Witted MegaCorp listautumisanti-analyysi

Witted Megacorpin listautuminen ei voisi tulla yhtiölle huonompaan aikaan markkinoiden näkökulmasta – elämmehän keskellä erittäin suurta epävarmuutta sekä karhumarkkinaa, jossa milloin mistäkin IT-alan yhtiöstä on puhallettu kurssista ilmoja pihalle. Ja mikä Witted Megacorp on? Luonnollisesti IT-alan yhtiö – tarkemmin IT-palvelualan yhtiö.

Tästä annista mielenkiintoisen tekee myös se, että Witted kutsui harvinaislaatuisesti ”sijoitusvaikuttajia” iltaan, jossa sai esittää toimitusjohtajalle ja muille yhtiön henkilöille kysymyksiä. Mukana olivat mukana lisäkseni myös mm. Inssin Osingot sekä Mihin Sitä Säästäis, mutta pakko myöntää, että suurin osa kysymyksistä taisi tulla allekirjoittaneelta, kun tällainen listautumisantinörtti olen. Asiaa toki auttoi myös se, että satun toimimaan IT-alalla itsekin, jonka takia IT-palveluyhtiöiden annit ovat itselleni aina erityisen lähellä sydäntä.

Pitkästä aikaa päätinkin mennä IRL-sijoitustapahtumaan ja esittää läjän kysymyksiä, jotka myös auttoivat selvästi tämän analyysin tekoa. Äärimmäisen mukavaa ja mielenkiintoista oli se, että näimme instituutiosijoittajille tarkoitetun antiesityksen, mikä on harvinaista luksusta näin tuulipukusijoittajalle.

Witted Megacoprin listautumisanti alkoikin tänään 2.5.2022 ja siihen voi osallistua viimeistään 13.5.2022 kello 16.30 mennessä. Anti voidaan aikaisimmin keskeyttää 6.5.2022, joka on harvinaisen iso väli ensimmäisen ja viimeisen mahdollisen päivän välillä. Kaupankäynti osakkeella arvioidaan alkavan vasta 20.5.2022, vaikka listautumisanti todennäköisesti päättyykin huomattavasti aiemmin. Tämä tahti voi toki nopeutua, etenkin jos anti suljetaan jo 6.5.

Muiden viimeaikaisten listautujien tapaan Witted listautuu First North-listalle. Merkintäpaikkana toimii tuttuun tapaan Nordnet ja virallista pääjärjestäjää annissa ei ole.

Witted Megacorpin liiketoiminta

Wittedin taloudelliset tavoitteet, arvostus sekä osinko

Wittedin osakkeen listautusmishinta: 5,58 €/osake
Wittedin markkina-arvo listautumisen jälkeen: 78 miljoonaa euroa
Liikevaihto 2021: 30 miljoonaa euroa
Liikevoitto 2021: 0,3 miljoonaa euroa
P/E-luku 2021: 260

Osinkotuotto 2022: 0%

Jos katsotaan Wittedin tunnuslukuja, silmät osuvat heti P/E-lukuun, joka on massiivinen. Luku kuitenkin hämää, koska yhtiö on aito kasvuyhtiö, joka pystyy myös todellisuudessa 100%:n kasvulukuihin. Ja tuloksessa mahdollisesti myös tätäkin kovempiin kasvulukuihin, koska kasvuinvestoinnit ovat vieneet tuloksen aika lähelle nollaa perustamisesta asti.

Miten tällainen arvostustaso siis perustellaan tulevaisuuden tavoitteilla? Wittedin tavoite on saavuttaa 150 miljoonan euron liikevaihto vuoteen 2025 mennessä ja samaan aikaan nostaa tulos (EBITA) 15 miljoonaan euroon. Tällä tavoitteella yhtiön P/E-luku liikkuisi 2025 nykyarvostuksella n. 10 paikkeilla, mikä antaa paremman kuvan nykyisestä arvostustasosta.

witted anti
Lähde: Wittedin listautumisesite

Tavoite Wittedillä onkin kasvaa niin orgaanisesti kuin yritysostoilla, kotimaassa kuin ulkomaillakin. Pääpaino on kuitenkin myös jatkossa orgaanisessa kasvussa, koska se on selkeästi Wittedillä toiminut jo hyvin. Mitä isommaksi yhtiö kuitenkin kasvaa, sitä kipeämmin yritysostoja tullaan tarvitsemaan kasvun ylläpitämiseen, jonka takia myös tämä anti on tehty.

