Vuoden 2023 parhaat kirjoitukset

Vuosi 2023 kaartuu loppua kohden ja on aika vetää oma kirjoitusvuoteni yhteen. Vuoteen onkin mahtunut jälleen paljon laadukkaita, ajatuksia ja keskustelua herättäviä tekstejä – ja erittäin paljon töitä allekirjoittaneelta.

Olen kirjoittanut vuonna 2023:
– 105 kirjoitusta Omavaraisuushaasteeseen ja 1 kirjoituksen Salkunrakentajaan
– Joissa on k
eskimäärin 1 695 sanaa

– Tämän lisäksi olen julkaissut tänä vuonna yhden kirjan ja työstänyt toista koko vuoden! Yhteensä tänä vuonna onkin tullut kirjoiteltua yli 250 000 sanaa taloudesta, joka on itse asiassa uusi henkilökohtainen ennätys.

Kaikki tämä, vaikka vuoden alussa sanoin, että pyrin hidastamaan kirjoitustahtiani, heh. No ehkä ensi vuonna! Mielenkiintoista on myös, että blogitekstien keskipituus on noussut hieman – todennäköisesti johtuen syväanalyyseistä, jotka ovat keskimäärin 5 000 – 6 000 sanaa.

Keskustelua käytiin blogissa ahkerasti tänäkin vuonna ja pelkästään blogissa lukijoilta kommentteja tulikin yli 600 (joihin kaikkiin olen tapani mukaan pyrkinyt vastaamaan).  Tämän lisäksi olen luonnollisesti saanut paljon kysymyksiä ympäri somekanavien ja sähköpostien – ja niihinkin kaikkiin olen pyrkinyt parhaani mukaan vastaamaan.

Äärimmäisen suuri kiitos jokaisesta kommentista, sähköpostista sekä someviestistä, joita olen saanut. Ne ovat bloggaamisen suola, oli kyse rakentavasta kritiikistä, faktojen korjaamisesta, neuvojen pyytämisestä tai ihan kiitoksesta! Tyhjälle kaikukammiolle ei yksinkertaisesti jaksaisi kirjoittaa.

Mukavaa oli myös nähdä, että mollivoittoisesta pörssivuodesta huolimatta myös blogin lukijamäärä kasvoi tänä vuonna 20% edellisvuoteen verrattuna, ollen kuitenkin edelleen hieman alempana kuin pörssimaniavuonna 2021, joka on edelleen blogin huippuvuosi miljoonalla sivulukukerralla.

Olen siis kirjoittanut tänä vuonna taas äärimmäisen paljon sijoittamisesta ja taloudesta. Koko elämäni aikana olenkin kirjoittanut jo yli 800 blogitekstiä ja kohta kaksi kirjaa pelkästään talouden ympäriltä. Ja silti draft-muodossa tekstejä on edelleen yli 400. Omavaraisuushaastekin täyttää ensi vuonna jo 9 vuotta – hullua.

Sanottavaa siis riittää ja on edelleen yllättävän monta aihetta, joita en ole juuri edes henkilökohtaisessa taloudessa käsitellyt. Myös tulevassa kirjassani käsittelen erittäin laajasti aiheita, joita en ole ehtinyt blogissa käsitellä tai jotka eivät blogitekstien aiheeksi sovi, koska ne vaativat laajempaa käsittelyä.

Viisaan Sijoittajan ja seuraavan kirjani jälkeen olen sanonut kaiken, mitä haluan henkilökohtaisesta taloudesta ja sijoittamisesta sanoa kirjamuodossa tässä vaiheessa elämääni, jonka takia olen molempia pyrkinyt kirjoittamaan erityisellä huolella. Blogi toivottavasti jatkaa vielä vuosia, mutta kirjojen kirjoittamiseen tulee varmasti monen vuoden tauko seuraavan kirjani jälkeen.

Vuoteen 2023 on sisältänyt jälleen paljon erilaisia laadukkaita tekstejä

Tekemistä on ollut paljon, mutta siitä huolimatta tekeminen on edelleen erittäin miellyttävää ja auttaa itseäkin pohtimaan asioita uusilta kanteilta. Katsotaankin siis kattaus vuoden 2023 teksteihin, joista olet todennäköisesti aktiivisenakin lukijana osan missannut!

Miltä siis tämän vuoden parhaat, luetuimmat ja kommentoiduimmat tekstit tältä vuodelta näyttävät? Alta löydät nämä tekstit jaettuna aihealueittain.

