Vuosi minimalistina lokakuu – enää kaksi kuukautta minimalistivuotta jäljellä!

Minimalistivuotta on enää kaksi kuukautta jäljellä – aika menee niin nopeasti! Kelloja on siirrelty takaisinpäin talviaikaan, aamut alkavat olla hämäriä ja aurinko on laskenut kuin huomaamatta kun tulen töistä kotiin. Onko kaamosmasennus iskenyt nyt myös minimalistiin ja kulutus lähtenyt aivan lapasesta vai olenko kykkinyt vain kotona neljän seinän sisällä kuukauden ajan? Lokakuun luvut sen kertovat.

Kaikki katsauksessa olevat luvut ovat veronjälkeisiä lukuja.

Lokakuu 2019

Helsingin syksy – eikä kyllä talvikaan – valitettavasti näytä tältä

Tulot: 4139,05€
Menot: 1108,22€
Säästöprosentti: 73,23%

Tulot ja kuukauden säästöprosentti

Tulojen suhteen lokakuu oli jälleen erinomainen. Suurin osa tuloista kertyy palkasta ja sijoitusasuntoni vuokratuloista. Osinkojen osan pelasti Telia (joka maksaa osingon vain kaksi kertaa vuodessa), koska sen lisäksi vain kaksi yritystä maksoi osinkoa tässä kuussa (Macy’s ja Restaurant Brands International).

Tämän lisäksi sain muutaman satasen blogituloja. Ei jäätävä kuukausi tuloissa, mutta näyttää siltä, että kiitos sijoitusasunnon sekä jatkuvien osinkojen ja muiden pienten rahavirtojen, nettotulot ovat nousseet suhteellisen korkealle tasolle jo aivan tavallisena kuukautenakin!

Säästöprosentti oli tyydyttävät 73,23% näin minimalistivuodelle. Tiedän pystyväni 80-90% säästöprosentteihin parhaina kuukausina, joten on selkeää, että menoni olivat tässä kuussa korkeat. Syykin löytyy, kun katsomme tarkemmin menojeni jakautumista lokakuulta.

Menojeni jakautuminen

Lokakuussa menojeni jakauma näyttikin seuraavalta.

Asumiskulut (sijoitusasunnon ja kodin vastike, sähkö, vesi, lainojen korot ja muut pankkimaksut): 499,79€
Puhelinlasku: 6,24€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 136,47€
Ravintolat ja alkoholi: 146,73€
Matkustaminen: 43€
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 19,41€
Harrastukset ja liikunta: 107,88€
Terveys: 29€
Muut: 119,7€

Asumiskulut koostuvat suurelti osin kahden asuntolainan koroista ja vastikkesta (olen pankille velkaa n. 350 000 euroa tällä hetkellä, joten vaikka korkotaso on erittäin matala, makselen korkoja pari sataa euroa kuukaudessa). Tämän lisäksi päälle tulee vielä pienemmät kulut sähköstä sekä lainantakaisinmaksukuluista.

Lokakuu oli viimeinen kuukausi kun jouduin maksamaan puhelinlaskua pitkään aikaan, koska nyt olen täysin työpaikkani puhelimen sekä liittymän armoilla.

Käytännössä tämän kuukauden kulut olivat kuitenkin huomattavan korkeat minimalistivuodelle. Suurimmat syyt tähän olivat ennen kaikkea juhlat, joita kavereillani tuntui olevan monta joka viikonloppu. Pitkästä aikaa siis tuli juotua astetta enemmän alkoholia, että mentyä myös Helsingin yöhön (jossa aina kauheat hinnat) Kyykkäily Alkossa tuli tutuksi lokakuun aikana. Siihen verrattuna kuinka paljon olin menossa, olivat ravintola/alkoholi kulut tyydyttävät, mutta selkeästi kaamosta torjuttiin lokakuussa perinteiseen suomalaiseen tyyliin.

Muut kulut olivat myös huomattavan korkeat, koska sisustin asuntoani hieman lisää (laittaen esim. viimeiset lamput kattoihin). Harrastuksiin myös kului rahaa kun maksoin blogin ylläpidon menoja.

Kulutuksesta ja tavaroista tässä kuussa opittua

Tässä kuussa pohdin ennen kaikkea psykologiaa ja ajatusvinoumia, joita meillä kaikilla on arjessa. Jos et lukenut tekstiä sen julkaistessa, suosittelen vahvasti, sillä se saa sinut varmasti pohtimaan itseäsi myös tarkemmin.

Kuukauden ylivoimaisesti suosituin teksti oli kuitenkin hintavertailu S-Marketin ja Prisman välillä. Teksti kirvoitti erittäin paljon hyvää keskustelua kommenttikentässä ja raketoi nopeasti blogini kaikkien aikojen luetuimmaksi tekstiksi!

