Kerran elämässä – Warren Buffettin jalanjäljissä

Kävin kaksi viikkoa takaperin Berkshire Hathawayn yhtiökokouksessa, kuten saatoit huomata HS-Vision kolumnistani. Toisin kuin kolumnissa, blogiteksteissä ei ole sanarajoituksia, joten nyt minulla on vihdoin aikaa fiilistellä ja jakaa enemmänkin kokemuksia, että kuvia itse reissusta! Jos et ole HS-vision kolumnia vielä lukenut, suosittelen sen lukemaan, tällä kertaa se ei ole edes maksumuurin takana.

Taustana pitää sanoa, että Yhdysvalloissa käyminen on itselleni erittäin tuttua, koska Pokémon-korttipelin MM-kisat pidettiin aina oman peliurani aikana Yhdysvalloissa. USA on varmasti yksi lempimaitani vierailla, vaikka mediassa siitä karun kuvan saakin. Yhteiskunta on kieltämättä erittäin erilainen kuin Suomessa ja sen huomaa kaikkialla. Kävin reissussa Omahan lisäksi myös perhetutuillamme Atlantassa sekä Indianassa eli saavuin Suomeen takaisin vain muutama päivä sitten ja jetlag USA:sta tullessa on enemmän kuin todellinen. Huomattavasti vaikeampi ainakin itselleni kuin Japanista tai Koreasta palaaminen.

Tämä teksti kuitenkin keskittyy ennen kaikkea Omahan matkaan ja Berkshire Hathawayn yhtiökokoukseen.

Miten päädyin Berkshire Hathawayn yhtiökokoukseen?

Rehellisesti sanoen, minulla ei ollut koskaan käynyt edes mielessä, että tulisin Warren Buffettia näkemään livenä. Tai menemään Omahaan yhtiökokoukseen. Enhän ole koskaan edes omistanut Berkshire Hathawayn osakkeita! Vaikka olisi kyllä kannattanut. Sytyke tähän lähtikin, kun Viisas Sijoittaja – kirjani julkaistiin ja tulin omalla nimelläni ja naamallani esiin myös blogissani.

Kirjan julkaisun myötä viime vuonna sijoituskirjailijakollega Heikki Keskiväli, jota en tuntenut entuudestaan, laittoi viestiä, että lähtisinkö yksille puhumaan sijoittamisesta. Lähdin mielelläni, koska lähes 10 vuotta sijoittamisesta kirjoittaneena, pääsin aiheesta liian harvoin puhumaan. Tuopin ääressä Heikki heittikin ilmoille ajatuksen siitä, että olisi menossa kolmatta kertaa Omahaan myös vuonna 2024 ja kiinnostaisiko minua. En ollut asiaa ajatellut, mutta lupasin miettiä asiaa tarkemmin, kun ajankohta lähenee.

Tässä kohtaa mennään aikakoneella vuoden 2024 alkuun, ja Heikki laittoi WhatsAppissa viestiä, kiinnostaisiko lähteä. Kello oli jotain 10 illalla, ja katsoin viestin, käännyin avovaimoni puoleen ja totesin, että ”YOLO”. Vastasin Heikille heti, että lähden mielelläni.

Täytyy jo alkuun sanoa, että matka oli varmasti yksi elämäni helpoimmista. En joutunut hoitamaan muuta kuin lennot, AirBnb:n, liput yhtiökokoukseen (jotka pystyi hankkimaan Nordnetin kautta, vaikka ei ollut osakkeenomistaja) jne. Heikki hoiti itse koko muulle matkaporukalle, joten tuntui kuin olisin tullut vain vähän siivellä mukana. Yleensä reissuilla olen itse se, joka järjestää ja hoitaa kaiken, joten tämä tuntui aidolta luksukselta.

Lopulta meitä lähti Heikin porukassa yhteensä 5 ihmistä kerralla ja tapasimme yksillä ennen reissua. Oli mahtavaa tavata täysin tuntemattomia ihmisiä, joita kuitenkin kaikkia yhdisti aito rakkaus, ja mielenkiinto sijoittamiseen sekä talouteen. Kun mielenkiinnon kohteet ovat niin samanlaisia, tuntui, että kaikki pääsivät nopeasti samalle aaltopituudelle. Erittäin omituinen kokemus kaiken kaikkiaan, kun miettii kuinka hyvä keskimäärin olen juttelemaan uusien ihmisten kanssa (eli siis ihan super jäykkä ja huono).

