Vuosi minimalistina – maaliskuussa maaginen 80% säästöaste rikottu

Haastoin itseni vuoden 2019 alussa elämään koko vuoden minimalistina ja minimikulutuksella. Ensimmäinen kolmannes on nyt vuodesta takana ja tuntuu, että suunta on kääntymässä koko ajan parempaan suuntaan.

Seuraan tämän vuoden aikana kulutustani sentin tarkkuudella, jotta näen tarkalleen, mihin rahani menee ja mitä voin tehdä, jotta voin vähentää kulutustani entisestään päästäkseni minulle optimaaliseen tasapainoon niin tavarassa kuin elämässä ylipäätänsä.

Kaikki kuukausikatsauksen luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja.

Maaliskuu 2019 

Tulot: 3260,51€
Menot: 569,96€
Säästöprosentti: 82,52%

Tulot ja kuukauden säästöprosentti

Tuloista näkee, että osinkokevät on alkanut virallisesti. Osinkoja alkoi

Päivä pitenee ja vauhti paranee

tippumaan monelta jenkkiyhtiöltä ja myös suomalaisista Kone ehti maksaa osinkonsa maaliskuussa.

Tiedän kuitenkin, että ensi kuukausi tulee olemaan erittäin kaunis tulojen valossa isoimpien osinkopottien ja tulospalkan tullessa tilille. En malta odottaa raportoida huhtikuuta!

Pääpaino tänä vuonna on kuitenkin kulutuksen minimoisessa ja se onkin onnistunut ainakin numeroiden valossa hyvin. Säästöprosenttini oli helmikuussa 79% ja maaliskuussa onnistuin nostamaan sen jo yli maagisen 80% rajan!

Olen erittäin iloinen tästä ja taloudellinen riippumattomuus matematiikan mukaan, pystyisinkin saavuttamaan tällä tahdilla taloudellisen riippumattomuuden 2,6 vuodessa!! Valitettavasti ihan näin nopeasti en kuitenkaan tavoitetta saavuta, koska reaalinen kulutukseni tulee todennäköisesti olemaan tavoittelemassani elämäntasossa hieman nykyistä korkeampi esim. perheenlisäyksen myötä.

Menojeni jakautuminen

Asumiskuluiksi lasken vastikkeen, asuntolainan korot, kulut, sähköt, veden ja netin.

Asumiskulut (vastike, sähkö, vesi jne.): 177,91€
Puhelinlasku: 9€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat kaupasta: 122,21€
Ravintolat ja alkoholi: 32,34€
Vaatteet ja ulkonäkö: 0€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 33,40
Harrastukset ja liikunta: 0€
Terveys: 0€
Matkustaminen: 0€
Muut: 195,10€

Yhteensä kuluni maaliskuulta olivat siis 569,96€. Tavoite tänä vuonna oli pitää kuukausikulut alle 666 euron, joten tämä kuukausi meni erittäin komeasti sen osalta!

Puhelinlaskuni oli kaikkien aikojen matalin koskaan kiitos Moi-mobiilin liittymäni*.

Olen erityisen tyytyväinen elintarvikekuluihin, sillä olin tavallista enemmän liikkeessä, joka yleensä johtaa siihen ,että lounaita ja välipaloja pitää ostaa marketeista matkan varrelta. Tämä johtaa samalla siihen, että en pääse aina Lidliin ja Prismaan kun haluan, joka nostaa kulutusta automaattisesti pikkukauppojen korkeamman hintatason takia.

Ostin lavan Koffia ja söin kerran Kotipizzassa (nyt kun vihdoin omistankin sitä Orkla-osakeomistukseni kautta)! Ravintola ja alkoholimenot eivät siis olleet nollassa, kuten ne usein ovat. Elämän luksusta. Kokonaisuudessaan kuukausi oli siis hyvin onnistunut.

 

Kulutuksesta ja tavaroista tässä kuussa opittua

Opin tässä ensinnäkin sen, että automaattisen laskutuksen kanssa kannattaa olla tarkkana! Pankkini oli virheellisesti laskuttanut minulta 40 euron edestä kuluja, joita minun ei olisi tarvinnut maksaa. Onneksi sain ne maksunpalautuksina takaisin tässä kuussa.

