Vuosi minimalistina – toukokuussa säästöprosentti oli ja pysyi yli 80%:n

Lähes puoli vuotta jo takana minimalistina. Ja kuten otsikosta näkee, olen päässyt niin sanotusti vauhtiin – tähän voisi jo melkein tottua! Seuraan tämän vuoden aikana kulutustani sentin tarkkuudella, jotta näen tarkalleen, mihin rahani menee ja mitä voin tehdä, jotta voin vähentää kulutustani entisestään päästäkseni minulle optimaaliseen tasapainoon. Katsauksessa olevat tulot ovat veronjälkeisiä lukuja.

Toukokuu 2019 

Tulot: 3111,08e
Menot: 482,28e
Säästöprosentti: 84,45%

Tulot ja kuukauden säästöprosentti

Tulot olivat toukokuussakin mukavan korkealla. Tähän syynä on se, että osinkokevääni ylettyi tänä vuonna toukokuulle asti. Toukokuussa sain osinkoja Applelta, Welltowerilta, Citigroupilta, Orklalta ja AT&T:ltä. Aika paljon siis kovan painotuksen osakkeita salkussani. Nyt kun omistan jo suhteellisen ison määrän erilaisia yhdysvaltalaisyrityksiä, olen alkanut saamaan osinkoja käytännössä jo lähes vuoden joka kuukausi!

Hauskaa myös huomata, että olen saanut toukokuun loppuun mennessä tänä vuonna enemmän osinkoja kuin vuonna 2017 yhteensä. Ja yli puolet vuodesta vielä jäljellä! Lumipallo on lähtenyt pyörimään lujaa ja uskon, että osingonkasvun vauhti vain kiihtyy myös tulevina vuosina.

Tulojen suhteellinen korkeus sekä minimalistivuoden oppien toteuttaminen nosti säästöprosentin taas erittäin kiitettävälle 84,45%:n tasolle. Tätä – ja menneen kuukauden säästöprosentteja on kaunista katsella.

Menojeni jakautuminen

Toukokuussa menojeni yhteissumma pysyi erinomaisena ja kulutinkin toukokuussa vain 482,28 euroa. Tässä tarkemmin, siitä miten kuukausittaiset menoni jakautuvat.

Asumiskulut (vastike, sähkö, vesi jne.): 175,94€
Puhelinlasku: 6€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 88,54€
Ravintolat ja alkoholi: 43,2€
Matkustaminen: 0€
Vaatteet ja ulkonäkö: 32€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 46,52€
Harrastukset ja liikunta: 27,26€
Terveys: 19,90€
Muut: 40,19€

Rehellisesti sanottuna yllätyin erittäin positiivisesti tämän kuukauden kulutuksestani. Tuntui, että menoja satoi sieltä ja täältä ja olin joka viikonloppu menossa johonkin kissanristijäisiin valmistujaisista, synttäreihin ja muihin illanviettoihin. Myös alkoholinkulutus muistutti toukokuussa lähinnä opiskelijavuosiani ja olenkin iloinen, että sain viikonlopun juhlista huolimatta pidettyä kulutuksen alkoholiin noinkin pienenä.

Muita kustannuksia syntyi myös satunnaisista lahjoista, joita hommasin juhliin. Onneksi kaverini alkavat olemaan jo siinä iässä, että yleensä annetaan vain joku yhteislahja porukalla, jolla lahjottu toivottavasti tekee aidosti jotain.

Kaksi numeroa nousi itselläni ylitse muiden toukokuulta. Ensinnäkin, sain ensimmäistä kertaa koskaan pidettä puhelinlaskuni tasan 6 eurossa, kiitos Moi-Mobiilin liittymäni*. Tästä ei matalammaksi puhelinlasku yksinkertaisesti voi laskea. Laskelmieni mukaan säästän pelkästään tällä liittymävaihdoksellani tänä vuonna helposti yli 100 euroa verrattuna viime vuoteen.

Toisena, ruokakauppakulutukseni laski kokonaisuudessaan ensimmäistä kertaa koskaan alle 100 euron. En pystynyt tähän edes parhaina opiskelijakuukausinani, sillä lähelläni ei ollut halpoja kauppoja ja tuntuu, että söin silloin enemmän (ja epäterveellisemmin). Kun miettii, että tähän kulutukseen kuuluu kaikki, mitä Prismasta ostan (myös kaikki kulutustarvikkeet), olen erittäin tyytyväinen luvusta.