Tämän lisäksi huomasin blogin tilastoista, että juttua oli jaettu S-ryhmän sisäisissä kanavoissa. Blogi saikin myös paljon kiinnostuneita lukijoita ihan S-ryhmän työntekijöistä, mikä oli hauska huomata.

Kuukauden sijoitukset

Lokakuussa en ehtinytkään kirjoitella kauheasti blogiini osakeostoksistani. Jatkoin kuitenkin osto-ohjelman mukaisesti ja salkkuuni tarttuikin lokakuussa Nokian Renkaita sekä Sampoa sen jälkeen kun Nordea oli laskenut osinkoa.

Kuten kirjoitin Nokia ja Nordea-kirjoituksessani, olen tällä hetkellä miettimässä suurta sijoitusstrategiani muutosta, koska näyttää siltä, että blogiani aloittaessani olen todennäköisesti laittanut itselleni hieman vääriä tavoitteita. Ja kun tavoittelee vääriä asioita, ovat tulokset usein myös huonompia.

Onko kyseessä passiivisiin indeksirahastoihin perustuva sijoitusstrategia vai mikä? Aika näyttää. Tämä on pitempi ajatusprosessi, joten palailen asiaan todennäköisesti vasta ensivuoden puolella kun olen minimalistivuoden suorittanut kunnialla loppuun.

Yhteenveto

Eräs kaverini sanoi lokakuun lopussa, että lokakuu meni erittäin hitaasti (todennäköisesti lyhenevistä päivistä johtuen). Itse en ainakaan vielä tuntenut kaamosmasennusta ja niin töissä kuin vapaa-ajalla energiaa riittää epätavallisenkin hyvin vuodenaikaan nähden. Saa nähdä, missä kohtaa dippaus energiamäärissä tulee, vai jaksanko uuden työn energian voimalla läpi tämän talven.

Kaikesta huolimatta minimalistivuotta on enää kaksi kuukautta jäljellä. Olen oppinut järjettömästi vuoden aikana tästä kokeilusta ja toivon, että kun olet ollut matkassa mukanani, matka on ollut myös sinulle opettavainen.

Onko lukijoilla kaamos jo alkanut tuntua vai odotetaanko jo innolla joulua (ja niitä iki-ihania joululauluja, jotka alkavat kaupoissa ihan juuri)?

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

6 kommenttia artikkeliin ”Vuosi minimalistina lokakuu – enää kaksi kuukautta minimalistivuotta jäljellä!”

 1. Oletko miettinyt, että eriyttäisit sijoitusasunnon kulut ja tuotot henkilökohtaisista luvuistasi? Eikö minimalistivuoden aikana ole tarkoitus seurata nimenomaan omaa kulutustasi?

  Jos myisit vuokralle laittamasi asunnon ja sijoittaisit siitä vapautuvan pääoman pörssiosakkaisiin (vaikkapa asuntosijoitusyhtiö Kojamoon) tai rahasto-osuuksiin (kenties REIT-ETF:ään), kuukausiseurantasi numerot näyttäisivät varsin erilaiselta. Ei kai sen, miten ja mihin rahasi sijoitat, pitäisi vaikuttaa raportoitaviin lukuihin?

  Vastaa
  • Joo käyn koko ajan vähän mietintää siitä, miten numerot pitäisi ilmoittaa, kun tosiaan on niin eri asia verrata kassavirtaa ja tuloja ja menoja. Haastavaa… Mutta tällä hetkellä olen pitänyt asiat simppelinä ja lasken rahat sellaisina kun ne tulevat ja menevät.

   Jos ne eivät lisää nettovarallisuuttani, ovat ne menoja (esim. sijoituskämpän vastike) ja jos ne lisäävät, ovat ne säästöjä (esim. asuntolainan takaisinmaksu). Vaikka esim. juuri sijoituskämpän vastike helpottaa verotusta, lasken veronpalautukset sitten vain tuloina kun ne tulevat. Näin itselleni yksinkertaisempaa ainakin tällä hetkellä.

   Ensi vuoden menen varmaan vielä tällä matikalla, mutta 2021 olen ajatellut vaihta laskentatyyliä rajustikin, koska silloin alan seuraamaan kassavirtaa, koska olen valmis laskemaan sen, milloin ja millä tulomäärällä olen valmis saavuttamaan taloudellisen riippumattomuuden passiivisilla tuloilla. Ja kun tavoitteeni on siinä selvillä, silloin vain kassavirralla on väliä, jolloin laskentatyylikin ja tarkoitus muuttuu selvästi. Mutta siihen on vielä aikaa 😀

   Vastaa

Jätä kommentti