Matka Omahaan 1.5.2024

Lentomme piti lähteä vappuaattona 1.5. iltapäivällä. Meinasin saada pienen sydänkohtauksen, kun herään tapani mukaisesti 11 aamulla ja huomaan, että Finnairilta on tullut viesti. ”Lentosi on peruttu, ja uusi lentosi siirretty lähtemään kello 11.45”. Katson epäuskoisena aamupöpperöisenä puhelinta ja totean, että ”jaa, sinne meni se lento”. Koska olin aamukoomassa, en ollut huomannut, että lento lähti 11.45 – seuraavana päivänä.

WhatsApp-matkaryhmämme olikin jo täynnä keskustelua asiasta, koska kaikkien lennot oli siirretty. Tämä ei olisi pitänyt yllättää, koska juuri Helsinki-Chicago lennon koneesta oli edellisenä viikonloppuna hajonnut moottori. Ja konetta ei selkeästi oltu vielä ehditty korjata. Sovimme, että siirrämme kaikki lentoja tietyllä tavalla seuraavalle päivälle vaihtoineen, jotta olemme samoihin aikoihin perillä Omahassa.

Olin iloinen ja lähdin vappukävelylle avovaimoni kanssa – ilman puhelinta.

Kun tulin kotiin, WhatsApp oli jälleen räjähtänyt, puhelimeni oli täynnä vastaamattomia puheluita ja Finnairilta oli tullut viestiä. Yksi porukastamme oli sen verran innoissaan matkasta, että oli ottanut ässän hihasta – hän oli kävellyt Helsinki-Vantaan lentokentän kassalle ja kysynyt suoraan sieltä, olisiko tämän päivän lentoja sittenkin. Ja ihme kyllä, tällainen lento löytyi – illemmalta. Porukan jäsen oli onnistunut tekemään muutokset meidän kaikkiin lentoihin – myös omaani – pelkällä nimellä ilman passia tai varaustunnusta! Montaakohan sääntöä tässäkin rikottiin. Noh, kuten usein elämässä, kun uskaltaa pyytää, asioita tapahtuu.

Tulenkin siis kävelyltä ja huomaan, että ”jaa, lento lähtee 4 tunnin päästä”. Loppupeleissä tämä oli ihan hyvä asia, koska asun 20 minuutin junamatkan päässä lentokentältä ja minulla ei mitään tekemistä ollut vappuaatolle. Olin myös pakannut kaiken valmiiksi. Pääsisimmekin siis nauttimaan Omahasta täysin aikataulussa neljän päivän verran!

Omahassa 2.-3.5.2024

Saavuimme Omahaan aamulla ja koko päivä oli tehtävää (ihan vain, jotta pysyisimme hereillä). Ajoimmekin Uberilla AirBnb:hen, lepäsimme hetken ja lähdimme ensimmäisenä Warren Buffettin pihviravintolaan. Jossa otin – pasta-annoksen! Joka kuten, kuvasta varmaan näkee, oli aivan hullun kokoinen. Amerikassa toden tosiaan kaikki on isompaa ja kyseiseen pasta-annokseen on siis vielä piilotettu 400 gramman kanapihvi. Jaksoin syödä noin puolet kun väkisin tungin kurkusta alas. Amerikkalaiset naapuripöydässä vain nauroivat.

Paikka on nimeltään Gorat’s Steak House, ja paikka otti kaiken irti turisteista erillisellä menullaan, jossa oli varmasti hinnoissa hieman sijoittajalisää.

Mahat täynnä vuorossa oli kuitenkin pyhiinvaelluksen toinen vaihe – eli Buffettin koti. Perisuomalaiseen matkaa oli muutama kilometri ja siinä, missä suurin osa turisteista kulki Uberilla ja Autolla päätimme kävellä Buffetiin kodille. Mikä oli ihan hyvä idea, koska juuri syömissämme annoksissa oli todennäköisesti koko päivän kalorinsaanti.

