Vuosi 2021 ei ollut sijoituksilleni pelkkää voittojuhlaa – hävisin indeksille!

Tavoitteeni on yksinkertainen. Pyrin saavuttamaan taloudellisen riippumattomuuden – tutummin FIRE:n. Keinoni tähän ovat yksinkertaiset: kulutan vähemmän, tienaan enemmän sekä sijoitan yksinkertaisesti ja säännöllisesti. Kaikki nämä kolme asiaa ovat yhtä tärkeitä matkalla taloudelliseen riippumattomuuteen, mutta vain sijoittamalla sekä ottamalla hyödyn irti korkoa korolle-ilmiöstä, pystyn saavuttamaan taloudellisen riippumattomuuden hyvissä ajoin ennen virallista eläkeikää.

Käynkin sijoitusteni menestyksen aina puolen vuoden välein läpi, tämän kirjoituksen tapaan. Syy tälle pitkälle aikavälille johtuu siitä, että spekulointisijoituksia lukuunottamatta (jotka saavat olla maksimissaan 5% sijoitetusta pääomastani), salkkuni ei juuri omistusten osalta muutu, vaan se sisältää aina samat osakkeet.

Sijoitusstrategiastani voit lukea lisää täältä.

Tänään käynkin läpi pääosakesalkkuni sekä kakkossalkkuni vuodelta 2021.

Tämänpäiväisessä kirjoituksessa esittelen ensin salkkujen sisällön, salkussa olevien osakkeiden vuoden kehityksen ja sen jälkeen, miten olen pärjännyt indeksiä vastaan sijoitusstrategiallani. En laske asuntojani mukaan vertailuun indeksiä vastaan, koska en uudelleenarvota asuntojani kuin kerran parissa vuodessa, vaikka ne kasvukeskuksissa sijaitsevatkin.

Katsotaan siis, miten sijoitukseni ovat kehittyneet viimeisen puolen vuoden aikana. Tekstin tiedot ovat vuoden lopulta 31.12.2021.

Ykkössalkku vuosi 2021

Ykkössalkussani on selkeästi isoin osuus osakesijoituksistani. Tällä hetkellä ykkösosakesalkussani onkin kahdeksaa eri yritystä ja salkun koko on n. 215 000 euroa. Seuraavassa näiden salkun kahdeksan osakkeen tuotto viimeisen vuoden ajalta. Järjestys on painojärjestys osakesalkussani alkaen isoimmasta ja päättyen pienimpään.

Talenom -22,52% + osingot

Revenio +11,55% + osingot

Aallon Group +18,47% + osingot

Oma työpaikkani (ei pörssissä) +55,00%

Medpace +61,91%

Helen of Troy +11,02%

Digital Realty Trust +30,73% + osingot

Alibaba -47,76%

Alkuun pitää siis huomauttaa, että nämä ovat kyseisten osakkeiden tuotot tältä vuodelta, eivät omat tuottoni näiden osakkeiden osalta vuoden aikana, koska olen joitain osakkeita ostanut lisää tänä vuonna ja yhden osakkeen tiputtanut salkustani kokonaan pois.

Ensiksi pitää huomauttaa oleellinen. Pörssivuosi 2021 oli kokonaisuudessaan erinomainen ja se näkyy myös osakeomistusteni tuotoissa. Suurin osa salkustani on tuottanut erinomaisesti, mutta katsotaan ensin luusereita.

Luuserit salkussa viime vuonna olivat siis Talenom sekä Alibaba, jotka olivat ainoat, jotka tekivät tappiota salkussani. Alibabasta kirjoitin kokonaisen tekstin, kun syksyllä luovuin osakkeesta kokonaan salkussani, joka oli itselleni henkilökohtainen epäonnistuminen. Alibabaan sijoittaessa riskit olivat tiedossa ja tarina olikin lähes täydellinen ilman Jack Ma:n lausumaa yhtä lausetta. Parhaillaan Alibaba-sijoitukseni oli vuonna 2021 vielä paljon plussalla, mutta jouduin myymään Alibabat monta tuhatta euroa miinuksella. Jos pitäisin niitä vieläkin salkussani, olisin vielä pari tonnia lisää miinuksella nykykurssilla, koska Alibaban alamäki on vain kiihtynyt.