Tästä kaikesta itselleni heräsikin yksi tärkeä kysymys. Koska palveluyhtiöiden kannattavuus ei koskaan skaalaudu yhtä nätisti kuin esim. SaaS-tuoteyhtiöillä, mitkä ovat nykyisiä kasvuinvestointeja, jotka tulosta näin paljon rasittavat? Vastaus oli yksinkertaisesti palkat, rekrytointi, myynti, jotka kaikki nostavat palkkakuluja (etenkin uusille alueille levitessä palkat ovat aina kovemmat, koska alueille pitää palkata isopalkkaisimmat henkilöt ensimmäisinä).

Mitä kypsempi markkina Wittedillä on kyseessä, sitä vähemmän palkkakulut skaalautuvat negatiivisesti (ns. negative leverage), jonka takia yhtiö lopulta kääntyy huomattavasti kannattavammaksi kuin tällä hetkellä kasvun hidastuessa. Tästä on merkkejä nähtävissä jo Suomen liiketoiminnassa, joka on jo selvästi kannattava. Witted avaakin omaa strategiaansa ja sen toteuttamista myös antiesitteessä seuraavasti.

witted liiketoimintamalli
Lähde: Witted Megacorp antiesite

Yllä olevasta kuvaajasta näkeekin hyvin sen kuinka selvästi alkuvaiheesta jo skaalausvaiheeseen kannattavuus paranee. Ja toisaalta entisestään tuottovaiheessa. Suurin osa Wittedin liiketoiminnoista on tässä vaiheessa puhtaasti skaalaus- ja alkuvaiheessa seuraavat pari vuotta, mutta tulos tulee todennäköisesti nopeasti läpi, kun siirrytään tuottovaiheeseen – kasvuinvestoinnit kun ovat kovan kasvun yhtiöille aina erittäin kovia.

Wittedin kaltaiset kasvutarinat ovat myös paljon luottamusta vaativia ja etenkin viimekertaisen Lifa Airin-listautumsiannin jälkeen, Wittedistä ja sen kulttuurista jäi aidosti läpinäkyvä fiilis. Yhtiön toimitusjohtaja sai vastauksillaan oman luottamukseni täysin ja vastauksissa haastaviinkin kysymyksiin ei ollut selittelyn makua, vaan tarina oli selkeä ja mikä tärkeintä – siitä oli jo selvä track record myös menneisyydessä.

Yhtiö on tosiaan kasvanut 104 % vuodessa perustamisestaan lähtien ja tämän vuoden Q1:llä yhtiö teki 12,3 miljoonan liikevaihdon. Jos miettii, että Witted on onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan myös lähes joka kuukausi toisensa jälkeen kesälomakuukausia lukuunottamatta, liikevaihdon tuplaus vielä tänäkin vuonna näyttää Q1:stä katsoessa täysin realistiselta. Yhdellä yritysostolla lähes pomminvarmalta ja tämän vuoden liikevaihtoennuste onkin jo 50-60 miljoonan luokkaa.

Osinkoa Witted ei tule maksamaan keskipitkällä aikavälillä, vaan kaikki vapaa rahavirta tullaan käyttämään myös jatkossa kasvuun.