Toisena, pitäisi olla tarkempi ilmaisen Netflix-kuukauden kanssa. Olin unohtanut perua ilmaisen kokeilukuukauteni ja jouduin maksamaan 13,99 euroa aivan turhasta. En yleensä käytä Netflixiä kuin erittäin satunnaisesti, jos siellä on joku sarja, joka kiinnostaa juuri sillä hetkellä, jolloin otan aina ilmaisen testikuukauden. 14 euroa turhaa tuntuu huomattavasti näin minimalistikuukautena ja löinkin päätäni seinään kun huomasin, että tämä maksu oli tililtäni mennyt.

Olen myös huomannut, että joka kuukausi minulla on iso osa muissa kuluissa. Tässäkin kuussa maksoin niin ammattiliiton kuin JATTK:n jäsenmaksun (sain vihdoin liityttyä työttömyyskassaan!). Ensi kuussakin jotain yksittäisiä maksuja ja laskuja tulee taas maksettavaksi, mutta olisi tärkeää saada muu kulu osuutta alemmaksi. Se, onko se mahdollista, on taas eri kysymys.

Kuukauden sijoitukset

Tämän kuukauden sijoituksista kirjoinkin vähän aikaa sitten erillisen tekstin.

Tällä kertaa salkkuuni tulikin siis lisää Nordeaa sekä uutena listautumisannista Aallon Groupia. Merkkasin Aallon Groupia 3498 eurolla eli 530 osaketta, mutta koska osakeanti ylimerkittiin (koko anti 5,3-kertaisesti, yleisöanti yli 15-kertaisesti!) kuten kirjoituksessani oletinkin, saan Aallon Groupin osakkeita salkkuuni vaivaisella 666,60 eurolla eli 101 kappaletta. Loput rahat palautuu sitten kurssilaskuja ja parempia ostopaikkoja odottelemaan.

Yhteenveto

Maaliskuu oli varsin mallikas numeroiden valossa ja muutenkin. Erityinen kohokohta henkilökohtaisesti oli elämäni ensimmäiset yhtiökokoukset, jotka olivat erittäin mielenkiintoinen ja inspiroiva kokemus. Suosittelen näitä vahvasti kaikille.

Ensimmäinen kolmannes on vuodesta nyt mennyt, joten pääsen jälleen analysoimaan sijoitusstrategiani mukaisesti uusia ostokohteita. Markkinat ovat olleet hyvässä vireessä viime aikoina, joten hyviä sijoituskohteita voi olla vaikea löytää, mutta saa nähdä, mitä vertailuni tuottaa. Huhti-kesäkuussa tähtäimessäni ovatkin teleoperaattorit-, ruoka-, juoma-,elintarvikkeet-, kauppa-,kulutustarvike-, terveydenhoito- sekä monialayritykset.

 

 

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös käyttämissäsi sosiaalisissa medioissa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksistani!

Omavaraisuushaaste Facebook

Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram

*affiliate-linkki

14 kommenttia artikkeliin ”Vuosi minimalistina – maaliskuussa maaginen 80% säästöaste rikottu”

 1. Sitten vain odotellaan kaupankäynnin alkamista. Meinasin itsekin osallistua osakeantiin (ensimmäistä kertaa elämässäni), mutta pupu tuli pöksyyn. Olisin nimittäin joutunut laittamaan siihen puskurirahojani.. heh. Enpä niitä montaa osaketta olisi kyllä saanutkaan, sillä ajatuksena oli ostaa minimimäärällä eli 150 osaketta… :’D Ymmärsin muuten, että heillä oli pyrkimys jakaa jokaiselle vähintään 150 osaketta, mutta ilmeisesti laskutoimitukset menikin sitten aikalailla uusiksi. Mikähän oli sitten lopullinen jakotapa?

  Mutta oli hyvä oppimiskokemus, kun asiaa pohdin ja otin selvää, miten osakeantiin osallistuminen toimisi. Mielenkiinnolla nyt kyllä seuraan, miten käy kurssikehitykselle.