Matkalla (aivan ravintolan vieressä) oli myös Autozonen kauppa. Miksi otin kuvan siitä? Koska Autozone on mainittu myös Viisaassa Sijoittajassa. Yhtiö ei maksa osinkoja, vaan on ostanut vuosien varrella yli 90 % omista osakkeistaan pois markkinoilta! Lopputuloksena yhtiön osake on tuottanut viimeisen 33 vuoden aikana noin 40 000 %. Tämä tarkoittaa, että vain 3 000 euroa sijoitettuna Autozoneen vuonna 1991 olisi tänään jo yli miljoona euroa. Ihan ok tulosta saa siis omien osakkeiden ostoilla aikaiseksi.

Warren Buffettin talolle saavuttuamme, emme olletkaan ainoita. Paikalla oli myös paljon aasialaisia ja myös brasiliaisia turisteja. Sattuipa myös niin hauskasti, että porukkaamme tuli haastattelemaan Financial Timesiin podcastia tekevä nainen.

En rehellisesti muista, milloin viimeksi minulla olisi ollut näin turisti olo. Vielä puuttui joku tiehen betonoitu nimikirjoitus Warren Buffetilta ja kaikki olisi täydellistä. Kodin (tai lähinnä kodin muurien) katsomisen jälkeen, pohdimmekin mitä seuraavaksi ja kävimme tekemään pienen välikuoleman AirBnb:llä, josta jatkoimme paikalliseen kuppilaan, josta lähdimme ihan lokaalien nuorten kanssa samoihin aikoihin ulos.

Huomenna ei olisi vielä pääpäivä, mutta tärkeä päivä siltikin – eli shoppailupäivä!

Perjantaina paikanpäällä onkin tarjolla ja esillä käytännössä kaikkien Berkshire Hathawayn omistamien yhtiöiden tuotteiden ja palveluiden juttuja. Oli kyse NetJetsin yksityislentokoneista vakuutusyhtiön Geicon maskottipehmoleluihin.

Saavuimme perjantaina ostoksille noin 12 aikaan – ja ihmisiä oli jo muutama jonossa.

Shoppailimme pari tuntia sisällä ja itse ostin siistin Berkshire Hathawayn hupparin (missä logo ei ollut turhan isolla) sekä läjän See’s Candyn tuotteita tuliaisiksi. Itsellä oli vielä tämän jälkeen viikko matkaa jäljellä, joten en halunnut ihan kaikkia tuliaisia vielä täältä ostaa.

Lopulta olimmekin iloisia shoppailukierroksen jälkeen ja jatkoimme rauhalliseen illan viettoon.

Pääpäivä olikin tulossa nopeaa vauhtia ja oli aika mennä aikaisin nukkumaan. Lauantaina piti herätä jo ennen kello neljää, että saamme varmasti hyvät paikat yhtiökokoukseen!

Berkshire Hathawayn yhtiökokous 4.5.2024

Herätykseni soi noin 3.50 ja lähdemme porukalla kävelemään yhtiökokouspaikalle hieman aamuneljän jälkeen. Saavumme paikalle parikymmentä minuuttia myöhemmin ja kaikille sisääkäynneille oli alkanut jo kasaantua ihmismassaa. Kolme tuntia ennen ovien avautumista.

Ilmassa oli tihkusadetta ja jopa ihmismassan välissä oli yllättävän viileää. Tämä siitä huolimatta, että edellisenä päivänä oli käytännössä ollut ihan kesäpäivä. Kolme tuntia tihkussa kärvistelleenä, muut porukasta ryntäsivät hakemaan paikkoja, kun itse jäin sovitusti turvatarkastukseen tavaroiden ja reppuni kanssa. Paikat, jotka onnistuimme saamaa olivat erinomaiset ja kauheasti lähemmäksi tavallinen kuolevainen ei lavaa päässyt – aivan eturiviä lukuun ottamatta.

Salin kaikki 18 300 paikkaa täyttyivätkin erittäin nopeasti ovien aukeamisen jälkeen – ja loput 20 000 ihmistä jäivät ovien ulkopuolelle.

Heikki vanhana konkarina tiesi myös, että areenan ulkopuolella oli myös mahdollisuuksia reaalisosingoille. Ja niitähän oli paljon. Tarjolla oli jälleen Berkshire Hathawayn omistamien yhtiöiden tuotteita eli Coca-colaa juomaksi ja aivan karmeita sokerirasvapommeja aamiaiseksi ja lounaaksi. Kerrankos sitä Amerikassa.

