Vuosi minimalistina – helmikuussa minimalistikone lähti käyntiin

Haastoin itseni vuoden 2019 alussa elämään koko vuoden minimalistina ja minimikulutuksella. Nyt takana on toinen kuukausi minimalistina ja minimikulutuksella. Miltä minimalistin kuukausi näyttää helmikuun tulojen ja menojen osalta?

Seuraan tämän vuoden aikana kulutustani sentin tarkkuudella, jotta näen tarkalleen, mihin rahani menee ja mitä voin tehdä, jotta voin vähentää kulutustani entisestään päästäkseni minulle optimaaliseen tasapainoon niin tavarassa kuin elämässä ylipäätänsä.

Kaikki kuukausikatsauksen luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja.

Helmikuu 2019 

Tulot: 3159,92€
Menot: 645,35€
Säästöprosentti: 79,67%  

Tulot ja kuukauden säästöprosentti

Tavaratilanteeni ei ole ihan vielä tällaisessa kunnossa – karsittavaa löytyy

Tuloni ovat vakiintuneet ainakin hetkeksi näköjään suhteellisen kivalle tasolle, koska pienistä virroista syntyy koko ajan isompi virta. Tässäkin kuussa tuloja tuli niin palkan, blogitulojen, osinkojen kuin pienen vakuutuskorvauksenkin muodossa.

Osinkoja tässä kuussa sain niin Applelta, Citigroupilta kuin myös AT&:T:ltä.

Säästöprosentti on menossa oikeaan suuntaan kun viime kuussa se oli ”vain” 69%. Helmikuussa sain nostettua sen jo 79%:n. Ensi kuussa 89%? Ehkäpä.

Menojeni jakautuminen

Asumiskuluiksi lasken vastikkeen, asuntolainan korot, sähköt, veden ja netin.

Asumiskulut (vastike, sähkö, vesi jne.): 259,57€
Puhelinlasku: 12,56€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat kaupasta: 110,60€
Ravintolat ja alkoholi: 42,70€
Vaatteet ja ulkonäkö: 0€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 9,42€
Harrastukset ja liikunta: 0€
Terveys: 0€
Matkustaminen: 210,5€
Muut: 0€

Yhteensä kuluni olivat siis 645,35€. Tavoitteeni oli elää tämä vuosi alle 8000 eurolla, joka tekee 666 euroa kuukaudessa. Helmikuussa siis pääsin tähän tavoitteeseen, joka on rohkaiseva merkki tavoitteen kannalta.

Asumiskulut olivat jälleen ns. peruskuukautta korkeammat, koska olin unohtanut viime kuussa laskea korot mukaan asumiskuluihini. Tästä syystä kirjasin ne tämän kuukauden kuluiksi, jotta kokonaiskuva pysyy oikeana.

Puhelinlasku pysyi taas erittäin hyvin aisoissa kiitos Moi-mobiilin liittymäni*.

Sain elintarvikkeiden ja kulutustarvikkeiden ostoja hiemaan vähemmälle, koska tein tässä kuussa erittäin tarkkaa hintavertailua, koska olen kirjoittamassa henkilökohtaista ruokakorivertailuani blogiini. Vertailussa tosin on vain luottokauppani Prisma ja Lidl, koska Citymarket on keskimäärin niin kallis, että kauhistuttaa pelkästään siellä hintojen katsominen.

Ravintolaan ja alkoholiin meni myös hieman kuluja tässä kuussa, koska jälleen oli pakollisia kissanristijäisiä niin illanistujaisissa kuin myös duunikavereiden kanssa. Sain kuitenkin pidettyä kulut suhteellisen alhaalla verrattuna siihen, kuinka paljon tuli mentyä eri paikkoihin.

Vaihdoimme myös työpaikalla Edenredin kulttuurikortin ePassi-palveluun, jonka myötä pystyn maksamaan jatkossa tällä etukortilla työmatkani ja matkakorttini kustannukset! Tästä johtuen 200 euron kulutus matkoihin, jolla saan kiitos työpaikkaedun 400 eurolla arvoa/aikaa matkakortilleni. Mahtavaa nähdä, että työpaikkanikin on mukana projektissani, heh. Mutta rehellisesti sanottuna, ePassi on työsuhde-etuna erinomainen, koska se joustaa oikeastaan mihin tahansa tarpeeseen urheilusta, kulttuuriin ja työmatkoihin.

Kulutuksesta ja tavaroista tässä kuussa opittua

Tässä kuussa tärkein oppi oli ylivoimaisesti se, että hintavertailu kannattaa. Kun tein monen tavaran hintavertailua, joita ostan usein kaupasta, yllätyin, kuinka tuotteiden hinnat oikeasti eroavat. Joskus hinnoissa näkyi myös laatuero, mutta välillä tuplasti kalliimpi asia saattoi olla heikompaa kuin tuplasti kalliimpi elintarvike. Makuasioita. Jatkan hintavertailuani ostoskorieni mukana vielä kuukauden kaksi, jonka jälkeen laitan tulokset pitemmän kirjoituksen muodossa blogiini.

