Vuosi minimalistina – joulukuu oli kunniakas lopetus minimalistivuodelle

Vaikea sitä on uskoa, minimalistivuoteni on nyt virallisesti ohi! Ja näyttää siltä, että joulukuussa ei elämä lähtenyt possuiluksi, vaan elämä jatkoi samalla uralla kuin koko muukin vuosi. Karsin turhasta ja nautin oleellisesta. Tulen käsittelemään minimalistivuotta ja sen oppeja vielä alkuvuoden teksteissäni, mutta katsotaan ensin minimalistivuoden viimeinen kuukausikatsaus ja miten tämä vuosi päättyi.

Kaikki katsauksessa olevat luvut ovat veronjälkeisiä lukuja.

Joulukuu 2019

Tulot: 4014,15€
Menot: 870,04€
Säästöprosentti: 78,33%

Tulot ja kuukauden säästöprosentti

Tulot olivat joulukuussa jälleen aika lähellä tavallista. Suurin osa tuloista tulee palkasta sekä vuokratuloista, joten tässä kuussa osingot ja blogitulot eivät olleet tajunnanräjäyttäviä. Hieman kuitenkin myös niistä sain rahaa.

Säästöprosentti kuitenkin oli jälleen kiitettävät 78,33%. Luku, johon voin olla aidosti tyytyväinen ja tämä luku onkin varmasti huomattavasti korkeampi kuin koko vuoden säästöprosenttini. Varsin mallikas lopetus siis minimalistivuodelle.

Menojeni jakautuminen

Joulukuussa menonin jakautuivat seuraavasti.

Asumiskulut (sijoitusasunnon ja kodin vastike, sähkö, vesi, lainojen korot ja muut pankkimaksut): 548,27€
Puhelinlasku: 0€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 122,77€
Ravintolat ja alkoholi: 26,30€
Matkustaminen: €
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 11,41€
Harrastukset ja liikunta: 44,31€
Terveys: 0€
Muut: 116,98€

Asumiskulut koostuvat suurelti osin kahden asuntolainan koroista ja vastikkeista. Maksoin myös sähkön kulutuksen monelta kuulta sekä sähkönsiirron joulukuussa, joka nosti asumiskuluja entisestään. Asumiskulujen laskemistavasta on ollut paljon puhetta ja tuntuu myös hassulta laskea asumiskuluiksi sijoitusasunnon vastikkeet, jotka voi kuitenkin vähentää verotuksessa, joten tähän pitää keksiä jotain tämän vuoden puolella.

Muuten kulut pysyivät kauttaaltaan erittäin hyvin aioissa ja kun miettii, että selvisin koko kuukauden n. 330 eurolla asumiskuluja lukuunottamatta, voidaan siis sanoa, että elin täysin minimalistivuoteni mukaisesti!

 

Kuukauden sijoitukset

Joulukuussa sijoitusrintamalla oli suhteellisen hiljaista, koska käteisvarani olivat niin matalat opintolainan takaisinmaksujen myötä. Odotan myös edelleen entisen työpaikkani henkilöstörahaston loppuosia, joka todennäköisesti lisää hieman käteisiäni.

Vaikka sijoitusrintamalla on ollut suhteellisen hiljaista viime aikoina, on pörssissä mennyt lujaa ja niin pääsalkkuni kuin spekulointisalkkuni ovat molemmat kasvaneet kymmenniätuhansia euroja vuoden 2019 aikana, joka on entisestään kiihdyttänyt matkaani taloudelliseen riippumattomuuteen.

Sijoitusrintamalla ei kuitenkaan tule olemaan pitkää hiljaista, sillä kuten olen monessa aikaisemmassa kirjoituksessani maininnut, on sijoitusstrategiaani tulossa selkeä muutos piakkoin ja tulen tätä avaamaan vihdoin seuraavien viikkojen aikana. Osakesäästötiliä en ole vielä avannut, koska en näe, että siitä on minulle tässä elämänvaiheessa vielä hyötyä nykyisellä sijoitusstrategiallani.

Yhteenveto

Minimalistivuosi meni aivan yhtä nopeasti kuin mikä tahansa muukin vuosi. Tai oikeastaan vanhetessahan vuodet tuntuvat vain menevän nopeammin ja nopeammin, koska on koko ajan niin kauhea kiire!

Opiskellessa ei itselläni ainakaan suurimman osan ajasta ollut kiire, mutta nyt työelämässä työpäivät vain viipottavat ohi (mikä on sinällään hyvä), mutta kyllä sen huomaa, että näin ”aikuisena” on aidosti vähemmän omaa aikaa.

Uusi vuosi ja vuosikymmen on kuitenkin jälleen täynnä loputtomia määriä mahdollisuuksia, joten otan uuden vuosikymmennen ilolla vastaan. Jos se on edes suunnilleen yhtä kiva kuin viime vuosikymmen, kaikki on enemmän kuin hyvin.

Hyvää uutta vuosikymmentä! Tästä se taas alkaa!

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

10 kommenttia artikkeliin ”Vuosi minimalistina – joulukuu oli kunniakas lopetus minimalistivuodelle”

 1. Kuukaudesta toiseen ihan hillittömän kova säästöprosentti 🙂 todellista omistautumista aatteelle. Nykypäivän kapitalistimunkki 😉

  Meinaatko pystyä tiputtamaan säästöprosenttia tiukan vuoden jälkeen? Itse olen huomannut, että tekee pahaa jos säästöprosentti laskee hyvien kuukausien jälkeen ja sitä alkaa vaistomaisesti suojelemaan ylimääräisiltä kuluilta.

