteestä kaksi vuotta omaa tietokirjaa ja lukenut aiheesta valmiiksi jo paljon. Aiheeseen perehtymättömälle kirja voi olla puhdas 5/5. Toisaalta Robert Shillerin Irrational Exuberance, joka käsittelee samanlaisia aiheita, oli mielestäni huomattavasti The Psychology of Moneya parempi, vaikka onkin kaksi vuosikymmentä vanhempi.
Toisaalta top3 kirjasuosituksistani et löydä parasta arvosanaa saanutta kirjaa eli Ask Iwata: Words of Wisdom from Satoru Iwata, Nintendo’s Legendary CEO:a. Miksi? Koska jos et ole Nintendo-nörtti, kuten minä, kirjasta on todennäköisesti vaikea saada melkein mitään irti mielenkiintoisia videopeliknoppitietoja lukuun ottamatta.
Mennäänkin siis top3 kirjasuosituksiini kenelle tahansa mielenkiinnoistasi huolimatta.
Top 3 kirjasuositukset
Arvosanoista riippumatta, mitä kolmea kirjaa suosittelisin kenelle tahansa luettavaksi? Aiemmin tänä vuonna suosittelin jo The World for Salea, joka raskaudesta huolimattaan onkin erinomainen kirja raaka-ainekaupan maailmaan, jos haluaa ymmärtää syvemmin siitä miksi elämme tälläkin hetkellä erittäin poikkeuksellista aikaa – ja toisaalta kuka sillä rahaa tekee.
3. Journalismin kuolema: Mitä medialle oikein tapahtui? – Katleena Kortesuo 4/5
Olen niitä kamalia ihmisiä, jotka valittavat, että media on pilalla. Klikkiotsikot jyräävät, suurin osa vanhan lehtimedian digisisällöstä on puhdasta tuubaa, poliittista satiiria ei käytännössä ole tehty kohta puoleen vuosikymmeneen ja media ei ole tehnyt mitään muuta kuin ruokkinut jo somen valmiiksi luomaa arvojen vastakkainasettelua.
Nappasinkin innolla käteeni Katleena Kortesuon Journalismin kuolema -kirjan, joka ironista kyllä, on myös klikkiotsikkomainen nimi kirjalle. En ole Kortesuota kauheasti seurannut, joten en tiennyt, mitä kirjalta oikein odottaa. Siinä kuitenkin näkyy hyvin Kortesuon syvä tuntemus Suomen mediakentästä ja se luotaa juuri niitä ongelmia, joita moni meistä mediassa tunnistaa, mutta kukaan ei tunnu tietävän, mitä asialle tehdä.
Sen lisäksi, että Kortesuo kuvaa kirjassa erittäin kouriintuntuvin esimerkein, kuinka pieleen uutisointi voi mennä, kuvaa kirja pelottavasti myös sitä, miten alan sisällä olevat ihmiset tiedostavat tämän. Ja jotkut ajavat asioita tietoisesti tähän huonompaan suuntaan, koska ”toimittaja ei kuitenkaan voi olla täysin objektiivinen”. Aktivismitoimittajuus, fanitustoimittajuus, toimittajien demografiset ongelmat ja kuplaantuneisuus vahvistuvat vuodesta toiseen ja on yllättävää (tai ei yllättävää), ettei kirjasta ole enempää keskustelua herännyt.
Ainoa, mikä kirjassa jäi häiritsemään oli Alfa-TV:n jatkuva esiin nostaminen, joka hyvästä yrityksestä riippumatta, vaikutti aina omiin silmiini kummalliselta suomalaisten oikeistokonservatiivien Fox-kanava räpellykseltä, josta tuli vuoroin asiaa, vuoroin tylsää ja vuoroin sakeaa tavaraa. Alfa-TV ajautui konkurssiin 3 kuukautta kirjan julkaisun jälkeen ja olisi ollut mukava lukea kirjasta Alfa-TV:tön versio.
2. Puhelin soi öisin – Olli-Pekka Kallasvuo, Juhana Rossi 4/5
Heti kun näin, että Olli-Pekka Kallasvuo tulee julkaisemaan jonkinnäköisen omaelämänkerran kiinnostuin valtavasti. Nokia-huuma sekä siitä seurannut Nokian tuho oli jotain, mikä jätti minuun nuorena ja nuorena aikuisena erittäin vahvan vaikutuksen ja etenkin Nokian huonoja vuosia seurasin erittäin intensiivisesti.
