Vuoden 2022 parhaat blogikirjoitukset

Vuosi 2022 on jo lähes kokonaan takanamme ja Omavaraisuushaasteen osalta vuoteen mahtui aivan valtavasti jälleen asioita. Samalla voin suoraan sanoa, että vuosi oli koko elämäni kiireisin koronasta huolimatta tai sen aiheuttamasta pakkautuneesta kysynnästä johtuen. Alkuun hieman tilastoja Omavaraisuushaasteesta tänä vuonna.

Olen kirjoittanut tänä vuonna:
– 100 kirjoitusta Omavaraisuushaasteeseen ja
– 4 kirjoitusta Sijoitustietoon, joissa on

– Keskimäärin 1 365 sanaa eli
– Vuodessa yhteensä olen kirjoittanut 136 555 (viime vuonna 162 729) sanaa blogiin sekä 40 000 sanaa sijoituskirjaani, joka on vihdoin valmis editointeja myöten!
– Tämän lisäksi myös keskustelua käytiin blogissa ahkerasti tänä vuonna ja pelkästään lukijoilta kommentteja tulikin yli 600, kiitos niistä ja jokaisesta sähköpostista sekä someviestistä, joita olen saanut. Ne ovat bloggaamisen suola, oli kyse rakentavasta kritiikistä tai vain neuvojen pyytämisestä tai ihan kiitoksesta! 

Olen siis kirjoittanut tänä vuonna lähes 200 000 sanaa, joka on edelleen aivan järjetön määrä tekstiä taloudesta ja sijoittamisesta. Entä mitä muuta vuoteen on mahtunut?

Vuoteen 2022 on mahtunut jälleen kasa tekstejä, joihin olen tyytyväinen

Kun kirjoittaa yli sata tekstiä vuodessa, on hauska aina itsekin käydä läpi, mitä tuli tänä vuonna kirjoitettua. Samalla saa aina tietynlaisen historiikin vuoden tapahtumista. Ja kuten aiemmatkin vuodet, myös tämä vuosi on ollut monella negatiivisella tavalla historiallinen. Venäjän sota, pörssien romahdus, järkyttävä inflaatio, sähkön ja energian hintojen nousu sekä pula. Tunnelmat viime vuodesta ovat muuttuneet totaalisesti.

Menipä maailmassa miten tahansa, blogini pyrkii kuitenkin auttamaan pitämään sijoitusmarkkinoilla pään kylmänä ja löytämään tapoja tehdä jokaisen henkilön omasta taloudesta vahvemman ja kriisin kuin kriisin kestävän. Kuten seuraavassa listauksessa näemmekin, on luetuimmat ja kommentoiduimmat tekstit tänä vuonna blogissa hyvin erilaisia kuin viime vuonna. Viime vuonna sijoitusaiheet olivat ylitse muiden, mutta tänä vuonna henkilökohtainen talous on hyvin kirittänyt myös sijoituskirjoituksia.

Mukaan on mahtunut tänä vuonna jälleen yli sata tekstiä, joista monesta on hyötyä nykymaailmantilanteessakin ja esim. korkonäkemykseni, josta kirjoitin jo tämän vuoden alussa, ei ole juuri muuttunut vaikka sitä jatkuvasti minulta tarkistellaankin.

Miltä siis tämän vuoden parhaat, luetuimmat ja kommentoiduimmat tekstit tältä vuodelta näyttävät? Alta löydät nämä tekstit jaettuna aihealueittain.

Matkani taloudelliseen riippumattomuuteen – 2022

1. Minä olen Omavaraisuushaaste
2. Nettovarallisuuteni rikkoi 400 000 euron rajan!
3. Mitä tekisin eri tavalla, jos aloittaisin matkani taloudelliseen riippumattomuuteen uudelleen 18-vuotiaana?

Varallisuuteni ylitti tänä vuonna uuden 100 000 euron rajan, kuten on tapahtunut joka vuosi sen jälkeen, kun ylitin ensimmäisen 100 000 euroa. Tästä huolimatta tärkein virstanpylväs oli tietenkin Minä olen Omavaraisuushaaste -teksti, jossa lopetin seitsemän vuotta kestäneen anonymiteettini ja nykyään olenkin Omavaraisuushaaste sekä sijoitusbloggaaja- ja kirjailija Esa Juntunen!

Parhaat sijoittamisaiheiset tekstit vuodelta 2022

1. Vuoden 2021 listautumisannit – miten osakeantien suosio vaikuttaa pikavoittoihin?
2. Listautumisannit – kaikki mitä sinun tarvitsee tietää IPO:ista
3. Korko- inflaatio ja pörssiennustuksia vaivaa ankara viimeaikaisuusharha
4. Mitä osakkeille tapahtuu, jos korot nousevat?
5. Inflaatio ja miksi korot eivät tule nousemaan isosti tulevaisuudessa

Sijoitusaiheissa viime vuoden tyyliin parhaita tekstejä hallitsi osakeannit sekä tietenkin korot ja inflaatio.

