Vuosi minimalistina – huhtikuussa rikoin kaikkien aikojen säästöprosenttiennätykseni

Haastoin itseni vuoden 2019 alussa elämään koko vuoden minimalistina ja minimikulutuksella. Takana on nyt jo neljä kuukautta ja voin sanoa, että vuosi on kulunut yllättävän vaivattomasti ja jopa tavallisesti erittäin pienestä kulutuksesta huolimatta.

Seuraankin tämän vuoden aikana kulutustani sentin tarkkuudella, jotta näen tarkalleen, mihin rahani menee ja mitä voin tehdä, jotta voin vähentää kulutustani entisestään päästäkseni minulle optimaaliseen tasapainoon niin tavarassa kuin elämässä ylipäätänsä.

Kaikki kuukausikatsauksen luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja.

Huhtikuu 2019 

Tulot: 6559,81e
Menot: 467,58e
Säästöprosentti: 92,87%!!!!

Tulot ja kuukauden säästöprosentti

Säästöpossu oli ahne tässä kuussa

Tein kaikessa tämän vuoden ennätyksen. Vuoden korkeimmat tuloni tähän mennessä. Vuoden pienimmät menoni tähän mennessä. Joka johtaa vääjäämättä kaikkien aikojen parhaaseen säästöprosenttiin blogini olemassaolon aikana. Avataan ensin hieman tuloja.

Tulot huhtikuussa sisältävät poikkeuksellisen paljon ns. kertatuloja. Palkan lisäksi sain vuosittaisen tulospalkkani, joka oli verojen jälkeen n. 1600 euroa. Tämän lisäksi sain muutaman satasen blogituloja.

Kolmantena isona tekijänä oli kuitenkin osinkokevät, joka oli poikkeuksellisen keskittynyt pohjoismaisten omistusteni kohdalla tänä vuonna huhtikuulle. Osinkoa minulle huhtikuussa jakoivat seuraavat yhtiöt:
– Nordea
– Nokian Renkaat
– Telia
– Tieto
– Gjensidige Forsikring
– Restaurant Brands International

Huvittavaa olikin, että monesta jenkkiomistuksestani vain Restaurant Brands International jakoi osinkoaan huhtikuussa – muuten kaikki huhtikuun osingot tulivat pohjoismaisista yrityksistä. Suurimpina olivat Nordea sekä Telia, joiden yhteenlaskettu osinkomäärä oli lähes 1400 euroa.

Tämä yhdistettynä vain 467,58 euron kuluihin aiheuttikin historian parhaan säästöprosenttini 92,87%! Nautin tästä, koska on suhteellisen mahdotonta, että pystyisin tälläistä kuukautta toistamaan enää kertaakaan tänä vuonna (paitsi tietenkin, jos otan lopputilin töistä, heh).

Menojeni jakautuminen

Huhtikuussa sain siis karsittua menojani ennätyspaljon ja kulutukseni olikin yhteensä vaivaiset 467,58 euroa. Tässä tarkemmin, siitä miten kuukausittaiset menoni jakautuivat huhtikuussa.

Asumiskulut (vastike, sähkö, vesi jne.): 183,09€
Puhelinlasku: 12,15€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 110,15€
Ravintolat ja alkoholi: 62,03€
Matkustaminen: 0€
Vaatteet: 0€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 19,41€
Harrastukset ja liikunta: 27,23€
Terveys: 0€
Matkustaminen: 0€
Muut: 53,52€

Asumiskuluni pysyivät aisoissa, ja tällä kertaa niissä ei ollut muuta kuin korot ja vastike. Samalla puhelinlaskuni pysyiä myös tyydyttävänä Moi-mobiilin liittymäni* avulla.

Myös ruokakulut pysyivät hallinnassa hienosti ja tässä kuussa panostinkin erityisen paljon hintavertailuun eri elintarvikkeiden ja kauppojen välillä. Uskon, että jossain kuussa pystyn mahdollisesti laskemaan luvun jopa alle 100 euron, mutta aika näyttää.

Ravintolat ja alkoholi suurin murheenkryyni tässä kuussa, koska kaikki siihen kategoriaan menevä meni puhtaasti alkoholiin. Syynä tähän oli kaverini tuparit, joka päättyi siihen, että olin klubilla ensimmäistä kertaa yli vuoteen pilkkuun asti! Olen aina viihtynyt tanssilattialla, joten kivaa oli – erittäin kalliiksi illat vain tuppaavat muuttua usein, jos kestää pilkkuun asti.

Muuten kulutuksessani ei ollut oikein mitään turhaa. Muissa kuluissa on vuoden toinen vakuutusmaksuni, jota ei sinällään voi välttää. Vakuutukset on pakko olla kunnossa – sen parempaa riskienhallintatapaa ei oikeastaan ole.

