Vuosi maksimoijana – toukokuussa korona alkoi vihdoin näkyä taloudessani negatiivisesti

Vuonna 2020 haastoin itseni maksimoimaan tuloni ja saavuttamaan 100 000 euron tulot ennen veroja. Tulojen maksimointiin on jokaisella meistä tuhansia eri tapoja, joten tavoitteen saavuttaminen on vain minusta itsestäni kiinni.

Tulotavoitteen lisäksi seuraan 5-vuotistavoitteeni mukaisesti kuukausittain kulutustani sekä säästöprosenttiani. Vaikka vuoden päätavoite on tulojen maksimoinnissa, seuraan kulutustani myös aivan samalla tasolla kuin minimalistivuotenani, koska kulutuksen seuraaminen on ylivoimaisesti paras tapa säästää rahaa ja olla kuluttamatta rahaa turhaan.

Miltä siis näyttää tämä kuukausi ja kuinka paljon lähempänä olen tavoitettani menneen kuukauden jälkeen?

Toukokuu 2020 


Tulot ja menot sekä säästöprosenttini toukokuulta verojen jälkeen näyttävät seuraavalta:

Tulot: 4364,58€
Menot: 1599,31€
Säästöprosentti: 63,36%

Tulot olivat tässä kuussa vain ok. Menot kuitenkin kasvoivat huomattavasti tavallisesta kuukaudesta, jolloin säästöprosentti jäi vain n. 63%:iin. Tulos on ihan ok kun miettii, mistä korkeat kulut kuukaudelle johtuivat seuraavassa.

Menojeni jakautuminen

Meneenä kuukautena menoni jakautuivat seuraavasti.

Asumiskulut (sijoitusasunnon ja kodin vastike, sähkö, vesi, lainojen korot ja muut pankkimaksut): 370,49€
Puhelinlasku: 0€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 205,42€
Ravintolat ja alkoholi: 117,8€
Matkustaminen: 0€
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 652,30€
Harrastukset ja liikunta: 28,30€
Terveys: 25€
Muut: 0€

Asumiskuluissa ei ollut mitään ihmeellistä kuukaudella. Olen tämän vuoden lainavapaalla kotini suhteen, joten makselen siitä vain korkoja. Sähkönsiirtomaksu osui toukokuulle ja on edelleen hauska huomata, että sähkön välitys maksaa kuukaudessa yhtä paljon kuin kahden etätyötä tekevän ihmisen talouden sähkönkulutus kuukaudessa koronakaranteenissa.

Koska olimme avovaimoni kanssa etänä koko toukokuun, ovat elintarvike, sekä ravintolakulut luonnollisesti tavallista korkeammat. En ole koskaan tilannut näin paljon ruokaa kotiin ravintoloista ja toisaalta en ole varmaan kotonakaan syönyt koskaan näin paljon ja usein. Ostin myös siivoustarvikkeita kun teimme toukokuun puolessa välissä koko päivän suursiivouksen kotonamme, josta innostuneena kulut viihde, videopelit ja elektroniikka osio näyttää noin valtavalta.

Kun olimme siivonneet koko talon lattiasta kattoon, mietin mikä olisi mahdollisimman helppo tapa pitää yllä nyt saavutettua siisteyden tasoa. Päätinkin siis ostaa robotti-imurin, joka kuuluu elektroniikkaosioon ihan vain sen takia, koska kun sain sen, tuntui kuin olisin taas pikkulapsi jouluaattona. Uusi elektroniikka ja kaikki robotiikkaan, automaatioon ja tekoälyyn liittyvä on ollut aina heikkouteni ja nyt kun robotti-imurit ovat vihdoin kehittyneet mielestäni järkevälle tasolle hintalaatusuhteeltaan, oli aika ostos toteuttaa.

Pari viikkoa nyt robottia säädettyäni ja käytettyäni voin sanoa, että ainakin tällä hetkellä olen äärimmäisen tyytyväinen ostokseeni (robotti-imuri maksoi alennuksessa 449€ – malli Xiaomi Roborock 5S Max). En ole koskaan ollut suuri siivoamisen fani, joten siivoamisen yhdistäminen älykkääseen teknologiaan oli minulle täydellinen valinta.