Ei sovi myöskään unohtaa, että laskin kuukauden kuinka montaa esinettä omistan ja lopputulos yllätti minutkin.

 

Kuukauden sijoitukset

Kuukauden sijoituksista en tässä kuussa ehtinyt blogiaikatauluni takia kirjoittaa. Menin kuitenkin tavallisesti strategiani mukaan ja lisäsin Nordeaan jälleen sen dipattua alle 8 euron Swedbankin rahanpesuepäilyjen takia, jotka eivät mitenkään liittyneet siihen. Toisena lisäsin Teliaa kun pörssien liikkuessa ylöspäin, Telia liikkui jostain syystä alaspäin. Nappasin siis myös Teliaa hieman dipistä lisää.

Nordeaa salkkuuni tuli lisää 150kpl sekä 1193,75 eurolla. Teliaa salkkuuni tuli 342kpl eli 1296,73 eurolla.

Muualla sijoitusrintamalla ilmoittauduin niin Nordean kuin Tiedon yhtiökokouksiin! En ole koskaan elämässäni käynyt minkään yrityksen yhtiökokouksissa ja halusinkin nähdä kerralla kaksi hieman erilaista yhtiökokousta tänä vuonna. Molemmat yhtiökokoukset ovat maaliskuun lopussa. Tunnelmista ja kokemuksista tulee varmasti tekstiä sitten blogiin kuin myös Instagramiini. Ja luonnollisesti vertailen myös yritysten reaaliosinkoja (eli yhtiökokouksen ruokatarjoiluja) keskenään.

 

Yhteenveto

Helmikuussa sain vähän minimalismi mindsettiäni pidemmälle ja samalla myös kulutustani aisoihin. Edelleen on kuitenkin paljon tavaraa, josta pitää hankkiutua eroon sekä vielä kulutustottumuksissa optimointia. Pakko myös myöntää, että sorruin ostamaan pariin kertaan sipsiä menneenä kuukautena… Omistan sentän Orklaa, joka sipsejä valmistaa, mutta sipsit nyt keskimäärin eivät ole hyviä niin lompakolle kuin terveydellekään. Hitaasti siis mennään maalia kohti! Uskon vahvasti, että maaliskuu tulee olemaan entistä parempi kuukausi.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös käyttämissäsi sosiaalisissa medioissa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksistani!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

*affiliate-linkki

7 kommenttia artikkeliin ”Vuosi minimalistina – helmikuussa minimalistikone lähti käyntiin”

 1. Vautsi! Nyt olet kyllä saavuttamassa tavoitteitasi hyvää vauhtia!
  Olitkohan tehnyt tuosta asuntolainasta jotakin postausta erikseen? Eli paljonko lainaa otit, miten pitkälle ajalle ja minkälaisella korolla sait lainan. Kiinnostaisi tietää, koska asuntokustannukset vastikkeen kanssakin ovat noin alhaiset.
  Toinen mikä kiinnostaa on tuo Moi-mobiililiittymä. Riittääkö sinulla se pakettiin kuuluva 4g data eli onko kuukausimaksu pysynyt aina 6e vai joudutko maksamaan lisää ja minkä verran ylipäätään käytät nettiä puhelimella muussa kuin wifi-verkossa? Ilmeisesti ainakin tässä kuussa tuo 6e ylittyi?
  E-passi on kyllä todella mukava etu, siinäkin tosin voi työnantaja rajata käyttöoikeuden vain johonkin tiettyyn ryhmään. Omani käy esim. vain liikunta-ja kulttuuripalveluihin. Mutta e-passilahan voisi maksaa tosiaan vaikkapa matkoja, lounasruokailuja tai hieronnassa käynninkin. Ja jos ei mitään rajoituksia ole niin kannattaa tosiaan valita se mistä itse eniten kokee saavansa hyötyä.
  Kiva, kun jaksat päivittää blogia säännöllisesti niin on aina muutaman päivän välein uutta luettavaa 🤗

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Koetan pitää tätä 2 kertaa viikossa kirjoitustahtia niin pysyy myös kirjoitusflow tasaisesti yllä. Kiva kuulla, että tämä on myös hyvä tahti lukijoille.

   Asuntolainapostauksia löytyy yhteensä 5. Ensimmäinen, jossa kilpailutin lainani löytyy täältä: https://omavaraisuushaaste.com//ensiasuntoa-ostamassa-asuntolaina/ sieltä löytyy marginaalit kilpailutuksen tarjoukset ja muut kulut lainaan liittyen. Otin asuntolainaa loppujen lopuksi yhteensä 136 000 euroa. Vastike on vain hiukan päälle 100 euroa. Tekstistä löytyy linkit myös muihin asunto-ostopostauksiini.

