Wanted: Ruotsalainen tai tanskalainen yritys

Olen yrittänyt jo kauan hajauttaa ostoksiani ympäri maailman ja oikeastaan melkein kaikki maanosat olenkin saanut liiketoiminnallisesti katettua paitsi Afrikan. En kuitenkaan ole Afrikasta tällä hetkellä kiinnostunut, sillä sinne sijoittaminen on edelleen suhteellisen kallista ja jotkut omistamani globaalit jätit siellä jo tarpovat.

Sen sijaan olen katsonut jo pitkään länteen, muihin Pohjoismaihin. Norjasta käsin vaikuttaa yksi salkkuni kulmakivistä ja suurimmista sijoituksistani – Orkla. Seurannassa minulla Norjasta on myös vakuutusyhtiö Gjensidige Forsikring.

Ruotsi ja Tanska kuitenkin ovat minulle olleet jo pitkään tutkailun alla, mutta en tunnu millään löytävän strategiaani sopivaan yritystä sieltä, joka ei olisi listattu myös Suomen pörssissä. Tässä ei sinällään ole mitään järkeä, koska Ruotsissa on valtavasti väkilukuun suhteuttuna globaaleja jättejä. Viimeaikainen ruotsin kruunun heikkeneminen on lisännyt entisestään mielenkiintoa vain Ruotsissa listattuihiin yhtiöihin.

Kyselenkin, oletteko itse löytäneet millaisia ruotsalaisia tai tanskalaisia helmiä salkkuunne? Itselläni tosiaan löytyy ruotsalaisista yrityksistä jo Nordeaa ja Teliaa, mutta niitä ei voi kutsua helmiksi, vaan lähinnä skandaalista toiseen tarpoviksi tasaisiksi suorittajiksi. Ja miksi juuri tanskalaisia ja ruotsalaisia? Tähän on kolme syytä.

1. Pohjoismaiden taloudellinen/yhteiskunnallinen jne. tasasapainoisuus muuhun maailmaan verrattuna
2. Kaupankäyntipalkkiot
3. Sieltä löytyy varmasti yrityksiä, joita en ole vain tajunut katsoa oikealla linssillä

Auttakaa sijoittajaa hädässä.

8 kommenttia artikkeliin ”Wanted: Ruotsalainen tai tanskalainen yritys”

        • Vaikea kysymys. Onhan se aika kallis, P/E luvullakin jotain 22-23. Yhtiö kyllä laajenee hyvin ja on tehnyt paljon investointeja esim verkkokauppaan. Tulos ja liikevaihto kasvavat. Liikevaihto on tosin kasvanut nopeammin kuin tulos ja tämän vuoden tulos saattaa jäädä tavoitteista. Toivotaan että investoinnit alkaa näkymään tuon tuloksen kasvussa.

          Vastaa

Jätä kommentti