Kulutuksesta ja tavaroista tässä kuussa opittua

Sen lisäksi, että kuukausi oli numerojen valossa onnistunut, oli se myös opettavainen. Opin, että elämässäni on ainakin yksi asia, mistä en halua luopua – maksoi mitä maksoi.

Toisaalta pohdin juuri kuukauden lopussa sitä, mitä eroa on minimikulutuksella ja minimalismilla. Ne ovat usein lähellä toisiaan, mutta omalla tavallaan ne ovat kuin yö ja päivä. Paras elämäntapa löytyykin mielestäni näiden kahden ajatustavan välistä.

Se, mistä en ole vielä kirjoittanut huhtikuulta, mutta joka oli myös erittäin opettavaista oli, että maksoin kaikki kauppaostokseni huhtikuussa käteisellä. Mitä opin tästä? Lyhyesti – en halua koskaan enää palata käteiseen. Se on aikaa vievää, epäkätevää ja yksinkertaisesti aivan turhaa näin modernissa maassa kuin Suomi. En myöskään kokenut sitä usein kuvailtua luopumisen tuskaa kun maksoin käteisellä. Halusin oikeastaan käteisestä eroon enemmän kuin numeroistani pankkitililläni…

Kuukauden sijoitukset

Huhtikuussa ostin sijoitusstrategiani mukaisesti kahta top6 listalle noussutta osaketta: AT&T:tä sekä Abbvietä. AT&T on muuten erittäin laadukas yhtiö, mutta sen velkataakka on tällä hetkellä erittäin korkea. Yhdysvallat eivät enää elä samassa todellisuudessa kuin Eurooppa, joten tälle velalle pitää maksaa järkevää korkoakin. AT&T on kuitenkin edelleen erittäin kova tuloskone ja uskon sen kykyyn vähentää velka tarvittavalle tasolle. Osinkoa AT&T kuitenkin maksaa vain n. 60% vapaasta kassavirrasta. AT&T:tä salkuuni tulikin lisää 1272,38 eurolla eli 46 osaketta.

AT&T:tä salkussani oli hieman jo valmiiksi, mutta uutena salkkuun tulikin Abbvie, joka on tunnettu ennen kaikkea Humira-lääkkeestään, jonka patentti on jo umpeutunut joissain maissa ja tulee umpeutumaan koko ajan useammassa maassa, joka johtaa väistämättä kannattavuuden laskuun. Tämä on kuitenkin mielestäni hinnoiteltu jo erittäin houkuttelevasti Abbvien hintaan, joten uskon tästä Orionin kaltaista osaketta. Abbvietä salkkuuni tulikin 2078,04 eurolla eli 28 osaketta.

Yhteenveto

Minimalistivuottani on nyt takana jo ensimmäinen kolmannes. Vuosi on ollut helppo ja ennen kaikkea opettavainen. Olen yllättynyt, kuinka paljon taloudestani on löytynyt optimoitavaa, vaikka kuvittelin eläneeni aiemminki säästeliäästi. Tarkemmista tavoista optimoida omaa talouttaan on tulossa enemmänkin tekstejä vuoden toisella puoliskolla.

Myös pörssit ovat olleet hyvällä tuulella viimeiset ajat ja etenkin Qualcomm vs. Apple-lakisodan päätyttyä keskellä huhtikuuta, salkkuni kasvoi erityisen paljon. Pääsalkkuni raketoi yli 100 000 euron ensimmäistä kertaa koskaan symbolisesti samalla hetkellä kun Qualcomm ja Apple tekivät aselevon. Olin odottanut hetkeä kärsivällisesti kaksi ja puoli vuotta ja kärsivällisyys palkittiin jälleen – kuten elämässäkin yleensä.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

2 kommenttia artikkeliin ”Vuosi minimalistina – huhtikuussa rikoin kaikkien aikojen säästöprosenttiennätykseni”

 1. Moi,
  olen seurannut blogiasi jo jonkin aikaa, kiitos mahtavasta sisällöstä!
  Kysymys tuosta moi-mobiilista, suosittelisitko sitä muille?

  Vastaa
  • Kiitos paljon!

   Moi-mobiili sopii mielestäni kaikille paremmin kuin muut liittymät kunhan käyttää maltillisesti puheluita ja tekstiviestejä. Itse en käyttäisi näitä ollenkaan, mutta vanhempani eivät ole vielä siirtyneet Whatsapp-puheluihin, joten tämän takia lasku ei ole aina minimi mahdollinen.

   Huomattavaa kuitenkin on, että aikaisempi löytämäni halvin liittymä oli DNA:n 3G, joka maksoi tuplat nykyiseen liittymääni ja ei ollut edes 4G kuten Moi-Mobiili. Ja Moi-Mobiilihan toimii DNA:n verkossa ja on nykyään myös DNA:n omistama, joten ei ole oikeastaan mitään syytä olla vaihtamatta siihen, jos valtaosa omasta puhelimenkäytöstä on vain nettiä.

   Vastaa

Jätä kommentti