Alibaba oli tietoinen riski, jossa oli ensin hyvä tuotto ja sitten riski. Aivan kuten perinteisissä korkean riskin sijoituksissa yleensä on. Nyt olenkin salkkuni rakenteeseen tyytyväisempi, koska salkussa ei ole enää yhtään korkean riskin sijoitusta. Mistä päästäänkin Talenomiin, joka oli suurin syy salkkuni huonoon menestykseen. Siinä, missä Alibaba oli osakesalkkuni pienin omistus, Talenom oli ja on edelleen isoin.

Talenomin tarinassa ei ole tapahtunut muutosta ja oikeastaan koen, että se on entistä mielenkiintoisempi tänään kuin viime vuoden alussa laskeneen arvostuksen takia, jonka takia sitä juuri salkkuuni lisäsinkin. Vaikka tuotto olikin viime vuoden osalta heikko, uskon Talenomin tuottavan tänä vuonna perus 7% ja Ruotsin liiketoiminnan lähtiessä kunnolla käyntiin Q4 2022 tai Q1 2023. Niin kauan kuin pitkänmatkan tarina pysyy paikallaan, tulen myös pitämään Talenomin ylipainossa salkussani. Talenom söi suurimman osan vuoden 2021 salkkuni tuotosta, mutta uskon, että pitkällä aikavälillä se tulee johdattamaan salkkuni vuodesta toiseen uusiin huippuihin – on se kuitenkin 80% jo plussalla salkussani, joten kokonaisuudessaan sijoitus on ollut erittäin onnistunut.

Revenio, Helen Of Troy sekä Digital Realty Trust olivat uskollisia työratsuja, jotka tekivät mitä niiden pitikin salkussani – tuottaa tasaisesti ilman suurempia yllätyksiä.

Medpace taas on edelleen murhekryynini. Järisyttävän laadukas yritys, jota omistan koko ajan liian vähän ja joka on mielestäni koko ajan ”liian kallis”. Tämä liian kallis yritys on lähes nelinkertaistanut kurssinsa koronapohjista ja olen ostanut sitä vuosien varrella aivan liian vähän lisää. Medpace onkin yksi niitä sijoituksia, jotka ovat äärimmäisen onnistuneita, mutta eivät siltä tunnu, koska sen paino salkussani on edelleen liian pieni. Tänä vuonna lupaan ostaa Medpacea jokaisesta dipistä, mitä vastaan tulee.

Aallon Group alkoi vihdoin tänä vuonna myös lunastamaan odotuksiani siltä. Yritys on äärimmäisen matalalle arvostettu kilpailijoihinsa verrattuna ja kasvaa tasaista 30% vauhtia todennäköisesti seuraavat pari vuotta yritysostoilla, joita se pystyy tekemään erittäin edullisesti. Samalla se kasvaa esim. Inderesin tavoitteita nopeammin, mikä aiheuttaa lähes aina positiivisia kurssireaktioita. Uskon, että pörssin käytöksestä riippumatta, myös tämä vuosi tulee olemaan erinomainen Aallon Groupille nyt, kun yritys on päässyt vauhtiin ja sen tunnettuus sijoittajien keskuudessa lisääntyy.

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä on oma työpaikkani, joka ei tosiaan ole pörssilistattu yhtiö, vaan n. kerran vuodessa sen osake arvotetaan uudelleen lontoolaisen investointipankin toimesta. Osake tuotti vuodessa 55% ja pystyn ostamaan ja myymään sen osakkeita kerran vuodessa. Olen tosiaan kasvattanut nyt käteiskassaani koko viime vuoden, jotta pääsen ostamaan työpaikkani osaketta lisää nyt helmikuussa. Tavoite on lisätä osaketta salkkuuni 40 000 – 50 000 eurolla ja vetää käteiskassani nolliin. Tämän jälkeen jatkan tavallisia strategiani mukaisia kuukausiostoksiani- etunenässä varmaan Medpacea tutkaillen. Työpaikkani emoyhtiön strategia on aika samanlainen kuin Aallon Groupilla, mutta tilitoimistoalan sijaan se toimii kansainvälisillä finanssimarkkinoilla. Buugi on hyvä ja ajattelin viihtyä töissä vielä monta monta vuotta, joten haluan olla myös mukana osakkeenomistajana, kun siihen mahdollisuus on tarjottu.

Kokonaisuudessaan ykkössalkkuni tuottikin vuonna 2021 11,2%. 