Odottelimme vielä puolitoista tuntia salissa, kunnes tapahtuma alkoi Buffettin puheenvuorolla sekä muisteluvideolla Charlie Mungerin ja Warren Buffettin kumppanuudesta, joka kesti yli puoli vuosisataa. Charlie Munger menehtyi 99,9 vuotiaana vuoden 2023 joulukuussa ja tämä oli ensimmäinen yhtiökokous moneen moneen vuosikymmeneen, kun he eivät olleet yhdessä vastaamassa kysymyksiin.

Tämän jälkeen Buffett kävi läpi aamulla julkaistun Berkshire Hathawayn osavuosituloksen, jonka jälkeen päästiin siihen odotetuimpaan – eli kysymys ja vastaus osuuteen.

Ensimmäisellä puolikkaalla Buffettilla oli apunaan Buffettin seuraaja Greg Abel sekä Berkshiren vakuutusliiketoiminnasta Ajit Jain. Koko päivän humoristin ja liikuttavin hetki koettiin, kun ensimmäisen kysymykseen vastaamiseen jälkeen Buffett kääntyi tottuneesti vasemmalle ja totesi tuttuun tyyliinsä ”Charlie?”, kysyen, olisiko Charlie Mungerilla jotain lisättävää hänen vastaukseensa.

 

Yleisö kohahti ja alkoi taputtamaan. Huvittavinta tässä oli se, että Buffett totesi, että oli muistuttanut itseään moneen otteeseen ennen esitystä, ettei tekisi tätä virhettä. Mutta teki silti. Mikään ei ole tapoja vahvempaa.

Ensimmäinen puolikas oli itselleni harvinaisen mielenkiintoinen. Ei niinkään sijoitusnäkökulmasta, vaan työni näkökulmasta. Erittäin moni kysymys kosketti globaalia vakuutusmarkkinaa (koska Berkshirehan on vakuutus, että jälleenvakuutusyhtiö), joka koskettaa omaa työtäni vakuutusmeklariyrityksessä isosti.

Globaalit vakuutusmarkkinat ovat – usko tai älä – erittäin mielenkiintoisia ja trendit kybervakuutuksista katastrofivakuutuksiin luovat mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Suosittelen ihan kaikkia edelleen tutustustumaan niin vakuutusmekarliyhtiöihin kuin jälleenvakuutusyhtiöihin sijoitukseina sen perinteisen Sampon sijaan.

Muutamana tunnin kyselykierroksen jälkeen oli vuorossa lounas, jona aikana hain yhden pizzapalan ja söin vähän lisää sokeriosinkoja, joita haimme aamupäivästä.

Toisella puoliskolla päästiin niihin kysymyksiin, joista Buffett on tunnettu. Niin Internetin kautta, kuin paikan päällä kysyjät kysyivät paljon hyvästä elämästä, elämänohjeista, sijoitusvinkeistä sekä tietenkin Berkshire Hathawayn ennätysisosta kassasta. Mielenkiintoista oli, että yli puolet toisen puoliskon paikallaolevista kysyjistä sattui olemaan saksalaisia. En kuullut erityisen paljon saksan kieltä paikan päällä, mutta he olivat erittäin aktiivisia kysyjiä.

Paikan päällä kysymyksiä sai esittää yksinkertaisesti jonottamalla eri puolilla areenaa asetetuille mikrofoni-paikoille tyyliin, nopeat syövät hitaat. Saksalaiset olivatkin selvästi siis tosifaneja. Aika Q&A:assa meni erittäin nopeasti ja pian olimmekin olleet paikan päällä jo 12 tuntia! Kun oli aika oikealle yhtiökokoukselle, päätimme lähteä viettämään aikaa Omahan aurinkoiseen iltapäivään.

Kiersimme paikallisen sikaribaarin kautta, Omahan huonekalukauppaan (kyllä, tämä oli nähtävyys), jossa sai tilata viinilasin ja kävellä ostelemassa tavaraa viinilasin kanssa. Varma tapa lisätä kulutusta kyllä (ja helpottaa hermoja, jos vaikka olisi pariskuntana kiertelemässä).

