Vuokralaiseni lähti korona-aikaan – näin onnistui uuden vuokralaisen hakeminen

Joillekin blogin lukijoille saattaa otsikosta tulla deja vu. Juurihan vuokralaiseni vaihtui vuoden alussa! Kirjoitin aiemmasta vuokralaisen vaihtumisesta ja siitä aiheutuneesta säädöstä tässä tekstissä, joka on hyvä lukea, mikäli ei muista mitä viimeksi tapahtui.

Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen uusi vuokralainen kuitenkin sanoi, että oli potentiaalisesti muuttamassa PK-seudulle töiden perässä touko-heinäkuun aikana mikäli siirto nykyisestä työpisteestä PK-seudulle onnistuu työpaikan puolesta.

Mietin hetken, mitä tekisin. Hankkisinko uuden vuokralaisen suoraan vai antaisinko hänen tulla kämppään ja sopia hänen kanssaan, että ei tarvitse olla 12kk:ta ja hankkia uusi vuokralainen, mikäli nykyinen vuokralainen sitten lähtisi.

En viitsinyt lähteä siihen, että vaatisin häneltä vuokravakuudet pois, jos hän muuttaa aikaisemmin, koska ymmärrän hyvin tällaiset elämänmuutostilanteet. Uskon, että hyvä asiakaskokemus ja joustavuus on myös vuokranantajan etu.

Totesin, että tässä kohtaa helpompaa vain antaa vuokralaisen muuttaa kun paperit oli allekirjoitettu ja katsoa asiaa myöhemmin, mikäli se ajankohtaiseksi tulee. Heinä-elokuussa olisi kuitenkin erittäin helppo saada vuokralainen asuntoon, joka on yliopiston vieressä Tampereella.

Korona-luotto oli kova – mutta usko ei ole tiedon väärti

Kuten kirjoitin viime vuokralaistekstissäni, olin onnellinen siitä, että minun ei tarvinnut hankkia vuokralaista nyt korona-aikaan. Monet ulkomaalaiset muuttavat pois, yksiöitä oli Tampereella samalla speksillä kuin omallani ennätysmäärä tarjolla ja vuokralaisia olisi todennäköisesti erityisen vaikea saada näytöille ihmiskontaktien välttelyn takia. Tämän lisäksi viimeinen asia, mitä halusin nyt tehdä korona-aikaan olisi liikkua Helsingistä Tampereelle vain näyttämään asuntoa.

Kun korona iski, olinkin varma, että myös vuokralaiseni tulee olemaan pitemmän aikaa asunnossa, koska kuulostaisi epätodennäköiseltä, että työpaikassa pyöriteltäisiin ihmisiä ympäri paikkakuntakonttoreiden korona-aikaan. Sain rentouduttua ajatusteni kanssa.

Ja miten kävikään. Vuokralaiseni ilmoitti huhtikuun puolessa välissä, että siirto Helsinkiin tulisi voimaan toukokuun lopussa. Olin yllättynyt, mutta koska ilmoitus tuli keskellä korona lockdownia, asennoidun asiaan rauhallisemmin kuin oletin. Varmistin asian, laitoin vuokrahakemuksen Oikotiehen ja jäin odottamaan.

Laskin asunnon hintaa 20 eurolla, koska katsoin, että yksiöitä oli niin paljon markkinoilla tällä hetkellä, että minun piti hieman erottua kilpailusta. Tämä erotus ei myöskään ajaisi minua konkurssiin. Asennoiduin täysin siihen, että nyt tulisi asuntosijoitushistoriani ensimmäiset tyhjät kuukauteni, koska heti vapaitakin yksiöitä oli niin paljon Oikotiessä Tampereella. Pariin ensimmäiseen päivään yhtään hakemusta ei tullutkaan, toisin kuin vuoden alussa, jolloin sain ensimmäisenä päivänä monta hakemusta.

Ensimmäiset hakemukset – ja sujuva prosessi siitä eteenpäin

Kun olin odottanut muutaman päivän sainkin kaksi hakemusta. Molemmat opiskeluiden loppupuolella olevilta henkilöiltä. Huomattavaa on, että tähän mennessä asuntooni hakeneista vuokralaisista 99% on naisia – ja suuri osa juuri niitä vastavalmistuneita tai opiskelujen loppuvaiheissa olevia – eli tutkimustenkin mukaan toivotuimpia vuokralaisia!

