Tavoitteeni on yksinkertainen. Pyrin saavuttamaan taloudellisen riippumattomuuden – tutummin FIRE:n. Keinoni tähän ovat yksinkertaiset: kulutan vähemmän, tienaan enemmän sekä sijoitan yksinkertaisesti ja säännöllisesti. Kaikki nämä kolme asiaa ovat yhtä tärkeitä matkalla taloudelliseen riippumattomuuteen, mutta vain sijoittamalla sekä ottamalla hyödyn irti korkoa korolle-ilmiöstä, pystyn saavuttamaan taloudellisen riippumattomuuden hyvissä ajoin ennen virallista eläkeikää 39-vuotiaana.
Käynkin sijoitusteni menestyksen aina puolen vuoden välein läpi tämän kirjoituksen tapaan. Syy tälle pitkälle aikavälille johtuu siitä, että spekulointisijoituksia lukuun ottamatta (jotka saavat olla maksimissaan 5% sijoitetusta pääomastani), salkkuni ei juuri omistusten osalta muutu, vaan se sisältää aina samat osakkeet. Jos salkkuuni tulee yhtiöiden osalta muutoksia, kirjoitan niistä erikseen tekstin reaaliajassa.
Sijoitusstrategiastani voit lukea lisää täältä.
Tänään käynkin siis läpi sijoitusteni menestyksen vuodelta 2022 ja viimeisen kahden menestyksekkään vuoden jälkeen. Tänä vuonna tulikin jo lunta tupaan vähän eri tavalla.
Koska en poikkeuksellisesti vuoden aikana juuri käynyt kauppaa spekulointisalkullani, keskityn ennen kaikkea kaikkien osakesijoitusteni menestykseen vuoden aikana. Lopussa käyn läpi myös asuntosalkkuni tilanteen.
Katsotaan siis, miten sijoitukseni menestyivät viime vuonna. Tekstin tiedot ovat päivältä 1.1.2023.
Osakesijoitusteni menestys 2022
Osakesijoitukseni ovat monen makuun erittäin keskittyneitä. Syy tähän on yksinkertaisesti se, etten usko pystyväni seuraamaan yli 10 yhtiön liiketoimintoja tarpeeksi hyviä sijoituspäätöksiä tehdäkseni. Pyrinkin salkussani pitämään samoja tiettyjä yhtiöitä vähintään viiden vuoden ajan, mutta en pelkää myydä kokonaisia omistuksia, jos näyttää siltä, että yhtiön laatu ei ole siltä miltä alun perin näytti.
Seuraavassa siis pääosakesalkkuni tämänhetkinen koko ja hajautus.
Selkeästi isoimpana jatkaa siis työnantajani emoyhtiö (Howden Group Holdings), joka siis on kansainvälinen lontoolainen vakuutusmeklarialan yhtiö, joka ei ole pörssilistattu. Sijoituksistani sekä yhtiön osakkeen arvottamisesta olen kirjoittanut tarkemmin täällä.
Muuten jakauma eli vain vähän viime vuonna. Talenom laski vielä vuonna 2022 paljon enemmän kuin olisin voinut olettaa ja on mielestäni nyt jo ostohinnoissa. Tästä johtuen ja etenkin Q3-tuloksen ryydittämänä Medpace, jota tankkasin läpi vuoden laskeviin kursseihin, nousi jo salkkuni toiseksi isoimmaksi omistukseksi.
Tämän lisäksi salkusta lähti tänä vuonna Helen of Troy sekä Digital Realty Trust, joista molemmat näyttivät defensiivisyyden puutteensa inflaation ja korkojen nousun ristitulessa. Uutena salkkuun sen sijaan tuli varmaan jokaisen suomalaisen tuntema Qt Group. Odotan edelleen Qt Groupin tulosvaroitusta Q4:ltä, mutta aika alkaa käydä pian vähiin. Joka tapauksessa etenkin Talenomin, Qt Groupin sekä oman emoyhtiön lisääminen on tavoitteena ensimmäisen puolen vuoden aikana vuonna 2023.
Ennen kuin menen koko salkkuni kehitykseen viime vuodelta ja sijoitusstrategian alusta lähtien, katsotaan vielä, miten omistamani osakkeet kehittyivät menneenä vuonna.