Kulutuksesta ja tavaroista tässä kuussa opittua

Kun miettii syitä, miksi ruokakauppakulutukseni on laskenut näin alhaiselle tasolle, löytyy kiitos toukokuun alussa kirjoittamastani ruokakorivertailusta Lidlin ja Prisman välillä. Olen optimoinut kaupassa käynnin jo niin tiukalle ruuville, että en usko, että tästä en alaspäin enää pysty pääsemään elintarvikekulutuksessani. Paitsi jos alan dyykkaamaan, mutta tosiaan – siihen en lähde.

Suosittelen tutustumaan ruokakorivertailuun, jos sinulla on mahdollisuus valita S:n ja Lidlin välillä – tietyissä tuotteissa löytyy yllättävän isojakin eroja. Ja toisaalta, K-marketissa käyminen kannattaa lopettaa, ellei halua jotain, mitä myydään vain siellä. Jos jopa minulla löytyä ruokakoristani näin paljon optimoitavaa, uskon, että myös jokaisella muullakin suomalaisella sitä löytyy – paljon.

Kuukauden sijoitukset

Toukokuussa ostin sijoitusstrategiani mukaisesti kahta eri osaketta – Digital Realty Groupia sekä Macy’sia. Kirjoitin lyhyen yritysesittelyn sekä perusteet ostoksieni takana muutama viikko takaperin, joten mikäli nämä yritykset kiinnostavat, voit lukea sijoituksistani enemmän täältä.

Yhteenveto

Toukokuussa huomasi kaiken kaikkiaan, että ihmiset heräävät horroksesta näin keväisin. Kalenteri täyttyy ja menoja tulee vapaa-ajalle juuri niin paljon kuin niissä ehtii käydä. Viime aikoina on ollut suhteellisen haastavaa löytää aikaa uusien blogikirjoitusten tekemiseen, mutta onneksi varastosta löytyy suhteellisen paljon valmiiksi kirjoitettuja tekstejä ja nyt tuleville viikoilla minulla onkin kuin aikaa kirjoittaa ajankohtaisempia tekstejä.

Näin kesäkuun aluksi jäinkin siis myös kesälomalle! Suunnitelmani on tänä vuonna vain nauttia Suomen kesästä sekä päästä vain täysin irti työajatuksista ilman mitään sen suurempia aikataulutettuja suunnitelmia. En ole koskaan ollut ihminen, joka haluaa laittaa kesälomalle täyden aikataulun, vaan kaipaan aikaa omille tekemisilleni silloin kun sitä aikaa ja energiaa on.

Hauskaa kesän alkua kaikille lukijoille!

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

13 kommenttia artikkeliin ”Vuosi minimalistina – toukokuussa säästöprosentti oli ja pysyi yli 80%:n”

 1. Huikeeta menoa, komeasti karttuu säästöjä ja salkku kasvaa vauhdilla. Kohta taidatkin jo mennä osinkotuloissa allekirjoittaneen ohi niin että heilahtaa. 😀 👍 Itsellä säästöprosentti aika paljon pienempi, ehkä 55% luokkaa tällä hetkellä.

  Vastaa
  • Tämä vuosi kieltämättä mennyt säästöprosentin kanssa paljon paremmin kuin osasin ennustaa ja uskon vahvasti siihen, että pystyn saavuttamaan vuoden alussa saavuttamani tavoitteet säästöprosentin ja kulutuksen suhteen. Markkinat ovat vain harmittavan kalliita tällä hetkellä ja hyviä osinko-osakkeita järkevällä hinnalla on vaikea löytää. Pientä korjausliikettä on Suomessa jo ollutkin, mutta edelleen kiinnostavien osakkeiden määrä on erittäin pieni. Osingot ovat kyllä harmikseni painottuneet ainakin vielä tuohon osinkokevääseen, joten saa nähdä pääsenkö ihan sinun numeroihisi tänä vuonna (tuskin).

   55%:n säästöprosenttikin on joka tapauksessa enemmän kuin tarpeeksi, koska silläkin saa aika paljon joka kuukausi sijoituksiin! Uskon, että itsellänikin tämän vuoden jälkeen säästöprosentti palailee 50-60%:iin.