  Vastaa
  • Joo, veikkaan, että 150 oli sellainen turvallinen, mutta kun anti yleisöannissa ylimerkittiin 15-kertaisesti, niin kaikki meni paljon paremmin kuin olettivat.

   Loppujen lopuksi osakkeita jaettiin tosiaan kaikille se vähintään 60 kappaletta. Ja siihen päälle sitten 8% sen ylimenevästä sijoitusmäärästä. Eli jos olisi tehnyt minimerkinnän (150 osaketta) olisi saanut loppujen lopuksi 67 osaketta (jos nyt oikein laskin). Veikkaan, että yliannista huolimatta kurssi ei raketoi vaan lahaa hetken paikallaan. Jos näin käy, voisi ihan pörssistä harkita Aallon Groupin lisäämistä kun muuten pörssi näyttää liikkuvan aika lähellä kaikkien aikojen ennätyksiä niin Suomessa kuin Jenkeissäkin.

   Vastaa
 2. Kova veto! Voisi itse tehdä joku päivä kirjoituksen miksi minua ei enää niin kiinnosta kulutuksen minimointi. Onko se elämäntilanteen muuttuminen vai mikä? Vai olisiko verrattain kalliin harrastuksen (tennis) aloittaminen? Tennis on niin mukavaa puuhaa etten ole ollut oikein ollenkaan kiinnostunut siihen menevästä rahasta. Taitaa joku 200-250 euroa mennä kuussa plus varustehankinnat.

  Vai onko vaan maha niinsanotusti täynnä säästämistä ja pennien tarkastelua. Haenko tällä muutoksella vain helpompaa elämää? Olenko vain tyytyväinen tähän mitä olen saavuttanut, tuntuiko se liian helpolta eikä tarjonnut tarpeeksi haastetta ja sen takia ei kiinnosta esim. miljoonan hankkiminen.

  Vai onko se vaan sitä kun nyt on ollut niin paljon aikaa hyppysissä tällä mini eläkkeellä eikä sitä ole osannut hyödyntää syynä siihen miksi en tavoittele oikein mitään tällä hetkellä. Paljon kysymyksiä mutta vain vähän vastauksia 😀

  Vastaa
  • Mielenkiintoista! Tuossahan on kysymyksiä ja pohdittavaa enemmänkin kuin yhteen blogitekstiin 😀

   Golf ja tennis tosiaan tuntuvat olevan sellaisia suhteellisen yleisiä harrastuksia aikuisten keskuudessa, joihin mieluusti laitetaan rahaa en enempää miettimättä. Itse olen enemmän ollut aina sali-/joukkuepallopelimies, niin ne ovat keskimäärin erittäin halpoja/ilmaisia. Videopelaaminen tuntuu olevan se kallein harrastukseni.

   Sitten kun on aikaa, niin laitapa tekstiä aiheesta, olisi erittäin mielenkiintoista kuulla minkä takia maha on täynnä. Itsellä kun tuntuu, että nälkä kasvaa syödessä – tai ehkä tässä kohtaa paastotessa, heh.

   Vastaa
 3. Vau! Todella ihailtava suoritus. Tämä saa minun tavoitteeni kalpenemaan (45% säästöaste). Kai se pihistely on jostain aina kuitenkin aloitettava. Veikkaan, etten jaksaisi noilla prosenteilla pitää säätökuurista kovinkaan pitkään.

  Taidanpa tämän innoittamana tilata itselleni Moi:n mobiililiittymän.

  Vastaa
 4. 45% tavoite on oikeasti erittäin kova myös. Silläkin jää kuitenkin erittäin merkittävä osa tienatuista rahoista säästöön/sijoituksiin. Ja juurikin näin, mielestäni säästäminen on vähän kuin laihduttaminen, ettei sitä voi heti tiputtaa kaikkea omasta kulutuksesta pois, vaan kun vähentää kulutustaan vähitellen, ei muutosta edes huomaa. Ja pian pääseekin korkeaan säästöaasteseen kivutta!

  Moi on kyllä hyvä etenkin jos omassa kaveripiirissä muutkin ovat sen verran moderneja, ettei tavallisia puheluita ja tekstareita tule käytettyä. En muista milloin viimeksi lähetin tekstarin, mutta puhelimessa olen säännöllisesti vanhempieni kanssa.

