Vuosi minimalistina – tammikuu oli kuluja täynnä

Haastoin itseni vuoden 2019 alussa elämään koko vuoden minimalistina ja minimikulutuksella. Ensimmäinen kuukauteni minimalistina on nyt ohi. Miltä minimalistin kuukausi näyttää tulojen ja menojen osalta? Olenko päässyt joulun jälkeen jo minimalistiseen ajattelutapaan? Seuraan tämän vuoden aikana kulutustani sentin tarkkuudella, jotta näen tarkalleen, mihin rahani menee ja mitä voin tehdä, jotta voin vähentää kulutustani entisestään päästäkseni minulle optimaaliseen tasapainoon niin tavarassa kuin elämässä ylipäätänsä.

Kaikki kuukausikatsauksen luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja. Muutoksia viime vuoden kuukausikatsauksen muotoon on hieman, jotta asiat pysyisivät myös kuukausikatsauksissa raikkaana ja tälle minimalistivuodelle sopivana.

Tammikuu 2019 

Onneksi uusia kodinkoneita ei tarvitse ostaa joka kuukausi

Tulot: 3174,51€
Menot: 974,89€
Säästöprosentti: 69,30%  

Tulot ja kuukauden säästöprosentti

Tulot olivat jälleen mukavat tammikuussa kiitos palkan yleiskorotuksen, päivärahojen, osinkojen sekä blogitulojen yhteenlasketun summan jälkeen.

Osinkoja tuli tavallista vähemmän, sillä vain Restaurant Brands International muisti minua osingoilla, mutta onneksi kevät on muuten osinkojen kulta-aikaa, joten tämä oli varmasti huonoin osinkokuukausi koko vuotena. En malta odottaa osinkokevättä – vaikka mieluummin toki ottaisin osingot myös suomalaisista firmoista 4 kertaa vuodessa.

Säästöprosentti asettui näin vuoden alkuun kohtalaiselle tasolle. Tavoitteeni on elää tämä vuosi minimalistina ja minimikulutuksella ja lähes 1000 euron kulut eivät ole lähelläkään sitä mihin tähtäsin. Hätä ei kuitenkaan ole tämännäköinen, koska tässä kuussa osui enemmän kuin parikin one-off kulua, jotka eivät (toivottavasti) toistu enää toista kertaa tänä vuonna

Menojeni jakautuminen

Katsotaan siis tammikuun kuluja minimalisti vuoden hengessä hieman tarkemmin. Mistä ne syntyivät ja miten ne jakautuivat?

Asumiskulut (vastike, sähkö, vesi jne.): 243,32€
Puhelinlasku: 14,3€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat kaupasta: 119,03€
Ravintolat ja alkoholi: 0€
Vaatteet ja ulkonäkö: 59,90€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 19,41€
Harrastukset ja liikunta: 120,08€
Terveys: 14,65€
Matkustaminen: 0€
Muut: 384,20€

Ensimmäisenä nostona voisi ottaa asumiskulut, jotka olivat tuplat tavalliseen verrattuna. Tämä johtui yksinkertaisesti siitä, että olin unohtanut maksaa viime vuoden vastikkeen joulukuulta, koska olin mennyt sekaisin yhtiölainaa kuitatessani.

Puhelinlasku pysyi erittäin mukavana kiitos Moi-mobiilin liittymäni*. Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat olivat hieman korkeammalla tasolla kuin toivoin. Hieman ostoksia kallistava osuus on se, että sain närästykseni haltuun kun vaihdoin kaikista muista leivistä pois ja syön nykyään vain 100% kauraleipää. Hieman kalliimpaa, mutta todellakin sen väärtti. Toisaalta, olen myös ollut aina suuri lihan ystävä ja lihaa tulee kulutettua suhteellisen paljon. Liha on kalliimpaa kuin vihannekset ja kasvikset, joten kulutus nousikin lähes 120 euroon. Tämä on mielestäni vähän liikaa yhdelle henkilölle kuukaudessa ja koitankin tulevana vuotena muokata ruokavaliota taloudellisemmaksi ja samalla myös vähän terveellisemmäksi.

Parhaan ja pitkäaikaisimman kaverini häät (joissa pidin mielestäni ihan onnistuneen Bestman-puheen) sattuivat myös tammikuuhun, joten tämä lisäsi vähän niin vaatekuluja kuin myös muita kuluja häihin liitttyen. Muihin kustannuksiin kuului myös ilta kaupungilla (ei alkoholia), kun työprojektimme italialainen vahvistus vaihtoi kohdetta. Hän oli erittäin hyvä työkaveri ja jäin aidosti kaipaamaan häntä, joten ilta oli sen arvoinen.

Harrastuskustannukset olivat tässä kuussa myös suhteellisen isot, koska uusin blogini palvelimen Bluehostissa.

Suurin pommi kuitenkin oli kun tammikuussa jouduin ostamaan uuden pyykinpesukoneen kun vanha hajosi. Tästä ei mitään saanut vakuutuksesta takaisin, joten tapahtuma oli täyttä tappiota.

Kulutuksesta ja tavaroista tässä kuussa opittua

Tässä kuussa ehkä suurin oppi oli se, että henkilökohtaisessa taloudessani osuu yllättävän paljon kertakuluja juuri tammikuulle. Helmikuulle en ole tunnistanut samanlaisia kertakuluja, joten oletan helmikuun olevan huomattavasti parempi. Etenkin kun pyykinpesukone tuskin hajoaa helmikuussa. Onnistuin myös rikkomaan tietokoneeni ja mikäli kaverini ei tietokonetta pysty korjaamaan, tulee siitä taas iso potti helmikuulle…

Tärkein oppi olikin ehkä se, että yllättävät kulut ovat suhteessa erittäin suuria, mikäli elää vähällä. Pelkkä pyykinpesukoneen osuus koko kuukauden kulutuksestani oli lähes kolmannes!

Kuukauden sijoitukset

Kuukauden sijoituksista kirjoitinkin viikko sitten kun mainitsin, että ostin Applea epäonnekkaasti juuri kaksi tuntia ennen tulosvaroitusta (tässä kuussa ei kyllä mikään mennyt putkeen). Olin myös alkanut kerryttää vararahastoa mahdollista muuttoa varten, joka oli mahdollisesti ovella, mutta se peruuntui. Näin pystyin ostamaan vielä kuukauden lopuksi pienen palan Nordeaa ja sitä tulikin salkkuuni lisää 1198,35 eurolla eli 151 kappaletta.

Yhteenveto

Tammikuussa oli vastoinkäymisiä, jäähyväisiä ja juhlaa. Yhdessä kuukaudessa ehdin aika hyvin kokea koko ihmismielen tunneskaalan. Numeroiden valossa tulos oli kuitenkin pettymys ja nyt kun vuoden alku on taputeltu, on aika nostaa vielä vaihdetta minimalismin ja minimikulutuksen saralla. Seuraavana vuorossa onkin oman talouteni reeboot, josta kirjoitin viime viikolla sekä inventaario omistuksistani, josta seuraavissa kirjoituksissa lisää.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös käyttämissäsi sosiaalisissa medioissa saadaksesi heti tietoa uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

*affiliate-linkki

2 kommenttia artikkeliin ”Vuosi minimalistina – tammikuu oli kuluja täynnä”

Jätä kommentti