Vuosi minimalistina – elokuussa säästöprosentti hipusi vähitellen takaisin kohti 50%:ia

Minimalistivuotta on nyt 66% takana. Ensimmäinen puolikas vuodesta meni enemmän kuin mallikkaasti. Heinäkuu oli kuitenkin kuluttamisen kannalta täysi katastrofi ja nyt elokuussa pyrin pysäyttämään palloa, että kuluttaminen ei karkaa täysin käysistä. Elokuussa säästöprosentti oli kuitenkin vielä hieman matala ja kulutus hieman liian korkea. Katsotaan siis miltä elokuu näytti kokonaisuudessaan! Kaikki katsauksen luvut ovat verojen jälkeen.

Elokuu 2019 

Tulot: 3934,67e
Menot: 2166,96e
Säästöprosentti: 45,03% 

Tulot ja kuukauden säästöprosentti

Vaikka elokuussa oli paljon tummia pilviä elämäni ja projektini taivaalla, on suunta parempaan hitaasti, mutta varmasti.

Tuloissa ei ole valittamista. Syynä näin korkeaan tulotasoon on uuden työn myötä selvästi noussut palkkani, kuuden eri yhtiön maksamat osingot, myymäni festarilippu sekä jälleen mukavat blogitulot. Aivan kuten koko läpi tämän vuoden, kun tuloja tulee monesta eri lähteestä, luvut ovat erittäin mukavaa katseltavaa. Pienistä virroista tulee isompi ja isompi joki joka vuosi.

En ole myöskään uusinut verokorttiani, joten nykyinen korotettu palkkani tulee vielä vanhalla veroprosentilla (pienemmällä), joka hieman vääristää palkkatuloja. Progressiivinen verotus tulee oikeassa maailmassa syömään 50% palkankorotuksestani, mutta se on hinta, jonka hyvinvointiyhteiskunnasta mielelläni maksan.

Menojeni jakautuminen

Elokuussa kokonaisuudessaan kulut olivat aivan liian suuret. Seuraavassa tarkempaa jaottelua.

Asumiskulut (vastike, sähkö, vesi, asuntolainan korot, ja lainanhoitokulut): 526,36€
Puhelinlasku: 6€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 172,73€
Ravintolat ja alkoholi: 74,62€
Vaatteet: 0€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 1076,71€
Harrastukset ja liikunta: 79,14€
Terveys: 0€
Matkustaminen: 192,70€
Koti ja sisustus: 253,17€
Muut: 38,59€

Syynä suureen kulutukseen oli pääosin uusi TV, jonka ostin jo muuton yhteydessä heinäkuussa, mutta joka luottokorttiostoksena näkyi vasta elokuun menoissa. Tämän lisäksi latasin myös HSL:n matkakorttia pitkälle tähän vuoteen eteenpäin sekä sisustelin loput kämpästäni. Paras löytö elokuussa oli hyvänkokoinen 6-istuttavan ruokapöytä ja tuolit siihen, jotka löysin vain 50 eurolla! Näköjään elintasoinflaatio oli eksynyt myös ruokakauppaan ja kulutustavaraan, josta tuli myös koko vuoden korkeimmat luvut.

Ainoa asia, joka oli aivan yhtä hyvin kuin ennen oli Moi Mobiilin-liittymäni*, joka piti puhelinlaskuni jälleen erittäin matalana. Elokuussa jouduin kuitenkin heittämään hyvästit Moi Mobiilille, kun sain työpuhelimen ja jatkossa puhelimeni ja puhelinlaskuni maksaakin työpaikkani. Voin suositella Moi-Mobiilia kenelle tahansa erittäin lämpimästi ja varmaan tulevina kuukausina kirjoittelen tarkemmin vielä omista kokemuksistani Moi-Mobiilin asiakkaana. Sen voin sanoa jo nyt, että pelkästään tänä vuonna Moi-Mobiili säästi itselläni yli 100 euroa vrt. vanha liittymäni!