Ilta päättyi parhaaseen mahdolliseen paikkaan – eli Five Guysiin. Joka on edelleen ylivoimaisesti paras pikaruokaburgeriravintola maailmassa. Ilman mitään kilpailua.

Seuraavana päivänä lähdimme aamulla Omahan kentälle ja sieltä suurin osa meistä lähti takaisin kotosuomeen. Yksi meistä lähti Vegasiin ja itse jatkoin matkaa tästä Coca-Colan kotikaupunkiin – Atlantaan.

Mieleenpainuvimmat lauseet, kysymykset ja ajatukset matkalta

Mitä matkasta – ja ennen kaikkea yhtiökokouksesta jäi itselleni käteen ja mieleen eniten? Tässä muutamia isoimpia ajatuksia ja tuntemuksia, jotka halusin tuoda sieltä mukanani – ja joita varmasti pyrin integroimaan jollain tavalla elämääni sekä sijoituksiini jatkossa.

 • Amerikkalaisilla on ikuinen optimisti ennen kaikkea talouden kannattelemiseen. Vaikka ollaan synkissä hetkissä, optimismi on niin perimmäistä, että amerikkalainen kuluttaja alkaa kuluttamaan heti, kun tunnelin päässä on edes pieni valo. Joka johtaa myös luonnollisesti isoihin velkakupliin talouden syklien mukaisesti
 • Kun Buffettilta kysyttiin, mitä hän tekisi Mungerin kanssa, jos saisi yhden päivän lisää ja tietäisi, että se oli viimeinen, oli Buffettin vastaus mielestäni täydellinen: ihan samaa kuin muinakin päivinä. Kun teet sitä, mitä rakastat, ei jossitelulle ole tarvetta.
 • Buffettin mielestä yhtiön tavoite pitää olla yksinkertaisuudessaan:
  1) Kasvattaa liikevoittoa
  2) Vähentää omien osakkeiden määrää
  Oman kokemuksen mukaan, tähän tähtää vain alle 1% pörssiyrityksistä. Mutta ne, jotka pitävät asian näin simppelinä, sitten tuottavatkin erittäin hyvin.
 • Buffett korosti yllättävän moneen otteeseen veronmaksujen tärkeyttä. Tämä oli hämmentävää, kun miettii, millainen näkemys esimerkiksi Suomen miljardööri Wahlroossilla on tiettyjen verojen maksamiseen.
 • Buffett toisti moneen kertaan, että ei tiedä mitään tekoälystä, mutta sanoi osuvasti, että generatiivisen tekoälyn myötä huijaaminen tulee olemaan tekoälyn myötä räjähtävä kasvutoimiala.
 • Buffett ei halua palkata Berkshirelle johtoon ketään, joka haluaa eläköityä 65-vuotiaana. Tämä luo uniikin kulttuurin, sillä Berkshirelle palkataan pelkästään ihmisiä, joille yhtiö ja liiketoiminta sekä sijoittaminen on elämäntarkoitus. Kun miettii, tämä käy järkeen. Berkshire on yhtiömuotona vähän kuin Kiina valtiona – se pyrkii niin pitkäjänteiseen toimintaan, että saa etua pelkästään siitä.
 • Kukaan ei ole korvaamaton Buffettin mielestä – ja salissa istunut Applen toimitusjohtaja Tim Cook oli Buffettin mukaan tästä äärimmäisen hyvä esimerkki. Korvasihan hän menestyneesti kuitenkin visionäärisimmän johtajan sitten Elon Muskin.
 • Miten tulla yhtä hyväksi sijoittajaksi kuin Buffett? Opettele kaikki kaikesta mahdollisesta, näin löydät varmasti hyviä sijoituskohteita. Eli aivan kuten itsekin olen monesti kirjoittanut – sijoittaminen vaatii loppujen lopuksi vain perslihaksia ja aitoa kiinnostuneisuutta.
 • Buffett myös totesi, että jos hän aloittaisi nyt alusta miljoonalla eurolla, pystyisi hän tekemään 50 % vuosituottoa, koska pystyisi löytämään niin hyviä sijoituksia juuri pienyhtiöistä, juuri vain tekemällä sijoittamisen jalkatyön. Hänen track recordiaan katsoessa, en jostain syystä epäile tätä väitettä hetkeäkään. Joka saakin miettimään, mitä itse teen väärin 10%:n vuosituotolla.
 • Lopuksi Buffett antoi opit nuorelle teinille hyvään elämään: valitse tarkkaan elämäsi sankarit. Tämä on enemmän kuin tärkeää mielestäni etenkin nykyaikana. Nuorena voit valita sankarikseksi kenet tahansa Internetistä. Voit valita Warren Buffettiin. Tai Andrew Taten. Tai Kim Kardashianin. Tai Donald Trumpin. Silloin, kun olet nuori ja vaikutuksille altis, omien sankarien vallinnalla on aivan valtava merkitys siihen, mihin elämäsi ja ajatuksesi sinua vievät.