Osakkeiden painotus ykkössalkussani näyttää tällä hetkellä seuraavalta.

Kakkossalkku 2021

Kakkossalkkuni tarkoitus on antaa minun spekuloida osakemarkkinoilla pienillä määrillä rahaa. Olen antanut itselleni luvan sijoittaa 5% nettovarallisuudestani spekuloiviin sijoituksiin ohi virallisen sijoitusstrategiani, sillä se on kokemukseni mukaan paras tapa saada pidettyä itseni kiinni oikeassa sijoitusstrategiassani.

Vuonna 2021 oli jälleen momentum-sijoittamisen vuosi, joten kakkossalkkuni, johon en tosin ehtinyt tänä vuonna yhtä paljon käyttää aikaa kuin hulluna vuonna 2020, jatkoi erittäin hyvää suorittamistaan. Osakkeet, jotka vuoden aikana kävivät salkussa olivat ja jotka nyt ovat täysin sieltä poistuneet.

– UiPath
– Build-A-Bear Workshop
– QT Group
– Harvia
– Remedy
– Erilaiset listautumisanteihin osallistumiset (marginaalisia euromääriä).

Kakkossalkkuni tuottikin vuonna 2021 yhteensä 33,41%!

Kakkossalkkuani voit seurata myös Sharevillessä täältä nimimerkillä Omavaraisuushaaste, jolloin pystyt seuraamaan myös mahdollisia kauppojani reaaliajassa . Jakauma kakkossalkussa näytti vuoden lopussa seuraavalta.

Tyhjensin suuren osan kakkossalkusta maaliskuussa, kun käytin sieltä saamani rahat sijoitusasuntoni ostoon. Myin vuoden 2020 voittajat Stable Road Spac:n, Virgin Galacticin sekä JD.comin juuri hyvään aikaan pois ja moni vuoden 2020 hypeosake palasikin takaisin maanpinnalle 2021.

Kuvaavaa on, että kakkossalkkuni on olemassaolonsa ajalta (n. neljä vuotta) yli 300% plussalla, vaikka olen vain roiskinut sinne milloin mitäkin suosittua hype-osaketta ja myynyt ne, kun trendi on näyttänyt kääntyvän toiseen suuntaan. Kertoo mielestäni siitä, kuinka markkinat ovat tälläkin hetkellä vielä vähän oudossa jamassa koronan takia.

Pian vuoden lopun jälkeen myinkin vielä Harviat ja QT Groupit pois salkustani ja laitoin koko spekulointisalkkuni täyteen peliyhtiö Zyngaa. Toinen peliyhtiö Take-Two on ostamassa Zyngaa ja osake liikkuu edelleen 10% alle yritysostohinnan, joten tämä on melkein kuin arbitraasitilanne Zyngan osakkeessa ja sopii erinomaisesti spekulointisalkkuuni. Voi olla, että Zyngasta on tulossa vielä isompi tarjous, joten upside tässä tapauksessa on riskeihin verrattuna erittäin positiivinen.

Sijoitusteni kehitys vs indeksit 2020

Entä miten sijoitusteni (eli ykkös ja kakkossalkku yhdessä painotettuna) selviytyivät indeksejä vastaan nyt ja sijoitusstrategiani muutoksesta lähtien?


Sijoitusnörteille, salkkujen luvut ovat painotettu ja laskettu TWR-tuottona. Sijoitukseni tuottivatki vuonna 2021 yhteensä 12,13%.

Lähtökohta on siis 1.1.2020 ja kaikki indeksit ovat lähteneet arvosta 1, jotka merkkaavat indeksien sekä sijoitusteni lähtökohtaa 1.1.2020.

Vuosi 2020 oli niin erinomainen sijoitusvuosi, että vuoden 2021 alussa olin kaikkia indeksejä edellä ja päävertailuindeksiäni – MSCI AWCI Indeksiä yli 30%-yksikköä edellä. Olen edelleen indeksiä edellä, mutta ero on laskenut alle 30%:-yksikön. OMX Helsinki GI kiri itseäni huomattavasti kiinni tänä vuonna ja Nasdaq paineli kokonaan ohi. Olen tällä hetkellä Nasdaqia n. 10%-yksikköä jäljessä.