   Vastaa
 2. Kävin blogisi (ja sen kommenttien) lukemisesta innostuneena ostamassa kotimatkalla kesäkurpitsoja ja kurkkuja K-marketin tarjouksesta. Enkä mihinkään muuhun hairahtanut. 🙂 Ruokatarjousten seuraamisessa on aina vähän sellaista aaltoliikettä. Välillä jaksaa terästäytyä enemmän ja välillä se unohtuu. Minulle ei tule postissa mainoksia, joten niiden seuraaminen netistä on oman aktiivisuuden varassa. Jonkun mielestä on rasittavaa juosta tarjousten perässä, mutta minä saan jotain nautintoa siitä, kun ostan ruokaa tarjouksesta. Ja tajusin että pyöräilen K-marketin ohi joka päivä, joten heidän hevi-tarjoukset täytyy ottaa jatkossa seurantaan paremmin.

  Vastaa
  • Hieno homma, että vertailukirjoituksesta oli hyötyä! Kommenteissa oli kieltämättä myös erittäin hyviä pointteja. K-market tarjoukset ovat kyllä hyviä, mutta itsellä sama, että en niitä seuraa ellei tule jostain syystä mentyä ihan kauppaan sisään.

   Tuosta tarjouksen käyttämisen nautinnosta oli puhetta jossain aikaisemmassa kirjoituksestani (muistaakseni täällä: https://omavaraisuushaaste.com//taloudellinen-riippumattomuus/ ja mielestäni siellä oli hyvä pointti siitä, että ihminen on hedonistinen eläin molempiin suuntiin. Uskon, että kaikki ihmiset pystyvät saamaan hyvää fiilistä niin kuluttamisesta – kuin myös säästämisestä ja kuluttamisesta pidättäytymisestä!

   Vastaa
 3. Eikö sulta omistusasunto löytynyt? Miksi et laske menoihin mukaan asuntolainan lyhennyksiä ja korkoja? Kummasti tippuu säästöprosentti kun nämä ynnäisi menoihin.. Vai onko lyhennysvapaat käytössä?

  Vastaa
  • Aa, joo en maininnutkaan tässä kirjoituksessa sitä. Eli asumiskuluihin lasken kaikki tavalliset asumiskulut (vastike,vesi,sähkö) + korot + lainanhoitokulut. Vähennyksiä en laske kuluiksi siitä syystä, että asunto on menossa n. vuoden päästä jo vuokralle ja hankin sitten taas seuraavan yksiön, jonne muutan ja kahden vuoden päästä taas sekin vuokralle. Nykyinen asuntoni onkin ostettu pitkällä aikavälillä ennen kaikkea sijoitusasunnoksi.

   Yritän saada sen kaksi ja puoli sijoitusasuntoa muutaman vuoden sisään (nämä 2 yksiötä sekä yksi yhdessä ostettua sijoitusasunto) osakesijoitusteni ohelle, jonka jälkeen sitten pyrin etsimään ihan ”kodin”, jonne olisi tarkoitus asettua pidemmäksi aikaa ja, jota ei ole ensisijaisesti tarkoitettu sijoitusasunnoksi vaan ihan omaksi asuinkodikseni.

   Koska nykyinen asuntolainani onkin vain sijoituslaina (vaikka virallisesti ASP-laina), en sen takia sen vähennyksiä kuluiksi laske, vaan se on säästöä siinä missä muukin, koska se nostaa sijoitusomaisuuteni sekä nettovarallisuuteni arvoa aivan ihan samalla tavalla kuin osakkeisiinkin sijoittaminen.

   Näistä plääneistä voiskin kirjoitella tekstin heti kun kerkeän, koska ajatus on itsellänikin kirkastunut vasta menneen vuoden aikana.

   Vastaa
  • Kiitos! Kasvukerroin toki tulee menemään hieman alas tässä loppuvuodesta kun osinkokeväässä on aina pieni piikki. Veikkaisin kuitenkin, että netto-osingot liikkuvat tänä vuonna siinä 3600-3800 euron väleissä, joten kasvua on ihan kivasti myös viime vuodesta, vaikka en 3 vuotta sitten asettamiini tavoitteisiin tulekaan pääsemään.