  Vastaa
  • Kiitos! Kapitalistimunkki – mahtava termi 😀

   Itseasiassa olen ehkä vähän enemmän huolissani siitä, että en ala kuluttamaan liikaa nyt kun minimalistivuoteni on ohi. Esim. matkailusta en halua luopua ja se on kuitenkin sen verran kallista, että siitä syntyy automaattisesti monen tuhannen euron lisäkulut tavallisena vuotena. Etenkin kun pidän Jenkeissä, Japanissa ja Koreassa matkailusta perus Eurooppa tai Thaimaa reissujen sijaan.

   Vastaa
    • Jepp, tämän vuoden tavoite taitaa olla viisivuotistavoitteessa > 60%. Tämä on ihan hyvä ja realistinen tavoite, joka varmasti auttaa myös vähän tuon kulutuksen hallitsemisessa.

     Matkailua taas enemmän rajoittaa yksinkertaisesti lomapäivien määrä sekä kaverien ja tyttöystävien aikataulujen yhteensaaminen. Se on tehokas tapa rajoittaa lomailua, kun ei kuitenkaan ole kuin se lakisääteinen määrä lomaa kaikilla eikä kalentereita kuitenkaan saa täsmäämään aina täydellisesti 😀 Ja toisaalta koko lomaa ei muutenkaan haluisi olla ulkomailla.

     Vastaa
 2. Hieno lopetus vuodelle ja lukemasi ovat todella kunnioitettavat. Tiukka kulukuri ei ole oikein tuntunut omalta jutultani joten toimintani on ollut hieman huoletonta. Viime aikoina asia on alkanut yllättäen hieman vaivaamaan kun viime vuoden vietin isyysvapailla ja töissäkin käytiin YT-neuvottelut. Tässä tilanteessa pääsi kokemaan todellisena sen uhkan, että hyväkin työpaikkaja ja toimeentulo voi mennä alta sormia napsauttamalla.

  Epävarmuutta säikähtäneenä päätin perua toistaiseksi päätökseni kieltäytyä ylitöistä, tarkoituksena rakentaa tuntuva käteispuskuri ja ostaa osinko-osakkeita (tai minun taidoillani vain ostaa erilaisia osakkeita). Säännöllisen tulon menettämisen pelko iskee yllättävän kovaa, vaikka taloudellinen asema olisikin hyvä, työllistymistodennäköisyys korkea ja ansiosidonnainen päiväraha varmistettu.

  Viimeinen vuosi on ollut hyvä oppitunti ja muistutus päämäärätietoisen matkan jatkamisen tärkeydestä kohti taloudellista riippumattomuutta. Pienten menojen tavoittelu on työssä käyvälle mielenkiintoinen projekti jossa voi ylittää itsensä mutta pakkotilanteessa vailla hyviä tuloja se olisi kidutusta ja henkisesti erittäin lamaannuttavaa.

  Vastaa
  • Kiitos!

   YT-neuvottelut ovat kieltämättä aina vähän herätys. Itsekin elin jonkin aikaa vähän siinä illuusiossa, että ei paikkani ole uhattuna kun ammattitaitoa löytyy, mutta koskaan ei tiedä mitä voi käydä. Itse vedin sen aluksi niin pitkälle, että en kuulunut edes kassaan, mutta myöhemmin päätin liittyä, koska se on niin halpa vakuutus mahdollisen työn loppumisen kannalta.

   Ja juurikin näin. On aivan eri asia säästää huvin vuoksi, kuin silloin kun on aivan pakko. Eipä siitä ole kauhean montaa vuotta kun itsekin ppiskelijana oli pakko säästää ja pihistellä, jotta pystyi vuokran maksamaan. Ja tämän takia jokaisen pitäisikin säästää juuri silloin kun sitä rahaa tulee – koskaan ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja säästöt antavatkin kultaakin kalliimman asian, mikäli elämä ikävästi yllättää – mielenrauhan.

   Vastaa
 3. Tosi hyvä artikkeli. Laitatko jonkun vuosiyhteenvedon vielä lähipäivinä?

  Otin itselleni 2020 vuodelle 80% säästötavoitteen. Se ei varmaan joka kuukausi toteudu, kun on pari matkaa tiedossa ja ostin bussilipun neljälle kuukaudelle, eli tammikuu kalliimpi vrt. helmi-huhti. Mutta tähtään vuoden loppuun mennessä siihen 80%.

  Isoimpana erona kyllä menee elintarvikkeisiin kaksinkertainen summa sinuun verrattuna. Tuota pitäisi yrittää minimoida pienemmäksi.

  Tajusin tästä postauksestasi että en ole huomioinut velkojen korkoa tuohon tavoitteeseeni, pitää tweakata omaa exceliä.

  Vastaa
  • Kiitos! Joo viime vuoden tiivistelmä tulee parissa postauksessa kun sen verran paljon puhuttavaa. Ensimmäinen jo heti tänä torstaina.

   80%:n säästöprosentti kuulostaa hurjalta! Olen laskenut osan viime vuoden luvuista auki ja en itse päässyt tuohon asti (toki muuton kulut vaikuttivat tähän merkittävästi). Uskon, että pystyt varmasti laskemaan ruokakuluja kun optimoit vain halvimmat kaupat ja karsii ehkä jostain epäterveellisemmästä (itse ainakin huomasin, että kalliit asiat olivat usein ne epäterveellisimmät, joten niistä karsimalla nauttii niin lompakko kuin kehokin :D).

   Vastaa

Jätä kommentti