Tulokset ovat kuitenkin selkeitä. Päävertailuindeksini on graafin lila-viiva eli edellä mainittu MSCI ACWI IMI INDEX:n, joka kuvaa koko maailman pienten, keskisuurten ja isojen yritysten osakkeiden kehitystä. Salkussani kun löytyy toimijoita vähän ympäri maailman, kaikista eri kokoluokista, on kyseinen indeksi järkevin vertailukohta omalle salkulleni.

Johdan vertailuindeksiä vielä selvästi, joten vaikka vuosi ei ollut millään tavalla optimi sijoitustuloksen osalta, täytti se molemmat sijoituksilleni asetetut tavoitteet, jotka siis ovat:

1) Voita päävertailuindeksi pitkällä aikavälillä
2) Tuota vähintään 9,5%-vuodessa kymmenen vuoden ajan (CAGR)

Voin siis sanoa, että vuosi oli onnistunut, vaikka hävisin indekseille hiukan – en kuitenkaan valtavasti ja tosiaan muihin suomalaisiin sijoittajiin sosiaalisessa mediassa verrattuna, tuntuu että vuosi oli heikko. Sijoittamisen psykologia onkin huvittavaa. Jos sijoittaisin omassa tyhjiössäni, jossa seuraisin indeksiä ja omia sijoituksiani, olisin tyytyväinen tähän vuoteen. Nyt kun olen katsonut kymmenittäin graafeja sijoittajista, jotka ovat tehneet 40-80% tuottoja menneenä vuonna, tuntuu, että olen aivan surkea!

Kyseessähän on oikeastaan ihan sama asia, kun mitä some muutenkin aiheuttaa elämässä. Highlightit pääsevät aina someen, mutta 99% sijoittajista ei koskaan salkkujaan someen jaa – paitsi silloin, kun on hyvä vuosi takana. Toivonkin, että jos olet ihmetellyt kaikkien muiden sijoittajien hurjia tuottoja minun tapaani, toivottavasti omat sijoitustuottoni tuovat hieman uskoa myös huomiseen sinulle, jos sijoitusvuotesi ei aivan täydellisesti mennyt.

Tärkeintä kuitenkin on, että olen myös tähän vuoteen mentäessä tyytyväinen salkkuni rakenteeseen ja uskon, että pitkällä aikavälillä pystyn edelleen voittamaan indeksin sekä tuottamaan vähintään tuon 9,5% vuodessa pitkällä aikavälillä – tällä hetkellähän salkkuni on tuottanut kahden vuoden aikana keskimäärin 27,67% (ns. compound annual growth rate eli CAGR), joka on äärimmäisen hyvin, vaikka toki viimeiset kaksi vuotta ovat olleet äärimmäisen poikkeukselliset ja en todellakaan ole yksin tuottoni kanssa.

Katsotaankin vielä topit, flopit ja opit viime vuodesta.

Topit, flopit ja opit vuodesta

Top1 – Aallon Group

Aallon Group onnistui viemään yritysstrategiaansa huomattavan kovaa vauhtia eteenpäin vuonna 2021 ja etenkin alkuvuonna yritys oli liekeissä yritysostostensa kanssa. Oletan yhtä onnistunutta vuotta myös tälle vuodelle ja sitä, että synergiaedut alkavat näkymään, jolloin osakkeen arvostus alkaa laskea sellaiselle tasolle, ettei sillä ole mitään muuta suuntaa kuin ylöspäin. Vuosi 2020 oli hieman turhauttava Aallon Groupin omistajana, mutta kahden tilitoimiston strategia on toiminut vielä hyvin, koska Aallon Group mörni, kun Talenom raketoi ja kun Talenom laski, Aallon Group taas nousi, joten ne ovat tasapainottaneet toisiaan erinomaisesti salkussa. Olisiko tänä vuonna molempien aika raketoida? Aallon Groupin kurssi ainakin on koko ajan kauempana todellisesta arvosta, joten odotan Aallon Groupin osakkeelta tänä vuonna vielä enemmän.

Top2 – Onnistuin kasvattamaan käteiskassaani merkittävästi, vaikka se oli vaikeaa

Koska pystyn ostamaan työpaikkani osakkeita vain kerran vuodessa tai kahdessa, oli minun pakko kasvattaa käteiskassaani tämän vuoden alkuun merkittävästi. Yleensä käteiskassani on alle 10 000 euroa, mutta nyt onnistuin nostamaan sen yli 40 000 euron ilman, että minulla olisi tullut tarvetta käydä tuhlaamassa ne osakkeisiin – tai mikä pahinta, johonkin muuhun kuin sijoituksiin!