Samalla ostin myös tornituulettimen tulevia kesäpäiviä varten, joka myös osoittautui hyväksi päätökseksi kun nyt touko-kesäkuun vaihteessa näyttää olevan jo suhteellisen lämmintä – etenkin kun etätyöt tulevat jatkumaan pitkälti syksyyn.

Tulojen jakautuminen (ennen veroja)

Jotta pääsen tavoitteeseeni tienata tänä vuonna 100 000 euroa ennen veroja, tarkoittaa se käytännössä, että minun pitäisi päästä joka kuukausi 8333 euron kuukausituloihin. Jokainen kuukausi on hieman erilainen tuloiltaan, koska tietyt asiat (esim. osingot, lomarahat) jne. tulevat vain tiettyinä kuukausina, mutta tarkoitus olisi pysyä tuossa tahdissa läpi vuoden. Tuloni jakautuivatkin tässä kuussa seuraavasti.

Palkkatulot: 5362,50€
Osinkotulot: 0€
Vuokratulot: 660€
Blogitulot: 348,19€
Muut tulot: 27,90€

YHTEENSÄ: 6398,59€

Summa jäi suhteellisen vaatimattomaksi tässä kuussa. Palkkatulot olivat normaalit, en saanut osinkotuloja yhdestäkään sijoituksistani, vuokratulot olivat tavalliset ja blogituloissa ei ollut enää kaupallisia yhteistöitä, vaan pelkkiä affiliate-tuloja. Myös affiliate-tulot ovat ottaneet selvän iskun alaspäin verrattuna koronaa edeltävään aikaan, vaikka blogini lukijamäärät ovat kasvaneet korona-aikaan lähes 30%.

Muissa tuloissa löytyy yksi Huuto.net:ssä myyty vanha videopeli ja toivon, että saan vanhoja videopelejäni myytyä myös tulevina kuukausina hieman enemmän – pelit kun ovat kulkeneet mukanani lapsuudesta asti ja en ole niihin yli vuosikymmeneen koskenut. Kuten olen aiemmin maininnut, olen Nintendon pelien suuri fani ja onnekseni, juuri vanhojen Nintendo-pelien arvo on pysynyt hyvin yllä keräilijöiden keskuudessa, joten uskon, että kuukausien varrella saan niistä ihan hyvät eurot – ja samalla vähennettyä turhaa tavaraani kaapeista.

Tulojen lisäämiseksi tässä kuussa tehtyä 

Listasin vuoden alussa erilaisia tapoja, joilla pyrin pääsemään 100 000 euron tulotavoitteeseeni. Seuraavassa siis asiat, joita minun piti käyttää päästäkseni tavoitteeseen ja miten olen niitä kuluneen kuun aikana noudattanut.

Neuvottelen ainakin yhden palkankorotuksen tänä vuonna
– Sijoitusasunnon lainan korottaminen

– Google AdSense-mainokset 
– Itse valitsemieni yhteistyökumppanien hankkimista ja niihin liittyvien yhteistyöpostausten kirjoittamista
– E-kirjan kirjoittaminen aiheena sijoittaminen
– Englanninkielisen ja/tai suomenkielisen niche-nettisivun perustaminen 
– Jotain muuta, mitä? Tutkin eri vaihtoehtoja vuoden aikana ja samaa tahtia kun saan ideoita, kirjoitan niistä myös blogiini.

Olen pyörittänyt nyt Googlen AdSensen-mainoksia nyt blogissani toukokuun läpi ja olen rehellisesti sanottuna positiivisesti yllättynyt. En tiedä oliko sattumaa, mutta samoihin aikoihin kuin lisäsin Googlen mainokset blogiini, blogini hakukonenäkyvyys lähes tuplaantui, joka on tuonut paljon uusia lukijoita blogiini – ja toisaalta samalla mainostuloja. Tulen saamaan ensimmäiset Google AdSense-tuloni ensi kuussa, joten aiheesta lisää silloin – ja syvempi teksti aiheesta on tulossa syyskuussa.