Kerran elämässä – kannatti käydä

Jos on yhtään sijoitusnörtin verta suonissa, voin suositella reissua Omahaan erittäin vahvasti – sen verran omalaatuinen tunnelma ja kokemus kyseesä on. Oli myös huomattavaa, että vaikka en tuntenut juuri ketään matkakumppaneistani etukäteen, matka luonnistui äärettömän kivuttomasti yhdessä, koska yhteinen mielenkiinto yhdistää ketä tahansa. Niin suomalaista, kuin ulkomaalaista – myös maapallon toisella puolella.

Erityiskiitokset vielä kerran kuuluu sijoituskirjailijakollegalleni Heikki Keskivälille, joka minut reissuun pyysi mukaan ja joka teki suurimman osan järjestelyistä niin ennen reissua, että paikan päällä! Ilman häntä en olisi tätä ainutlaatuista kokemusta koskaan tajunnut edes harkita saati tehdä. Ja kiitokset myös koko muulle matkaporukalleni, Samulle, Erkalle ja Aleksille, parempaa porukkaa en olisi voinut mukaan pyytää! Ja kuten hyvään reissuun kuuluu. Matkalla syntyi myös kaikenlaisia hassuja sattumuksia ja sisäpiirivitsejä, jotka parhaiden juttujen tapaan toimivat parhaiten tilannehuumorina siinä hetkessä.

Toivottavasti pystyin tämän tekstin myötä tuomaan myös osan Berkshire Hathawayta ja Warren Buffettia myös sinun luoksesi.

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

8 kommenttia artikkeliin ”Kerran elämässä – Warren Buffettin jalanjäljissä”

 1. Kiitos Esa! Mahtava matkakertomus kuvineen kaikkineen. Kyllä tuossa tunnelmaan pääsi amerikkalaista ruokavaliota myöten😁. Hyviä neuvoja sieltä on tullut. Erityisesti tuo valitse tarkkaan elämäsi sankarit. Parempi valita ne vaikka myöhemmällä uudelleen, jos hoksaa, ettei ne ekaksi valitut olleetkaan hyviä.

  Vastaa
  • Hienoa, että tunnelmaan pääsi! Ja joo samaa mieltä, toivon, että osa noista ajatuksista tulee ihan arkipäiväisiksi osaksi omaa ajattelua, koska usein parhaat asiat ovat yksinkertaisia, niitä pitää vain toistaa monta kertaa, ennen kuin omat aivot alkavat niitä oikeasti uskomaan.

   Vastaa
 2. Kiitos tästä tekstistä! Varmasti ”once in a lifetime” kokemus? Vaikka omista sijoituksistani 2/3 osaa on Jenkki yhtiöissä, olen silti aina suhtautunut kaksijakoisesti Amerikkalaiseen yhteiskuntaan. Juuri tuo mainitsemasi optimismi, inspiroivat persoonat kuten Buffet ja ylipäänsä heidän taloutensa kyltymättömät rattaat ovat asioita joita kyllä ihailen. Mutta sitten taas, en ole koskaan ihaillut puolta joka näyttäytyy mm järkyttävänä määränä kodittomia ja terveydenhuoltona jossa käteesi voit yks kaks saada lähes miljoonalaskun… Ristiriitaiset fiilikset kaikkiaan koko valtiosta, silti kuitenkin rakastan Usa osakkeita. Pähkähullua vai ei?