Talenom – 21,15 % + osingot
Revenio – 33,09 % + osingot
Aallon Group – 15,35 % + osingot
Qt Group – 66,92 %
Oma työpaikkani (ei pörssissä) +25,86 %
Medpace – 0,89 %
Helen of Troy – 54,68 % (Myyty pois)
Digital Realty Trust – 42,73 % + osingot (Myyty pois)
Prosentit siis kertovat lähinnä, miten osakkeen kehittyivät viime vuonna, omassa salkussa yhtiöiden tuotot saattavat erota isostikin luvusta. Helen of Troysta ja Digital Realty Trustista onnistuin päästämään irti hyvissä ajoissa kesken laskun ja sain laitettua rahat tehokkaasti Qt Groupiin. Vaikka (tai koska) aloitin Qt Groupin ostamisen salkkuuni vasta 2022, on Qt sijoitukseni siitä huolimatta edelleen lievästi plussalla teurastusvuodesta lukuunottamatta.
Toisaalta Medpacen voi laskea tämän vuoden onnistumisiini, sillä vaikka yhtiön osake teki +-0 suorituksen viime vuonna, kävi se pahimmillaan -38%:ssa nykyiseen kurssitasoon ja olin siellä ostamassa kaksin käsin, kuten olen kuukausikatsauksissa läpi vuoden kirjoitellut. Medpace on siis henkilökohtaisista onnistumisista suurin.
Muuten salkun kehityksessä ei ole kehumista, niin Talenom, Aallon Group kuin Reveniokin ottivat myös tänä vuonna lisää pataan. Toki lisäsin myös kaikkia näitä salkkuuni lisää, mutta vuoden tähtäimellä tästä ei kauheasti apua ole.
Salkkua kannatteli tällä kertaa parhaiten oman työpaikkani emoyhtiön osake, joka oli ainoa, joka jäi voitolle. Vaikka yhtiö on listaamaton, löytyy pörssistä myös saman alan yrityksiä, joilta löytyy lähes identtinen profiili (sekä jopa parempi kurssikehitys viimeisen kolmen vuoden ajalta).
Jos siis mietit, miten samanlaiseen yhtiöön pääsee kiinni, niin muutamaa kokoluokkaa isompi muuten identtinen kilpailija löytyy Yhdysvaltain pörssistä. Yhtiön nimi on Arthur J. Gallagher & Co ja sen strategia on lähes identtinen, mutta enemmän USA-keskittynyt (työnantajani pyrkii keskittymään enemmän Eurooppaan ja Aasiaan kuin Yhdysvaltoihin, koska käytännössä koko vakuutusmeklarimarkkina on yhdysvaltalaisten tossun alla).
Koska olen vakuutustieteiden ja riskienhallinnan maisteri, on siihen selkeä syy, miksi salkussani on vakuutusala erittäin isolla painolla. Jos minulla ei olisi mahdollisuutta sijoittaa omaan työnantajaani, kuten LähiTapiolassa työskennellessäni minulla ei ollut, olisi salkussani valtavasti muita vakuutusalan yhtiöitä.
Vakuutusala sopii yleensäkin mielestäni kenen tahansa sijoittajan salkkuun, eikä pelkästään kaltaiseni defensiivisen sijoittajan salkkuun, koska vakuutusala tuottaa hyvin myös hyvinä aikoina ja edes korkojen nousu ei haittaa esim. vakuutusyhtiöitä niiden sijoitustuottojen parantuessa (ne ovat monesti pakotettu sijoittamaan iso määrä varoista korkosijoituksiin).
Omat pitkän ajan yhtiöni vakuutusalalta sijoitusmielessä ovat Progressive (USA), Sampo (Suomi) sekä Munich Re (Munich Re:ssä hyvä muistaa, että osingot tulevat Saksasta, joten niiden verotus on tuskallista).
Kakkossalkku eli spekulointisalkku oli epäaktiivinen vuonna 2022
Kakkossalkkuni tarkoitus on antaa minun spekuloida osakemarkkinoilla pienillä määrillä rahaa. Olen antanut itselleni luvan sijoittaa 5% nettovarallisuudestani spekuloiviin sijoituksiin ohi virallisen sijoitusstrategiani, sillä se on kokemukseni mukaan paras tapa saada pidettyä itseni kiinni oikeassa sijoitusstrategiassani.
Olin vuonna 2022 erittäin kiireinen ja kun huomasin, että pörssin momentum kääntyi aivan väärään suuntaan, käytännössä lopetin kaupankäynnin spekulointisalkussani ja myin kaiken sieltä pois.