Wittedin osakeannin rakenne ja antiin osallistuminen

Wittedin listautumisannin koko on 8 miljoonaa euroa. Anti onkin suhteellisen pieni, sillä ankkurisijoittajat WIP Asset Management Oy, Coeus Invest GRIT Erikoissijoitusrahasto, Twin Engine Oy ja Jukka Rannila sekä Mikko Rannila ovat lupautuneet merkkaamaan osakkeita yhteensä 4,61 miljoonalla eurolla, joka on yli puolet annista. Tämän lisäksi henkilöstöanti on myös merkittävän kokoinen, sillä Wittedin yhteisössä suosio oli suurta. Tästä kertoo myös se, että lähes jokainen Wittedin nykyinen työntekijä on myös osakkeenomistaja – joka on äärimmäisen tehokas tapa usein sitouttaa työntekijöitä. Henkilöstöannissa on myös klassisesti 10% alennus tavalliseen listautumishintaa.

Yleisöannissa tarjolla on vain 374 552 osaketta, joka tekee vähän yli 2 miljoonaa euroa. Yleisöanti on yksinkertaisuudessaan siis erittäin pieni, koska ankkurisijoittajat halusivat niin merkittävän osan ja myös henkilöstöanti on huomattavasti keskimääräistä suositumpi.

Annissa on myös se hyvää, ettei yksikään nykyisistä omistajista myy osakkeitaan, vaan kaikki antirahat menevät suoraan yhtiön liiketoiminnan kasvuinvestointeihin. Tästä yhtiön TJ, joka omistaa yhtiön osakkeista n. 18%, mainitsikin mielenkiintoisesti, että hän pohti pitkään myisikö osakkeita annissa, koska luonnollisesti yhtiön perustajana sijoitukset ovat aika pitkälti yhdessä korissa.

Mielestäni oli täysin oikea päätös olla myymättä osakkeita annissa, koska antien matkan varrella on sen oppinut, että tarina muuttuu merkittävästi, jos yhtiöllä on valtavat kasvusuunnitelmat ja kirkas tulevaisuus edessä – mutta samalla avainhenkilöt vähentävät omistustaan. Tämä ei käy järkeen sijoittajalle, mutta henkilökohtaisesta näkökulmasta se voi käydä järkeen isoille henkilöomistajille, koska omistus on liian keskittynyttä.

Tämän toisen puolen pohdinnan miettiminen olikin itselleni silmiä avaavaa ja ymmärrän ehkä hieman paremmin avainhenkilöitä, jotka isoja omistuksiaan vähentää anneissa – vaikka se särön tarinaan tekeekin. Ongelma on vain se, että suurimmassa osassa anneista on vaikea ymmärtää se oikea syy siihen, miksi omistusosuutta vähennetään.

Syyt listautumisantiin Wittedillä ovatkin pitkälti samanlaiset kuin kaikilla pörssiyhtiöillä eli

1) Omistuspohjan laajentaminen niin Witted-yhteisöön kuin kasvuyhtiösijoittajille
2) Yritysostot ovat helpompia pörssissä listatulla osakkeella
3) Palvelutarjoaman laajentaminen (lisäinvestoinnit, joihin tarvitaan rahaa)
4) Kansainvälistyminen. Tämä oli erityisen mielenkiintoinen, sillä kun kysyin tästä, kuulemma ulkomaalaisia asiakkaita on helpompi saada pörssilistattuna yhtiönä kuin yksityisomisteisena yhtiönä. Usein oma brändi ei ole niin tunnettu ulkomailla, jolloin pörssissä oleminen tuo uskottavuutta (ja varmaan nouseva kurssikäyrä tuo entisestään uskottavuutta). Aina oppii uutta!

Merkittävää on myös listautumisen kulut. Saatoit huomata, että poikkeuksellisesti annissa ei ole pääjärjestäjää. Annin kulut ovatkin vain 0,6 miljoonaa euroa, joka on pienin summa mitä olen nähnyt sitten – you know it – Inderesin. Witted onkin tehnyt läpi matkan yhteistyötä Inderesin kanssa listautumisessa ja se näkyy myös matalissa listautumiskuluissa.

Minimimerkintä yleisöannissa on 180 osaketta (1003,4 euroa) ja maksimi 179 22 osaketta (100 004,76 euroa). Witted Megacorpin antiin voikin osallistua Nordnetin sivuilla suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla.

Osallistunko minä Wittedin osakeantiin?