Flop1 – En luopunut Alibabasta aiemmin, vaikka arvioin riskit

En koe, että Alibaba oli epäonnistunut sijoitus, koska Kiina-riskit realisoituivat siinä. Koen, että Alibaba oli sijoituksena epäonnistunut, koska en luopunut siitä, vaikka en osannut enää arvioida riskejä. On eri asia toteutuuko riski, jonka on laskelmoinut kuin jäädä ihmettelemään riskejä ja niiden todennäköisyyttä ja jäätyä, koska ei osaa riskejä arvioida.

Kiina-riskit tuntuivat kasvavan vuoden 2020 lopusta eteenpäin joka kuukausi, mutta siitä huolimatta koin, että ne todennäköisesti menevät pian ohi, vaikka oikeasti kysymys ei ollut arviosta, vaan toiveajattelusta. Alibaba sijoitus oli floppi, mutta onneksi muistutti minua sen tärkeydestä, että sijoitusten riskit on oltava arvioitavassa – muuten sijoituksesta on parempi vain irrottautua – vaikka käänne osakkeessa parempaan olisikin edessä.

Yhteenveto – poikkeuksellinen vuosi, poikkeuksellinen tulos

En usko, että helmikuussa 2020 kukaan uskoi, että olemme edelleen tässä tilanteessa maailmalla. Maailma tuntuu olevan tottunut koronaan, mutta silti jotenkin tuntuu, että etenkin talous sekä pörssi on edelleen täysin sekaisin. Edellinen vuosi ei ollut millään tavalla normaali ja sen todistaa myös omat tuottoni – suhteellisen huonoista päätöksistä ja isoimman omistukseni upotessa monta kymmentä prosenttia, silti sijoitukseni olivat huomattavasti yli keskimääräisen pörssituoton plussalla.

Vuoden 2020 lopussa ennustin, että ensi vuonna salkkuni ei tuottaisi edes viidesosaa vuoden 2020 tuotosta. Olin väärässä, salkkuni tuotti vuonna 2021 noin neljäsosan vuoden 2020 tuotosta, joka oli edelleen paljon.

Moni odottaa tästä vuodesta jälleen normaalimpaa ja rauhallisempaa vuotta, mutta aika näyttää. Kirjoittelen tammikuun lopussa inflaatiopeikosta, josta moni on pyytänyt kirjoitusta ja uskon, että korot ja inflaatio tulevatkin olemaan myös tämän vuoden kovin puheenaihe. Se on eri teksti, mutta kaikesta tästä huolimatta myös vuosi 2022 tulee jälleen olemaan aivan yhtä poikkeuksellinen sijoitusvuosi kuin kaksi aiempaa.

Tästä olemmekin nähneet jo ensiviitteitä, kun etenkin kasvuosakkeet (mukaan lukien omakin salkkuni), ovat ottaneet erittäin paljon tukkaansa viime viikkoina, mikä on vain tervettä niiden voittokulun jatkuttua näinkin pitkään. Tänä vuonna salkkuni onkin jo pakkasella n. 8% verran.

Mikäs sen mukavampaa osakesijoittajan harrastajalle – voimme olla varmoja, että tästäkään vuodesta ei tylsää markkinoilla tule – se on jo selvää!

Miten sinun sijoitusvuotesi meni?

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

6 kommenttia artikkeliin ”Vuosi 2021 ei ollut sijoituksilleni pelkkää voittojuhlaa – hävisin indeksille!”

  1. Ei huono. Tässä kannattaa ottaa huomioon että indeksit ja varsinkin Nasdaq ei välttämättä kehity kovin tasavertaisesti kaikille osakeille, jos ei satu olemaan just ne muutamat jotka eniten nostatavat indeksia niin…

    Vastaa
    • Tämäpä juuri ja siksi mieluusti vertaankin moneen indeksiin samaan aikaan, yhden niistä ollessa päävertailu-indeksi, niin antaa kokonaisemman kuvan markkinoista. Tarkoitus kuitenkin olisi tuottaa paremmin kuin keskimääräinen vahva indeksi, niin tämä vertailu toimii hyvin. Jossain taisin lukea, että vain 20% osakkeista voittaa indeksin, joka kertoo siitä kuinka vaikeaa osakesijoittaminen oikeasti on.