Parhaat sijoitusaiheiset tekstit vuodelta 2023

1. Omien osakkeiden osto – hyvä vai huono?
2. Putoavan puukon anatomia. Case: Viaplay
3. Näin tutkin ja seuraan sijoituksiani
4. Tunnusluvut ja miten niitä käytetään: ROE ja ROIC
5. Tunnusluvut ja miten niitä käytetään: P/E, P/B, P/S-luku
6. Tyttöystäväni sijoitukset ovat tuottaneet paremmin kuin omani

Syväanalyysejä lukuun ottamatta 1. ja 2. ovat ehdottomasti kaksi lempitekstiäni. Omien osakkeiden ostosta puhutaan edelleen aiiiivan liian vähän. Ja kuten huomaat kohta luetuimmissa teksteissä – omien osakkeiden vastapari on se, mikä ihmisiä oikeasti kiinnostaa. Vaikka omien osakkeiden ostot pitäisi kiinnostaa aivan yhtä paljon. Jos siis luet vain yhden sijoitusaiheisen tekstin vielä tänä vuonna, lue numero 1.

Myös Case: Viaplay oli äärimmäisen tärkeä teksti, jonka olisin toivonut, että se saavuttaa huomattavasti enemmän lukijoita. Etenkin, kun Viaplayn tilanne vain paheni entisestään – kuten tekstissäkin kirjoitin, että todennäköisesti käy – ja monet suomalaisetkin sijoittajat menettivät isoja pääomia. Viaplay oli kuitenkin isojen putoavien puukkojen tapaan juuri väärässä kohdassa ostetuin osake yksityissijoittajien keskuudessa. Vaikka teksti käsittelee Viaplayta, on siinä kerrotut opit täysin ajattomia ja teksti jäi valitettavan vähälle huomiolle verrattuna moneen muuhun tekstiini.

Vuoden 2023 ajattomat syväanalyysit

Talenom sijoituskohteena syväanalyysi
Aallon Group sijoituskohteena syväanalyysi
Qt Group sijoituskohteena syväanalyysi
Medpace sijoituskohteena syväanalyysi
Kempower sijoituskohteena syväanalyysi
Nokia sijoituskohteena syväanalyysi

Koska IPO:ja ei tänä vuonna juuri ollut, sain vihdoin aikaa aloittaa syväanalyysi-sarjan! Tekstit ovat pitkiä ja äärimmäisen erilaisia kuin oikeastaan melkein mikä tahansa sisältö, mitä Internetistä tänä päivänä löytyy ja olin äärimmäisen ilahtunut, että näille lukijoita löytyi.

Ja mikä parasta, tilastojen ja kommenttien mukaan ihmiset oikeasti lukivat ne lähes kokonaan – eikä pelkästään yhteenvetoa tekstin lopussa, joka sekin toki ihan validi tapa selata teksti.

Syväanalyysien tekemiseen menee erittäin paljon aikaa ja työ on sellaista, että monesti siitä vaivasta, mitä teksteihin käytän, maksetaan aika isojakin korvauksia. Pidän tekstien kirjoittamisesta, mutta rehellisesti välillä mietin, pitäisikö minun laittaa ne jonkun maksumuurin taakse, koska työ on aidosti rahanarvoista. Tällä hetkellä tekstit ovat kuitenkin kaikkien saatavilla ilmaiseksi ja toivon, että ne jatkuvasti uusia sijoittajia löytävät, jotta kova työ ei mene hukkaan.

Parhaat henkilökohtaiseen talouteen liittyvät tekstit 2023

Rikkaaksi ja köyhäksi syntyvät eivät ymmärrä toisiaan – ja vain köyhät häviävät tässä
Epäonnistumiseni työnhaussa

Näitä taitoja minulta vaadittiin 1 000 euron kuukausipalkan työtehtävissä
Näitä taitoja minulta vaadittiin 2 000-2 400 euron kuukausipalkan työtehtävissä
Näitä taitoja minulta vaadittiin 2 500 euron kuukausipalkan työtehtävissä
Näitä taitoja minulta vaadittiin 3 000 euron kuukausipalkan työtehtävissä
Näitä taitoja minulta vaadittiin 3 500 euron kuukausipalkan työtehtävissä

Tänä vuonna kirjoitin henkilökohtaisesta taloudesta vähemmän kuin aiempina vuosina – pitkälti, koska Viisas Sijoittaja julkaistiin tänä vuonna ja oli ajankohtaista puhua sijoittamisesta vähän enemmän – olihan tämä vuosi äärimmäisen hyvä aika myös laittaa rahaa markkinoille. Ensi vuonna kuitenkin pyrin kirjoittamaan enemmän taas myös henkilökohtaisesta taloudesta, koska pyörin aiheen piirissä huomattavasti enemmän kiitos tulevan kirjani – sijoittamista kuitenkaan kokonaan unohtamatta

Matkani sijoituskirjailijaksi – matka vuonna 2023

Matkani tietokirjailijaksi osa 8 – Kirjan kannen ja nimen päättäminen
Matkani tietokirjailijaksi osa 9 – Tietokirjan julkaisu!
Matkani tietokirjailijaksi osa 10 – Tältä kritiikki tuntuu kirjailijasta
Matkani tietokirjailijaksi osa 11 – Kirjan markkinointi yksin ja yhdessä kustantajan kanssa

Matkani kirjailijaksi jatkui myös tänä vuonna ja ei ole lähelläkään loppua. Vasta ensi vuonna saan esimerkiksi ensimmäiset tuloni kirjoista – jolloin voin kirjoittaa ihan euroista, mitä kirjailija tienaa! Ja tämän lisäksi saan ensimmäiset kirjastokorvaukseni ensi vuoden lopussa, mikä se mielenkiintoista myös.