Tämä oli oikeasti vaikea päätös. Witted listautuu lähes huonoimpaan mahdolliseen aikaan pörssiin ja arvostustaso, jolla yritys listautuu ei ole millään tasolla nykyiseen markkinatasoon verrattuna halpa. Tästä huolimatta päätin osallistua antiin minimimerkinnällä, sillä uskon, että yleisöanti merkitään moninkertaisesti (etenkin sen pienen koon takia) ja isompi merkintä ei ole järkevää. Tämän lisäksi uskon Wittedin liiketoimintaan ja sen suoriutumiseen tavoitteiden mukaisesti myös jatkossa. Vaikka Wittedin tavoitteet ovat äärimmäisen kovat, kaikki mitä olen lukenut, nähnyt ja kuullut, vahvistaa uskoani siihen, että Witted pystyy aidosti toteuttamaan strategiaansa aivan yhtä hyvin kuin ennenkin.

Olen varma, että en olisi antiin osallistunut, jos en olisi saanut nähdä yhtiön TJ:tä ja henkilöstöä oikeassa elämässä – numeroita katsoessa Witted näyttää kuitenkin vain yhdeltä tarinaosakkeelta muiden joukossa, mutta uskottava perustaja-toimitusjohtaja, jolla on aitoa draivia on aina yhdistelmä, mikä herättää oman mielenkiintoni sijoittajana. Pikavoittoja Wittedistä en kuitenkaan jää odottamaan mollivoittoisen pörssin takia, vaan Witted meneekin itselläni todennäköisesti pitempijänteisempään spekulointisalkkuun, jonka aktivoinnin aloitan taas uudelleen toukokuussa. Toki, jos järkevä pikavoitto syntyy, harkitsen silloin myyntiä jo ensimmäisenä päivänä – näen tämän toteutumisen vain epätodennäköisenä nykymarkkinassa.

Yhteenveto Wittedin listautumisannista

Witted Megacorpin anti onkin kokonaisuudessaan monitahoinen. Samaan aikaan yhtiö on erittäin lupaava ja poikkeuksellinen. Toisaalta markkinatilanne on negatiivinen etenkin kasvuyhtiöille, joka tuo harmaita pilviä listautumisen ylle. Witted on kuitenkin todistetusti löytänyt defensiivisen voittajakonseptin, joka ei juuri hätkähdä maailman epävarmuutta ja puhtaasti liiketoiminnan laatua katsoessa, Witted vaikuttaa äärimmäisen laadukkaalta, niin yleisesti kuin myös omalla toimialallaan.

Toivon, että analyysin lisäksi onnistuin tuomaan kirjoituksessa mukana omia kokemuksiani ja oppimiani asioita kysymyksistä ja keskusteluista, joita kävin Wittedin henkilöiden kanssa. Ja näin pystyin avaamaan vähän paremmin niin yhtiötä, kuin pörssilistautumisen mielenkiintoisia kommervenkkejä entisestään!

Edit: 6.5. Listautumisanti on ylimerkitty ja merkintäaika keskeytettiin ensimmäisenä mahdollisena hetkenä.

P.S. Muista myös katsoa listautumisanneista usein kysytyt kysymykset ennen antiin osallistumista!

P.P.S.Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

 

2 kommenttia artikkeliin ”Witted MegaCorp listautumisanti-analyysi”

  1. Jälleen erinomainen analyysi! Nämä ovat aina todella kiinnostavia lukuhetkiä. Käytätkö muuten jotain maksullisia palveluita? Esim. Inderes-premium tai jotain lehtitilauksia?

    Vastaa
    • Kiitos paljon! On aina mukava kuulla, että nämä hyödyllisiä ovat, kun sen verran aikaa ja vievää kuitenkin aina vievät. En ole oikeastaan koskaan käyttänyt maksullisia palveluita, jos Kauppalehteä ja Talouselämää ei lasketa, ne ku tulevat töiden puolesta (kuten varmaan kaikilla Suomen finanssialan työntekijöillä, heh).

      Vastaa

Jätä kommentti