Kulutuksesta ja tavaroista tässä kuussa opittua

Tuhlailu jatkui muuton jäljiltä vielä elokuun puolella, koska niin TV kuin loppusisustuksenikin valuivat vielä kuluiltaan tähän kuukauteen. Syyskuusta eteenpäin pääsen onneksi taas tavalliseen kulutukseen ja loppuvuosi on taas vedettävä käytännössä täysin liinat kiinni, että tätä vuotta kehtaa edes kutsua minimalistivuodeksi. Uskon, että tästä kuitenkin saadaan vielä järkevä vuosi ja uskon, että muutosta huolimatta ainakin tämän vuoden säästöprosentti saadaan enemmän kuin kunnioitettavaan kuntoon.

Selvisin tämän vuoden ensimmäiset kuusi kuukautta n. 3500 eurolla, joten syys-joulukuu pitäisi selvitä alle 2500 eurolla – uskon, että tämä onnistuu helposti, vaikka asumiskustannukset tuplaantuivatkin nyt tuplasti isompaan asuntoon muutettuani.

Opin myös sen, että on painajaismaista kuluttaa näin paljon kuukaudessa, koska kuukausikatsauksen kirjoittaminen kestää paljon kauemmin kun pankkitilin kuluerät elokuulta olivat pitkä kuin nälkävuosi!

Yhteenveto

Elokuu oli varmaan heinäkuutakin nopeampi kuukausi kohdallani. Helsinkiin muutto on aiheuttanut sen, että olen nähnyt kavereitani enemmän kuin koskaan, mistä en valita, mutta omaa aikaa on jäänyt huomattavasti vähemmän. Introverttina kaipaan välillä vain aikaa, jolloin voin olla yksin, maata sohvalla ja kirjoitella vaikka Omavaraisuushaastetta kaikessa rauhassa.

Tämän lisäksi uudet työt ovat antaneet minulle aivan uudenlaista virtaa ja pieni urautuminen, joka alkoi näkymään vanhassa työssäni muuttui täydelliseksi innostukseksi uudessa työssäni. Täytyy vain toivoa, että tämä kestää pitkään. Uusi työ, uudet vastuut ja uudet opeteltavat asiat ovat se, mitä elämässä rakastan. Uuden oppiminen on yksinkertaisesti nautinnollista. Syyskuussa tavoite on palata takaisin 90%:n säästöprosenttiin ja minimalistiseen kulutukseen, jonka uskon onnistuvan, koska hintavertailut ovat porautuneet syvälle takaraivooni.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

4 kommenttia artikkeliin ”Vuosi minimalistina – elokuussa säästöprosentti hipusi vähitellen takaisin kohti 50%:ia”

 1. Pakko viilata pilkkua ja huomauttaa, että vuodesta ei ole vielä takana 75%, näin on vasta syyskuun loputtua. Nyt siis minimalistivuotta kulunut se 66,66.. % ja mitä nyt ehtinyt syyskuuta kertyä.

  Vastaa
 2. Mä en nyt sanoisi että 4k nettona on korkea tulotaso. Sen nyt saa helposti pari vuotta opiskelujen jälkeen. Muistaakseni itse nettosin sinun iässä 5-6k nettona. Nyt ollaan kuitenkin PK seudulla missä 4k on ihan perus

  Vastaa
 3. Kaikki on toki suhteellista koulutuksen, alan jne. mukaan, mutta itselleni 4000 nettona on erittäin paljon.

  Jos miettii, että KTM:n mediaani on 5000 euroa BRUTTONA ja tänään tulleen Hesarin jutun mukaan 25-29 vuotiaiden ylin kymmenys tienaa bruttona vähintään 3597 euroa kuussa.

  Kun olet tienannut 28-vuotiaana nettona vaikka 5500 euroa, tarkoittaa se (45%- veroilla ja n. 9%-yksikköä TyEl:iä ja muita maksuja), että olet tienannut n. 12 500 euroa kuukaudessa alle kolmikymppisenä – se on aika hieno saavutus, eikä ollenkaan peruspalkka – jopa PK-seudulla!

  Vastaa

Jätä kommentti