Ja toisaalta, toisen kirjan kirjoittaminen luo hieman paineita, koska esikoinen otettiin niin hyvin vastaan. Rima on aidosti korkealla.

Top 5 vuoden 2023 luetuimmat kirjoitukset

 1. Muista nämä verovähennykset vuonna 2023
 2. Helsingin pörssin korkeimmat ja kestämättömimmät osingot
 3. Miksi Nordean osake laskee, vaikka yhtiö teki ennätystuloksen?
 4. Suomen parhaat osingonmaksajat pitkällä aikavälillä
 5. Suomen parhaat rahastot 2023

Top5 luetuimmat kirjoitukset olivat ne, jotka ihmisiä eniten kiinnostivat. Ei yllättävää, että teksteissä oli niin ajankohtaisia kuin perinteisiä vuositason tekstejä, jotka varmasti toistuvat blogissa joka vuosi tavalla tai toisella. Osingot kelpaavat aina.

Top3 vuoden 2023 eniten keskustelua herättäneet kirjoitukset

 1. Kannattaako vuokra-asuminen vai omistusasuminen taloudellisesti?
 2. Kannattaako asuntolaina päivittää lyhyempään euribor-korkoon?
 3. Onko FIRE vain nousukauden palava raunio?

Tänä vuonna keskustelua blogissa taas herättivät ennen kaikkea asuntolainan ja korkojen ympärillä pyörivät keskustelut, mikä luonnollista, koska korkojen nousun nopeus yllätti oikeastaan kaikki kovuudellaan.

FIRE taas ei ole ollut paljon framilla tänä vuonna, mutta oli mukava nähdä, että kun siitä kirjoitti, niin se paljon keskustelua herätti. FIRE:hän oikeastaan oli tämän blogin lähtölaukaus ja edelleen takana oleva teema, joten siihenkin varmasti tulen aina aika ajoin palaamaan.

Siinäpä se vuoden parhaimmat kirjoitukset tiivistettynä! Toivottavasti löysit tästä mielenkiintoisia tekstejä luettavaksi loppuvuodeksi tai miksei ensi vuodeksi – sisältöä kuitenkin on erittäin paljon.

Seuraavan kerran, kun minusta kuulee, on vuosi 2024 ja on aika taas vuoden lempihetkelleni eli varallisuuden, sijoituksen, kulutuksen ja tulojeni vuosikatsauksille. Paljon analysoitavaa, kirjoitettavaa ja graafien piirtelyä siis edessä.

Hauskaa uutta vuotta kaikille blogin lukijoille ja kiitos menneestä vuodesta!

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

6 kommenttia artikkeliin ”Vuoden 2023 parhaat kirjoitukset”

 1. Blogisi on ainut blogi mitä seuraan aktiivisesti, odotan aina innolla koska seuraava teksti tulee. Jatka samaan malliin, tuot varmasti monelle muullekkin suurta iloa. Kiitos kuluneesta vuodesta!

  Vastaa
 2. Todella ihailtava kirjoitusvuosi, kuten blogisi muutenkin aikaisempinakin vuosina! Arvostan sitä, miten jaksat kirjoittaa vapaa-ajallasi myös tänne niin asiapitoisia ja laadukkaita tekstejä. Samoin hatunnosto siitä, että jaksat vastailla myös kommentteihin niin ystävällisesti ja asiallisesti.

  Kiitos ja mukavaa uutta vuotta! 🙂

  Vastaa
 3. Kiitos vuodesta 2023: erinomaisesta blogistasi ja kirjastasi sekä tästä koosteesta. Vaikka blogiasi aktiivisesti seuraan, on näköjään arjen kiireessä osa julkaisuistasi menneet ohi silmien. Nyt pääsee ne helposti lukemaan. Odotan innolla myös toista kirjaasi 🙂 Hyvää uutta vuotta 2024!

  Vastaa
  • Hienoa kuulla, että tekstistä löytyi tekstejä, jotka ovat ohi menneet! Nykymaailmassa kuitenkin niin paljon sisältö tuotetaan ja suurimmalla osalla meillä on niin kiire arkimenojen osalta, että aina menee jotain ohi.

   Vastaa

Jätä kommentti