Parhaat henkilökohtaiseen talouteen liittyvät tekstit 2022

1. Näin paljon kulutin rahaa vuonna 2021 ja näin se jakautui
2. Näin paljon tienasin vuonna 2021 – isoista puroista syntyy vielä isompi joki
3. Sinulla voi olla varaa melkein mihin vain, mutta ei koskaan kaikkeen
4. Elämässä enemmän asioita tarkoittaa yleensä vähemmän onnea
5. Kulujen minimointi vai tulojen maksimointi – kumpi on järkevämpää?
6. Ensimmäiset muistoni rahasta

Henkilökohtaisessa taloudessa esiin nousi etenkin pohdinnat tuloista ja menoista sekä filosofisemmat pohdinnat siitä, mihin rahaa oikeastaan tarvitsee – ja mihin sitä ei tarvitsisi käyttää.

Matkani sijoituskirjailijaksi kokonaisuudessaan

Matkani tietokirjailijaksi osa 1 – Unelmasta ja ajatuksesta kirjaksi – nopea katsaus
Matkani tietokirjailijaksi osa 2 – Käsikirjoituksen kirjoittaminen
Matkani tietokirjailijaksi osa 3 – Käsikirjoituksen editoiminen ennen kustannustoimittajaa
Matkani tietokirjailijaksi osa 4 – Kirjan tarjoaminen kustantamoille 
Matkani tietokirjailijaksi osa 5 – Kustannussopimus
Matkani tietokirjailijaksi osa 6 – Milloin kirja on valmis?
Matkani tietokirjailijaksi osa 7 – Kustannustoimittajan kanssa työskentely

Kirjailijuus on kiinnostanut minua aina ja tiedän, että se kiinnostaa montaa muutakin. Tästä syystä olen pyrkinyt kirjoittamaan mahdollisimman tarkasti matkastani tietokirjailijaksi, jotta kuka tahansa asiasta kiinnostunut voi aidosti perehtyä siihen, miten kirja syntyy yhdessä ammattikustantajan kanssa. Osia on tällä hetkellä seitsemän ja uskoisin, että kun tekstisarjan päätän lopulta kirjan julkaisuun, tulee osia lopulta olemaan 10-12. Loput tekstisarjan osista julkaisenkin ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Entäpä sitten vuoden luetuimmat ja muuten suosituimmat tekstini? Bloggaajana mielenkiintoista on se, että usein omasta mielestäni parhaat tekstini eivät ole koskaan läheskään luetuimpia tai kommentoiduimpia ja aina onkin erittäin vaikea ennustaa, mikä teksti nousee etenkin hakukoneiden ja algoritmien suosikiksi). Top5 luetuimmat tekstini olivatkin seuraavat vuonna 2022.

Top 5 vuoden 2022 luetuimmat kirjoitukset

1. Ruokakorivertailu 2022 – Lidl vs. Prisma vs. Citymarket
2. Qt Group uutena osakkeena pääsalkkuun ja pari myyntiä
3. Pörssiromahdus saapui ja sijoittajien juhlat ovat vasta alussa
4. 12kk Euribor nousi nyt positiiviseksi – mitä nyt?
5. Witted Megacorp-listautumisanti analyysi

Tämän vuoden luetuimmat kirjoitukset olivat erittäin värikkäästi eri aiheista. Ruokakorivertailu, osakesalkkuni muutokset, listautumisantianalyysit, korot sekä pörssiromahdus. Erittäin erilaisia aiheita ja tämä kertookin ehkä ennen kaikkea siitä, kuinka laaja alue talous ja sijoittaminen lopulta on. Ja toisaalta myös siitä, että koskaan ei tiedä mikä lukijoita kiinnostaa!

Oli mukava nähdä, että viiden luetuimman tekstin mukana oli näin laajaa vaihtelua, mikä kannustaa itseäni myös jatkossa kirjoittamaan monesta eri aiheesta talouteen liittyen, ei pelkästään esim. osakesijoittamisesta.