  Vastaa
 5. Löysin blogisi ehkä noin viikko takaperin ja nyt olen viimeistään koukussa. Rakastan rahapuhetta, säästämistä, sijoittamiseen tutustumista ja lukujen kirjaamista ylös. Kaikenlaisen sijoittamisen parissa olen vielä untuvikko, sillä vasta viime vuonna tutustuin ensimmäistä kertaa rahastoihin ja opiskelen niitä vieläkin niihin sijoittamisen sivussa. Kiitos siis tästä blogista, täältä löytyy vaikka millä mitalla kaikkea hyödyllistä infoa. 🙂

  Oma säästöprosentti pyörii nyt siellä jossain 50% tienoilla, harmillisesti, mutta asuinkulut ovat tällä hetkellä niin suuret (putkiremontin vuoksi lähes tuplaantunut vastike), ettei parempaan pysty myyjän palkalla. Henkilökohtainen tavoitteeni olisi säästää 10k vuodessa, mutta se ei ihan tänä tai ensi vuonna tule vielä onnistumaan ilman, että lopetan kokonaan mm. syömisen.

  Vastaa
  • Hienoa kuulla, että blogi koukuttaa! Ja erittäin kiva kuulla, että blogi on ollut hyödyllinen asioiden opettelussa – siihen osa kirjoituksistani juuri tähtääkin.

   50%:n säästöprosentti on erittäin kova, etenkin jos kulusi ovat vastikkeen takia tavallista korkeammalla. 4%:n säännöllä pystyisit saavuttamaan tuolla säästötasolla taloudellisen riippumattomuudenkin 17 vuoden päässä (jos lasketaan siten, ettei sinulla olisi alkupääomaa). Tämä itsessään kertoo siitä, kuinka hyvässä kunnossa taloutesi on jo nyt. Ja sijoittamisen opiskelu tulee varmasti auttamaan sitä entisestään.

   Vastaa
 6. 80 % säästämisaste vaikuttaa huikealta! Onneksi olkoon 🙂 Koetko, että olisit halunnut tehdä jotain (kuluttaa) säästöön jääneillä varoilla viimeisen parin kuukauden aikana? Itseäni mietityttää välillä, että jäänkö jostain paitsi (fomo) säästämisen vuoksi. Mietin, että onko tällainen muille ominaista vai onko säästäminen vain itsestäänselvyys.

  Vastaa
  • Uskoisin, että kaikkiin meistä ihmisistä on sisäänrakennettu FOMO. Oppimiskokemushan tämä on siinä mielessä ollut, että oikeasti se mihin kulutamme rahamme ei ole useinkaan ole mitään, mistä jäisimme paitsi. On mielenkiintoista miten ajatuksemme ovat rakentuneet siten, että rahan kulutus = hyvä elämä. Suurin osa kulutuksesta on kuitenkin sekunnin pituisten mielihalujen perässä juoksemista, huolimattomuutta ja suunnittelemattomuutta – ei niinkään asioiden tekemättä jättämistä ja ulkopuolelle jäämistä.

   On kuitenkin yksi asia josta luovuin vuoden vaihteessa ja josta huomasin, että en pysty luopumaan edes minimalistivuoteni takia. Siitä kuitenkin tulossa erikseen kirjoitus ensi viikolla.

   Vastaa
 7. Olisi mielenkiintoista saada tarkempi kuvaus siitä, että mitä kaikkea pitää sisällään ”Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat kaupasta: 122,21€”

  Itsestäni tuo tuntuu HYVIN pieneltä summalta. Olen säästäväinen ihminen, mutta hyvä, laadukas ja vaihteleva ruoka on itselleni hyvin tärkeää. Kahden hengen taloudessa tuohon osastoon kuluu vaihtelevasti 700-800 € kuukaudessa. Tuo sinun kuukausisummasi on siis pienempi, mitä meillä on kulutus viikossa.

  Aihetta sivuten: mitä syöt töissä? Sisältyykö sekin syöminen tuohon elintarvikesummaan, vai vähennetäänkö se jo tulojen yhteydessä lounasseteleiden tms. muodossa?