Toukokuussa oli edelleen hiljaista yhteistyöpuolella, tosin lähinnä omasta aloitteestani – koska en aloitteita tehnyt. Olen nyt vähän puun ja kuoren välissä, sillä en tiedä pitäisikö ennen kesälomaa yrittää lähestyä potentiaalisia yhteistyökumppaneita vai odottaa elokuuhun ja katsoa millaista tuhoa korona on taloudessa tehnyt.

Ensimmäisen sijoitusaiheisen kirjan kirjoittaminen on nyt myös alkanut ja jos en keksi kesälomalle muuta tekemistä, yritän saada kirjaa huomattavasti eteenpäin kesän kuukausina. Olen innostunut kirjan aiheesta, koska aiheesta ei suomalaista sijoituskirjallisuutta ole lainkaan ja englanninkielistäkin kirjallisuutta yllättävän vähän. Pohdin kuitenkin edelleen, pitäisikö kirja kirjoittaa e-kirjana vai ihan ”oikeana” kirjana.

Kyselin kiinnostuksesta kirjoittamaani sijoituskirjaa kohtaan muutamalta suomalaiselta kustantajalta ja kaksi isoa suomalaista kustannustaloa olivatkin kiinnostuneet kirjastani – jos kirjoitan omalla nimelläni. Tämä on vaikea päätös, koska sinällään sijoittamisesta puhuttaessa minulla ei ole ongelmaa kirjoittaa omalla nimelläni.

Taloudellisesta riippumattomuudesta taas haluan ainakin vielä kirjoittaa anonyymisti. Aika näyttää mitä käy, mutta isojen kustannustalojen kiinnostus herätti kyllä aivan uudenlaisen palon kirjan kirjoitttamiseen!

Maksimointivuoden edistyminen tähän mennessä 

Entä miltä näyttää matkani tavoitteeseeni eli 100 000 euron bruttotuloihin tähän mennessä?

Koska toukokuussa tulot jäivät huomattavasti alle 8000 euron tavoitteestani, näkyy se selkeästi myös maksimointivuoden edistymisessäni. Tänä vuonna olenkin tienannut yhteensä 38 341,78 euroa, kun tavoite olisi ollut 41 665 euroa. Olen siis jäljessä tavoitettani n. 3300 euroa.

Uskon kuitenkin, että kyseessä on vain väliaikainen kuoppa, koska kuten edellä mainitsin olen nyt saamassa muutamaa projektia käyntiin tulojen lisäämiseksi.

Tämän lisäksi on hyvä huomata, että kesäkuussa saan kahdelta omistukseltani – Aallon Groupilta ja Reveniolta osingot. Kesälomarahat tulevat kesä- tai heinäkuussa, joka myös lisää hieman kesän tulojani. Nämä yhdistettynä muihin tulojen kasvattamisprojekteihin toivottavasti nostaa minut jälleen lähemmäs tavoitettani kesällä.

Yhteenveto

Kuten mainitsin viime tekstissäni, kun kävelee ulkona, näyttää siltä, että korona on unohtunut. Tilastot näyttävät Suomessa hyvältä ja maailma on muutenkin rauhoittumaan päin. Itselläni on kesälomat heinä- sekä elokuussa ja rehellisesti sanottuna kesälomasuunnitelmani ovat edelleen hyvin suuresti auki.

Alkuperäinen suunnitelmani oli Japani-Korea matka, mutta nyt joudun tyytymään maaseutumatkailuun, mikä on jees, tosin hieman haastavampaa kun autoa en omista. Perheelläni tai suvulla ylipäätänsä ei myöskään ole kesämökkiä tai muuta paikkaa, joten kyseessä voi olla erittäin kaupunkimäinen kesä.

Etätyö jatkuu yrityksessämme niille, jotka voivat (eli ainakin minulle) vähintään lokakuuhun asti, joten edessä on paljon kotona heräämistä ja istumista läpi kesän ja syksynkin. Nämä ovat niitä hetkiä kun kiitän itseäni siitä, että aloitin blogin kirjoittamisen aikanaan. Jos en kirjoittaisi blogia, voisi aika eristyksissä käydä erittäin pitkäksi, mutta nyt käytännössä tekemistä on loputtomasti – niin kauan kuin jaksan kirjoittaa.