   Vastaa
   • Onhan se jo menoihisi nähden kova lukema. Jos saisit pidettyä lähellä 500 euroa kuukausimenot, niin tuolla elelisi jo pitkälle yli puolet vuodesta. Tietysti kassavirta on hieman eri asia, kun lyhennät asuntolainaa.

    Itse päätin keskittyä 3 vuoden osakepoiminnan jälkeen ETF-kuukausisäästämiseen, joten osinkojen kasvu tyssäsi siihen. Toki siinä rinnalla säilyy osakepoiminta, mutta hieman pienimuotoisempana ja tarkemmin harkiten jokainen liike. Näidenkin suhteen päätin, ettei osinko ole minulle enää sijoituskriteeri, vaan peilaan aina yritysten osinkopolitiikkaa kassavirtatarpeisiin ja kasvuinvestointimahdollisuuksiin. Jos osinkopolitiikka on linjassa näiden kanssa, niin toki se on positiivinen signaali yritysjohdon kyvystä johtaa bisnestä.

    Vastaa
    • Ehdottomasti on! Mikäli pystyn pitämään saman kulutason koko loppuvuoden ajan, nuo netto-osingot saattavat hyvinki kattaa 50% koko vuoden kulutuksestani! Se olisi aika kova, vaikka toki ”oikea” kulutukseni on hieman korkeampi kuin se tänä vuonna tulee olemaan.

     Mielestäni päätöksesi on erittäin fiksu. Olen itse paininut saman asian kanssa ja tekisi mieli siirtää sijoituksia rahastoon. Olen kuitenkin mennyt jo niin syvälle jäniksen koloon ja oppinut liiketoiminnoista, että en ehkä voita indeksiä, mutta uskon tunnistavani hyvän sijoituksen huonosta ja en ainakaan häviä strategiallani kauheastin indeksille. Kun romahdus tulee, tulen kyllä laittamaan osan tulevasta sijoituslainastani indeksirahastoihin ja ETF:iin, jotta saan varmasti hajautettua sijoitukseni hyvin.

     Vastaa
 4. Mukava nähdä muitakin, jotka ovat valmiiita karsimaan menoista ja säästämään enemmän edetäkseen kohti vaurastumistavoitettaan 😊

  Säästöprosenttini on tällä hetkellä 20-25 %, eli 460 e hoitovapaan tuloistani säästän 100 e kuussa, jotta saamme taloudessa paikattua hetken käpin mikä uuden auton hankinnasta aiheutuu. Toki hoitovapaalla kulut on jaettu 20/80 työssä käyvän puolison kanssa.

  Kohta äitiysloman alkaessa säästöprosentti hakeutuu sinne 35-40 % nettovarallisuudesta. Menot jakautuvat pakollisten ja perheen yhteisten osalta 50:50 tällöin (kuten työssä käydessäni)

  Tämän hetken valtaisat tulot saavat hankkimaan tarveperusteisemmin, vaikka en koe edes kituuttavani. Eipä sitä paljoa rahaa kulu 1,5 v lapsen kanssa. 😊 Etenkin kun on aika minimalistinen jo löhtöjään.

  Vastaa
  • Auto on kyllä ehdottomasti yksi haastavampia hankintoja juuri sen takia, että se maksaa ja samalla myös aiheuttaa paljon juoksevia kuluja. Tuo 20-25% onkin enemmän kuin hyvä säästöprosentti noilla hoitovapaan tuloilla. Omalla ”minimalisti” kulutuksellanihan noilla tuloilla säästöprosentti olisi jopa negatiivinen! Kertoo vain siitä, että itsellänikin varmasti olisi vielä hieman hiottavaa kulutuksessa.

   Vastaa
   • Onneksi autoa varten vanha saatiin kaupan itse, jolloin uudesta jää vähemmän maksettavaa omalla rahalla. Eikä lainaakaan tarvita hieman alle 10 t autolle, joka oli minulle yksi kriteeri. Auto ollut nykyisinkin ja uusi onneksi vuositasolla vakuutuksiltaan edullisempi jne.

    En itsekään millään muotoa plussalla olisi jos meitä ei olisi kahta aikuista taloudessa. Tämä tilanne on tietysti normaalista poikkeava. Onneksi saan mahdollisuuden säästää, sillä omaa eläkettäni sekä urakehitystänihän tämä aika syö, joskin priorisoin tämän elämänvaiheen tarkuksella näin.

    Vastaa

Jätä kommentti