Tämä oli oikea päätös ja onkin hieman huvittavaa nähdä, että spekulointisalkkuni, jota voit seurata myös Sharevillessä täältä nimimerkillä Omavaraisuushaaste, on tuottanut viidessä vuodessa 262% eli lottokuponkini ja spekulointini ovat onnistuneet jopa naurettavan hyvin. Spekulointini ja ajoitukseni siis onnistuivat erittäin hyvin hulluina vuosina 2020-2021, mutta euroissa puhutaan vain vähän yli 10 000 eurosta. Alla kuvaaja Sharevillestä viiden vuoden ajalta.
Voi olla, että spekulointisalkku aktivoituu vielä vuoden 2023 aikana, jos keksin hyviä ideoita (shorttaaminen on käynyt mielessä moneen kertaan tänä vuonna, mutta pitäydyn ihan tarkoituksella vain osakkeissa, enkä ala johdannaisilla leikkimään). Jatkossakin pyrin siis spekuloimaan voittajilla, en häviäjillä.
Sijoitusteni kehitys vs. indeksit 2020-2022
Mennään kuitenkin kaiken alustuksen jälkeen siihen tärkeimpään – eli miten sijoitusstrategiani suoriutui tänä vuonna, miten meni indeksejä vastaan ja miltä sijoitusteni tuotto näyttää kolmen vuoden sijoitusstrategiani olemassaoloaikana. Koska sijoitukseni on kolmessa eri salkussa, joudun laskemaan sijoitustuotot käsin, joka vie aina jonkin aikaa, enkä pysty esim. Nordnetistä suoraa ottamaan tuottograafia ja copypasteemaan sitä blogikirjoitukseen. Sijoitusnörteille, salkkujen koot ovat painotettu ja laskettu TWR-tuottona.
Lähtökohta kuviossa on siis 1.1.2020 ja kaikki indeksit ovat lähteneet arvosta 1, jotka merkkaavat indeksien sekä sijoitusteni lähtökohtaa 1.1.2020.
Sijoitukseni tuottivatkin vuonna 2022 yhteensä -7,76 % ja 2020-2022 ne ovat tuottaneet yhteensä + 50,83%.
Päävertailuindeksini on graafin lila-viiva eli maailman pörssejä seuraava MSCI ACWI IMI INDEX. Vertailusta löytyy myös muita indeksejä, jotta saan käsityksen siitä, miten sijoitukseni onnistuvat laajalla skaalalla.
Vaikka vuosi olikin siis huono ja tappiota tuli lähes 8%, isossa kuvassa kaikki on hyvin. Salkkuni defensiivisyys toimi viime vuonna ja salkku tuotti paremmin kuin mikään kolmesta vertailuindeksistä. Hienointa oli nähdä, että salkkua jo edellä ollut Nasdaq palasi takaisin maata kiertävälle radalle ja romahti aika spektaakkelimaisesti viime vuonna. Oma salkku ei lähtenyt tähän mukaan, vaikka paljon defensiivistä kasvua salkussa onkin.
Pitkän ajan sijoitusteni tavoitteet ovat:
1) Voita päävertailuindeksi pitkällä aikavälillä (+5v)
2) Tuota vähintään 9,5%-vuodessa kymmenen vuoden ajan (CAGR)
Vaikka sijoitukset olivatkin miinuksella, olen edelleen tavoitteessa ja sijoitukseni ovat tuottaneet niin indeksejä paremmin kuin myös paremmin kuin tavoitetuottoni 9,5 %-vuodessa. Sijoitukseni ovatkin tuottaneet tappiovuodesta huolimatta tällä hetkellä 14,5% vuodessa, joka on erittäin hyvä suoritus ja uskonkin, että tästä vuodesta tulee paljon parempi sijoitusvuosi salkkuni osakkeille kuin menneestä vuodesta.
Erittäin tarkkaavainen lukija saattaa huomata, että olen nostanut vuosituottotavoitettani 9,5%:iin. Syy tähän on itse asiassa sijoituskirjani Viisas sijoittaja, jonka sain juuri valmiiksi. Kirjaa kirjoittaessa tajusin, että en oikeastaan voi perustella osakesijoittamista itselleni, jos en tavoittele merkittävästi indeksin historiallista tuottoa parempaa tuottoa. 9,5% vuosituotto on jo äärimmäisen vaikea saavuttaa ja siihen pääsee noin 5% sijoittajista pitkällä aikavälillä, mutta aina voi ja pitääkin yrittää.