Kallasvuolta todennäköisesti pyydettiin kirjaa aina siitä lähtien, kun hän pääjohtajan tehtävänsä jätti ja olikin mielestäni yllättävää, että kirja lopulta tuli vasta 2021 syksyllä ulos. Suurin tomu Nokiasta oli varmasti laskenut, mutta samalla oli laskenut yleisön kiinnostus. Itse olin kuitenkin aivan yhtä kiinnostunut kirjasta kuin aiemminkin.
Kirja oli jopa vähän outo lukukokemus. Jorma Ollilan samaisen teoksen lukeneena, odotin perus omaelämänkertaista tarinaa, joka nostaa onnistumiset pramille ja laittaa maton alle kaikki ongelmat ja kritiikin. Tästä syystä en lue lähes laisinkaan omaelämänkertoja, koska suurin osa ei kiinnostaa ja ne, jotka kiinnostavat, eivät oikeasti rehellisesti käsittele niitä aidosti mielenkiintoisia asioita. Kallasvuon kirja oli kuitenkin siitä kiva poikkeus, että ongelmia käsiteltiin, mutta toki ei vieläkään niin suorasti kuin haluaisin.
Ajattelin, että tämä olisi vihdoin se kirja, missä kuulisi, mikä kaikki meni oikeasti pieleen Nokiassa ihan ylimmältä johdolta, nyt kun olen lukenut Ollilan, Siilasmaan ja Kallasvuon näkemykset. Kallasvuo on kuitenkin selvästi kiltti. Ja toisaalta ollut asemassa, jossa on tullut tavattua pitkälti jokainen Suomen vallan ytimessä ollut ihminen. Mielenkiintoisimpia tarinoita Kallasvuolla oli Jobsin sekä Tarja Halosen osalta. Välillä kirjaa lukiessa tuli sellainen fiilis, että tässä ollaan jopa liian sovittelevia milloin mihinkin suuntaan tai sitten kyseessä oli vain Kallasvuon aito luonne, joka kirjasta tuli läpi.
Ehkä tarvitsemme vielä Elopin rehellisen version Nokia-saagasta ja sitten saisimme kokonaiskuvan johdon näkemyksistä. Vaikka julkisuudessa onkin Nokian tarinaa loputtomasti analysoitu ja mielipiteitä on itse kukin heittänyt, en itse oikein ole vieläkään saanut koottua järkevää kuvaa siitä, mikä oikeasti meni pieleen. Kolmikosta Siilasmaa on ainut, joka aidosti kertoi ongelmista ja tulehtuneista kohdista, ja se oli mitä jäin myös Kallasvuon kirjasta kaipaamaan.
Neljä tähteä kirja ansaitsee kuitenkin siitä, että kirja vaikutti aidolta Kallasvuolta ja avasi hänen kokemuksiaan aivan eri tavalla kuin Ollilan sekä Siilasmaan kirjat – näkökulma oli myös suuresti erilainen. Ja rehellisesti sanottuna kirjaa lukiessa tuli aidosti sellainen olo, että Kallasvuo oli kuin olikin väärä henkilö, väärässä paikassa, väärään aikaan ja hänen toimitusjohtajuutensa oli yksinkertaisesti virhe. Rivien välistä välillä tuntui, että jopa Kallasvuo oli tätä mieltä jossain kohtaan, mutta sanopa ei tuollaiselle mahdollisuudelle. Yksi miljoonasta ihmisestä siihen pystyy, vaikka tietäisi, ettei olisi itse yritykselle hyvä vaihtoehto, kun on kuitenkin koko elämänsä uralle uhrannut.
1. The Outsiders: Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success – W Nicholas Thorndike 4,5/5
The Outsiders on mielenkiintoinen kirja, sillä se on sijoituskirja, joka ei oikeastaan ole sijoituskirja. En muista, missä kirja tuli vastaan, mutta myös Warren Buffett on kirjaa suositellut Berkshire Hathawayn 2012 vuoden osakeomistajakirjeessään. Kirja kertoo poikkeuksellisista toimitusjohtajista vuosikymmenten varrella, joilla oli myös poikkeuksellinen näkemys siitä, miten osakemarkkinoiden ja osakkeiden arvostuksen heilumista pystyttiin käyttämään hyväksi lisäarvon luomiseksi liiketoiminnalle, että yhtiöiden osakkeenomistajille.