Olen tähän sinällään tyytyväinen, koska ostin asunnon siinä mielessä, että haluan vuokralaisia, jotka arvostavat juurirempattua yksiötä ja haluaa pitää sen puhtaana ja hyväkuntoisena myös omassa käytössään.

Kaksi hakemusta olikin lähes identtisiä. Ainoa ero oli näyttöpäivissä, mitkä heille sopivat ja kysyinkin nykyiseltä vuokralaiseltani, että onko hän ollut tyytyväinen asuntoon ja voiko hän näyttää asuntoa puolestani, jotta minun ei tarvitse Tampereelle liikkua. Vuokralainen oli erittäin tyytyväinen asuntoon ja tämä kävi vuokralaiselleni hyvin ja sainkin sovittua näytöt erittäin helposti sähköpostilla. Kävin myös tarkastamassa potentiaalisten vuokralaisten somet, jos niissä olisi näkynyt mahdollisia red flageja.

Rentouduin, koska kuten kirjoitin viimeksi – tiedän, että kun asunnon näkee sen erittäin todennäköisesti haluaa. Niin itsellenikin kävi kun sitä ostin. Unohdinkin, että näyttö oli eräänä huhtikuisena keskiviikkona ja kun minulle tuli illalla puhelu vieraasta numerosta, mietin miksi minulle tulisi työpuhelu tähän aikaan.

Puhelimen toisessa päässä olikin henkilö, joka oli käynyt katsomassa asuntoa ja kysynyt nykyiseltä vuokralaiselta kaikenlaista. Hän ei keksinyt asunnossa mitään, joka olisi pielessä ja halusi allekirjoittaa sopparin. Mietin hetken mitä tekisin kun toinenkin vuokralainen olisi vielä katsomatta, mutta totesin, että näin korona-aikaan olisi helpompaa lyödä homma lukkoon tässä ja nyt.

Kyselin vielä vähän lisätietoja hänen taloudellisesta tilanteesta ja tulevaisuudensuunnitelmistaan, ja vakuutuin, joten olen luottavainen, että tästä vuokralaisesta olisi mahdollista saada jopa vähän pitempi vuokralaissuhde kuin vuosi.

Hoidimme sopparien allekirjoitukset myös sähköisessä muodossa saman illan aikana ja sain kun sainkin vuokralaisen vain viikon jälkeen siitä, kun nykyinen vuokralaiseni oli irtisanonut sopparin. Ja en joutunut kärsimään myöskään tyhjää kuukautta, joka on itselleni erittäin tärkeätä. Eli…

Loppu hyvin, kaikki hyvin – ja kuinka sijainti, sijainti ja ulkonäkö merkitsevät asuntosijoittamisessa

Loppupeleissä oli onni onnettomuudessa, että vuokralaiseni lähti näin korona-aikaan. Kun näin, että asunnolle oli kysyntää vaikka Tampereen keskustassa oli kymmeniä samankokoisia (ja isompia) yksiöitä tarjolla halvempaan hintaan keskellä pandemiaa, antoi tämä minulle hyvän fiiliksen asunto-ostoksestani, mitä minulla ei ennen tätä ollut.

Jos pystyn saamaan vuokralaisen näin helposti tällaiseen aikaan, tulee asunnolle aina olemaan kysyntää. Sen sijainti on hyvä ja myös sen ulkoasu on moderni ja pohja hyvä yksiöksi. Myös asunto-yhtiö on erittäin laadukas, vastike on erittäin matala ja asunnolla on vieläpä vuokratuloja sekä oma tontti. Kiitos teknologian uskon, että myös jatkossa uuden vuokralaisen kanssa asioiden sopiminen on helppoa.

Vaikka aluksi vuokralaisen vaihtuminen stressasi, uskon, että jatkossa vuokralaisen vaihtuminen tulee olemaan itselleni stressitön tilanne. Minulta löytyy luotto asuntosijoitukseeni ja myös itse näyttö, vuokraus, sekä soppariprosessi on helppoa kiitos teknologian. Vielä kun saisin lainojani maksettua sen verran, että saisin lainaa toiseen sijoitusasuntooni, niin asuntosalkkuni olisi valmis!

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa ja liity matkalleni kohti taloudellista riippumattomuutta!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

Jätä kommentti