Uskon kuitenkin, että se on mahdollista myös jatkossa samanlaisella strategialla. Paljon kasvua, keskittynyt salkku ja jatkuvaa hereillä olemista yhtiöiden fundamenttien muuttuessa. Pyrin myös etsimään uusia potentiaalisia sijoituksia, jotta salkkuni ei keskittyisi liikaa, mutta minua ei haittaisi, vaikka yhden yhtiön osuus salkussa nousisi yli 50%:n, kunhan minulta löytyy 100%-luotto yhtiön liiketoimintaan myös tulevaisuudessa.
Yhteenveto – ei kolmatta ilman neljättä?
Uskallanko sanoa tässä kohtaan, että en usko, että tulevasta vuodesta tulee yhtä yllättävä kuin viimeiset kolme vuotta? Enpä taida, vaikka haluaisin. On selvää, että koko globaali talous on menossa kohti taantumaa, tämä oli oikeastaan nähtävissä jo viime vuonna, kuten kirjoitin koronnostojen alkaessa viime vuoden alussa.
Se, miten tämä globaali taantuma tulee näkymään pörssissä on erittäin vaikea ennustettava. Tiettyihin yhtiöihin taantuma iskee huomattavasti pahemmin kuin toisiin ja joissain yhtiöissä taantuma ei välttämättä näy laisinkaan.
Taantuma onkin mielestäni tämän vuoden selkeä villikortti sijoittajalle. Kuinka pitkä se on? Kuinka iso se on? Kuinka paljon yli keskuspankit nostavat ohjauskorkoja eli kuinka syvälle talous ajetaan keskuspankkien toimesta? Alkaako tänä vuonna jo elvytys ja korkojen lasku (mitä todennäköisemmin kyllä). Taantuma siis tulee, mutta osakemarkkinoille sen merkitys on vielä kysymysmerkki.
Toivotaan kuitenkin, että taantuma jää vuoden ainoaksi isoksi uutiseksi ja muuten vuodesta tulee tylsän tavallinen – ensimmäistä kertaa 2020-luvulla!
Miten sinun sijoitusvuotesi meni?
————————————–
Jos sinua kiinnostaa päästä syvemmälle sijoitusstrategiaani sekä sijoitusoppeihini ehdit vielä ennakkotilata sijoituskirjani Viisas Sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat Tammen verkkokaupasta alekoodilla VIISASSIJOITTAJA30 30%-alennuksella nyt vain 24,50 euron hintaan! Tarjous voimassa vain ennakkotilauksen ajan.
Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Mikset mainitse työpaikkasi ja suurimman omistuksedi nimeä, kun se on aika helppo selvittää esim. Linkedinin kautta?
Joo hyvä pointti! Mainitsinkin työnantajani jo tekstissä: https://www.omavaraisuushaaste.com/mina-olen-omavaraisuushaaste/ , mutta voisin lisätä tähän tekstiin myös. Ja lisäilenpä myös Sijoitukseni-sivulle. Oli jäänyt tuo vanha tyyli anonyymiajoilta, hyvä huomio.
Riskien hallinnan maisterina olet varmasti tietoinen siitä, että miten suuren riskin otat, kun työpaikkasi emoyhtiö edustaa yli kolmasosaa osakesalkustasi. Jos jostain ihmeen syystä Howden Group Holdings joutuisi vaikeuksiin, voisi siitä seurata pahimmassa tapauksessa työpaikkasi menetys sekä samalla kertaa salkkusi isoimman omistuksen arvon romahdus. Toki tietysti vastaavasti jos HGH:lla menee hyvin, niin sitten myös hyödyt merkittävästi esim bonuksina töistä sekä osakkeiden arvonnousun myötä. Mutta itse en uskaltaisi ihan noin isoa riskiä ottaa, vaan hajauttaisin enemmän.
Jep olet aivan oikeassa. Teen todennäköisesti tänä vuonna (itse asiassa juuri nyt helmikuussa aukeaa taas osto ja myynti-ikkuna) vielä yhden isomman kertasijoituksen Groupiin, jonka jälkeen alan taas kasvattamaan perinteistä osakesalkkuani kuukaudesta toiseen. Ensi vuonna tuskin kauheasti lisäilen enää omistustani Groupissa.
Riski on sinänsä tietoinen, koska kyse on vakuutusalasta, joka on yleisesti erittäin defensiivinen ja uskon yhtiön globaaliin strategiaan vahvasti. Osa riskienhallintaahan on toki myös se, että tietää, milloin riski kannattaa ottaa. Tällä hetkellä tuntuu, että tämä korkea painotus on riskin arvoinen, vaikka lisääkin henk. koht riskejä.