  Vastaa
  • Ehdottomasti! Ja joo täysin samaa mieltä USA:n kahtiajakoisuudesta. Mielestäni Pohjoismaissa on edelleen ylivoimaisesti toimivin yhteiskuntamalli ja en vaihtaisi sitä mihinkään. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö suomalaisillakin olisi petrattavaa monessa asiassa, koska toki monta asiaa Suomessakin on edelleen rempallaan. Jos voisin yhden kirsikan kakun päältä napata USA:sta, olisi se tuo loputon optimismi ja rohkeus vain tehdä asioita. Ja se on se asia, jota pyrin itse tuomaan omaan elämääni ja blogiini tuon matkan myötä. Uskon kuitenkin vahvasti vanhaan totuteen siitä, että ole se muutos, minkä haluat maan päällä nähdä.

   Ja USA:n taloushan porhaltaa eteenpäin juuri sen takia – ja USA-osakkeiden häviämistä edes keskipitkällä aikavälillä Eurooppa-osakkeille on vaikea nähdä. Kuten vitsi menee. USA ja Kiina taistelevat tekoälyn vallasta samalla, kun EU johtaa ylivoimaisesti sen regulaatiota. Pätee myös kaikkeen muuhun uuteen teknologiaan. Reguloimalla ei kuitenkaan talouskasvua luoda, vaan vain poltetaan lisää verorahoja julkisen puolen paisuessa entisestään. Kaikki tämä onkin jatkuvaa tasapainon hakemista ja tuntuu, että Eurooppa ja USA ovat tällä hetkellä molemmat vähän vinksallaan – aivan eri suuntiin. Paras ratkaisu löytyisi jostain molempien alueiden välimaastosta.

   Vastaa
   • Tuo on täysin totta! Huolimatta kaikesta hyvästä Suomalaisessa/pohjoismaisessa yhteiskuntamallissa, on siinä myös omat puutteensa. Kuten mm järjetön byrokratian määrä…
    Sille ei näköjään vaan voi mitään, että Eu on jäänyt ja jäämässä pahasti jälkeen Usa:n kehityksestä. Itsellä kuitenkin se 1/3 osa salkusta ”Helsingissä”, ja kaikesta huolimatta uskon että sitä nousuvaraa löytyy täältäkin.

    Vastaa
 3. Kiitos Esa hienosta matkakertomuksestasi kuvineen. Siinä olikin niin seikkaperäisesti kerrottu tunnelmia ja vaiheita, että eläytyminen on nyt  helpompaa.

  Nuo kuvat yhtiökokoukseen sisälle mahtuneista osallistuneista (yli puolet jäi siis ulkopuolelle) ovat todella vaikuttavia ihmismäärältään hahmotettuna. Kun vielä luonnehdit saamiasi paikkoja erinomaisiksi, kokouksen ja kokemuksen on täytynyt olla onnistunut.
   
  Jo aikoinaan 1980-luvulla luennoilla Berkshire Hathaway oli klassikkoesimerkki yhtiöstä, jonka on ollut järkevämpää olla jakamatta osinkoja. Samoin niiden yhtiökokouksia luennehdittiin muistuttavan pyhiinvaellusmatkoja. Ja siltä tuo todellakin näyttää kuviesi ansiosta.

  Kiintoisaa on myös tuo kohta mieleenpainuvimmista lauseista, kysymyksistä etc.
  Jokainen kohta on hyvää matskua peilattuna uusiin postauksiisi.

  Kiitos myös kulinaristisesta puolesta reaaliosinkoja unohtamatta.

  Vastaa
  • Kiva kuulla, että tunnelma välittyi! Tosiaan kokemus oli ehdottomasti erinomainen ja ainutkertainen. NIin ainutkertainen, että en varmaa ensi vuonna menisi, vaikka mahdollisuus siihen siunautuisi.

   Vastaa
 4. Kiitos Esa jatkokertomuksestasi. Tämä vei vielä syvemmälle ’pyhiinvaellukseen’. Esitit muutaman hyvän ohjeen mm nuorelle teinille. Ja tämä miten tulla hyväksi sijoittajaksi. Se on haasteellista. Vakuutusyhtiöistä; mistä voisi lukea analyysejä? Olen kuullut mm Lombard (Luxemburg), joka on kuulemma legendaarinen vakuutusyhtiö. Jos on, niin miten…

  Vastaa

Jätä kommentti