Miltä sinun kesäsi näyttää?

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

 

6 kommenttia artikkeliin ”Vuosi maksimoijana – toukokuussa korona alkoi vihdoin näkyä taloudessani negatiivisesti”

 1. Moi,

  Olen 25 vuotias nuori sijoittaja. Olen nyt ehtinyt rakentaa varsin menestyksekkään sijoitusuran, aloitin siis 15 vuotiaana kun sijoitin rippirahat ja nyt minulla on useampi miljoona euroa hommattu. Tänään saavutin vihdoin yhden suurimmista unelmistani – minut vihdoin kutsuttiin Mustaan Amexiin. Kutsuun vaaditaan vähintään 250 000 euron vuotuiset ostokset platinium amex kortilla. Olen nyt useampana vuonna koittanut päästä tavoitteeseen, mutta kun päivitin auton Porchen 911 ja höyläsin sen kortiltani, minulle soitettiin amexilta välittömästi. Olen niin onnellinen kun voin esitellä uutta korttiani köyhille suomessa.

  Vastaa
 2. Moi,

  Näin aluksi haluankin sanoa, että blogisi lukeminen on mielenkiintoista ja antaa lisää näkökulmaa myös omaan sijoittamis- ja säästämissuunnitelmaan. Jatka samaan malliin! 🙂

  Kesälomaideaksi suosittelenkin matkailuautoa ja reissua kotimaassa. Yllättävän edullinen menopeli ja tuleepahan nähtyä samalla paljon kaunista Suomea.

  Vastaa
  • Hienoa kuulla, että blogi on onnistunut antamaan uusia ajatuksia! Ja ihan hyvä idea, eipä tuota tullut edes ajatelleeksi. Toki tämä kesä on varmaan sesonkikausi matka-autojen vuokraamiseen Suomessa, kun juuri kukaan ei lähde ulkomaille, mutta kustannukset pysynevät silti ihan järkevissä summissa.

   Vastaa
 3. Järkyttävän hyvältähän tuo näyttää! Mielestäni maksimointivuosi oli todella hyvä idea minimalistivuoden jälkeen.

  Omalla kohdalla palkkatulot ovat olleet bruttona 1-5/2020 noin 31700 euroa. Lisäksi osinkoja on bruttona tullut noin 600 euroa Nordnettiin ja noin 280 euroa Lynxiin. Lisäksi vuokratuloja on tullut 1-5/2020 eurolleen tasan 3600 euroa. Tämä tekee yhteensä 36180 euroa eli reilu 7200 euroa kuukaudessa. Toki alkuvuonna maksuun tuli bonus, joka ei toistu enää loppuvuonna, joten omalla kohdallani tahti hidastuu.

  Melkolailla samoissa lukemissa ollaan ja meidän bruttopalkkakin on lähes sama (5490€/kk mulla). Mielenkiintoista seurata maksimointivuoden etenemistä varsinkin jos nuo uudet vielä suunnitteilla olevat asiasi ottaa tuulta alleen.

  Vastaa
  • Tämä maksimointivuosi on kieltämättä erittäin virkistävä vaihtelu minimalismivuoden jälkeen – harmi vain, että korona tuli sekoittamaan pakkaa. Korona olisi voinut osua minimalismivuodelle, niin rahan säästäminen olisi tapahtunut kuin itsestään.

   Aika samassa tahdissa menet kanssani! Ja sulla tulokset hyviä kun et blogilla tee rahaa senttiäkään, mikä on erittäin kunnioitettavaa.

   Toivotaan, että suunnitelmat etenevät! Nyt kun korona näyttää taantuneen, täytynee kyllä alkaa sosialisoimaan taas ja elämään normaalia elämää, joka vähän syö aikaa maksimointivuoden jutuilta. Mutta ehkä ihan hyvän elää välillä kun niin monta kk on nyt neljän seinän sisällä kyhjötetty. Kesäisiäkin päiviä näyttää olevan ja tulevan.

   Vastaa

Jätä kommentti