Top3 vuoden 2022 eniten keskustelua herättäneet kirjoitukset

1. Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat nyt ennakkotilattavissa!
2. Vinkkejä sähkön säästämiseen
3. Halpaa ruokaa kuukaudeksi – näin syön alle 200 eurolla kuukaudessa

Usein mielenkiintoista on se, että luetuimmat tekstit eivät useinkaan ole niitä tekstejä, jotka herättävät keskustelua blogissani kaikista eniten. Eniten kommentteja sai julkistukseni esikoiskirjani ennakkomyynnistä, mikä oli mahtavaa nähdä. En olisi koskaan osannut odottaa niin positiivista ja innokasta vastaanottoa kuin kirjalleni sain, ja tekstin kommentit pelastivat kyllä koko viikkoni, kiitos niistä!

Keskustelua ja pitkiä kommentteja tuli ennen kaikkea sähkönsäästämisvinkkeihin sekä ruuansäästövinkkeihin. Keskustelu oli erinomaista ja keskusteluissa tuli myös itselleni lisää paljon arvokasta tietoa sekä erilaisia näkökulmia, joita en ollut aikaisemmin ajatellut. Olen toistanut sen monesti ja toistan vielä kerran, kommentit ja keskustelu on bloggaamisen suurin suola, joten kiitos kaikille, jotka ovat asiallista ja hyvällä tavalla haastavaa keskusteluilmapiiriä blogissa pitänyt yllä!

Top 5 vuoden 2022 henkilökohtaiset lempitekstini

1. Miksi emme halua kuulla totuutta? Hyvät neuvot vs. hyvän mielen neuvot
2. Elämässä enemmän asioita tarkoittaa yleensä vähemmän onnea
3. Mielensäpahoittaja ja suomalainen sijoittajakuva
4. Case: Mähkä & Lepikkö – sijoitusvaikuttajuuden mukana tulee myös vastuu
5. Taloudellinen riippumattomuus ja firetys – se aito YOLO

Top5 lempitekstini ovat tekstejä, joissa käsittelen mielestäni tärkeitä asioita, mutta jotka eivät syystä tai toisesta nousseet algoritmien tai lukijoiden erityiseen suosioon. Kuten aiemminkin mainitsin, bloggaamisessa mielenkiintoista onkin juuri se, että vaikka itse kuvittelisi saaneen heureka-hetken, ei se välttämättä ketään kiinnosta tai tunteita saati ajatuksia juuri herätä. Toisaalta teksti, joka tuntuu ”vain yhdeltä blogitekstiltä lisää” saattaakin räjäyttää sitten pankin täysin!

Jos et tämän vuoden lempitekstejäni ole vielä selannut läpi, niin suosittelen selaamaan ihmeessä, sillä niiden tarkoitus olisi ainakin saada ajattelemaan, jos ei mitään muuta.

Toivottavasti tästä kirjoituksesta löytyi paljon mielenkiintoista luettavaa näin uuden vuoden kynnyksellä! Hauskaa uutta vuotta kaikille lukijoille ja ensi vuonna palataan tavalliseen tapaan tammikuun alussa kuukausikatsauksella, josta päästäänkin oikeasti hauskaan vaiheeseen, eli vuoden tilinpäätöksiin niin varallisuuden, kuin sijoitusten ja kulujen kehityksen osalta!

————————————–
Voit ennakkotilata sijoituskirjani Viisas Sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat Tammen verkkokaupasta alekoodilla VIISASSIJOITTAJA30 30%-alennuksella nyt vain 24,50 euron hintaan! Tarjous voimassa vain ennakkotilauksen ajan.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

4 kommenttia artikkeliin ”Vuoden 2022 parhaat blogikirjoitukset”

 1. Hyvä koonti! Ja tykkään paljon blogistasi, tulee aktiivisesti seurattua.

  Olen itse pitänyt päiväkirjaa ja miettinyt myös ihan blogiksi asti lähtemistä.

  Tiedätkö mitä nettisivut maksavat? Mietin että voisi hieman panostaa, ja tehdä visuaaliset sivut. Voisin ehkä itse luoda sivut, mutta tiedätkö mitä domain maksaa? sinullakin näyttää olevan .com – sivusto.

  Vähän irrallinen kysymys hehe. Mutta mietin vaan, koska se on oikeastaan ainoa kulu mikä tulee.

  Vastaa
 2. Moi,

  Kiitos! Olipas hyvä paketti!

  Onko tuo Zoner vielä lähteesi tuohon domainiin? Entä com-puolella, kuulostavat todella edullisilta!

  Vastaa
  • Joo Domainin osto oikeastaan on sinänsä sama, mistä sen ostaa, koska nämä palvelut ovat vain välittäjiä. Zoner on hyvä suomalainen fi-domainiin ja comiin käytän WordPress.comia (ihan vain koska käytännöllisempää kun blogi WordPressin alustalla), mutta aikaisemmin käytin GoDaddya. Hintaeroa näillä ei juuri ole eli molemmat hyviä.

   Vastaa

Jätä kommentti