Yhdysvaltain keskuspankin stressitestitulokset on julkaistu – ja ne ovat hunajaa sijoituksilleni

Tiedätkö sen tunteen kun osakeindeksit laskevat päivän aikana 1-2%, mutta oma salkkusi jatkaa nousemistaan? Minä en tiennyt. Ainakaan ennen kuin Yhdysvaltain keskuspankki julkaisi stressitestien tulokset 28.6.2017. Seuraavana päivänä niin Dow Jones kuin Nasdaq luikastelivat pakkaselle lujaa, mutta pankkiosakkeet olivat suurimmalta osin nousussa. Suurimpana nousijana oli salkkuni isoin yksittäinen omistus Citigroup, joka on tällä hetkellä n. 20% salkustani.

Miksi? Se selviää lukemalla tämä kirjoitus.

 

Mikä on stressitesti?

Ensin nopea kertaus siitä, mikä on itseasiassa stressitesti ja mitä se tarkoittaa Yhdysvaltalaisille pankeille. Käytännössä stressitesti on Yhdysvaltain keskuspankin luoma testi, joka testaa pankkien toimintakyvyn edellytyksiä äärimäisillä kriisin hetkeillä. Pankkien pitää pystyä todistamaan, että niillä on tarpeeksi omaa likvidiä pääomaa, jotta uutta finanssikriisiä ei pääse syntymään. Ei-niin-yllättäen kyseinen stressitesti kehitettiin juurikin viimeisimmän finanssikriisin vanavedessä.


Ylhäällä näet, miten Yhdysvaltain isoimmat pankit pärjäsivät stressitestissä. Tummapunainen palkki on pankkien tämänhetkinen oman pääoman aste ja vaaleanpunainen, miltä oma pääoma näyttäisi, mikäli pahin mahdollinen skenaario toteutuisi. Huomaat varmasti, että Morgan Stanley on selkeästi johdossa tällä hetkellä oman pääoman kanssa. Tämä ei kuitenkaan ole pelkästään hyvä asia, koska kuten näet, pahimmassa skenaariossa Morgan Stanley menetti parhaan asemansa – mille muullekaan kuin Citigroupille. Järjestelmällisten rahoitusriskien hallitseminen on tämän kirjoituksen aiheen ulkopuolella, mutta on selkeää, että Citigroupissa on tähän kulutettu huomattavasti kilpailijoita enemmän resursseja viime vuosina.

Mitä stressitestin tulokset käytännössä tarkoittavat?

Käytännössä sen, että jokainen pankki sai pääomanpalautussuunnitelmansa läpi. Kun tavallinen yritys saa itse päättää kuinka paljon se ostaa omia osakkeitaan vuodessa takaisin ja kuinka paljon se maksaa osinkoa vuodessa osakkeenomistajille, ei Jenkkipankeilla ole tällä hetkellä tätä luksusta. Niin omien osakkeiden ostoon kuin osingonmaksuunkin pitää saada lupa stressitestien yhteydessä keskuspankilta.

Omien osakeomistusteni suhteen joulu oli tullut etukäteen. Banco Santanderin jenkkisiipi sai ensimmäisen kerran finanssikriisin jälkeen luvan palauttaa pääomiaan emoyhtiölle (joka siis käytännössä lisää suoraan emoyhtiön kykyä maksaa parempia osinkoja).

Paljon mielenkiintoisempi on kuitenkin Citigroup, joka löi niin omat kuin markkinoidenkin odotukset täysin. Citigroup tuplaa osinkonsa 32 senttiin neljännekseltä sekä ostaa omiaan osakkeitaan seuraavan 12 kuukauden aikana takaisin 15,6 miljardilla dollarilla. Ennen ilmoitusta Citigroupin markkina-arvo oli n. 160 miljardia dollaria. Käytännössä Citigroup on siis valmis ostamaan lähes 10% osakekannastaan pois markkinoilta. Luku on jotain aivan järjetöntä ja näkyy todennäköisesti samaan aikaan rajuna osakekohtaisen tuloksen, että osakkeen arvon nousuna.

Citigroup oli ensimmäisiä sijoituksia, joissa kuvittelin ymmärtäväni, että osake on aidosti aliarvostettu ja matka ei voi olla pitkällä aikavälillä kuin ylöspäin. Stressitulosten julkaisu tänä vuonna olikin ehdottomasti parhaita päiviä sijoitushistoriassani ja olin aidosti onnellinen onnistumisestani tavalla, jota sijoittaminen ei ollut koskaan tähän mennessä aiheuttanut. Kärsivällisyys palkittiin.

P.S. Mikäli jenkkipankeista ja pankeista lukeminen on mielestäsi ylipäätänsä mielenkiintoista, kommentoithan tähän kirjoitukseen, niin tiedän jatkossa myös kirjoittaa aiheesta. En ole opiskellut kuin yhden kurssin rahoitusta yliopistossa, mutta olen huomannut, että harrastuneisuuteni ja ymmärrykseni pankeista on kasvanut yllättävänkin suureksi vuosien varrella ja jaan mielelläni tietoa eteenpäin. Mikäli Citigroup kiinnostaa kokonaisuudeessaan, voit lukea siitä tarkemmin syväanalyysistani. En usko, että vielä on liian myöhäistä hypätä junaan. 

4 kommenttia artikkeliin ”Yhdysvaltain keskuspankin stressitestitulokset on julkaistu – ja ne ovat hunajaa sijoituksilleni”

  1. Hyvin valittu sijoituskohde! Nyt jälkikäteen katsoessa pankin osakekurssi on tosiaan kasvanut roimasti. Sääli, että löysin blogin vasta viime viikolla. Noh, toivottavasti löydät vielä toisenkin vastaavan kohteen. 🙂 Kiitos blogin kirjoittamisesta, tämä on mukavaa luettavaa.

    Vastaa
    • Kiitos! Citigroup tosiaan on sijoitusurani ensimmäinen onnistunut sijoitukseni, joka on voittanut indeksin S&P500 indeksin. Timantteja löytyy harvoin ja eipä indeksiä tule usein voitettua osinkoihin keskittyessä, mutta toivottavasti viimeistään ensi pörssiromahduksen tullessa löytyy jälleen aliarvostettuja laatuyhtiöitä.

      Vastaa

Jätä kommentti