   Moi-mobiilin 4Gigaa riittäisi, jos yrittäisin, mutta tällä hetkellä se kuitenkin menee yli kun tulee käytettyä työmatkoilla Youtubea ja välillä Netflixiä (koetan loopata ilmaisia kuukausia). Vanhempien kanssa tulee myös puhuttua ihan puheluita, niin tämä lisää myös laskua hieman.

   Vastaa
 2. Hyvä kirjoitus, mutta täytyy tuota ruokakuluja ihmetellä! Oletko siitä kirjoitellut? Meillä kahden hengen taloudessa kk-budjetti ~550€ ja sekin paukkuu välillä. Ruokaan menee kyllä, vaikka lidlissä suurin osa ostoksista tehdään. Olen sivutoiminen pt, joten meillä ei herkkuja kaappeihin osteta ainakaan tuolta ruokatililtä.
  Syödään monipuolisesti protskun lähteitä, sekä kasvi- että eläinperäisiä. Lisäksi paljon hedelmiä, marjoja sekä kasviksia. Itse kokkaillaan, harvoin ulkona käydään syömässä ja näitä käyntejä ei lasketa noihin yllämainittuihin ruokamenoihin, vaan menee eri tililtä.

  Vastaa
  • 550 euroa kuulostaa kahdelle ihmiselle kyllä hurjalta taas omaan korvaani, haha. En ole vielä ruokakulujani tarkemmin avannut, koska olen tällä hetkellä tekemässä ruokakorivertailua Prisman ja Lidlin välillä ja uskon, että tämän tehtyäni saan varmaan vielä kuluja tuosta hieman laskettua. Tulen varmaan ensin kirjoittamaan ruokakorivertailun lopputuloksesta laajemmin, jonka jälkeen kirjoitan tarkemmin tuosta omasta ruuankulutuksestani.

   Se täytyy kuitenkin sanoa, että en laske ruokakuluihin mukaan lounasta, jonka syön töissä n. 16 kertaa kuukaudessa, koska se tulee palkkani päälle. Työpaikkani pääkonttorilla on oma ruokala, joten tämä käy kätevästi työpäivän ohessa. Etäpäivinä syön lounaan kotona, mutta koska en saa näinä päivinä lounasseteliä tai mitään merkittävää rahallista korvausta, pyrin pitämään vain yhden etätyöpäivän viikossa. Aika varmaa on, että en varmasti syö yhtä monipuolisesti kuin te (terveellisesti kuitenkin pyrin) ja PT:nä saattaisit olla kauhuissasi ruokavaliostani, joten varmasti tästäkin syntyy osa rahankulutuseroista.

   Mutta tosiaan tulen avaamaan ruokailutottumuksiani tarkemmin tänä vuonna kunhan olen ne saanut optimoitua! Aletuotteiden metsästyksessä olen ainakin epäonnistunut tähän mennessä surkeasti.

   Vastaa
  • Meillä taas kahdella aikuisella on kulunut 150-300 €/kk ruokiin/päivittäistavaroihin. Satanen menee lisäksi omiin työpaikkalounaisiini. Kotiruokailun ei kuitenkaan tarvitse maksaa paljoa. Yksi strategia on ostaa suunnitellusti koko viikon ruuat kerralla. Soijatuotteet ja pavut on halpaa proteiinia.

   Vastaa
  • Tuo kuulostaa aika realistiselta kulutuksesta kyllä kahdelle ihmiselle. Nuo työpaikkalounaiden hinnat ovat kyllä suolaisia, jonka takia olen tyytyväinen, että omalla työpaikallani on oma ruokala ja ruokailemassa voi käydä palkan päälle.

   Ajattelin, että raportoin tämän vuoden kun teemana on kulutuksen vähentäminen tuloni hieman epätarkemmin, jotta voin keskittyä kulutukseen. Ensi vuonna ajattelin ottaa sitten blogini moton mukaan teemaksi tuon enemmän tienaamisen, joten ensi vuonna sitten raportoin tuloni tarkasti keskittyen muutenkin niihin enemmän, mutta vaihtoehtoisesti sitten en menoja katso niin tarkasti.

   Siitä eteenpäin varmaan jaottelen sitten molemmat tarkalla tasolla. Teen tämän ihan vain, jotta blogikirjoitukset pysyvät teemassa ja itselläni on vähän vaihtelua vuodesta toiseen, jotta ei bloggaaminen muutu liian yksipuoliseksi. Voin kuitenkin sen sanoa, että nettopalkkani normikuussa on n. 2600 euroa, osinkoja seuraan tuossa sivun oikeassa laidassa reaaliajassa (tai mobiilissa sivun alaosassa). Blogitulot vaihtelevat kuukausittain eivätkä ne ole millekään tietylle tasolle vielä asettuneet kun en mainosbännereitä blogissani käytä.

   Vastaa

Jätä kommentti