      Vastaa
  2. Todella mielenkiintoinen ja rohkea kannanotto ostaa oman työpaikan osakkeita. Antaa varmasti erityistä intoa tehdä työnsä hyvin, sekä kiinnostus yritystä kohtaan on varmasti aivan eri luokkaa kuin pelkällä palkkatyöläisellä.

    Osaatko kertoa miten tavoittelemasi position koko sijoittuu omistajaluettelossa, vaikea uskoa että johtoa lukuunottamatta olisi vastaavan kokoisia osuuksia. Toki jos yritys on Amerikkalainen niin monilla on varmasti melko tuntuvia eläkesijoituksia mukana. Onko teillä rajattu määrällisesti mitenkään omien osakkeiden ostoa ja maksaako yritys osinkoja omistajilleen?

    Vastaa
    • Juurikin näin. Omistajuus ja oman käden jälki ovat olleet itselleni aina ne kaksi työn motivaattoria ja se olikin yksi asia, minkä takia nykyisestä työpaikastani kiinnostuikin, kun headhunterit sitä minulle avasivat. Olen myös yrittänyt saada muitakin kollegoitani tästä innostumaan, koska omistajuus varmasti työ ihan uudenlaista merkityksellisyyden tunnetta työhön kaikille.

      En itseasiassa osaa sanoa tarkalleen, mihin se asettuu. Uskoisin, että noin top100aan. Yritys on noin miljardin liikevaihdollaan ostellut paljon yrityksiä omien osakkeidensa avulla (esim. Talenomin ja Aallon Groupin tyyliin) ja yrityksessä onkin paljon ns. partnereita siinä mielessä, jotka varmasti omistavat edelleen itseäni enemmän osakkeita. Yritys on lontoolainen, ja cityn kulttuurissa työstintit tuntuvat olevan firmoissa suhteellisen lyhyitä, joten uskon, että tällaiseksi rivityöntekijäksi omistus on kuitenkin varmasti huomattavan merkittävä.

      Tänä vuonna ensimmäistä kertaa yli 40 000 euron ostokset pitää hyväksyttää emoyhtiön hallituksella, mutta en usko, että ostokseni ei menisi läpi, koska omistan osakkeita niin vähän valmiiksi. Ja yritys kasvaa erittäin kovaa (velkavivulla luonnollisesti), joten tällä hetkellä osinkoa ei makseta, vaan kaikki raha menee kasvuinvestointeihin, joka sopii itselleni hyvin tässä kohtaa.

      Kirjoittelen tarkemmin vielä tästä, kunhan blogiaikataulu antaa myöten ja transaktio on vahvistettu!

      Vastaa
  3. Vähän aiheen vierestä liippaava asia, mutta millaisia työkaluja suosittelisit sijoittajan tueksi ja minkälaista ohjelmistoa joka sisältäisi nämä? Esimerkiksi tekninen analyysin ja erilaisten sijoittamista tukevien ohjelmistojen tärkeyden korostaminen toistuu monissa sijoituskirjoissa mutta yksikään niistä ei mainitse, millainen ohjelmisto sisältäisi nämä mainitut ominaisuudet. Ja toisekseen, mikä olisi tähän ns. paras ohjelmisto. Voisitko harkita ns. sijoittajan työkalu -blogia, jossa kävisit läpi erilaiset sijoittamisen tukena käyttämät työkalusi ja kertoisit mitä kautta tai millä ohjelmistoilla olet päässy näihin käsiksi? Kiitos loistavasta blogitekstistä taas kerran!

    Vastaa
  4. Kiitos paljon ehdotuksesta! En itse usko tekniseen analyysiin, koska mitä enemmän siihen tutustun, sitä useammin tekninen analyysi on väärässä. Useammin kuin oikeassa. Itse työkalut eivät mielestäni teekään sijoittajaa, vaan ihan sijoitustyyli ja tiedon käyttötyyli. Jos miettii aktiivisia treidereitä, niin vaikka heillä on samat työkalut, toiset onnistuvat sijoituksissaan, suurin osa ei.

    Mutta tosiaan voisin kirjoitella tekstin kaikista tietolähdeistä sekä miten itse seuraan sijoituksiani, arvostustasoja, tunnuslukuja ja analyysejä, hyvä ehdotus!

    Vastaa

Jätä kommentti