  Vastaa
  • Tästä aiheesta on itseasiassa teksti tuloilla parin viikon sisään, jossa avaan vähän tarkemmin kuluneen vuoden kulutusta juuri ruokanäkökulmasta.

   Mutta käytännössä elintarvikkeet ja muut kulutustavarat kaupasta sisältää tiivistettynä kaiken, mitä ostan Prismasta – miinus alkoholi.

   Syön lounaan työpaikallani ollessa työpaikan omassa ruokalassa. Ruokaetuni tulee palkan päälle ja riittää, että leimaan sisään ja ulos syömään mennessä.

   En laske tätä kulutuksesi, koska en laske ruokaetua myöskään tulona ja jos pidän etäpäivän, en saa siitä lounaria tai muutakaan rahallista etua (taitaa tulla nettopalkkaa lisää 1 euroa etäpäivältä). Jos laskisin ruokailun verotusarvon, lisäisi se varmaan tuota ruokakulutustani n. 100 eurolla.

   700-800euroa kieltämättä kuulostaa paljolta kahden hengen taloudessa, jos on säästeliäs hmm.

   Vastaa
   • Säästeliäs olenkin kaikessa muussa kuluttamisessa – en tee heräteostoksia, en oikeastaan päivittäistavaroiden lisäksi ostele juuri mitään, ellen todella todella tarvitse. Muu kulutus onkin kanssasi samalla tasolla (no, asumiskulut ovat isommat jo isomman asunnon, lainan ja isomman vastikkeen takia), joskin vaatteisiin menee hieman enemmän.

    Syödä taas tykkään: tuoretta kalaa, lihaa, kanaa, pääsiäisenä meni lammasta ja kesällä tulee grillattua lähes kaikkea mitä mahdollista. Eikä näiden kylkeen tule otettua pelkkää perunaa tai riisiä, vaan myös kylkiäiset ovat monipuolisia ja näin kalliimpia. En siis todennäköisesti koskaan pystyisi harrastamaasi minimalismiin, sillä se mielestäni tarkottaisi ihan liian karsittua ruokavaliota. Siksi tuo luku listoilta pomppasikin silmääni. Uskoisin kiristämällä pääseväni muutaman satasen alaspäin.

    Minulla ei siis ole itselläni tarkoitusta päästä omavaraisuuteen, vaan olen ihan ”tavallinen” sijoittaja. Tavoitteet ovat toki korkealla :). Ei siis ole tarvekaan tuota kauppaan uppoavaa summaa pienentää. Löysin jonkin satunnaisen linkin kautta blogiisi ihan hetki sitten ja mielenkiinnolla jään seuraamaan miten haasteesi etenee. 🙂

    Vastaa
    • Kiva kun löysit blogiini!

     Myönnän, ei näillä luvuilla mihinkään kulinaristin unelmaan pääse, mutta tavallista terveellistä arkiruokaa noilla hinnoilla pystyy tekemään. Tässä nyt muutaman kuukautta tätä jo harjoittaneena olen myös tehnyt jatkuvasti ruokakorivertailua ja huomannut, että oikeasti jokaiselta kaupankäyntikerralta pysyy nipistämään euron-pari kun tietää jo kauppaan mennessä mitä on ostamassa ja valitsee kaupan sen mukaan (itsellä tilanteen mukaan Lidliin tai Prismaan).

     Käytännössähän myös jos käy K-marketeissa, maksaa vapaaehtoisesti parin euron preemion joka kauppakerta, K-kaupat kun ovat poikkeuksetta kalliimpia kuin S-kaupat tai Lidlin kaupat. Olen myös yllättynyt niistä yksittäisistä tuote-eroista joissain tuotteissa, joissa brändi tuo mukanaan euron pari, vaikka maku voi olla pahimmassa tapauksessa jopa huonompi kuin halvemmassa eli ”huonommassa” tuotteessa. Kaikille voin suositella myös halpabrändien kokeilua, koska vaihtelu virkistää ja sieltä saattaa löytyä yllättäviä helmiä.

     Vastaa

Jätä kommentti