Kirja oli rakkautta ensisivuista lähtien ja on mielestäni tarinoiden muodossa myös kaikessa pitkäjänteisen sijoittamisen ytimessä. Loppupeleissä yhtiön arvo kuitenkin muodostuu yksinkertaistettuna kahdesta asiasta – siitä mitä yhtiö oikeasti tuottaa voittoa – ja toisaalta, miten osakemarkkina arvostaa yhtiön nykyisen sekä tulevaisuuden arvonluonnin kyvyn. Usein sijoittajat sekä yritysjohtajat painottavat jompaa kumpaa näistä liikaa, ja onkin äärimmäisen vaikeaa löytää yritysjohtajia, jotka ymmärtävät näiden arvon samanaikaisesti ollen hyviä liiketoiminnan vetäjiä.
Jos löydät johtajan tai yrityksen, jotka noudattavat samanlaisia oppeja kuin The Outsidersissa olevat johtajat, on erittäin todennäköistä, että sijoituksesi tulee olemaan pitkällä aikavälillä erinomainen. Itse koen, että olen löytänyt tällaisen yrityksen niin Talenomista, Aallon Groupista kuin Medpacestakin, vaikka näistä yrityksistä tuskin koskaan kirjoja kirjoitellaankaan niiden pienemmän skaalan takia. Tämä kirja kuuluu ehdottomasti jokaisen sijoittajan sekä sijoittamisesta tai yritysjohtamisesta kiinnostuneen lukea.
Yhteenveto
Olen iloinen, että pystyin lukemaan tänäkin vuonna näin monta kirjaa, vaikka blogia ja kirjaa tuli työstettyä edelleen erittäin kovaa tahtia. Ja kuten näkyy, kirjat olivat tänäkin vuonna erittäin tietokirjapainotteisia. Ensi vuodeksi lupaan, että luen vähintään yhden romaanin! Rakastan kuitenkin tällä hetkellä vielä niin paljon tietokirjallisuutta ja paljon on vielä lukulistalla, että paino tulee ensi vuonnakin varmaan olemaan tietokirjoissa. Saa nähdä kääntyykö suhde koskaan fiktiivisen kirjallisuuden eduksi.
Kuten näkyy, olen myös pyrkinyt lukemaan kirjoja, joita blogini lukijat ovat aikaisempina vuosina suositelleet, joten tänä vuonna sama juttu. Jos olet törmännyt johonkin kirjaan, jota suosittelisit ehdottomasti luettavaksi, laita kommenttia alla! Sekä kerro, jos jokin lukemistani kirjoista oli mielestäsi erityisen hyvä (tai huono). Olisi siis mukava kuulla myös lukijoiden ajatuksia listan kirjoista, mikäli ne tuttuja ovat.
————————————–
Voit ennakkotilata sijoituskirjani Viisas Sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat Tammen verkkokaupasta alekoodilla VIISASSIJOITTAJA30 30%-alennuksella nyt vain 24,50 euron hintaan! Tarjous voimassa vain ennakkotilauksen ajan.
Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Todella mahtava lukusuoritus teikäläisellä. Itse sain luettua vain 12 kirjaa nyt päättyvän vuoden aikana. Ja kiitos suosituksista, poimin noista The Outsiders -kirjan luettavien kirjojeni listaan.
Tietokirjojen ystävänä saattaisit ehkä pitää Ian Morrisin historiajärkäleestä ”Why the west rules – for now”. Kirjoitin siitä blogissani pariinkin otteeseen:
https://politiikkaajarjella.blogspot.com/2022/09/miksi-lansimaat-ovat-hallinneet.html
https://politiikkaajarjella.blogspot.com/2022/12/miksi-lansimaat-ovat-hallinneet.html
Historiaa tullut tosiaan vähän liian vähän luettua viime aikoina, niin pitää ehdottomasti ottaa lukulistalle. Aihekin mielenkiintoinen!